Γιατί ήταν τόσο εύκολο να πειραχτεί το Facebook;

Το Facebook έχει συνεταιριστεί από μια χούφτα κακούς ηθοποιούς - όχι από έναν στρατό - και αναγκάστηκε να παραδώσει κάποιες από τις κασέτες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Σχετικά λίγοι άνθρωποι που στρέφονται στη σπορά διαφωνίας μεταξύ των αμερικανών εκλογέων ήταν αρκετοί για να υπονομεύσουν τον γίγαντα των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και να προκαλέσουν κάθε είδους σύγχυση. Τώρα έρχονται οι επικρίσεις και τα δάχτυλα. Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Μήπως το Facebook μεγαλώνει πάρα πολύ γρήγορα πολύ γρήγορα χωρίς εσωτερική επίβλεψη; Θα οδηγήσει η δυσκολία της σε ανεπιθύμητη εξωτερική επίβλεψη - ή χειρότερα; Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Αυτό το ζήτημα και οι συνημμένες ερωτήσεις είναι μπροστά και κεντροθετημένες αυτές τις μέρες μετά τον κατηγορητήριο του ειδικού εισαγγελέα Robert Mueller για δεκατρείς Ρώσους οι οποίοι φέρονται ότι έχουν διεισδύσει στο Facebook, προκαλώντας όλα τα είδη της κακομεταχείρισης της εκλογικής περιόδου. Ενώ πολλοί έχουν εκφράσει σοκ - πρόθεση ή γνήσια - το Wall Street Journal αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν ήταν έκπληξη. Γιατί?

Σύμφωνα με την WSJ, η ιστορική έρευνα έχει δείξει ότι το μειονέκτημα των ισχυρών, συγκεντρωτικών δικτύων είναι η ευαισθησία τους να διεισδύουν και να εκμεταλλεύονται. Το άρθρο παραθέτει τη Σοβιετική Ένωση και την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση ως πρωταρχικά παραδείγματα. Γεγονότα που ξεκίνησαν με έναν τρόπο με μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και στόχους φτάνουν τελικά εκτός λειτουργίας. Το άρθρο του WSJ δηλώνει ότι αυτό συνέβη με το Facebook και επισημαίνει το πιθανό σημείο στο οποίο η υπόσχεση οδήγησε στην κρίση.

Η υπόσχεση βρισκόταν στο διαδίκτυο, με τη δυνατότητα να καταργήσει τις παλαιές ιεραρχίες και να προετοιμάσει το έδαφος για τη διάδοση της δημοκρατίας και των νέων ελευθεριών - του λόγου, για τους αρχάριους. Ότι η υπόσχεση δεν εκπληρώθηκε αρκετά μετά από γεγονότα όπως η Αραβική Άνοιξη του 2011, αντίθετα από το γεγονός ότι παρά το σύνολο των τεχνολογικών καινοτομιών, το Διαδίκτυο, τελικά, διευθύνεται από ανθρώπους και χρησιμοποιείται από ανθρώπους με όλες τις ατέλειες και τις αδυναμίες τους.

Ο καθένας βόλταξε σε αγκυροβόλιο, καθώς δέχτηκε όλους τους "netizens" (για να χρησιμοποιήσει ένα μοναδικό όρο στο Facebook). Και, με αυτόν τον τρόπο, χάσαμε την κρίσιμη αποτελεσματικότητά μας. Το άρθρο υπογραμμίζει πως τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα πάντοτε φαίνεται να ωθούν μια ιδέα στο σημείο όπου η οργάνωση γίνεται υπερβολικά ιεραρχική, πιθανή τυραννική - αλλά σίγουρα λιγότερο αποτελεσματική. Στην περίπτωση της αρχής και της υπεροχής της Σοβιετικής Ένωσης, το τηλεγράφημα και το τηλέφωνο προκάλεσαν το κομμουνιστικό αίτημα, το οποίο αναμφίβολα άρχισε να παρακμάζει τη χώρα με τη σκληρότητα του Ιωσήφ Στάλιν που αντιπροσωπεύει την ιεραρχία εκτός αφής.

Με την ευρωπαϊκή (προτεσταντική) μεταρρύθμιση, ήταν η καινοτομία της εκτύπωσης και συγκεκριμένα η εκτύπωση της Βίβλου. "Ο Λούθηρος σκέφτηκε ότι θα ήταν σπουδαίο αν όλοι ήταν συνδεδεμένοι και μπορούσαν να διαβάσουν τη Βίβλο στη γλώσσα", δήλωσε ο ιστορικός Niall Ferguson, συγγραφέας του βιβλίου 2018 "Η πλατεία και ο πύργος: Δίκτυα και δύναμη, Από τους Freemasons στο Facebook". Αυτή η έννοια απείλησε την καθιερωμένη καθολική ιεραρχία, αλλά σύντομα το νέο πλήθος των πιστών μεγάλωσε να έχει τη δική της ιεραρχία, η οποία οδήγησε σε 200 χρόνια αιματηρού πολέμου.

Με αυτό το φόντο, το Facebook βρίσκεται σε μια κυρίαρχη θέση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Αλλά σε μια εποχή όπου η αμερικανική πολιτική κυριαρχείται με συγκρούσεις μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων, στα άκρα κάθε κόμματος και η μέση είναι εύφορη επικράτεια. Το Facebook κληρονόμησε αυτό το χώρο και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ο κυριότερος προμηθευτής ειδήσεων και πληροφοριών παγκοσμίως για 2,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Αλλά ακόμα και εδώ επικρατούσε η ιεραρχία, καθώς ένα πλήρωμα σκελετών από εργαζόμενους και μηχανικούς έλεγχε ποιες πληροφορίες θα έλαβαν οι μάζες. Και θα παραμείνει ουδέτερη (μερικοί διαφωνούν) σχετικά με αυτή τη ροή πληροφοριών.

Σε αυτή την ουδετερότητα, η Ρωσία υπονόμευσε τον εαυτό της με την πλατφόρμα. Έχει αποκτήσει γρήγορα επιρροή στην περιοχή. Το Facebook ήταν επίσης συνεργάτης και ώριμος για τη συνειδητοποίηση, βοηθώντας άθελά τη Ρωσία, κατασκευάζοντας συστάσεις και αλφαριθμητικούς newsfeed για να γαλβανίσει τους χρήστες και να αυξήσει τη δημοτικότητά του. Το Facebook μπορεί να έχει σκάψει το δικό του τάφο προφανώς ενεργώντας σαν ένα πράκτορα για διαφημιστές σε βάρος των χρηστών του και του ευρύτερου κοινού.

Με αυτόν τον τρόπο, επέτρεψε να γίνει μέρος της ρωσικής συνωμοσίας της ανάμιξης στις εκλογές. Ως εκ τούτου, μπορεί να πληρώσει μια απότομη τιμή γιατί τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εθνικής συζήτησης για την ασφάλεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προσκλήσεις για ρύθμιση.

Θα ήταν ένα τρομερό χάπι να καταπιεί και μια θλιβερή μέρα για τον γίγαντα των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που άρχισε με τέτοια υπόσχεση ότι ήταν ένας αχαλίνωτος πρωταθλητής της ελεύθερης έκφρασης. Είναι επίσης μια προειδοποιητική ιστορία.

Πιστωτική εικόνα: Με BigTunaOnline / Shutterstock.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me