Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα; Πού είναι VPN απαγορευμένα ή παράνομα;

Τα VPN είναι σχεδόν πάντα νόμιμα. Στις περισσότερες χώρες, οι πολίτες έχουν νόμιμο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και η απλή χρήση μιας υπηρεσίας VPN είναι παράνομη σε ελάχιστα μέρη.

Οι κατασταλτικές χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Αίγυπτος προσπαθούν να εμποδίσουν τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες VPN στο εξωτερικό. Αλλά δεν ποινικοποιούν τους πολίτες για απλώς και μόνο προσπαθώντας να το κάνουν.

Η Ρωσία έχει ποινικοποιήσει τη λειτουργία των εγχώριων υπηρεσιών VPN που δεν έχουν εκδοθεί με κρατική άδεια, αλλά δεν ποινικοποιεί αυτούς που απλά επιχειρούν να τις χρησιμοποιήσουν.

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε κάθε χώρα όπου η χρήση VPN είναι παράνομη, απαγορευμένη ή με κάποιο τρόπο περιορισμένη. Πριν όμως το κάνουμε αυτό, υπάρχουν ορισμένα σημεία που αξίζει να εξεταστούν.

Τι κάνετε όταν χρησιμοποιείτε VPN μπορεί να είναι παράνομη

Τα δίκτυα VPN μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκρύψετε τα περιεχόμενα του διαδικτύου και, επομένως, χρησιμοποιούνται συχνά από εγκληματίες για να κρύψουν τις παράνομες δραστηριότητες τους. Περιττό να πούμε ότι η απλή χρήση ενός VPN δεν κάνει καμία από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες λιγότερο παράνομη.

Εάν τα "εγκλήματα" που διαπράττονται με τη χρήση VPN είναι ειδικά για τον πολιτισμό και επομένως παράνομο μόνο σε μερικές χώρες, τότε είναι απίθανο οι διεθνείς υπηρεσίες VPN να βοηθήσουν τις τοπικές κυβερνήσεις ή τις αστυνομικές δυνάμεις να προσελκύσουν "δράστες". βοηθούν τις αρχές να προσπαθούν να πιάσουν τα άτομα που χρησιμοποιούν ένα VPN για να παρακολουθήσουν πορνό στα ΗΑΕ.

Ομοίως, οι διεθνείς πάροχοι VPN είναι πολύ απίθανο να βοηθήσουν τις περισσότερες κατασταλτικές κυβερνήσεις να προσελκύσουν πολιτικούς αντιφρονούντες. Έτσι, οι επικριτές του προέδρου Ερντογάν στην Τουρκία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκές ή αμερικανικές υπηρεσίες VPN χωρίς φόβο προδοσίας από αυτές τις υπηρεσίες.

Αλλά ... Οι εταιρίες VPN δεν θα προσπαθήσουν να σας προστατεύσουν αν αναλαμβάνετε πράξεις που αναγνωρίζονται διεθνώς ως εγκληματικές ή που ανατρέπουν πολιτικά ισχυρές κυβερνήσεις με διεθνή εμβέλεια.

Αν παρουσιαστούν αρκετά ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι έχει διαπραχθεί σοβαρό έγκλημα, πολλές εταιρείες VPN θα βοηθήσουν οικειοθελώς και τις έρευνες στο εξωτερικό. Και σίγουρα δεν θα πολεμήσουν μια έγκυρη δικαστική απόφαση. Πολύ απλά, κανένα προσωπικό VPN δεν θα είναι πρόθυμο να βρεθεί στη φυλακή για τα εγκλήματά σας.

Δεν υπάρχουν αρχεία καταγραφής Οι πάροχοι VPN θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν μόνο ελάχιστη βοήθεια στις έρευνες, αλλά ακόμη και αυτές μπορούν να αναγκαστούν να αρχίσουν να τηρούν αρχεία καταγραφής. Και δεν μπορεί να εμπιστευτεί κάθε πάροχος VPN που υπόσχεται να κρατήσει κανένα αρχείο καταγραφής.

Τα VPN είναι πανταχού παρόν

Τα εμπορικά δίκτυα VPN του είδους που συζητούμε εδώ είναι κάτι απρόβλεπτης ανάπτυξης από τον αρχικό σκοπό της τεχνολογίας. Τα VPN αναπτύχθηκαν ώστε να επιτρέπουν σε απομακρυσμένους εργαζομένους να έχουν πρόσβαση σε εταιρικά intranets, σαν να βρίσκονταν στο γραφείο.

Και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως τέτοια από τις συνήθεις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες βασίζονται σε VPN για να εξασφαλίσουν τα εσωτερικά τους συστήματα LAN από τους χάκερς και για να προστατεύσουν τις ευαίσθητες πληροφορίες όταν έχουν πρόσβαση σε εργαζόμενους από το διαδίκτυο.

Αυτό σημαίνει ότι:

α) Ακόμη και σε πιο περιοριστικές χώρες, η απλή χρήση ενός VPN δεν φαίνεται καθόλου "ύποπτη". Είναι ένα συνήθη μέρος της καθημερινής επιχείρησης.

β) Είναι πολύ δύσκολο να αποκλείσετε την κυκλοφορία VPN, καθώς αυτό αποβαίνει εις βάρος της ικανότητας των επιχειρήσεων να λειτουργούν και επομένως ζημιώνει επίσης την τοπική οικονομία. Χώρες όπως η Κίνα και η Αίγυπτος, φυσικά, φαίνεται πρόθυμες να αναλάβουν αυτόν τον κίνδυνο.

Η νομιμότητα δεν είναι το μόνο θέμα που πρέπει να ανησυχούμε

Πολλά γραφεία, σχολεία, κοιτώνες κολλεγίων και παρόμοια παρεμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστότοπους και άλλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο - συχνά για πολύ καλούς λόγους! Χρησιμοποιώντας ένα VPN για να ξεπεραστούν τέτοια μπλοκ δεν είναι συνήθως παράνομο, αλλά να πιάσει μπορεί να έχει άλλες δυσάρεστες συνέπειες.

Μετά από όλα, ο δάσκαλός σας είναι απίθανο να εντυπωσιαστεί αν σας πιάσει χρησιμοποιώντας ένα VPN για φίλους μηνυμάτων στο Facebook κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης. Και να πιάσετε τον προϊστάμενό σας χρησιμοποιώντας ένα VPN για να παρακολουθήσετε ακατάλληλο περιεχόμενο στην εργασία ίσως σωστά σας φέρει τον σάκο!

Χώρες με νομικά ζητήματα που πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες VPN

Παρακάτω είναι οι μόνες χώρες στις οποίες τα VPN ενδέχεται να θεωρούνται παράνομα. Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, η χρήση VPN είναι 100% νόμιμη και αδιαμφισβήτητη.

Χώρες όπου η χρήση των VPN είναι αντίθετη προς τη νομοθεσία

Ιράν

Η ιρανική κυβέρνηση αποκλείει την πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα ιστοτόπων, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Twitter. Η εφαρμογή Telegram messenger απαγορεύεται επίσης. Οι πολίτες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν εγκεκριμένους εγχώριους παρόχους VPN, αλλά απαγορεύεται να χρησιμοποιούν διεθνείς υπηρεσίες VPN για να παρακάμψουν τις ομάδες λογοκρισίας τους.

Θεωρητικά, οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί ένα VPN για να επισκεφθεί μια απαγορευμένη ιστοσελίδα, μπορεί να καταδικαστεί από 91 ημέρες σε ένα έτος στη φυλακή. Θεωρητικά.

Στην πραγματικότητα, η χρήση του VPN είναι ευρέως διαδεδομένη. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι περίπου 12 έως 17 εκατομμύρια χρήστες Facebook και 23 εκατομμύρια χρήστες τηλεγράφων είναι ιρανοί! Υποστηρίζεται ακόμη ότι τα περισσότερα μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου χρησιμοποιούν VPN για να παρακάμψουν τους δικούς τους νόμους λογοκρισίας!

Δεδομένου ότι η χρήση του VPN είναι τόσο πανταχού παρούσα στο Ιράν, φαίνεται απίθανο να υπάρχει πολύς κίνδυνος για τη χρήση ενός και δεν γνωρίζουμε περιπτώσεις όπου ένας χρήστης VPN συνελήφθη. Ελέγξτε 5 καλύτερα δίκτυα VPN για το Ιράν για συζήτηση σχετικά με τη χρήση VPN στο Ιράν.

Ιράκ

Έχουμε διαβάσει ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι τα δίκτυα VPN "απαγορεύονται" στο Ιράκ για να εμποδίσουν την εκμετάλλευσή τους από το Ισλαμικό Κράτος. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση στο έδαφος, αλλά το Ιράκ δεν διαθέτει την τεχνική υποδομή για την υλοποίηση δεσμών VPN ή για την ανίχνευση χρηστών VPN.

Είναι πολύ πιθανό η χρήση VPN να είναι συνηθισμένη σε περιοχές με πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά είναι εξίσου πιθανό να ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό σε τοπικό πραγματικό επίπεδο.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το 2016 αναφέρθηκε ευρέως ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν κάνει χρήση των VPNs παράνομα, λέγοντας αυτό "η παραβίαση του Διαδικτύου είναι έγκλημα."

Ωστόσο, υπάρχει κάποια έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το αν η χρήση ενός VPN είναι παράνομη ή αν χρησιμοποιεί μόνο VPN για πρόσβαση στο περιεχόμενο που έχει προγραμματιστεί από την ρυθμιστική αρχή Telecom (TRA) του ΗΑΕ που είναι έγκλημα.

Στην πράξη, η διαφορά μπορεί να θεωρηθεί ως λίγο ακαδημαϊκή, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου που μπορεί πραγματικά να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN για είναι επίσημα απαγορευμένο από το TRA.

Οποιοσδήποτε έχει αλιευθεί κινδυνεύει με πρόστιμο έως 2 εκατομμύρια AED (περίπου 500.000 δολάρια ΗΠΑ) και / ή χρόνο φυλάκισης. Δεν έχουμε ακούσει για κάποιον που πραγματικά καταδικάζεται για τη χρήση ενός VPN, ωστόσο, και αναφορές δείχνουν ότι η χρήση του VPN είναι κοινή.

Συγκεκριμένα, οι αποστολείς χρησιμοποιούν τακτικά δίκτυα VPN σε δίκτυο Netflix και σε άλλα διεθνή περιεχόμενα συνεχούς ροής. Ο κίνδυνος να γίνει αυτό φαίνεται χαμηλός και είναι πολύ απίθανο οι αρχές του UEA να προειδοποιήσουν την κερδοφόρα διεθνή κοινότητα του, κάνοντας μια αναστάτωση για τέτοιες αβλαβείς παραβάσεις. Αλλά ποιος ξέρει?

Η απειλή για τους πολίτες των ΗΑΕ που χρησιμοποιούν ένα VPN για να αποφύγουν τη λογοκρισία ή να συμμετάσχουν σε πολιτική διαφωνία είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερη.

Η έκταση της ικανότητας των εταιρειών τηλεπικοινωνιών των ΗΑΕ να εντοπίζουν τη χρήση VPN δεν είναι σαφής. Είναι γνωστό ότι οι τεχνικές βαθιάς επιθεώρησης πακέτων (DPI) χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της κίνησης στο διαδίκτυο, αλλά η πρόσβαση σε δικτυακούς τόπους VPN και οι ίδιες οι συνδέσεις VPN δεν φαίνεται να έχουν αποκλειστεί.

Εάν αποφασίσετε ότι τα οφέλη από τη χρήση ενός VPN στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε υπηρεσίες VPN που προσφέρουν τεχνολογία stealth ή obfuscation (και στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία!).

Βόρεια Κορέα

Θεωρείται γενικά ότι η χρήση VPN στη Βόρεια Κορέα είναι παράνομη. Αν αυτό συμβαίνει πράγματι, όμως, φαίνεται ένας μάλλον άσκοπος νόμος.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας φαίνεται να έχει ελάχιστο ενδιαφέρον για τη λογοκρισία της πρόσβασης των διεθνών επισκεπτών στο διαδίκτυο, οπότε προσπαθώντας να αποκρύψετε όσα φτάνετε στο διαδίκτυο ενώ επισκέπτεστε τη χώρα μπορεί να κορυφωθεί το ενδιαφέρον των υπηρεσιών ασφαλείας. Αλλά αν είστε απλά ένας τουρίστας, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι δεν θα με νοιάζει.

Είτε έτσι είτε αλλιώς μπορεί να είναι μια πολύ καλή ιδέα να το παίξετε ασφαλές και να αποφύγετε οποιαδήποτε συμπεριφορά που μπορεί να θεωρηθεί ύποπτη ενώ βρίσκεστε στη χώρα. Η δυσκολία στην κατεύθυνση της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση.

Οι πολίτες της Βόρειας Κορέας, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν σχεδόν καθόλου πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η πρόσβαση αυτή, όπως υπάρχει, περιορίζεται σε μια πολύ επιλεγμένη ομάδα ελίτ φοιτητών, επιστημόνων, ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων (πιθανώς) και των παρόμοιων.

Αυτά τα άτομα χωρίς αμφιβολία παρακολουθούνται στενά και πιθανότατα θα έρθουν σε πολύ σοβαρό πρόβλημα για να κάνουν οτιδήποτε στο Διαδίκτυο που ανατρέπει την κυβέρνησή τους. Αυτό πιθανότατα περιλαμβάνει τη χρήση ενός VPN για να αποκρύψετε αυτά που φτάνουν.

Ωστόσο, φαίνεται απίθανο ότι η Βόρεια Κορέα θα ασχοληθεί με τη θέσπιση ενός νόμου που καθιστά το VPN "παράνομο" για ένα τόσο περιορισμένο σύνολο περιστάσεων.

Ομάν

Ο νόμος περί τηλεπικοινωνιών στο Ομάν απαγορεύει τη χρήση οποιασδήποτε μεθόδου κρυπτογράφησης χωρίς να έχει προηγουμένως λάβει ρητή άδεια από την κυβέρνηση. Αλλά επειδή απαιτείται κρυπτογράφηση ακόμη και για τις πιο βασικές λειτουργίες του ηλεκτρονικού εμπορίου, ένας τέτοιος νόμος είναι άκρως πρακτικός.

"Το 2010 η [Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TRA)] ζήτησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με σχέδια κανονισμών που θα καθιστούσαν το VPN εντελώς παράνομο για ιδιωτική χρήση και θα απαιτούσε από τις εγκαταστάσεις να αποκτήσουν άδεια από την TRA για να χρησιμοποιήσουν το VPN για εμπορική χρήση. Αυτά τα σχέδια κανονισμών δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και τα σχόλια που έλαβε η TRA για αυτά δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ. "

Έχουμε διαβάσει μερικές ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι οι χρήστες του διαδικτύου στο Ομάν πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εγχώριες υπηρεσίες VPN εγκεκριμένες από το κράτος, αλλά αν συμβαίνει αυτό τότε οι κανόνες παραβλέπονται ευρέως.

Η χρήση VPN για την αποφυγή αυστηρών δεσμών λογοκρισίας στο Διαδίκτυο είναι εξαιρετικά συνηθισμένη και δεν λαμβάνονται τεχνικά μέτρα για την αποτροπή.

Συρία

Εάν δεν γνωρίζουμε πολλά για την κατάσταση VPN στο Ιράκ, γνωρίζουμε λιγότερα γι 'αυτό στη Συρία. Γνωρίζουμε ότι ο βίαιος συνεχιζόμενος πόλεμος δημιουργεί ένα πολύ ασταθές διαδίκτυο και ότι η κυβερνητική λογοκρισία και ο εκφοβισμός της αστυνομίας (μέχρι και μια σύλληψη και βασανιστήρια) δημοσιογράφων και αντιφρονούντων είναι καθημερινό γεγονός της ζωής στη χώρα.

Αυτή η υποδομή διαδικτύου, όπως εξακολουθεί να υπάρχει, είναι σταθερά στα χέρια της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Assad, ενώ οι διαδικτυακές καφετέριες παρακολουθούνται σε μεγάλο βαθμό. Ως αποτέλεσμα, οι παράνομες δορυφορικές συνδέσεις και τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν κάρτες SIM του δικτύου της Τουρκίας ή του Λιβάνου είναι ο κύριος τρόπος πρόσβασης στο ανοικτό διαδίκτυο.

Τουρκμενιστάν

Το Τουρκμενιστάν είναι μία από τις πιο κλειστές και καταπιεστικές κομητείες του κόσμου. Όπως και η Βόρεια Κορέα, πολύ λίγοι από τους πολίτες της έχουν καθόλου πρόσβαση στο διαδίκτυο. Είναι απαγορευτικά ακριβό, η ταχύτητά του είναι σκόπιμα αργή και υπόκειται σε σχεδόν πλήρη λογοκρισία.

Υπάρχει μόνο ένας ISP που ελέγχεται από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την παρούσα έκθεση:

"Προσπάθειες για χρήση διακομιστών μεσολάβησης και VPN ανιχνεύονται και αποκλείονται. οι χρήστες τους υπόκεινται σε διοικητικές κυρώσεις και καλούνται για «προληπτικές συνομιλίες» στο Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, όπου αντιμετωπίζουν εκφοβισμό ».

Yikes!

Χώρες όπου έχουν αποκλειστεί VPN

Όταν διαβάζετε ότι τα VPNs "απαγορεύονται" σε αυτήν ή εκείνη τη χώρα, αυτό που σχεδόν πάντα σημαίνει είναι ότι καταβάλλονται τεχνικές προσπάθειες για να εμποδίσουν τους χρήστες του διαδικτύου στη συγκεκριμένη χώρα να χρησιμοποιούν VPN για να παρακάμψουν τα μέτρα λογοκρισίας του κράτους.

Απλά χρησιμοποιώντας ένα VPN (ή προσπαθώντας να χρησιμοποιήσετε ένα VPN) σε αυτές τις κομητείες δεν είναι παράνομο και κανείς δεν έχει ακόμη βρεθεί σε πρόβλημα για να το κάνει.

Κίνα

Το Μεγάλο Τείχος προστασίας της Κίνας (GFW) είναι το πιο εξελιγμένο και εξελιγμένο σύστημα λογοκρισίας στο Διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα δεν ενδιαφέρεται για τους 1.5 δισεκατομμύρια πολίτες της που χρησιμοποιούν VPN για να την παρακάμψουν!

Η Κίνα χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν την πρόσβαση σε διεθνείς υπηρεσίες VPN. Αυτά κυμαίνονται από απλούς καταλόγους διευθύνσεων IP που είναι γνωστό ότι ανήκουν σε διαχωριστές VPN, σε εξελιγμένες τεχνικές βαθιάς επιθεώρησης πακέτων (DPI), οι οποίες μπορούν να ανιχνεύσουν πότε χρησιμοποιούνται πρωτόκολλα VPN. Περιττό να πούμε ότι η πρόσβαση στις περισσότερες ιστοσελίδες VPN έχει αποκλειστεί.

Με έναν πληθυσμό που χρησιμοποιεί περίπου 720 εκατομμύρια ανθρώπους μέσω διαδικτύου, ωστόσο, ακόμη και το πιο εκτεταμένο και εξελιγμένο σύστημα επιτήρησης μέσω διαδικτύου στον κόσμο είναι βέβαιο ότι θα αγωνιστεί. Οι περισσότερες υπηρεσίες VPN μπλοκάρουν πράγματι στην Κίνα, αλλά ορισμένοι πάροχοι προσφέρουν διάφορες μορφές τεχνολογίας "μυστικότητας" για να αποκρύψουν το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται VPN.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές υπηρεσίες VPN διατίθενται ευρέως στην Κίνα, παρόλο που θα διευκολύνουν τη ζωή των ταξιδιωτών εάν εγγραφούν για μια υπηρεσία και φορτώσουν το λογισμικό τους πριν εισέλθουν στην ηπειρωτική χώρα (το Χονγκ Κονγκ δεν καλύπτεται από το GFW και έχει ένα ελεύθερο και χωρίς λογοκρισία διαδίκτυο).

Έχει αναφερθεί ευρέως ότι η Κίνα έχει "ξεσπάσει σε VPN", αλλά αυτό ισχύει μόνο για εταιρείες που τρέχουν εγχώριες υπηρεσίες VPN. Δεν ποινικοποιεί τα άτομα που χρησιμοποιούν VPN για να αποφύγουν το Μεγάλο Τείχος προστασίας και τέτοια μέτρα είναι άθικτα έναντι των διεθνών υπηρεσιών VPN.

Τα σύννεφα ίσως συγκεντρωθούν στον ορίζοντα, ωστόσο. Το 2016 ένας μικρός (και όχι πολύ επιτυχημένος) μεταπωλητής VPN φυλακίστηκε για 9 μήνες. Αυτή ήταν μια εφάπαξ περίπτωση σε ένα τοπικό δικαστήριο (Dongguan, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ) και δεν αντικατοπτρίζει τη νομική κατάσταση σε άλλα μέρη της Κίνας. Ήταν επίσης κάποιος που πραγματοποίησε (μικρό) κέρδος από την πώληση πακέτων VPN, όχι κάποιος που απλά χρησιμοποιεί ένα VPN.

Είτε είναι επομένως προειδοποίηση για τα επόμενα πράγματα, μόνο ο χρόνος θα πει. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το τρομακτικό νέο Σύστημα Κοινωνικών Πιστώσεων, το οποίο έχει προγραμματιστεί για πλήρη ανάπτυξη το 2020, να τιμωρήσει τους πολίτες που αλιεύονται με VPN με αρνητικές αξιολογήσεις. Αυτό, βέβαια, δεν θα απασχολεί ιδιαίτερα τους εκπατριζόμενους και τους επισκέπτες της Κίνας.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χρήση ενός VPN στην Κίνα, ανατρέξτε στα 5 καλύτερα δίκτυα VPN για την Κίνα.

Αίγυπτος

Το καλοκαίρι του 2017 η αιγυπτιακή κυβέρνηση άρχισε να αποκλείει την πρόσβαση σε ιστοθέσεις ειδήσεων. Κατά την τελευταία μέτρηση, έχει μπλοκάρει περισσότερες από 400 ιστοσελίδες. Συνειδητοποιώντας ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν VPN για να παρακάμψουν αυτή τη λογοκρισία, η κυβέρνηση άρχισε επίσης να αποκλείει την πρόσβαση σε δικτυακούς τόπους VPN.

Επιπλέον, οι ISP χρησιμοποιούν τεχνικές DPI για να εντοπίσουν και να αποκλείσουν την κυκλοφορία VPN. Αυτά τα μπλοκ φαίνεται να είναι πολύ αποδοτικά και όλα τα μεγάλα πρωτόκολλα VPN αποκλείονται εκτός εάν χρησιμοποιούνται τεχνολογίες ομφάλιξης.

Έχουμε λάβει αναφορές ότι τα πρωτόκολλα WireGuard, AnyConnect και SoftEther εξακολουθούν να λειτουργούν, αν και δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε. Εάν οι τεχνικές δεξιότητές σας είναι σίγουρες, το Streisand είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος να δημιουργηθεί ένας τέτοιος προσωπικός διακομιστής VPN.

Από όσο γνωρίζουμε, κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα για την παράκαμψη των αιθουσών VPN της Αιγύπτου, αλλά με την τρέχουσα στρατιωτική κυβέρνηση, δεν μπορεί να είναι εντελώς απεριόριστη. Οπότε να προσέχεις.

Ρωσία

Τον Νοέμβριο του 2017, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο που απαγόρευε τα VPN και άλλες υπηρεσίες μεσολάβησης. Χωρίς δόντια, ωστόσο, επειδή η Ρωσία δεν έχει την τεχνική δυνατότητα να επιβάλει απαγόρευση στις διεθνείς υπηρεσίες VPN. Απλά δεν έχει τίποτα όπως το Great Firewall της Κίνας.

Αυτό που έχει κάνει (και είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει) είναι να υποχρεώσει την εγχώρια IPS να αποκλείσει την πρόσβαση σε διεθνείς δικτυακούς τόπους VPN και να απαιτήσει εσωτερικές υπηρεσίες VPN να εφαρμόσουν μπλοκ λίστες σχετικά με το περιεχόμενο (κυρίως πολιτικό).

Έχει επίσης αναγκάσει πολλούς παρόχους VPN να κλείσουν διακομιστές που βρίσκονται στη Ρωσία και ζήτησε από την Apple να αφαιρέσει τις εφαρμογές VPN από το ρωσικό App Store (κάτι που έχει κάνει για την Κίνα, αλλά όχι για τη Ρωσία).

Οι διακομιστές VPN που βρίσκονται εκτός Ρωσίας είναι εύκολα προσβάσιμοι από τη Ρωσία και δεν γνωρίζουμε κανένα κίνδυνο (νομικό ή άλλο) στη χρήση τους.

Βιετνάμ

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ αποκλείει την πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα περιεχομένου στο Διαδίκτυο, όπως το Human Rights Watch, το BBC και το Facebook. Η πρωτοβουλία OpenNet δημοσίευσε τον κατάλογο του 2012 σχετικά με το πόσο αποκλεισμένοι ιστοτόποι ήταν αποκλεισμένοι και εκτός από πολλά μέρη γλώσσας του Βιετναμέζικου κόσμου, διαπίστωσε ότι πολλά ιστότοπα μεσολάβησης ιστού και άλλα εργαλεία καταστρατήγησης του διαδικτύου παρεμποδίστηκαν.

"Στην κατηγορία των εργαλείων Internet, το [FPT Telecom και το Viettel] εμπόδισαν το Facebook (http://facebook.com). Και οι δύο ISP στόχευαν επίσης ιστοσελίδες καταστρατήγησης για φιλτράρισμα, αλλά διέφεραν στις συγκεκριμένες τοποθεσίες που μπλοκάρουν. Για παράδειγμα, ο Viettel διήγειρε http://anonymizer.com, http://the-cloak.com, http://anonymouse.org/, https://megaproxy.com, http://proxyweb.net/, και http://inetprivacy.com, ενώ το FPT φιλτράρεται μόνο στο http://inetprivacy.com. "

Εκτός από τη δημιουργία μιας νέας μονάδας πολέμου στον κυβερνοχώρο των 10.000 στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των "λανθασμένων" απόψεων στο Διαδίκτυο φέτος, το Βιετνάμ έχει εντείνει τις προσπάθειές του να λογοκρίνει την πρόσβαση στο περιεχόμενο. Επομένως, είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι πολλές ιστοσελίδες VPN είναι πλέον αποκλεισμένες.

Αυτά τα μπλοκ δεν είναι πολύ περίπλοκα, ωστόσο, και θα πρέπει να είναι εύκολο να ξεπεραστούν χωρίς την ανάγκη για τακτικές παγίδευσης αρκεί να μπορείτε να εγγραφείτε για μια υπηρεσία και να κατεβάσετε το λογισμικό της. Οι επισκέπτες συμβουλεύονται να το κάνουν πριν μπουν στη χώρα, ενώ οι κάτοικοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία από τις τακτικές που περιγράφονται στην ενότητα Πώς να παρακάμψετε το μπλοκ VPN.

Κάποιος να προσέχει

Τουρκία

Η Τουρκία έχει ιστορικό παρεμπόδισης ιστότοπων που την προσβάλλουν ή που είναι πολιτικά ευαίσθητες. Οι ISP χρησιμοποίησαν ακόμα δηλητηρίαση DNS για να αποτρέψουν τους πολίτες από την πρόσβαση στο YouTube όταν απαγορεύτηκε το 2014.

Με μια προσφάτως εγκριθείσα προεδρία που επεκτείνει σημαντικά τις εκτελεστικές της εξουσίες, δεν θα εκπλήξει κανέναν εάν ο Ρετζέπ Ερντογάν εξακολουθεί να σφίγγει την πρόσβασή του στο διαδίκτυο. Και οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα περιλαμβάνει σίγουρα μέτρα που αποσκοπούν στην αποτροπή των Τούρκων πολιτών που χρησιμοποιούν υπηρεσίες VPN για πρόσβαση στο ανοικτό διαδίκτυο.

συμπέρασμα

Εκτός των ζωνών πολέμου και της Βόρειας Κορέας, τα VPN είναι νόμιμα να χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού. Σε λίγα μέρη δεν είναι ή όπου η νομιμότητά τους μπορεί να θεωρηθεί "γκρίζα περιοχή", υπάρχουν ελάχιστα εμπόδια στην επιβολή τέτοιων νόμων.

Η παρεμπόδιση της πρόσβασης σε δικτυακούς τόπους VPN είναι πολύ πιο συνηθισμένη, αλλά μόνο η Κίνα και η Αίγυπτος έχουν πραγματικά την απαιτούμενη υποδομή διαδικτύου για να περιορίσουν σοβαρά τη χρήση των VPN για να αποφύγουν τη λογοκρισία.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me