Οι πάροχοι ISP του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να σταματήσουν λανθασμένα τις διαφημίσεις ταχύτητας ευρείας ζώνης

Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου (ISP) έχουν ενημερώσει ότι πρέπει να σταματήσουν να διαφημίζουν ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας την ορολογία "μέχρι". Σε αυτό που αναγγέλλεται ως νίκη για τους Βρετανούς καταναλωτές, η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων του Ηνωμένου Βασιλείου (ASA) θα πρέπει να διαφημίσουν τις «μέσες» ταχύτητές τους.


Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα ξεκινήσουν στις 23 Μαΐου 2018. Την εποχή εκείνη, οι Βρετανοί καταναλωτές δεν θα πωλούν ψευδώς σχέδια διαδικτύου που ισχυρίζονται ότι είναι "έως και" 50 Mbps - όταν πραγματικά έχουν μέσο όρο περίπου 35 Mbps (για παράδειγμα). Οι κατευθυντήριες γραμμές θα διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν τι παίρνουν πριν αγοράσουν την ευρυζωνική συνδρομή τους.

Πώς θα λειτουργήσει

Από τον Μάιο, οι πάροχοι ευρυζωνικών υπηρεσιών θα πρέπει να διαφημίσουν τις ταχύτητες σύνδεσης που μπορούν να επιτύχουν τουλάχιστον το 50% των καταναλωτών σε εθνικό επίπεδο κατά τις ώρες αιχμής. Αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη ενός κοινού προβλήματος για τους χρήστες του διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο: συγκεκριμένα, ότι οι ταχύτητες διαδικτύου ποικίλλουν σημαντικά όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών αλλά και σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Η νέα μέθοδος υπολογισμού της ταχύτητας του Διαδικτύου πιθανότατα θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην πληροφόρηση που παρέχεται στους καταναλωτές πριν από την αγορά συνδρομών μέσω Διαδικτύου. Ο Shahriar Coupal, διευθυντής των επιτροπών διαφήμισης, έκανε την ακόλουθη παρατήρηση σχετικά με την απόφαση της ASA:

"Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ευρυζωνική ταχύτητα που ένας πελάτης πρόκειται να φτάσει στο σπίτι του - από την τεχνολογία στη γεωγραφία, από το πώς ένα νοικοκυριό χρησιμοποιεί ευρυζωνικά.

"Ενώ γνωρίζουμε ότι αυτοί οι παράγοντες σημαίνουν ότι μερικοί άνθρωποι θα έχουν σημαντικά χαμηλότερες ταχύτητες από άλλες, όταν πρόκειται για ευρυζωνικές διαφημίσεις, τα νέα μας πρότυπα θα δώσουν στους καταναλωτές καλύτερη κατανόηση των ευρυζωνικών ταχυτήτων που προσφέρονται από διαφορετικούς παρόχους όταν αποφασίζουν να αλλάξουν προμηθευτές".

Λάθος αλήθεια

Μεγάλο χρονικό διάστημα

Έως τώρα, οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ έχουν τη δυνατότητα να διαφημίζουν ταχύτητες που μπορούν να επιτύχουν μόνο το 10% των καταναλωτών. Αυτό σημαίνει ότι, για το 90% των βρετανών καταναλωτών, η ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο φαίνεται να είναι κάτι που πρέπει να διαμαρτυρηθούν.

Ο Guy Mitchell από τη βρετανική εταιρεία Solicitors Own Software υποστηρίζει εξ αποστάσεως τους υπολογιστές για να ζήσουν. Ο Μίτσελ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο συχνά υποφέρουν από φτωχότερες ταχύτητες στο διαδίκτυο από ό, τι διαφημίζονται:

«Η επαφή με τους πελάτες σε καθημερινή βάση και η εξ αποστάσεως ανάληψη των υπολογιστών τους μου δίνει μια μοναδική εικόνα του προβλήματος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο παίρνουν πολύ διαφορετικές ταχύτητες στο διαδίκτυο, και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν πωληθεί εσφαλμένα από τον παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου τους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει σημασία ποιος κι αν πηγαίνετε, όλοι ψευδώς ισχυρίζονται ότι είναι ταχύτεροι από ότι στην πραγματικότητα είναι ".

Δυστυχώς για τους Βρετανούς καταναλωτές, παρά το γεγονός ότι οι πάροχοι ISP είναι επί του παρόντος πλήρεις cowboys σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαφημίζουν ευρυζωνικές συνδέσεις, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δεν θα τεθούν σε ισχύ για έξι μήνες. Γράφοντας για την Telecoms.com, ο Jamie Davies εύστοχα επισημαίνει ότι:

"Πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί οι διαφημιζόμενοι χρειάζονται ένα παράθυρο έξι μηνών για να συνηθίσουν τους κανόνες. Εάν η κυβέρνηση αλλάξει αύριο το όριο ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο, θα πρέπει ακόμα να τηρήσουμε τους κανόνες από το αύριο. "

Ίσως όμως ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα παραμείνουν ακριβώς αυτό: ένας οδηγός. Δεν δημιουργήθηκαν συγκεκριμένοι κανονισμοί που να υποχρεώνουν τους ISPs να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο «μέχρι». Ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές έχουν πράγματι επιπτώσεις στους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ στην πράξη.

Τα καλά νέα είναι ότι η τελευταία φορά που η ASA παρείχε κατευθυντήριες γραμμές (για να αρχίσουν οι ISP να συμπεριλαμβάνουν τη μίσθωση της γραμμής στις ευρυζωνικές τους τιμές), οι ISP του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβαν υπόψη τις συμβουλές.

Ofcom Επανεξέταση

Ίσως ελαφρώς συγκεχυμένη, η Ofcom, ρυθμιστική αρχή για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις τηλεπικοινωνίες του Ηνωμένου Βασιλείου, διενήργησε επίσης πρόσφατα μια ανασκόπηση των ευρυζωνικών ταχυτήτων. Μια διαβούλευση που δημοσίευσε τον Οκτώβριο, κάλεσε "Κώδικες πρακτικής ευρυζωνικής ταχύτητας," λέει τα εξής:

"Η Ofcom έχει ήδη κώδικες πρακτικής για τις ευρυζωνικές ταχύτητες για οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες, οι οποίοι απαιτούν από τους υπογράφοντες να παρέχουν στους καταναλωτές εκτιμήσεις για τις ταχύτητες που είναι πιθανό να λάβουν στο σημείο πώλησης. Επιπλέον, δίνουν στους πελάτες το δικαίωμα να αποχωρήσουν από τις συμβάσεις τους, χωρίς ποινή, εάν η ταχύτητά τους πέσει κάτω από ένα ελάχιστο επίπεδο.

Προτείνουμε να ενισχύσουμε τους ισχύοντες κώδικες για να βελτιώσουμε τις εκτιμήσεις ταχύτητας που παρέχονται στο σημείο πώλησης, μετά την πώληση και στις συμβάσεις των πελατών και να ενισχύσουμε το δικαίωμα των πελατών να εξέρχονται. Αυτές οι αλλαγές θα εξασφάλιζαν επίσης ότι οι κώδικες ισχύουν για όλες τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών."

Σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές της ASA, ωστόσο, η Ofcom προτείνει ότι οι ταχύτητες θα πρέπει να διαφημίζονται ως εύρος, με σαφώς καθορισμένη ελάχιστη προσδοκία ταχύτητας. Εάν δεν εκπληρώθηκε αυτή η ελάχιστη προσδοκία ταχύτητας, οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νομίμως από τη σύμβασή τους.

Δεν γίνεται ακόμη κατανοητό πώς οι δύο διαφορετικές μεθοδολογίες μπορούν να χωρέσουν μαζί. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου λέγονται δύο διαφορετικά πράγματα σίγουρα φαίνεται να τους δίνουν λίγο περιττά περιπλάνηση.

Συνδέσεις ινών

Συνδέσεις ινών

Εκτός από τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, η ASA βρίσκεται στη διαδικασία διεξαγωγής έρευνας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται ο όρος "ίνες" στη διαφήμιση. Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ ενδέχεται να κάνουν κατάχρηση του όρου. Ωστόσο, τα προκαταρκτικά ευρήματα είναι ενδιαφέροντα.

Σύμφωνα με την έρευνα της ASA, οι καταναλωτές τείνουν να πιστεύουν ότι οι ίνες είναι ένα «γενικό μπάζο για να περιγράψουν τις ταχύτητες μέσα στη διαφήμιση». Επιπλέον, οι καταναλωτές δεν φαίνεται να έχουν πραγματική κατανόηση του τι είναι οι ίνες - ή γιατί μπορεί να είναι " παράγοντα "κατά την αγορά μιας ευρυζωνικής υπηρεσίας.

Δυστυχώς, η ίδια έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για το αν η ευρυζωνικότητα είναι πλήρους ίνας ή μερικώς ίνες, ακόμα και αφού έχουν εκπαιδευτεί για τη διαφορά.

Θα μπορούσε κάποιος να ελπίζει ότι η ASA θα αποφανθεί ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ πρέπει να είναι σαφέστεροι σχετικά με τους τύπους οπτικών ινών που είναι διαθέσιμα, "ίνα". Ωστόσο, φαίνεται σχεδόν ότι η ΑΣΑ αποφάσισε ότι επειδή οι καταναλωτές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τις πληροφορίες, δεν αξίζουν να γνωρίζουν. Αυτό φαίνεται γελοίο. Ασφαλώς, η ASA θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει υπερβολή και ψευδή διαφήμιση - ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα εκπαιδευμένο είναι το βρετανικό κοινό.

Οι απόψεις είναι οι δικές του συγγραφείς.

Πιστωτική εικόνα τίτλου: Kerdkanno / Shutterstock.com

Πιστωτικές κάρτες: Markus Mainka / Shutterstock.com, asharkyu / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me