Η AI θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά σας δεδομένα για την υγεία;

Μια νέα μελέτη που ολοκληρώθηκε στο UC Berkeley αποκάλυψε ότι το ισχύον αμερικανικό νομικό πλαίσιο είναι κακό προετοιμασμένο να νομοθετεί σχετικά με το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει την ψηφιακή ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.


Η μελέτη επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο η AI είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τεράστιους αποθετήρες δεδομένων, προκειμένου να εντοπίσει τα άτομα και τα προσωπικά δεδομένα υγείας τους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, Anil Aswani, η AI μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα βημάτων που συλλέγονται από ιχνηλάτες δραστηριότητας, smartphones και smartwatches και να τα παραπέμπει σε δημογραφικά δεδομένα προκειμένου να εντοπίσουν άτομα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές του Berkeley χρησιμοποίησαν στοιχεία που εξήχθησαν από 15.000 αμερικανικά άτομα για να αποδείξουν με επιτυχία ότι οι ισχύοντες νόμοι και κανονισμοί δεν προστατεύουν επαρκώς τα δεδομένα ιδιωτικής υγείας των ανθρώπων. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στις 21 Δεκεμβρίου στο περιοδικό JAMA Network Open, αποκαλύπτει ότι τα πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής που ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία περί φορητότητας και λογοδοσίας ασφαλίσεων υγείας (HIPAA) χρειάζονται επειγόντως επανεκτίμηση εάν τα δεδομένα υγείας των ανθρώπων προστατεύονται σωστά.

AI θέτοντας τα δεδομένα για την υγεία σας σε κίνδυνο

Επαναδιάθεση προσωπικών δεδομένων

Ένα σημαντικό εύρημα από τη μελέτη περιλαμβάνει την ανακατανομή των ανωνυμοποιημένων ή ψευδωνυμοποιημένων δεδομένων. Σύμφωνα με τον Aswani, η απομάκρυνση όλων των στοιχείων ταυτοποίησης από σύνολα δεδομένων που σχετίζονται με την υγεία δεν προστατεύει σωστά τα άτομα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι δυνατό για τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το AI για να επαναπροσδιορίσουν δεδομένα που ήταν προηγουμένως ανώνυμα. Ο Aswani εξηγεί:

"Οι κανονισμοί της HIPAA καθιστούν την περίθαλψη σας ιδιωτική, αλλά δεν καλύπτουν όσο νομίζετε. Πολλές ομάδες, όπως οι εταιρείες τεχνολογίας, δεν καλύπτονται από την HIPAA και μόνο οι πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες δεν επιτρέπεται να μοιράζονται με τους ισχύοντες κανόνες της HIPAA. Υπάρχουν εταιρείες που αγοράζουν δεδομένα υγείας. Υποτίθεται ότι είναι ανώνυμα δεδομένα, αλλά το όλο επιχειρηματικό μοντέλο τους είναι να βρουν έναν τρόπο να επισυνάψουν ονόματα σε αυτά τα δεδομένα και να τα πουλήσουν."

Ο Aswani έχει περιγράψει πώς οι επιχειρήσεις όπως το Facebook κάνουν την επιχείρησή τους να βάλουν μαζί τα ευαίσθητα δεδομένα. Δυστυχώς, οι ισχύοντες αμερικανικοί νόμοι δεν εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να επαναπροσδιορίσουν προηγουμένως καθαρισμένα δεδομένα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα δεδομένα της ιδιωτικής υγείας των ανθρώπων:

"Κατ 'αρχήν, θα μπορούσατε να φανταστείτε το Facebook να συλλέγει δεδομένα βημάτων από την εφαρμογή στο smartphone σας, στη συνέχεια να αγοράζει δεδομένα για την υγειονομική περίθαλψη από άλλη εταιρεία και να ταιριάζει με τα δύο. Τώρα θα έχουν δεδομένα για την υγειονομική περίθαλψη που ταιριάζουν με τα ονόματα και θα μπορούσαν είτε να αρχίσουν να πωλούν διαφημίσεις βάσει αυτού είτε θα μπορούσαν να πουλήσουν τα δεδομένα σε άλλους."

Οι επιπτώσεις είναι προφανείς, καθώς για τα άτομα που αγωνίζονται με πιθανά προβλήματα υγείας αυτά τα δεδομένα υγείας μπορούν να οδηγήσουν σε διακρίσεις. Οποιαδήποτε δεδομένα υγείας που μπορούν να αποδοθούν με επιτυχία σε ένα άτομο μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ασφαλιστές υγείας, για παράδειγμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Στην περίπτωση των δεδομένων βημάτων, ένας πιο καθιστικός τρόπος ζωής (κάτι που οι ασφαλιστές υγείας δεν πρέπει να γνωρίζουν αυτόματα) θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα.

Εύκολη πρόσβαση

Η μελέτη του UC Berkeley καταδεικνύει ότι η αύξηση της αποτελεσματικότητας του AI θα αυξήσει σημαντικά την ικανότητα του ιδιωτικού τομέα να συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με την υγεία για τα άτομα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα δημιουργήσει αναπόφευκτα τον πειρασμό για τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τα δεδομένα με ανήθικο ή παράνομο τρόπο.

Καθώς βελτιώνεται το AI, τα άτομα θα μπορούσαν να βρουν τα στοιχεία τους για την υγεία που στρέφονται εναντίον τους από εργοδότες, στεγαστικούς δανειστές, εταιρείες πιστωτικών καρτών και ασφαλιστικές εταιρείες. Η ομάδα του Aswani είναι προβληματική - διότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιχειρήσεις που κάνουν διακρίσεις ανάλογα με παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη ή η αναπηρία.

AI διακρίσεις

Κοινό πρόβλημα

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ανώνυμα ή τα ψευδονομαζόμενα δεδομένα αποδόθηκαν με επιτυχία σε άτομα. Η έρευνα που διεξήχθη από το MIT το 2015 αποκάλυψε ότι τα προηγουμένως καθαρισμένα δεδομένα της πιστωτικής κάρτας θα μπορούσαν να επαναχορηγηθούν με επιτυχία.

Το MIT χρησιμοποίησε στοιχεία από τα 10.000 καταστήματα που περιείχαν λεπτομέρειες για 1.1 εκατομμύρια πελάτες πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Yves-Alexandre de Montjoye, ένα άτομο θα μπορούσε να ξεχωρίσει εύκολα εάν οι συγκεκριμένοι δείκτες αποκαλύφθηκαν με επιτυχία. Σύμφωνα με το MIT, αυτοί οι ζωτικής σημασίας δείκτες θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν με τη χρήση δεδομένων από 3 έως 4 συναλλαγές.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι διαδικασίες ψευδονομίας των δεδομένων δεν απέχουν πολύ από την προστασία. Αυτό ισχύει, διότι ακόμη και στην ΕΕ, όπου το GDPR έχει βελτιώσει σημαντικά τα προσωπικά δικαιώματα των δεδομένων των ανθρώπων - η ψευδονομία των δεδομένων αναφέρεται ως μια μέθοδος για τις επιχειρήσεις να επεξεργάζονται "ειδική κατηγορία" ή ευαίσθητα δεδομένα χωρίς να παραβιάζουν τη νομοθεσία. Τα δεδομένα ειδικής κατηγορίας περιλαμβάνουν γενετικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με την υγεία.

Τόσο η νέα μελέτη του UC Berkeley όσο και η προηγούμενη έρευνα του MIT, δείχνουν ότι η ψευδωνυμοποίηση δεδομένων μπορεί να μην είναι αρκετή για να εξασφαλίσει επ 'αόριστον. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι πλέον προσδοκώμενοι λογαριασμοί απορρήτου δεδομένων ενδέχεται να μην προστατεύουν επαρκώς τους πολίτες από τις επιθέσεις παζλ.

AI ο νόμος

Απαιτούνται νομοθετικές ενημερώσεις

Ο Aswani και η ομάδα ερευνητών του προέτρεψαν την αμερικανική κυβέρνηση να «επανεξετάσει και να επεξεργαστεί» την υπάρχουσα νομοθεσία HIPPA προκειμένου να προστατεύσει τους ανθρώπους από τους κινδύνους που δημιουργεί η AI. Οι νέοι κανονισμοί που προστατεύουν τα δεδομένα υγείας είναι απαραίτητοι, αλλά οι ερευνητές του Berkeley ανησυχούν ότι οι πολιτικές αρχές των ΗΠΑ φαίνεται να πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση:

"Στην ιδανική περίπτωση, αυτό που θα ήθελα να δω από αυτό είναι νέοι κανονισμοί ή κανόνες που προστατεύουν τα δεδομένα υγείας. Αλλά υπάρχει πραγματικά μεγάλη ώθηση για να αποδυναμώσει κανείς τους κανονισμούς αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, η ομάδα δημιουργίας κανόνων για την HIPAA έχει ζητήσει σχόλια για την αύξηση της ανταλλαγής δεδομένων. Ο κίνδυνος είναι ότι αν οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει, οι κανόνες που έχουμε θα αποδυναμωθούν. Και το γεγονός είναι ότι οι κίνδυνοι να χάσουμε τον έλεγχο της ιδιωτικής ζωής μας όταν πρόκειται για την υγειονομική περίθαλψη αυξάνονται και δεν μειώνονται."

Εάν αυτή η ιστορία σας έχει κάνει να επανεξετάσετε τη δική σας ασφάλεια στο διαδίκτυο, γιατί να μην ρίξετε μια ματιά στην καλύτερη σελίδα υπηρεσιών VPN για τρόπους που μπορείτε να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο.

Image credits: Μεταμόρφωση / Shutterstock.com, πέντε δέντρα / Shutterstock.com, Billion Photos / Shutterstock.com.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 1 = 1

map