Η La Liga επέβαλε πρόστιμο κατά της εφαρμογής κατασκοπείας smartphone

Έχει προκύψει ότι το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, La Liga, έχει ενεργοποιήσει τα μικρόφωνα smartphone των ανθρώπων για να ακούει τους οπαδούς καθώς παρακολουθούν αγώνες. Η La Liga έχει επιβληθεί πρόστιμο 250.000 ευρώ για παράνομη εκμετάλλευση δικαιωμάτων χρήσης εφαρμογών για την πρόσληψη συσκευών μικροφώνων και την επισήμανση των θέσεων των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια αγώνων χρησιμοποιώντας σήματα GPS και κινητού τηλεφώνου.

ισπανικά φιλάθλους ποδοσφαίρου

Η εφαρμογή της La Liga, η οποία θεωρείται ότι χρησιμοποιείται από περίπου τέσσερα εκατομμύρια Ισπανούς οπαδούς ποδοσφαίρου, χρησιμοποιεί μικρόφωνα smartphone για να ανακαλύψει τη θέση των μπαρ που εκπέμπει παράνομα αγώνες χωρίς άδεια.

Οι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής πιστεύουν ότι τα δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών έχουν παραβιαστεί εν μέσω της επιτήρησης. Έχουν αναφερθεί επίσης ανησυχίες ότι η La Liga ενδέχεται να έχει αποκτήσει πρόσβαση σε ιδιωτικές συνομιλίες και δεδομένα σχετικά με τους ισπανούς χρήστες εφαρμογών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το ισπανικό πρωτάθλημα το αμφισβητεί, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ακούει τους ήχους του περιβάλλοντος που ταιριάζουν με την τηλεοπτική εκπομπή,

"Το σήμα που φτάνει [από την εφαρμογή] μετατρέπεται σε δυαδικό κώδικα που συγκρίνεται με τον κώδικα του σήματος μετάδοσης από ένα αυτόματο σύστημα που εκτελεί τη λειτουργία σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο".

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της La Liga, η τεχνολογία είναι αυτοματοποιημένη και λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με την εφαρμογή Shazam. Το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ισχυρίζεται ότι κανένας ανθρώπινος υπάλληλος δεν ακούει ποτέ τους ήχους που προέρχονται από την εφαρμογή και ότι δεν δημιουργούνται ή αποθηκεύονται ποτέ εγγραφές στη διαδικασία εύρεσης χώρων που παράγουν παράνομα αγώνες χωρίς να πληρώνουν.

"Ακόμα κι αν θέλαμε, ακόμα κι αν μας παραγγείλαμε δικαστής, δεν μπορούσαμε να καταγράψουμε συνομιλίες. Δεν είναι απλά πώς λειτουργεί η τεχνολογία."

Παρά ταύτα, ο ισπανικός Οργανισμός Προστασίας Δεδομένων (AEPD) διαπίστωσε υπέρ της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών. Ο AEPD έκρινε ότι η εφαρμογή είχε ενεργήσει παράνομα επειδή δεν αναφέρει ρητά τις δυνατότητές της επιτήρησης στους καταναλωτές. Το AEPD λέει ότι η εφαρμογή πρέπει να ενημερώνει τους καταναλωτές και να ζητά τη συγκατάθεσή τους τόσο κατά την λήψη της εφαρμογής όσο και κατά την ενεργοποίηση της επιτήρησης.

Σύμφωνα με το AEPD, είναι πάρα πολύ δύσκολο για τους καταναλωτές να θυμούνται με ακρίβεια τι δικαιολογητικά για τη συλλογή δεδομένων χορηγούνται τη στιγμή που κατεβάζουν μια εφαρμογή. Για το λόγο αυτό, η υπηρεσία προστασίας δεδομένων έχει προτείνει ότι η εφαρμογή θα πρέπει να εμφανίζει ένα εικονίδιο στην οθόνη που δείχνει ότι έχει αρχίσει η παθητική ακρόαση. Αυτό θα έδινε στους καταναλωτές την ευκαιρία να απενεργοποιήσουν ή να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή αν βρεθούν να ακούγονται.

Η La Liga επιμένει ότι δεν έκανε τίποτα κακό και δήλωσε ότι σκοπεύει να προσφύγει στην απόφαση του οργανισμού, την οποία πιστεύει ότι είναι άδικο. Η La Liga θεωρεί ότι το να επιτρέπεται στους καταναλωτές να προστατεύουν χώρους που εκπέμπουν παράνομα αγώνες παραβιάζει τα πνευματικά τους δικαιώματα. Σε επίσημη δήλωση το ισπανικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα δήλωσε:

"Διαφωνούμε βαθύτατα με τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε αυτή η τεχνολογία οι ΑΕΠΔ και πιστεύουμε ειλικρινά ότι δεν έχει καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες για να κατανοήσει πώς λειτουργεί."

Η La Liga πιστεύει ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ένα εικονίδιο όταν το μικρόφωνο είναι ενεργοποιημένο "προκαλούν στο χρήστη να φοβάται ότι ακούγαμε κάτι όταν αυτή η τεχνολογία δεν μπορεί να συλλάβει μια ανθρώπινη συζήτηση."

Παρά τις απαιτήσεις αυτές, το γεγονός παραμένει ότι η εφαρμογή ακούει τα τηλέφωνα των ανθρώπων και εντοπίζει την τοποθεσία τους με το GPS - πράγμα που σημαίνει ότι έχουν συλλεχθεί προσωπικά δεδομένα για τους χρήστες. Σύμφωνα με το AEPD, το δικαίωμα των καταναλωτών GDPR έχει επίσης παραβιαστεί. Ισχυρίζεται ότι τα τμήματα 5.1 και 7.3 του GDPR της ΕΕ παραβιάζονται διότι οι καταναλωτές δεν έχουν ποτέ τη δυνατότητα να αποσύρουν τη συγκατάθεσή τους για τη συλλογή δεδομένων.

Οι αποκαλύψεις ότι το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έχει μοχλευτεί άδειες για την εφαρμογή του για να εκτελέσει εταιρική επιτήρηση είναι μια απότομη υπενθύμιση του πόσο εύκολο είναι για τις επιχειρήσεις να κατασκοπεύουν το κοινό. Οποτεδήποτε μια εφαρμογή ζητά άδεια πρόσβασης σε ένα μικρόφωνο συσκευής - είναι πιθανό το μικρόφωνο να είναι ενεργοποιημένο για να εκτελέσει αυτό το είδος παθητικής ακρόασης.

Σε άλλες εποχές, οι καταναλωτές έχουν αναφέρει ότι έχουν διατεθεί διαφημίσεις αφού συζητήσουν ένα προϊόν κοντά στο τηλέφωνό τους. Ισχυρισμοί έχουν επίσης εμφανιστεί στο παρελθόν ότι το Facebook εκτελεί αυτό το είδος επιτήρησης. ισχυρισμός ότι ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων έχει αντικρούσει πολλές φορές.

Για τους καταναλωτές, η μόνη επιλογή είναι πάντα να είστε προσεκτικοί κατά τη στιγμή της λήψης και εγκατάστασης κινητού λογισμικού. Εάν οποιαδήποτε εφαρμογή ζητάει επεμβατικά δικαιώματα που δεν φαίνεται να χρειάζεται, οι καταναλωτές πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά αν εμπιστεύονται την εφαρμογή και θέλουν να την εγκαταστήσουν.

Το AEPD έδωσε στο ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ένα μήνα για να διορθώσει τα προβλήματα ιδιωτικής ζωής που βρήκε στην εφαρμογή.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me