Πόσο ιδιωτικά / ασφαλή είναι τα Windows; Windows 7, 8 & 10

Τα Windows 10 είναι ένας εφιάλτης για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, η Microsoft ελπίζει ότι όλοι έχουν αναβαθμιστεί στην τελευταία έκδοση των Windows. Πολλοί χρήστες, ωστόσο, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος.

Για τις επιχειρήσεις, αυτό είναι κατανοητό. Το κόστος αναβάθμισης, τα προβλήματα με συμβατότητα προς τα πίσω και η πιθανή ανάγκη επανεκπαίδευσης του προσωπικού είναι όλοι λόγοι για να καθυστερήσει η κίνηση.

Τα Windows 10 σχεδιάστηκαν εν μέρει για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, προσφέροντας αυξανόμενες ενημερώσεις αντί για ευρέως διαδεδομένες αλλαγές με κάθε νέα έκδοση.

Κάθε νέος υπολογιστής από το 2015 θα κυκλοφορήσει με τα Windows 10, αλλά ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι χρήστες που εξακολουθούν να υφίστανται με παλαιότερο υλικό το οποίο απλώς δεν πήγε ποτέ να αναλάβει τη Microsoft για την προσφορά δωρεάν αναβάθμισης (η οποία επεκτάθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017).

Για πολλούς, όμως, ο πιο λογικός λόγος να μην αναβαθμιστεί η τελευταία έκδοση των Windows είναι ότι οι παλαιότερες εκδόσεις των Windows δεν είναι τόσο επιθετικές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής όσο και τα Windows 10.

Πόσο ιδιωτική είναι η έκδοση των Windows σας?

Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει ποια δεδομένα μπορεί να μοιραστεί δυνητικά με την έκδοση των Windows.

Windows 10

Windows 8.1

παράθυρα 8

Windows 7

Επαφές χρηστών

Ναί

Οχι

Οχι

Οχι

Δεδομένα ημερολογίου

Ναί

Οχι

Οχι

Οχι

Άλλα δεδομένα εξατομίκευσης

Ναί

Οχι

Οχι

Οχι

Αναγνωριστικό διαφήμισης

Ναί

Ναί

Οχι

Οχι

Τοποθεσία

Ναι και αποστέλλονται σε αξιόπιστους συνεργάτες.

Ναι, μόνο στη Microsoft.

Ναι, μόνο στη Microsoft.

Οχι

Τηλεμετρία

Ναι (εκτός από την επιχείρηση W10)

Ναί*

Ναί*

Ναί*

* Τηλεμετρία - Αυτή είναι η διαδικασία καταγραφής δεδομένων και η αποστολή τους σε άλλη πηγή. Αυτό γίνεται για "αντιμετώπιση προβλημάτων".

* Δεν συλλέχθηκε τηλεμετρία όταν απελευθερώθηκαν αυτές οι εκδόσεις των Windows, αλλά αυτό από τότε έχει προστεθεί μέσω αυτόματων ενημερώσεων.

Windows 10

windows 10 αρχική οθόνη

Από τότε που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2015, τα Windows 10 προκάλεσαν διαμάχες για την αποτυχία πολλών προσωπικών δεδομένων.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες Bing και Cortana, οι οποίες συλλέγουν πολλές προσωπικές πληροφορίες για εσάς προκειμένου να σας προσφέρουν μια εξαιρετικά εξατομικευμένη εμπειρία.

Η αυτόματη συλλογή δεδομένων τηλεμετρίας της Microsoft (για σκοπούς αντιμετώπισης προβλημάτων) προκάλεσε επίσης ανησυχία.

Πολλοί χρήστες μπορεί να είναι ευχαριστημένοι με το συμβιβασμό μεταξύ ιδιωτικότητας και ευκολίας χρησιμοποιώντας αυτές τις υπηρεσίες φέρνει, αλλά το τεράστιο ποσό πληροφοριών που η Microsoft μπορεί να συλλέξει για εσάς μέσω των Windows 10 είναι ανησυχητικό.

Οι περισσότερες λειτουργίες που εισβάλλουν στην ιδιωτική ζωή μπορούν να απενεργοποιηθούν και η Microsoft κάνει τώρα πολύ καλύτερη δουλειά για να εξηγήσει τι κάνουν και να επιτρέψει στους χρήστες να τις απενεργοποιήσουν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης παρά όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τα Windows 10.

Οι χρήστες των Windows εξακολουθούν να οδηγούν στην αποδοχή των προεπιλεγμένων ρυθμίσεων, οι οποίες είναι εξαιρετικά επεμβατικές.

Αυτές περιλαμβάνουν τη συλλογή επαφών χρηστών, δεδομένων ημερολογίου και των συναφών δεδομένων εισόδου για την εξατομίκευση της ομιλίας, της πληκτρολόγησης και της εισαγωγής μελάνης. Τα δεδομένα δακτυλογράφησης και μελάνης συλλέγονται επίσης προκειμένου να βελτιωθεί η αναγνώριση.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της συλλογής δεδομένων μπορεί να εξαιρεθεί, αλλά δεν είναι δυνατό να εξαιρεθεί η συλλογή τηλεμετρίας εκτός εάν χρησιμοποιείτε την έκδοση Enterprise Edition των Windows 10.

Windows 8.1

Τα Windows 8.1 δεν περιέχουν Cortana και συνεπώς έχουν πολύ λιγότερη ολοκλήρωση με τη μηχανή αναζήτησης Bing και δεν χρειάζεται να συλλέγουν δεδομένα προσωποποίησης.

Εισήγαγε αναγνωριστικά διαφημίσεων. Πρόκειται για μοναδικά αναγνωριστικά που επιτρέπουν στις εταιρείες να στοχεύουν χρήστες με εξατομικευμένη διαφήμιση.

Κατά τη διάρκεια του ενεργού κύκλου ζωής της, τα Windows 8.1 δεν συγκέντρωσαν δεδομένα τηλεμετρίας, ωστόσο, λίγο μετά την κυκλοφορία των Windows 10, η Microsoft πρόσθεσε τη συλλογή τηλεμετρίας στα Windows 8.1, Windows 8 και Windows 7 μέσω του αυτόματου καναλιού ενημέρωσης.

παράθυρα 8

Αυτή η έκδοση των Windows παρουσίασε την παρακολούθηση τοποθεσίας. Μια μεγάλη διαφορά με την πολύ πιο επεμβατική εντοπισμό θέσης που εκτελείται από τα Windows 10, όμως, είναι ότι τα δεδομένα θέσης που συλλέγονται από τα Windows 8 και τα Windows 8.1 αποστέλλονται μόνο στη Microsoft.

Όπως και με τα Windows 8.1, η συλλογή τηλεμετρίας προστέθηκε αναδρομικά στα Windows 8 το 2015.

Windows 7

Τα Windows 7 θεωρούνται από πολλούς ως η τελευταία έκδοση των Windows χωρίς ενσωματωμένες λειτουργίες ειδικά σχεδιασμένες για να εισβάλλουν στην ιδιωτικότητα των χρηστών.

Όπως και με τις δύο εκδόσεις των Windows 8, ωστόσο, αυτή η διάκριση έχει καταστραφεί κάπως από την αναδρομική προσθήκη συλλογής τηλεμετρίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους χρήστες Windows 7 είναι ότι το δεκαετές λειτουργικό σύστημα φτάνει στο τέλος της ζωής του. Στις 14 Ιανουαρίου 2020, η επίσημη υποστήριξη από τη Microsoft λήγει.

Φυσικά, το αντίγραφο των Windows δεν θα σταματήσει ξαφνικά τότε, αλλά δεν θα λαμβάνει πλέον ζωτικής σημασίας ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας.

Τα οφέλη της ιδιωτικής ζωής από τη συνέχιση της χρήσης των Windows 7 αντί της αναβάθμισης σε μια πιο πρόσφατη έκδοση των Windows μετά την ημερομηνία αυτή αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον κίνδυνο ασφάλειας που δημιουργείται από τη χρήση ενός λειτουργικού συστήματος που δεν έχει ενημερωθεί για την αντιμετώπιση των πιο πρόσφατων απειλών ασφάλειας.

32-bit vs 64-bit υπολογιστές Windows

Οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές είναι εφοδιασμένοι με επεξεργαστές 64 bit. Αυτά είναι πολύ ταχύτερα από τους παλαιότερους επεξεργαστές 32-bit, οι οποίοι περιορίζονται επίσης στη χρήση μόνο 4 GB μνήμης RAM.

Προκειμένου να εκμεταλλευτείτε έναν επεξεργαστή 64 bit, τα προγράμματα πρέπει να είναι ειδικά γραμμένα για να υποστηρίξουν το σετ εντολών του. Αυτό περιλαμβάνει τα Windows.

Η μόνη διαφορά μεταξύ των εκδόσεων 32 bit των Windows και των εκδόσεων 64 bit των Windows είναι ότι οι εκδόσεις 64 bit μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από επεξεργαστές 64 bit.

Οι εκδόσεις 32 bit των Windows λειτουργούν πολύ καλά σε μηχανές με επεξεργαστές 64 bit, αλλά οι εκδόσεις 64 bit των Windows απαιτούν επεξεργαστές 64 bit για να τρέχουν σε.

Βασικά, δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή σχετικά με το αν μια μηχανή των Windows είναι 32-bit ή 64-bit.

Εκτός αν χρησιμοποιείτε ένα πολύ παλιό υπολογιστή, θα πρέπει επίσης να επιλέγετε εκδόσεις 64 bit των προγραμμάτων (όπως οι εφαρμογές VPN), επειδή παρέχουν καλύτερη απόδοση. Εάν είναι διαθέσιμη μόνο μια έκδοση 32-bit (κάτι που συμβαίνει συχνά για την παροχή συμβατότητας προς τα πίσω), είναι καλό να χρησιμοποιηθούν.

Μια εναλλακτική λύση στα Windows

Εάν είστε σοβαροί για το απόρρητό σας, χρησιμοποιήστε το Linux αντί.

Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα που μπορεί να κάνει σχεδόν όλα τα Windows. Σε αντίθεση με τα Windows, το Linux είναι χτισμένο με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ορισμένες εκδόσεις του Linux είναι περισσότερο επικεντρωμένες στην προστασία της ιδιωτικής ζωής από άλλες, αλλά οποιαδήποτε έκδοση του Linux είναι πιο φιλική προς την ιδιωτικότητα από ό, τι ακόμη και τα Windows 7.

Πολλά προγράμματα "ναυαρχίδας" των Windows είναι επίσης διαθέσιμα για Linux, και όπου δεν είναι, υπάρχει συνήθως μια καλή εναλλακτική λύση Linux με ανοιχτού κώδικα.

Μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα παιχνίδια. Πλατφόρμες όπως το Steam do προσφέρουν υποστήριξη για παιχνίδια Linux, αλλά υπάρχουν πολλά λιγότερα διαθέσιμα από αυτά που υπάρχουν για τα Windows. Μια δημοφιλής λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η δημιουργία ενός συστήματος διπλής εκκίνησης, όπου τα Windows χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για παιχνίδια.

Το Linux είναι πολύ πιο φιλικό προς το χρήστη από ό, τι ήταν, αλλά η καμπύλη μάθησης του παραμένει πολύ πιο απότομη από ότι για τα Windows. Συνεπώς, δεν είναι μια ρεαλιστική επιλογή για όλους. Αλλά για εκείνους που θέλουν να κάνουν λίγη προσπάθεια σε αυτό, το Linux παρέχει μια πολύ πιο ιδιωτική εμπειρία υπολογιστών από τα Windows ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα έξω εκεί.

Linux OS

Το Linux έρχεται σε μια σχεδόν απίστευτη σειρά εκδόσεων, που ονομάζεται "distros." Υπάρχουν περισσότεροι διανομείς με βάση την ιδιωτικότητα, αλλά το Linux Mint έχει σχεδιαστεί ειδικά για να κάνει τη μετάβαση από τα Windows σε Linux όσο πιο ανώδυνη γίνεται.

Και ένας ακόμη τρόπος για να διασφαλίσετε την ιδιωτικότητά σας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα VPN για Linux.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me