Οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για τα Windows

Τα Windows δεν είναι ένα ασφαλές ή ιδιωτικό λειτουργικό σύστημα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα Windows είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για επιτραπέζιους υπολογιστές παγκοσμίως και έτσι ήταν ο κύριος στόχος για τους χάκερ και τους κακόβουλους λογιστές. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η Microsoft ήταν επίσης η πρώτη εταιρεία (με κάποιο περιθώριο) να συνεργαστεί με το πρόγραμμα μαζικής επιτήρησης PRISM της NSA.

Σε αυτόν τον οδηγό, απαριθμούμε τις 3 καλύτερες εναλλακτικές λύσεις στο λειτουργικό σύστημα των Windows και αναλύουμε περαιτέρω τις ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα γύρω από τα Windows OS.

Λειτουργικό σύστημα Windows

Η Microsoft συλλέγει επίσης μάζες τηλεμετρίας από το σύστημά σας, είτε σας αρέσει είτε όχι.

Οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις των Windows

Παρακάτω παραθέτουμε τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για το λειτουργικό σύστημα των Windows. Έχουμε περιγράψει λεπτομερώς τα οφέλη από τη χρήση κάθε εναλλακτικής λύσης των Windows σε τι πρέπει να προσέξουμε εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα λειτουργικά συστήματα.

1. Linux

Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα που μπορεί να κάνει τα πάντα με τα Windows. Αλλά σε αντίθεση με τα Windows, το Linux είναι εγγενώς ασφαλές και είναι χτισμένο με προστασία της ιδιωτικής ζωής. Πολλά προγράμματα "ναυαρχίδας" των Windows είναι επίσης διαθέσιμα για το Linux, και όπου δεν είναι, υπάρχει συνήθως μια καλή εναλλακτική λύση Linux με ανοικτού κώδικα.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε το υπάρχον υλικό του υπολογιστή σας και να αλλάξετε μόνο το λειτουργικό σας σύστημα, τότε το Linux είναι σχεδόν η μοναδική σας επιλογή. Οι οδηγοί Linux (είτε επίσημοι είτε ανεπίσημοι) είναι διαθέσιμοι για το πιο δημοφιλές υλικό PC, αν και είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε ένα component ή δύο για λόγους compatibility.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Linux είναι πολύ λιγότερο έντασης πόρων από τα Windows, πράγμα που σημαίνει ότι τρέχει καλά σε παλαιότερες και χαμηλής τεχνολογίας μηχανές.

Το Linux έρχεται σε μια καταπληκτική ποικιλία γεύσεων, γνωστή ως "distros", καθένα από τα οποία έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Πολλοί έχουν σχεδιαστεί για μια πολύ συγκεκριμένη περίπτωση χρήσης, ενώ άλλες εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στην ιδιωτικότητα.

Οι εκδόσεις του Linux που συζητούμε σε αυτό το άρθρο δεν δίνουν προτεραιότητα στο ιδιωτικό απόρρητο, επειδή ψάχνουμε για ένα περισσότερο λειτουργικό σύστημα που αναπαράγει την ευρεία γενική λειτουργικότητα των Windows.

Μπορεί να είναι δύσκολο να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το Linux

Όπως μας αρέσει το Linux, δεν υπάρχει απομάκρυνση από το γεγονός ότι έχει μια πιο απότομη καμπύλη εκμάθησης από τα Windows.

Οι Distros, όπως το Ubuntu και το Mint, έχουν κάνει πολλά βήματα προς τη βελτίωση της ευχρηστίας του Linux, αλλά ακόμη και με αυτά, δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός να βρεθείτε να εισαγάγετε εντολές κειμένου με απόκρυψη στη γραμμή εντολών του Terminal.

Υπάρχει μια μεγάλη βοήθεια διαθέσιμη στο διαδίκτυο από μια ενθουσιώδη βάση Linux fan, αλλά διστάζουμε να την συνιστούμε με την πιο tech-averse εκεί έξω. Από την άλλη πλευρά, εάν η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι το κύριο κίνητρό σας για να εγκαταλείψετε τα Windows, τότε το Linux είναι το μόνο εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα το οποίο εγγυάται κατά το μάλλον ή ήττον να μην σας κατασκοπεύει.

Gaming σε λειτουργικό σύστημα Linux

Δεδομένης της σχετικά μικρής βάσης χρηστών του, υπάρχει ένας εκπληκτικός αριθμός παιχνιδιών που μεταφέρθηκαν στο Linux (κυρίως στο Ubuntu). Πράγματι, ο Steam διαθέτει ακόμη μια ειδική πύλη Linux. Τούτου λεχθέντος, ο κατάλογος παιχνιδιών Linux είναι πολλές φορές μικρότερος από τον Windows.

Πολλοί gamers του Linux, ακόμα και σκληροί σκληροί φανατικοί ανοιχτής πηγής, επιλέγουν να κάνουν διπλή εκκίνηση στα Windows για παιχνίδια. Οι επιπτώσεις της χρήσης των Windows στην προστασία της ιδιωτικής ζωής μειώνονται από το γεγονός ότι πολλοί τέτοιοι παίκτες χρησιμοποιούν μόνο τα Windows για να παίξουν παιχνίδια και να επιστρέψουν στο Linux για όλες τις άλλες εργασίες.

Live CD, Live DVD και Live USB Distros

Ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά του Linux είναι το bootable Live CD, Live DVD και ζωντανές διασυνδέσεις USB. Αυτά σας επιτρέπουν να τρέχετε τις περισσότερες εκδόσεις του Linux απευθείας από μια πηγή εκκίνησης πολυμέσων χωρίς να χρειάζεται να τα εγκαταστήσετε μόνιμα.

Ορισμένες διανομές με ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπως το TAILS, προορίζονται μόνο να λειτουργούν ως Live CD που δεν αφήνουν κανένα ίχνος διαπερατότητας στον υπολογιστή σας. Ωστόσο, για λειτουργικά συστήματα αντικατάστασης των Windows, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε σωστά ένα διανομέα για πλήρη χρήση.

Ωστόσο, τα ζωντανά CD (κ.λπ.) σας επιτρέπουν να δοκιμάσετε διαφορετικές εκδόσεις του Linux πριν αποφασίσετε ποιο προτιμάτε. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ελέγξετε τα θέματα συμβατότητας οδηγών και τα παρόμοια, προτού προχωρήσετε σε μια συγκεκριμένη διανομή.

Ποια Linux Distros είναι οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις στα Windows

Υπάρχουν πολλές εκδόσεις του Linux, το καθένα με τη δική του πιστή βάση ανεμιστήρων. Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές αντικατάστασης επιφάνειας εργασίας που είναι "φιλικές προς το χρήστη", οι οποίες είναι δωρεάν.

Σημειώστε ότι ως φιλοσοφία έχουμε επιλέξει να προτείνουμε mainstream Linux releases πάνω από μικρότερα (αν και πολύ φιλικά προς το χρήστη) διαφορές όπως το Zorin OS και το Pinguy OS.

Αποφασίσαμε επίσης να μην προτείνουμε δημοφιλή mainstream διανομές όπως το Arch και το Fedora (συμπεριλαμβανομένου του FOSS offshoot CentOS), καθώς δεν αισθανόμαστε ότι αυτά κάνουν τις κατάλληλες αντικαταστάσεις των Windows για αρχάριους ή πιο casual χρήστες. YMMV.

Ubuntu

Ubuntu

Το Ubuntu είναι μακράν η πιο δημοφιλής έκδοση του Linux. Με βάση το Debian, έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη διανομή για να κάνει το Linux ένα πλήρως λειτουργικό και φιλικό προς το χρήστη λειτουργικό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας.

Η προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας του GNOME 3 (περιβάλλον εργασίας χρήστη) είναι πολύ σύγχρονη και διαισθητική, αν και αναμφισβήτητα θα νιώθει λίγο περίεργη στους πρόσφατους πρόσφυγες από τα Windows. Οι χρήστες Mac, από την άλλη πλευρά, θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους.

Λόγω της δημοτικότητάς του, το Ubuntu συχνά θεωρείται ως η προεπιλεγμένη έκδοση του Linux. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του λογισμικού Linux είναι ειδικά σχεδιασμένο για το Ubuntu, και το Ubuntu, επομένως, απολαμβάνει το υψηλότερο επίπεδο υποστήριξης και συμβατότητας όλων των διανομών του Linux. Πράγματι, είναι δύσκολο να υπερβούμε τη σημασία αυτού του σημείου.

Προκειμένου να παρέχεται εύκολη εγκατάσταση και ισχυρή συμβατότητα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία ηλεκτρονικών υπολογιστών, το Ubuntu εγκαθιστά από προεπιλογή τους ιδιόκτητους οδηγούς και διάφορα άλλα κλειστού κώδικα bits και bobs. Διαθέτει επίσης μη-ελεύθερο λογισμικό στην κύρια αποθήκη του πακέτου λογισμικού.

Μαζί με κάποιες αμφισβητούμενες αποφάσεις που έγιναν στο παρελθόν από τον Canonical προγραμματιστή (οι οποίες δεν επηρεάζουν τις πρόσφατες εκδόσεις του Ubuntu), οι ανοιχτές πηγές και οι διαφυλάξεις απορρήτου μπορεί να είναι λίγο sniffy για το λειτουργικό σύστημα.

Το γεγονός παραμένει, ωστόσο, ότι το Ubuntu (μαζί με την παραλλαγή του, Mint, βλέπε παρακάτω) θεωρείται ευρέως ως η πιο εύκολη στη χρήση και πιο φιλική προς τους αρχάριους έκδοση του Linux γύρω.

Μέντα

Mint Linux distro

Το νομισματοκοπείο βασίζεται στο Ubuntu, αλλά η προεπιλεγμένη επιφάνεια του Cinnamon προσφέρει πολύ περισσότερη εμπειρία που μοιάζει με Windows. Το λογισμικό του Ubuntu λειτουργεί άψογα στο Νομισματοκοπείο και το backend είναι αρκετά κοντά στο Ubuntu ότι οι περισσότεροι οδηγοί του Ubuntu μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Νομισματοκοπείο σχεδόν όπως είναι.

Αν και η κύρια έλξη του νομισματοκοπείου πάνω από το Ubuntu είναι ότι οι χρήστες των Windows θα αισθάνονται αμέσως πιο οικεία, ο διαχειριστής του λογισμικού τους είναι πιο γρήγορος και πιο εύκολος στη χρήση από το Ubuntu και έρχεται με εφαρμογές Linux όπως το VLC και το GIMP -το κιβώτιο.

Το νομισματοκοπείο είναι επίσης πιο ελαφρύ από το Ubuntu και συνεπώς λειτουργεί καλά σε συστήματα με χαμηλότερο επίπεδο.

Debian

Debian Linux distro

Το νομισματοκοπείο βασίζεται στο Ubuntu και το Ubuntu βασίζεται στο Debian. Πολλοί καθαριστές Linux προτιμούν το Debian σε οποιαδήποτε από τις δημοφιλείς παραλλαγές του, επειδή είναι ένα πραγματικό λογισμικό που αναπτύχθηκε από την κοινότητα και το βασικό πακέτο εγκατάστασης δεν περιλαμβάνει πακέτα κλειστού κώδικα.

Αν και αξιέπαινη, αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα συμβατότητας υλικού που κατά την εγκατάσταση του Ubuntu ή του Νομισματοκοπείου. Υπάρχει όμως ένα πακέτο εγκατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει ιδιόκτητο λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει αυτή την κατάσταση.

Η ληφθείσα σοφία, ωστόσο, είναι ότι το Ubuntu και το Νομισματοκοπείο είναι καλύτερο για αρχάριους, ενώ το Debian είναι πιο κατάλληλο για έμπειρους χρήστες του Linux. Και αυτή είναι μια εκτίμηση στην οποία δεν πρόκειται να διαφωνήσουμε.

Το Debian έχει πολύ πιο αργό κύκλο απελευθέρωσης από το Ubuntu, το οποίο τείνει να το κάνει πιο σταθερό, αλλά λιγότερο κοπτικό. Πολύ χρήσιμο δεδομένης της μεγάλης βάσης χρηστών του Ubuntu είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα (αν και όχι όλα) πακέτα λογισμικού του Ubuntu λειτουργούν καλά στο Debian.

Εκτός από το κουτί, το Debian υποστηρίζει μια ευρεία γκάμα επιτραπέζιων περιβαλλόντων, όπως το GNOME (όπως φαίνεται παραπάνω), το KDE, το Cinnamon, το MATE και πολλά άλλα. Η χρήση της επιφάνειας εργασίας Cinnamon θα προσφέρει μια πολύ εμπειρία Windows / Mint.

OpenSUSE

OpenSUSE OS

Σε αντίθεση με τις άλλες διανομές Linux για αρχάριους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, το OpenSUSE δεν βασίζεται στο Debian. Πράγματι, πρόκειται για μια αυτόνομη έκδοση που δεν βασίζεται σε κανένα άλλο από τα άλλα βασικά κλάδους του Linux. Παρά το λογισμικό FOSS που αναπτύχθηκε από την κοινότητα, χρηματοδοτείται από την SUSE Linux GmbH και άλλες εταιρείες.

Αυτό που κάνει πραγματικά το OpenSUSE να ξεχωρίζει ως αντικατάσταση των Windows είναι το κέντρο ελέγχου του YaST. Σε αντίθεση με σχεδόν κάθε άλλη έκδοση του Linux, αυτό παρέχει μια έξυπνη γραφική διεπαφή χρήστη για την τακτοποίηση με σχεδόν κάθε πτυχή του λειτουργικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της διαμέρισης του σκληρού δίσκου, της ρύθμισης του συστήματος, των ενημερώσεων στο διαδίκτυο, των ρυθμίσεων δικτύου και τείχους προστασίας, κι αλλα.

Μιλώντας για τη διαχείριση των πακέτων, το OpenSUSE χρησιμοποιεί RPM, αντί για τα πακέτα DEB που ευνοούνται από τα συστήματα που βασίζονται στο Debian. Τα πακέτα RPM διανέμονται ευρέως, ωστόσο, είναι απίθανο να είναι ένα πρόβλημα (και δεν είναι δύσκολο να εγκαταστήσετε πακέτα DEB στο OpenSUSE ούτως ή άλλως).

Μια σημαντική απόφαση που πρέπει να γίνει με το OpenSUSE είναι αν θα εγκατασταθούν οι εκδόσεις Leap ή Tumbleweed. Το Leap έχει κανονικό πρόγραμμα ενημέρωσης 8 μηνών και γενικά θεωρείται ως η πιο σταθερή έκδοση του OpenSUSE.

Το Tumbleweed έχει έναν κυλιόμενο κύκλο απελευθέρωσης, το οποίο σημαίνει ότι τα πακέτα ενημερώνονται καθημερινά. Συνεπώς, οι χρήστες επωφελούνται από ένα λειτουργικό σύστημα αιμορραγίας, αλλά ενδεχομένως με κόστος σταθερότητας (αν και πολλοί λάτρεις αμφισβητούν οποιαδήποτε προβλήματα σταθερότητας με το Tumbleweed).

Το πλάσμα KDE (που εμφανίζεται στο παραπάνω screenshot) και το GNOME είναι τα κύρια περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας που υποστηρίζονται κατά την εγκατάσταση, παρόλο που όπως με οποιαδήποτε έκδοση του Linux μπορείτε αργότερα να αλλάξετε σε οποιαδήποτε επιφάνεια εργασίας που σας αρέσει.

2. macOS

mac os

Το πιο προφανές εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα στα Windows είναι το macOS. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι σχεδόν σίγουρα απαιτεί την αγορά ενός εξ ολοκλήρου νέου υπολογιστή για να το τρέξει, και ένα premium premium σε αυτό.

Και παρόλο που είναι αναμφισβήτητα όμορφα μηχανήματα, οι υπολογιστές Mac δεν αντιπροσωπεύουν καλή αξία για τα χρήματα όσον αφορά το κτύπημα για τα χρήματα ή τα χαρακτηριστικά αιχμής σε σύγκριση με τους υπολογιστές με Windows (πόσο μάλλον οι αυτοελεγχόμενοι υπολογιστές!).

Δεδομένου ότι οι Macs ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τους επεξεργαστές Intel το 2006, ήταν δυνατό να αυτο-χτίσει ένα "hackintosh" στο φθηνό με τη χρήση εξαρτημάτων PC, αλλά αυτό δεν είναι δουλειά για τους τεχνικά δειλά. Παρόλο που η κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια χάρη σε μια ενθουσιώδη βάση ανεμιστήρων, τα θέματα συμβατότητας υλικού σημαίνουν ότι αυτά γενικά λειτουργούν καλύτερα όταν χτίζονται από το ground-up χρησιμοποιώντας στοιχεία που υποστηρίζονται με επίσημους οδηγούς Mac.

Αληθινή αντικατάσταση των Windows

Από την άποψη της ύπαρξης μιας απλής αντικατάστασης των Windows, όμως, το macOS είναι δύσκολο να νικήσει. Το MacOS είναι όμορφο, ώριμο, σταθερό, αναμφισβήτητα ακόμα πιο εύκολο στη χρήση από τα Windows και έρχεται σε συνδυασμό με το λογισμικό παραγωγικότητας πολλών ανθρώπων θα χρειαστεί ποτέ.

Υποστηρίζεται επίσης από σχεδόν όλους τους εκδότες λογισμικού στον πλανήτη. Πράγματι, πολλές δημιουργικές βιομηχανίες αγκαλιάζουν το λογισμικό Mac, το οποίο δεν είναι καν διαθέσιμο για τα Windows ή το οποίο αναπτύσσεται κυρίως για το MacOS με τις θύρες των Windows να είναι κάτι σαν μια δεύτερη σκέψη!

Μια εξαίρεση σε αυτό, όμως, είναι τα παιχνίδια. Όπως και με το Linux, ο Steam υποστηρίζει επίσημα τα macOS, αλλά ο κατάλογος παιχνιδιών Mac είναι πολύ μικρότερος από τον Windows. Όπως συμβαίνει και με το Linux, οι Mac gamers επιλέγουν συχνά να κάνουν διπλή εκκίνηση στα Windows, προκειμένου να απολαμβάνουν μεγαλύτερη επιλογή τίτλων.

Σε αντίθεση με τους χρήστες του Linux, ωστόσο, συχνά παρεμποδίζονται από το γεγονός ότι η Apple δεν δίνει προτεραιότητα σε υλικό τυχερού παιχνιδιού (όπως κάρτες γραφικών) όταν σχεδιάζει τους (μη αναβαθμίσιμους) υπολογιστές Mac.

Έτσι, αν τα χρήματα δεν είναι αντικείμενο και δεν χρησιμοποιείτε το PC σας για παιχνίδια, το macOS είναι ένα φανταστικό λειτουργικό σύστημα αντικατάστασης για τα Windows. Εκτός από το ότι δεν είναι ανοικτού κώδικα. Αυτό μπορεί να μην ανησυχεί περισσότερο, αλλά εδώ στο ProPrivacy είναι μια πραγματική ανησυχία.

Προστασία προσωπικών δεδομένων με το Mac OS

Η Apple κάνει τα χρήματά της από την πώληση υλικού υψηλής ποιότητας, οπότε έχει λιγότερα κίνητρα να κατασκοπεύει τους χρήστες της για κέρδη από εταιρείες όπως η Google, των οποίων ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο βασίζεται στην εισβολή του ιδιωτικού τους απόρρητου. Πράγματι, η Apple έκανε πρόσφατα μια πολύ μεγάλη αφοσίωση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

Ωστόσο, συνεργάστηκε με το πρόγραμμα μαζικής κατασκοπείας PRISM της NSA (αν και πολύ αργότερα από οποιαδήποτε άλλη εμπλεκόμενη εταιρεία). Και δεδομένου ότι το macOS είναι κλειστό λογισμικό πηγής, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι παίρνει μέχρι.

3. ChromeOS

Chrome OS

Το νέο παιδί στο μπλοκ OS του υπολογιστή είναι το ChromeOS. Όπως συμβαίνει (συνήθως) στην περίπτωση του macOS, θα χρειαστεί να αγοράσετε έναν νέο υπολογιστή για να το χρησιμοποιήσετε. Σε αντίθεση με το υλικό Mac, ωστόσο, υπάρχει ένα πλήθος χαμηλού κόστους, low-end, Chromebook στην αγορά (καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός μέσων έως high-end).

Το ChromeOS σχεδιάστηκε αρχικά ως εξαιρετικά ελαφριά εναλλακτική λύση στα Windows. Δεδομένου ότι πολλοί από εμάς κάνουν σχεδόν όλα τα σχετικά με τον υπολογιστή στο πρόγραμμα περιήγησης αυτές τις μέρες, η ιδέα της Google ήταν απλή - γιατί να μην ενεργοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Chrome σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα?

Πολύ προς μεγάλη έκπληξη πολλών παρατηρητών, αυτή η φαινομενικά περίεργη ιδέα πραγματικά λειτούργησε! Επειδή το ChromeOS δεν ήταν παρά ένα απλό πρόγραμμα περιήγησης, θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε φθηνούς φορητούς υπολογιστές χαμηλού επιπέδου χωρίς σημαντική επίδραση στην απόδοση τους (σε αντίθεση με τα φουσκωμένα Windows).

Ένα μεγάλο ζήτημα στην αρχή ήταν ότι μόνο ένα πρόγραμμα περιήγησης, το ChromeOS ήταν άχρηστο χωρίς μια ενεργή σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό έγινε λιγότερο θέμα χρόνου, όμως, καθώς οι εφαρμογές ιστού HTML5, όπως τα Έγγραφα Google, γίνονται όλο και πιο λειτουργικές ενώ είναι εκτός σύνδεσης.

Αυτό έκαναν το ChromeOS καλή επιλογή για τους χρήστες που δεν επιμελούν, επιτρέποντάς τους να σερφάρετε στο Internet, να διαβάζουν το Netflix, να ελέγχουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και να χτυπούν το περίεργο γράμμα στα Έγγραφα Google σε φορητούς υπολογιστές χαμηλού κόστους. Και πρέπει να πούμε ότι τα Έγγραφα Google τώρα παρέχουν ισχυρή υποστήριξη για την επεξεργασία και την εξαγωγή εγγράφων του Microsoft Office.

Δεν ήταν, ωστόσο, ένα "πραγματικό" λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows, το Linux ή το macOS. Αλλά…

Αληθινή αντικατάσταση των Windows?

Οι πρόσφατες αλλαγές έχουν μεταμορφώσει τις δυνατότητες του ChromeOS. Από το 2018, σχεδόν όλα τα νεότερα Chromebook μπορούν να εκτελούν εφαρμογές Android μέσα στην επιφάνεια εργασίας του ChromeOS. Και από το 2020, όλα τα νέα Chromebook θα πωληθούν με υποστήριξη για εφαρμογές Linux που λειτουργούν στο εσωτερικό της επιφάνειας εργασίας του ChromeOS από προεπιλογή (κάτι που ήταν δυνατό σε πολλά Chromebook που χρησιμοποιούν ανεπίσημα hacks για κάποιο χρονικό διάστημα).

Περιττό να πούμε ότι κάθε μία από αυτές τις κινήσεις (πόσο μάλλον και οι δύο μαζί) επεκτείνει σημαντικά αυτό που μπορείτε να κάνετε με το ChromeOS. Η δυνατότητα εκτέλεσης εφαρμογών Android, για παράδειγμα, ανοίγει έναν τεράστιο κατάλογο παιχνιδιών (αν και σχεδιασμένοι για να τρέχουν σε κινητά τηλέφωνα) και ακόμη και τη δυνατότητα εκτέλεσης του Microsoft Office.

Επιτρέπει επίσης στους χρήστες να παίξουν τον τεράστιο κατάλογο των παιχνιδιών Android. Σίγουρα, δεν είναι κονσόλες AAA-beaters, αλλά παίζουν καλά ακόμα και στα Chromebook χαμηλού επιπέδου.

Η υποστήριξη Linux τοποθετεί το λογισμικό επαγγελματικού επιπέδου, όπως το GIMP και το LibreOffice, στα χέρια των χρηστών του Chromebook. Οι εφαρμογές Linux τρέχουν τεχνικά μέσα σε μια εικονική μηχανή Debian 9 (VM), αλλά η ενσωμάτωση με το διαχειριστή αρχείων των αρχείων του Chrome OS είναι εντυπωσιακή.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε πακέτα DEB απευθείας από μέσα στα αρχεία, για παράδειγμα, και αποθηκευμένα αρχεία Linux μπορούν να προσπελαστούν απευθείας από τα αρχεία.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Το ChromeOS είναι ένα ιδιόκτητο προϊόν κλειστής πηγής από την Google, μια εταιρεία της οποίας ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο βασίζεται στο να αγνοεί το απόρρητο του χρήστη, προκειμένου να στοχεύσει σε αυτές εξαιρετικά εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η Google συνεργάστηκε επίσης με το πρόγραμμα PRISM της NSA.

Όπως συμβαίνει και με το κανονικό πρόγραμμα περιήγησης Chrome, το γεγονός ότι το ChromeOS είναι κλειστό πηγής καθιστά αδύνατο να γνωρίζετε με βεβαιότητα αν σας κατασκοπεύει για την Google με τρόπους που πραγματικά δεν θα έπρεπε. Αλλά σοβαρά οι άνθρωποι, η Google δεν είναι φίλος σας.

Τελικές σκέψεις

Εάν είστε σοβαροί για το απόρρητο, τότε θα πρέπει να πετάξετε τα Windows αμέσως και να χρησιμοποιήσετε το Linux αντί. Είναι ένα all-τραγουδώντας και all-χορεύει αντικατάσταση των Windows, και δεν έχει σημασία ποια έκδοση που επιλέγετε, το Linux είναι χτισμένο-να σέβεται την ιδιωτική σας ζωή.

Και επειδή είναι ανοικτού κώδικα, είναι δυνατόν να επαληθεύσουμε ότι αυτό δεν είναι απλά δυνατό με ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα κλειστού κώδικα.

Δεν υπάρχει όμως απομάκρυνση από το γεγονός ότι το Linux δεν θα είναι ποτέ (τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον) τόσο εύχρηστο όσο τα Windows. Η μάθηση για τη χρήση του Linux απαιτεί ένα επίπεδο αφοσίωσης, και από την εμπειρία μας, την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε απογοητεύσεις με επιμονή.

Αλλά είναι ένα μεγάλο OS που πολλοί αγαπούν και αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τότε δεν έχετε άλλη επιλογή από το να κυλήσετε τα μανίκια σας και να κολλήσετε.

το macOS είναι ένα πραγματικά εκλεπτυσμένο λειτουργικό σύστημα που μπορεί να προχωρήσει με τα Windows με σχεδόν κάθε τρόπο (και είναι ανώτερο σε πολλά). Πράγματι, το λογισμικό macOS είναι ο λόγος για τον οποίο μεγάλος αριθμός ανθρώπων εκτοξεύει γελοία χρηματικά ποσά σε υλικό υψηλής τεχνολογίας που είναι κατά πολλούς τρόπους κατώτερο από τους συχνά πολύ φθηνότερους συνεργάτες των Windows.

Το αν το macOS είναι πιο ασφαλές από τα Windows είναι αιτία πολλών έντονων συζητήσεων, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στοχεύει πολύ λιγότερο από τα Windows από τους hackers και τους εμπόρους malware. Πόσο καλά είναι για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, όμως, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσα εμπιστεύεστε την Apple.

Έχοντας πλέον την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το Chrome OS σε ένα σύγχρονο φορητό υπολογιστή με πλήρη υποστήριξη Android και Linux, πρέπει να πούμε ότι είμαστε εντυπωσιασμένοι. Είμαστε βέβαιοι ότι οι χρήστες δύναμης θα συναντήσουν διάφορες απογοητεύσεις με το πέρασμα του χρόνου, αλλά θεωρούμε ότι το Chrome OS έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό και κομψό λειτουργικό σύστημα που παρέχει μια γνήσια εναλλακτική λύση στα Windows, αλλά το κάνει από την Google.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me