Νέα μελέτη ολοκληρώνει το Facebook αξίας $ 1.000 το χρόνο στους χρήστες

Μια πρόσφατη μελέτη PLOS ONE υποδηλώνει ότι ο μέσος χρήστης του Facebook θα απαιτούσε πάνω από 1.000 δολάρια σε αποζημίωση για να απενεργοποιήσει το λογαριασμό του για ένα χρόνο.

Τα ευρήματα είναι καυτά στα πέλματα του πολυαναμενόμενου σκανδάλου Cambridge Analytica του περασμένου έτους και της καταδικαστικής έκθεσης των New York Times. Η έκθεση NYT αποκάλυψε πως ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων μοιράστηκε άνευ προηγουμένου ποσά δεδομένων χρηστών με εταιρείες συνεργατών. Φαίνεται ότι παρόλα αυτά, οι χρήστες του Facebook εξακολουθούν να αισθάνονται ότι τα οφέλη και η ευκολία της πλατφόρμας υπερτερούν των πιθανών κινδύνων ασφάλειας και ψηφιακής ιδιωτικής ζωής.

Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων πολλών οικονομολόγων και ερευνητών κοινωνικών μέσων, χρηματοδοτήθηκαν με επιχορηγήσεις από το Kenyon College και το State University του Michigan. Ο πρωταρχικός στόχος της έρευνας ήταν να καθοριστεί ποια αξία έχει η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων για τους καταναλωτές, δεδομένου ότι η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά δημοπρασιών στις οποίες οι συμμετέχοντες έλαβαν οικονομική αποζημίωση για την απενεργοποίηση των λογαριασμών τους στο Facebook για μια περίοδο που κυμαίνεται από μία ημέρα έως ένα έτος.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Jay Corrigan, εξήγησε τη σκέψη των ερευνητών σε ένα δελτίο τύπου: "Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποκομίσουν τεράστια αξία από το Facebook ή ότι δεν θα ξοδέψουν εκατομμύρια ώρες στο site καθημερινά. Η πρόκληση είναι πώς να βάλουμε μια αξία δολαρίου σε μια υπηρεσία που οι άνθρωποι δεν πληρώνουν ».

Οι τρεις δημοπρασίες που πραγματοποίησαν οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δύο δείγματα φοιτητών από πανεπιστήμια του Midwestern, ένα δείγμα συμμετεχόντων από τη γενική κοινότητα και ένα online δείγμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα δείγμα μέσης προσφοράς μαθητών ήταν πάνω από $ 2.000 για να απενεργοποιήσει το Facebook για ένα έτος, ενώ η μέση προσφορά στο δείγμα της κοινότητας ήταν μόλις πάνω από 1.000 δολάρια για ένα έτος χωρίς Facebook.

Αυτά τα ευρήματα είναι σίγουρα λεγόμενα και υποδεικνύουν ότι οι χρήστες αποδίδουν μεγάλη οικονομική αξία στην εμπειρία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, ακόμη και ενόψει του σκανδάλου και των σοβαρών προβλημάτων προσωπικής προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Ο Corrigan δήλωσε σε ένα σχόλιο στο CNBC ότι το Facebook είναι: "τόσο διασκεδαστικό και τόσο χρήσιμο που [είναι] πρόθυμοι να παραμερίσουν τις ανησυχίες τους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής".

Η μελέτη μοιράστηκε μερικά απίστευτα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πόσο δημοφιλής είναι ο ιστότοπος των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και πόσο ριζωμένη είναι η υπηρεσία στην καθημερινή ζωή των χρηστών: «Αν το Facebook ήταν χώρα, θα ήταν ο μεγαλύτερος πληθυσμός στον κόσμο με πληθυσμό πάνω από 2,20 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, από τους οποίους 1,45 δισεκατομμύρια ενεργούν καθημερινά, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 50 λεπτά την ημέρα στις πλατφόρμες που ανήκουν στο Facebook (π.χ. Facebook, Messenger, Instagram). Αυτό σημαίνει ότι, συλλογικά, οι χρήστες του ξοδεύουν καθημερινά περισσότερα από 100.000 χρόνια στο Facebook ".

"Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την απώλεια της συνάφειας λόγω της μείωσης των προσωπικών θέσεων των χρηστών, του μειωμένου ενδιαφέροντος για την υιοθεσία και τη χρήση από τους εφήβους και τους νέους ενήλικες, ισχυρισμοί για ενδεχόμενη χειραγώγηση του περιεχομένου τους για πολιτικούς σκοπούς και διαρροές που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διαχείριση των δεδομένων ιδιωτικών χρηστών από την εταιρεία, παραμένει ο κορυφαίος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο και ο τρίτος ιστότοπος που επισκέπτεται στο Διαδίκτυο μετά από την Google και το YouTube. "

Υποδηλώνει ότι το Facebook έχει γίνει τόσο ισχυρή παρουσία στη ζωή των ανθρώπων που πολλοί είναι διατεθειμένοι να παραβλέψουν την υποτιθέμενη κακομεταχείριση των δεδομένων των χρηστών από το κοινωνικό δίκτυο υπέρ των αντιληπτών οφέλη. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "οι ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτική ζωή των δεδομένων, όπως ο υποτιθέμενος προβληματικός χειρισμός των προσωπικών πληροφοριών των χρηστών της Cambridge Analytica, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών του 2016, υπογραμμίζουν μόνο την αξία των χρηστών του Facebook . Παρά την παρέλαση της αρνητικής δημοσιότητας γύρω από τις αποκαλύψεις του Cambridge Analytica στα μέσα Μαρτίου 2018, το Facebook πρόσθεσε 70 εκατομμύρια χρήστες μεταξύ του τέλους του 2017 και της 31ης Μαρτίου 2018. Αυτό σημαίνει ότι η αξία που αποκομίζουν οι χρήστες από το κοινωνικό δίκτυο υπερβαίνει τα συμφέροντα της ιδιωτικής ζωής. "

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι χρήστες του Facebook αγνοούν τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και δεν σημαίνει ότι οι χρήστες δεν θα πρέπει να προσέχουν την ιδιωτική τους ζωή όταν χρησιμοποιούν το site. Απλώς δείχνει ότι οι χρήστες αντιλαμβάνονται μια ορισμένη αξία από την εμπειρία τους στο Facebook που υπερβαίνει τους κινδύνους ιδιωτικής ζωής που σχετίζονται με τη χρήση της πλατφόρμας.

Αν και τα ευρήματα της μελέτης είναι ανοιχτά, δεν προκαλούν έκπληξη. Το κοινωνικό δίκτυο έχει ενσωματωθεί επιτυχώς ως ουσιαστικό μέρος της καθημερινής ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η εμβέλεια του Facebook και των διάφορων άλλων πλατφορμών του είναι μονολιθική και όλο και περισσότερο ενόχληση λόγω της μεγάλης ποσότητας προσωπικών δεδομένων που διαχειρίζεται η εταιρεία.

Οι χρήστες του Facebook που ανησυχούν για την ιδιωτική τους ζωή στο Διαδίκτυο θα πρέπει να εξετάσουν τη χρήση ενός VPN για να εξασφαλίσουν τα ηλεκτρονικά τους δεδομένα. Τα κορυφαία VPN στην αγορά σήμερα μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να κρυπτογραφήσουν τις επικοινωνίες τους στο διαδίκτυο και να εξασφαλίσουν την ιδιωτική τους ζωή ενώ χρησιμοποιούν το Facebook ή κάνουν οτιδήποτε άλλο στο διαδίκτυο.

Εάν αυτή η ιστορία σας έχει κάνει να επανεξετάσετε τη δική σας ασφάλεια στο διαδίκτυο, γιατί να μην ρίξετε μια ματιά στην καλύτερη σελίδα υπηρεσιών VPN για περισσότερες πληροφορίες.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me