Μετακίνηση πάνω από το Facebook – Έχεις εταιρεία

Ίσως έχουμε δίκιο να ψήνουμε το Facebook και να ψήνουμε το CEO του, Mark Zuckerberg. Όμως, πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο ανησυχημένοι για τα πράγματα σε μια σκοτεινή εταιρεία της Καλιφόρνια που εξουσιοδοτήθηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα να επιβλέπει τον πυρήνα του Διαδικτύου. Για την προφανή ακατάλληλη διαχείριση στο Internet Corporation για εκχωρημένα ονόματα και αριθμούς (ICANN) μπορεί να είναι ακόμη πιο φρικτή από τις παραβάσεις του Facebook.


Για τους απρόσβλητους (όπως εμένα, για παράδειγμα) κάποια θεμέλια θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα, διότι το ICANN δεν ήταν μια οντότητα στο άκρο της γλώσσας μου. Το ICANN είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε σχεδόν πριν από 20 χρόνια καθώς το Διαδίκτυο επεκτεινόταν ταχύτατα. Είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό της συντήρησης και των διαδικασιών διαφόρων βάσεων δεδομένων που σχετίζονται με τα ονοματοθέματα του Διαδικτύου.

Τα πρωτόκολλά του εξασφαλίζουν σταθερή και ασφαλή λειτουργία του δικτύου. Ασχολείται κυρίως με το σύστημα ονομάτων τομέα (Domain Name System - DNS) και έχει ως αποστολή να συμβάλλει στη διατήρηση της λειτουργικής σταθερότητας του Διαδικτύου και στην προώθηση του ανταγωνισμού. Εν ολίγοις, ο Χάρτης του ICANN ήταν ουσιαστικά η βελτίωση της τεχνικής διαχείρισης των ονομάτων και των διευθύνσεων του Διαδικτύου.

Για παράδειγμα, για να φτάσετε σε άλλο άτομο στο Διαδίκτυο, πρέπει να πληκτρολογήσετε μια διεύθυνση στον υπολογιστή σας - ένα όνομα ή έναν αριθμό. Αυτή η διεύθυνση πρέπει να είναι μοναδική, ώστε οι υπολογιστές να γνωρίζουν πού να την βρουν. Ο ICANN συντονίζει αυτά τα μοναδικά αναγνωριστικά σε όλο τον κόσμο. Χωρίς αυτόν τον συντονισμό, δεν θα υπήρχε ένα ενοποιημένο παγκόσμιο Διαδίκτυο. Για λόγους συντομίας, ας πούμε απλά ότι το ICANN δεν ελέγχει το Διαδίκτυο, αλλά έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επέκταση και την εξέλιξη του Διαδικτύου.

Με την πάροδο του χρόνου, όπως είχε προκαθοριστεί όταν εξελίχθηκε από την Αρχή Ηλεκτρονικών Αναγνωρισμένων Αριθμών (IANA), η ICAN θα λειτουργεί υπό κυλιόμενες συμβάσεις στο Υπουργείο Εμπορίου. Όπως είναι χαρακτηριστικό μιας ιδιωτικής εταιρείας. Αν έλαβε συμβόλαια από την αμερικανική κυβέρνηση, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα υπάρξει κρατική εποπτεία των δραστηριοτήτων της. ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ! Αυτό θα μπορούσε να ήταν ο τρόπος πίσω όταν, αλλά κατά μήκος του τρόπου, έγινε αδιαφανής καθώς η επίβλεψη εξαφανίστηκε ... από το σχεδιασμό.

Ότι ο ICANN στερείται οποιασδήποτε εσωτερικής ευθύνης μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Obama απέσυρε οποιαδήποτε ευθύνη της κυβέρνησης από αυτό. Περίπου δεκαοκτώ μήνες πριν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέδωσε στον ICANN τον έλεγχο των κρίσιμων τμημάτων του διαδικτύου και στην πραγματικότητα την απομάκρυνε από τον κυβερνητικό έλεγχο ή την εποπτεία.

Αυτό το γεγονός ήταν ένα headscratcher επειδή ήρθε στα τακούνια της διοίκησης Obama πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση στη συζήτηση κανονισμού με την ουδετερότητα του δικτύου. Τόσο για λόγους συνέπειας, όσο και για τα πολιτικά - όχι πρακτικά - στοιχεία της δικτυακής ουδετερότητας. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε μονομερώς ότι το ICANN ήταν καλύτερα χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Το ICANN έχει πλέον απόλυτο έλεγχο της βασικής υποδομής του Διαδικτύου και δεν απαντά σε κανέναν.

Θα μπορούσε κανείς να προσπαθήσει να το δικαιολογήσει, δεδομένου ότι η εξαφάνιση της επίβλεψης ήταν μια αντίδραση του γόνατου στις αποκαλύψεις του Edward Snowden, που ζωγράφιζε την κυβέρνηση ως υπερβολικά εμπλεκόμενη στο Διαδίκτυο-για έλλειψη καλύτερης εξήγησης. Όπως εξηγεί το κομμάτι της γνωμοδότησης της Ουάσιγκτον Examiner, η απόκτηση της κυβέρνησης από τον κόσμο του Διαδικτύου (γνωστός εκτός από την ουδετερότητα του δικτύου) επαινέθηκε σε μερικές περιπτώσεις:

«Το Διαδίκτυο είναι" καλύτερο προστατευμένο από geeks "- όπως Mark Zuckerberg; - "παρά σε οποιαδήποτε κυβέρνηση", υποστήριξαν τα ΜΜΕ. Δεν είναι μεγάλη υπόθεση, είπαν οι ακαδημαϊκοί. Αυτό δεν θα "επηρεάσει τους χρήστες του Διαδικτύου και τη χρήση του Διαδικτύου", ανέφερε ο ICANN.

Ελλείψει κυβερνητικής εποπτείας, η αποστολή και ο χάρτης του ICANN έχουν διακυβευτεί. Δεν είναι πλέον υπεύθυνη έναντι της κυβέρνησης - πολύ για την απογοήτευση των αμερικανών αξιωματούχων (λίγο αργά για αυτό) ή για την πρώτη τροποποίηση. Who.is, η παγκόσμια βάση δεδομένων του ICANN για το ποιος κατέχει τον ιστότοπο και πώς να επικοινωνήσει μαζί του, σύντομα δεν θα είναι πλέον διαθέσιμος στο κοινό. Και εκεί υπάρχει κίνδυνος για όλους μας.

Τώρα οι εταιρείες και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου που υπολογίζουν ότι βλέπουν τα δεδομένα αυτά σε απατεώνες, πειρατές, παιδικούς πορνογράφους και άλλους κακούς online δεν θα ακολουθήσουν κανένα ίχνος. Χωρίς κανείς να υποδείξει πιθανώς ανησυχητικές πρακτικές πρόσληψης - και χωρίς κυβερνητική εποπτεία - η ανησυχία είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Είναι το αντίθετο της ερμηνείας της αποστολής της κυβέρνησης - για την οποία έχω γράψει συχνά. Οι μεμονωμένοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να αποκτήσουν την εξουσία να φέρουν ολόκληρο το Διαδίκτυο σε φτέρνα.

Μερικά παραδείγματα: ένας υπάλληλος του ICANN θα μπορούσε ενδεχομένως να τιμωρήσει τη Ρωσία για εκλογική αναχαίτιση, ή "αντιστέκομαι" ένα δημοκρατικό έθνος που εκλέγει έναν αμφιλεγόμενο ηγέτη (έχει κάποιον να το σκέφτεται;) απενεργοποιώντας τον τομέα του Διαδικτύου - κάτι που συμβαίνει για λίγο, ούτως ή άλλως, χωρίς κανέναν επαναστατικό υπάλληλο του ICANN, σας ευχαριστώ. Αλλά ακόμη και αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, ο αυθαίρετος, ανεξήγητος ICANN διαθέτει αρκετή εξουσία για να καθορίσει, για παράδειγμα, εάν ο αμφισβητούμενος τομέας dot-amazon δίνεται στο βροχερό δάσος της Βραζιλίας ή στον Jeff Bezos του Amazon?

Αν φτάσει στα χρήματα, όπως συμβαίνει συχνά, το ICANN, λόγω της φουσκωμένης γραφειοκρατίας, των γενναιόδωρων προνομίων και των μισθών και της προαναφερθείσας κακοδιαχείρισης, είναι μια περίπτωση οικονομικού καλαθιού γεμάτη με κόκκινο μελάνι. Αυτό είναι αναμενόμενο από μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική εταιρεία, αλλά υπάρχουν χειρότεροι κίνδυνοι που κρύβονται στον ορίζοντα - όχι μόνο για το ICANN, αλλά και για το Διαδίκτυο γενικότερα, επειδή η κυβέρνηση του Ομπάμα τους άφησε να χάσουν για να λειτουργήσουν με ατιμωρησία.

Τώρα που δεν είναι πλέον υπό την αμερικανική σημαία, έθνη όπως οι χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα και Ινδία) μπορούν να αποφασίσουν να ξεφύγουν και να διαμορφώσουν τις δικές τους εκδόσεις του Διαδικτύου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη έχει τη δική της πορεία με το GDPR, είναι ένας άλλος υποψήφιος για να σχηματίσει ένα φιλικότερο σπασμένο Διαδίκτυο. Όλα αυτά συμβαίνουν αθόρυβα, σιωπηλά, ενώ στις ΗΠΑ επικεντρώνεται στο Facebook, στην ιδιωτικότητα. Και στις (εξωφρενικά) εξωσυζυγικές σεξουαλικές προσλήψεις πάνω από μια δεκαετία. Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε.

Οι συντάκτες σημειώνουν ότι οι απόψεις του Stan είναι μόνο του και δεν πρέπει να θεωρηθούν ότι αντικατοπτρίζουν αυτές των άλλων μελών του ProPrivacy.com. Η επίσημη γραμμή μας αντιπροσωπεύεται πολύ καλύτερα από αυτό το άρθρο το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα:

"Είναι μόνο μια μειοψηφία των Ρεπουμπλικανών υποστηρικτών που κάνουν το επιχείρημα ότι ο Ομπάμα «έδωσε το Διαδίκτυο μακριά». Μια άποψη που συνολικά μπορεί να γίνει κατανοητό ότι είναι απλώς προκλητική. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ που δεν έχουν τον αποκλειστικό έλεγχο του ICANN είναι ένα καλό πράγμα και η αλλαγή αυτή χαιρετίζεται μια ιστορική στιγμή για το Διαδίκτυο."

Πιστωτική εικόνα: Με Profit_Image / Shutterstock.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me