Decentraleyes Review – ένα πρόσθετο ασφαλείας για το Firefox

Το Decentraleyes είναι ένα νέο add-on Firefox ανοιχτού κώδικα που στοχεύει στη βελτίωση του απορρήτου κατά την περιήγηση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη φιλοξενία πόρων του CND σε τοπικό επίπεδο. Όταν το πρόγραμμα περιήγησής σας υποβάλλει αίτημα για έναν από αυτούς τους πόρους CDN, το αίτημα είναι αποκλεισμένο και σας εξυπηρετεί τοπικά μια έκδοση.


Τι διάολο?

Η οικοδόμηση ιστοσελίδων από την αρχή είναι σκληρή δουλειά. Αντί να επανεφεύρουμε τον τροχό κάθε φορά, οι προγραμματιστές ιστού μοιράζονται βιβλιοθήκες χρήσιμου κώδικα ανοιχτού κώδικα που εκτελούν κοινές εργασίες. Για παράδειγμα, βιβλιοθήκες JavaScript ή πλαίσια ιστού όπως jQuery ή Ember.

Έτσι, αντί να γράψουν τον ίδιο τον κώδικα, οι προγραμματιστές μπορούν απλώς να αναφέρουν αυτά τα κοινά σενάρια από τις ιστοσελίδες. Αυτά τα κοινά σενάρια φιλοξενούνται σε δίκτυα παροχής περιεχομένου (CDN) - παγκόσμια κατανεμημένα δίκτυα διακομιστών μεσολάβησης που αναπτύσσονται σε πολλά κέντρα δεδομένων.

Όχι μόνο τα scripts που φιλοξενούνται σε αυτά τα κατανεμημένα δίκτυα μπορούν εύκολα να μοιραστούν μεταξύ των προγραμματιστών, αλλά τα CDN είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο για την παροχή περιεχομένου. Χρησιμοποιώντας τους πόρους που φιλοξενούνται σε αυτές, συνεπώς, καθιστά τις σελίδες να φορτώνονται γρηγορότερα. Αφαιρεί επίσης την οικονομική επιβάρυνση από τους προγραμματιστές που φιλοξενούν τους ίδιους τους πόρους.

Κατά συνέπεια, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό όλων των υφιστάμενων ιστότοπων χρησιμοποιεί κανονικά τις βιβλιοθήκες που μοιράζονται σε CDN.

Έτσι yay! Ακούγεται υπέροχο. Πηγαίνετε CDNs?

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα είναι ότι η φιλοξενία CDN κοστίζει χρήματα. Και εταιρείες όπως το Google, το Facebook και η Microsoft προσφέρουν τέτοια φιλοξενία δωρεάν. Το Free είναι τόσο η αγαπημένη τιμή για τους προγραμματιστές Ιστού όσο και για τους υπόλοιπους μας, έτσι ένα πολύ μεγάλο ποσό από όλους τους πόρους του ιστοτόπου φιλοξενούνται τώρα σε CDNs που φιλοξενούνται από αυτές τις εταιρείες.

Και όπως πάντα με την Google et al., Αν και δεν υπάρχει νομισματικό κόστος, πληρώνουμε για τη χρήση τους με το απόρρητο. Όπως συμβαίνει με την παλιά παροιμία, αν δεν πληρώνετε για ένα προϊόν τότε είστε το προϊόν!

Κάθε φορά που επισκέπτεστε έναν ιστότοπο που αναφέρει μια βιβλιοθήκη που φιλοξενείται σε ένα από αυτά τα CDN, το Google, το Facebook, η Microsoft κ.λπ. θα το γνωρίζουν και θα μπορούν να σας παρακολουθούν καθώς πηγαίνετε από τον ιστότοπο στον ιστότοπο.

Ακόμα πιο ανησυχητικό, τίποτα δεν εμποδίζει αυτές τις εταιρείες να αντικαταστήσουν τον φιλοξενούμενο κώδικα με κάτι πιο κακόβουλο. Και δεν υπάρχει τρόπος να εμποδίσετε το πρόγραμμα περιήγησης (ή λογισμικό προστασίας από ιούς).

ΠΙΘΑΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Μια λύση για αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα όπως NoScript ή uMatrix για να αποτρέψετε τη λειτουργία των σεναρίων. Αλλά αυτά τα πρόσθετα είναι πολύ για προχωρημένους χρήστες. Η σωστή διαμόρφωση τους είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα εργασία. Και ακόμη και τότε, θα "σπάσουν" πολλές ιστοσελίδες που βασίζονται σε αυτά τα εξωτερικά σενάρια για να λειτουργήσουν.

Μια άλλη πιθανή λύση θα ήταν για τους προγραμματιστές ιστού να συνεργαστούν μαζί και να σχηματίσουν έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θα ελέγχεται δημοσίως για να φιλοξενήσει τους πόρους του διαδικτύου. Αλλά αυτό θα απαιτούσε χρόνο και χρήμα, οπότε δεν προβλέπεται τέτοια κίνηση.

Εισάγετε τα Decentraleyes

Τα καταστήματα add-on του Decentraleyes Firefox χρησιμοποιούνται συνήθως τοπικά. Όταν ένας ιστότοπος προσπαθεί να έχει πρόσβαση σε αυτά σε ένα υποστηριζόμενο δίκτυο, το Decentraleyes θα μπλοκάρει την αίτηση και θα φορτώσει τον τοπικά αποθηκευμένο πόρο αντ 'αυτού.

- Υποστηριζόμενα δίκτυα: Βιβλιοθήκες φιλοξενούμενων Google, Microsoft Ajax CDN, CDNJS (Cloudflare), jQuery CDN (MaxCDN), jsDelivr (MaxCDN), Yandex CDN, Baidu CDN, Δημόσιες πηγές Sina και Βιβλιοθήκες UpYun.

- Οι συνδεδεμένοι πόροι: AngularJS, Backbone.js, Dojo, Ember.js, Ext Core, jQuery, jQuery UI, Modernizr, MooTools, Πρωτότυπο, Scriptaculous, SWFObject, Underscore.js και Web Loader.

Αυτό όχι μόνο εμποδίζει την Google να σας παρακολουθεί μέσω αιτημάτων CDN, αλλά οι τοπικοί πόροι φορτώνονται πάντα ταχύτερα από τους απομακρυσμένους. Έτσι, οι ιστοσελίδες φορτώνονται πιο γρήγορα. Νίκη!

συμπέρασμα

Decentraleyes είναι μια μεγάλη ιδέα, και είναι εντελώς διαφανής στη χρήση. Στην πραγματικότητα, είναι ίσως λίγο πολύ διαφανής. Θα ήταν ωραίο αν μπορούσε να εμφανίσει μια οπτική αναπαράσταση του πόσους πόρους CDN έχουν μπλοκαριστεί με αυτόν τον τρόπο. Όπως συμβαίνει, πρέπει να βρεθείτε στην κονσόλα προγραμματιστή του Firefox για να μάθετε αυτές τις πληροφορίες

Θα ήταν επίσης ωραίο αν Decentraleyes εργάστηκε για περισσότερους πόρους από ό, τι συμβαίνει σήμερα.

Αλλά είναι ακόμα πρώτες μέρες και δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα λόγο να μην εγκαταστήσω αυτό το έξυπνο add-on. Από μόνο του, δεν θα σας αποτρέψει από την παρακολούθησή σας στο διαδίκτυο, αλλά είναι, ωστόσο, ένα πολύτιμο εργαλείο στο εργαλείο προστασίας προσωπικών δεδομένων σας.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me