Αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και προσωπικό σε κίνδυνο λόγω των συσκευών Fitbit

Είναι παλιά νέα ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών όπως η NSA και η CIA ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία των πολιτών εναντίον τους. Στην πραγματικότητα, μόλις πρόσφατα η NSA τροποποίησε τη δήλωση αποστολής στην ιστοσελίδα της για να αφαιρέσει την "ειλικρίνεια", την "εμπιστοσύνη" και το "άνοιγμα", από τις βασικές της αξίες. Αυτό φαίνεται αρκετά ξεκαρδιστικό δεδομένου ότι James Clapper ψέματα στο Κογκρέσο για Prism το 2013. Η ειλικρίνεια, φαίνεται, δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα υψηλή στην ατζέντα της NSA.

Πέρυσι, εμφανίστηκαν νέα μέσω του Vault 7 του Wikileaks, το οποίο αποκάλυψε ότι η CIA χρησιμοποιεί τακτικά τις κινητές συσκευές των ανθρώπων και τις έξυπνες τηλεοράσεις για να τους παρακολουθήσει. Στο βιβλίο της American Spies, η Jennifer Granick ζωγραφίζει μια κρυστάλλινη εικόνα των τύπων κενών που χρησιμοποιούνται από τις αρχές των ΗΠΑ για να τοποθετήσουν τους Αμερικανούς υπό επιτήρηση.

Τρέχοντας snooping συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει. Πράγματι, μόλις δύο εβδομάδες πριν, το Κογκρέσο ενέκρινε την επανεξέταση του τμήματος 702 της FISA. Η νομοθεσία αυτή περιλαμβάνει τροπολογίες που θα επιτρέψουν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να σκοντάψουν τους Αμερικανούς πολίτες κατά τη διάρκεια της κατασκοπείας των αλλοδαπών. Ακόμα περισσότερα κενά. Τουλάχιστον η NSA ήταν αρκετά ειλικρινής για να αφαιρέσει την ειλικρίνεια από την δήλωση αποστολής της.

Πικρή γέυση

Τώρα, έχουν προκύψει νέα που αποκαλύπτουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει πάρει μια γεύση από το δικό της φάρμακο. Μια πικρή γεύση έχει παραμείνει στο στόμα των ΗΠΑ από τα χέρια μιας δημοφιλούς ηλεκτρονικής συσκευής - όπως και εκείνες που συνήθως θα έπρεπε να σπρώχνουν τους πολίτες.

Η εν λόγω συσκευή ονομάζεται Fitbit. Πρόκειται για ένα ακίνδυνο εμφάνιση όργανο παρακολούθησης γυμναστικής που οι άνθρωποι φορούν στους καρπούς τους. Εκτός από την καταγραφή του καρδιακού παλμού του χρήστη, του αριθμού των βημάτων που έγιναν και των καυτών θερμίδων, η συσκευή χρησιμοποιεί το GPS για να διατηρεί τις καρτέλες στις διαδρομές τζόκινγκ που έχουν λάβει οι χρήστες της.

Ο developer της Fitbit Strava - ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του "το κοινωνικό δίκτυο των αθλητών" - δημοσιεύει τακτικά έναν χάρτη με περίπου 27 εκατομμύρια διαδρομές για τζόκινγκ. Τον περασμένο Νοέμβριο, αυτή η παγκόσμια βάση δεδομένων των "hotspot" άσκησης ενημερώθηκε, αυτό που αποκάλυψε έστειλε μια φρεσκάδα κάτω από την αμερικανική κεντρική διοίκηση της σπονδυλικής στήλης.

Fitbit 1

Έχει αποκαλυφθεί μια διαδρομή κατάρτισης γύρω από μια ύποπτη βάση CIA στο Μογκαντίσου.

Στρατιωτικές βάσεις εντοπίστηκαν

Η αλυσίδα εκδηλώσεων άρχισε όταν το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό εκδίδεται Fitbits ως μέρος ενός προγράμματος που θα τους βοηθήσει να παρακολουθούν τις δικές τους δραστηριότητες γυμναστικής. Εκείνη την εποχή, φαινόταν σαν ένα λογικό σχέδιο. Αυτό συμβαίνει μέχρι το περασμένο Σάββατο, όταν ο Nathan Ruser, ένας Αυστραλός φοιτητής και αναλυτής του Ινστιτούτου Αναλυτών Ενωμένων Συγκρούσεων, ξαφνικά είπε ότι ο «χάρτης θερμότητας» του Fitbit είχε κάνει αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις "σαφώς αναγνωρίσιμη και χαρτογράφητη."

Κάπως ανησυχητικό, μερικές από τις προφανώς επισημανθείσες βάσεις υποτίθεται ότι είναι εξαιρετικά μυστικές στρατιωτικές ενώσεις εντός των ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Με το αυγό σε όλο το πρόσωπό του, το Πεντάγωνο έρχεται να δεχθεί την ακούσια επίβλεψη. Σε δήλωση που έγινε τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος κ. Rob Manning σχολίασε ότι το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας θα επανεξετάσει την πολιτική του σχετικά με τα smartphones και τις φορητές συσκευές:

"Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτά τα θέματα και επανεξετάζουμε την κατάσταση για να διαπιστώσουμε εάν απαιτείται πρόσθετη κατάρτιση ή καθοδήγηση και εάν πρέπει να αναπτυχθεί οποιαδήποτε συμπληρωματική πολιτική για να διασφαλιστεί η συνεχής ασφάλεια του προσωπικού της DoD στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ».

Ο Manning πρόσθεσε ότι ο υπουργός Άμυνας, James Mattis είχε "ήταν ξεκάθαρο ότι δεν υπογράμμισα τις ικανότητές μας να βοηθήσουμε τον εχθρό ή να δώσουμε στον εχθρό οποιοδήποτε πλεονέκτημα, έτσι ώστε η προσέγγισή μας να είναι και αυτή."

Πολύ αργά?

Έτσι, πόση ζημία έχει γίνει; Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το 2013 περίπου 2200 στρατιώτες είχαν εκδοθεί Fitbit Flex wristbands. Στη συνέχεια, το 2015 αυτό το πρόγραμμα επεκτάθηκε και 20.000 περισσότεροι στρατιώτες και στρατιωτικό προσωπικό έλαβαν ένα Fitbit ως μέρος ενός προγράμματος που ονομάζεται "Triad απόδοσης."

Σύμφωνα με τον Αυστραλό φοιτητή, τα Fitbits φαίνεται να έχουν προκαλέσει μια πολύ σοβαρή διαρροή πληροφοριών. Αυτό είναι που είπε ο Ruser στο λογαριασμό του στο Twitter:

"Εάν οι στρατιώτες χρησιμοποιούν την εφαρμογή όπως οι συνηθισμένοι άνθρωποι, ενεργοποιώντας την παρακολούθηση όταν κάνουν άσκηση, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι μοιάζει να καταγράφει μια κανονική διαδρομή τζόκινγκ. Δεν θα έπρεπε να είμαι σε θέση να συντάξω οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με τη Ζωή από αυτή τη μακρινή απόσταση."

Πηγαίνοντας από τις στρατιωτικές βάσεις που ανακάλυψε ο Ruser, φαίνεται ότι το στρατιωτικό προσωπικό που έλαβε Fitbit δεν ενημερώθηκε για την ανάγκη να απενεργοποιηθεί η καταγραφή του GPS στους διακομιστές της Stava. Ο Scott Lafoy, ένας αναλυτής εικόνων ανοιχτής πηγής, λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο καταστροφικά θα ήταν τα δεδομένα. Ωστόσο, παραδέχεται ότι ανησυχεί:

"Όσον αφορά τα στρατηγικά πράγματα, γνωρίζουμε όλες τις βάσεις εκεί, γνωρίζουμε πολλές θέσεις, αυτό θα είναι μερικά ωραία βοηθητικά δεδομένα. Από τον ιστότοπο, είναι δυνατός ο εντοπισμός δρομολογίων τρένων ατόμων. Η παρακολούθηση της χρονικής στιγμής των κινήσεων σε βάσεις θα μπορούσε να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τις περιπολίες περιπολίας ή όπου αναπτύσσεται το συγκεκριμένο προσωπικό. "

Αυτό που φαίνεται πιθανό είναι ότι ξένες στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες θα σπεύσουν - όχι μόνο για να δουν αν μπορούν να εντοπίσουν μυστικές βάσεις των ΗΠΑ - αλλά και για να διαπιστώσουν αν οι βάσεις τους έχουν επίσης διακυβευτεί. Στην παρακάτω εικόνα, ο χάρτης του Strava είναι σαφής "θερμαίνεται" μια βάση RAF στο Mount Pleasant στις Φώκλαντ: αποδεικνύοντας ότι δεν έχει επηρεαστεί μόνο ο στρατός των ΗΠΑ.

Fitbit Raf

Ίσως το πιο ανησυχητικό, είναι η προοπτική ότι οι μαχητές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους χάρτες για να παρακολουθήσουν τα κινήματα των Αμερικανών στρατιωτών. Θεωρητικά, αυτή η νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εισβολή στα χέρια αυτών των μαχητών. Ο Λάφος σχολίασε:

"Εάν τα δεδομένα δεν είναι στην πραγματικότητα ανώνυμα, τότε μπορείτε να αρχίσετε να υπολογίζετε τα χρονοδιαγράμματα και όπως κάποιες πολύ τακτικές πληροφορίες, και στη συνέχεια θα αρχίσετε να βάζετε σε αρκετά σοβαρά ζητήματα."

Τα καλά νέα είναι ότι η Στραβά έχει εκδώσει δήλωση λέγοντας ότι είναι ευτυχής να συνεργαστεί με τον αμερικανικό στρατό για να αποκρύψει τμήματα του χάρτη που θεωρεί ότι μπορεί να είναι καταστροφικά. Πόσο καιρό θα χρειαστεί αυτό και πόσα βλαβερά στοιχεία μπορεί να διαρρεύσει εν τω μεταξύ είναι δύσκολο να πούμε.

Οι απόψεις είναι οι δικές του συγγραφείς.

Πιστωτική εικόνα τίτλου: A. Aleksandravicius / Shutterstock.com

Πιστωτικές εικόνες: Στιγμιότυπα από τη θεματική χάρτη της Stava

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me