Οι Βρετανοί τηλεοπτικοί οργανισμοί που σχεδιάζουν online υπηρεσία συνεχούς ροής για να ανταγωνίζονται το Netflix

Μερικοί από τους πιο γνωστούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας μιας βρετανικής υπηρεσίας συνεχούς ροής. Το BBC, το ITV και το Channel 4 - καθώς και ο αμερικανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας NBC Universal - λέγεται ότι διερευνά την ιδέα της δημιουργίας μιας συνδρομητικής υπηρεσίας που θα ανταγωνιζόταν τους online giants streaming όπως το Netflix και το Amazon.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 4,3 εκατομμύρια σπίτια προσυπογράφουν στο Amazon Prime Video. Η Netflix απολαμβάνει μια ακόμη μεγαλύτερη βάση χρηστών, με συνολικά 8.2 εκατομμύρια συνδρομητές. Αυτοί είναι τεράστιοι αριθμοί και οι παραδοσιακοί βρετανικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς αρχίζουν να ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να μείνουν πίσω.

Παιδιά που παρακολουθούν το Netflix

Το BBC παραδέχθηκε ότι οι νέοι ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στην προβολή του Netflix κάθε εβδομάδα από ό, τι καταναλώνουν το περιεχόμενο του BBC - τόσο μέσω της τηλεόρασής τους όσο και μέσω του iPlayer. Αυτό θα είναι ένα πικρό χάπι για την Auntie Beeb να καταπιεί, καθώς έχει βυθιστεί πάντα στις βρετανικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές αγορές.

Το κύριο πρόβλημα για τους γερμανούς βρετανούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς είναι ότι τα νέα παιδιά στο μπλοκ έχουν επωφεληθεί από ένα αναπτυσσόμενο μοντέλο συνδρομής επενδύοντας έντονα σε ολοκαίνουργιο προγραμματισμό. Αυτή η δημιουργική έκρηξη τους χτυπά σκληρά γιατί παρέχει ακριβώς αυτό που θέλουν οι καταναλωτές.

Και δεν είναι μόνο τηλεόραση. Το BBC επιβεβαίωσε ότι οι νέοι εγκαταλείπουν επίσης τους ραδιοφωνικούς σταθμούς τους υπέρ των υπηρεσιών ροής όπως το Spotify και το iTunes.

Μια πηγή με πληροφορίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες είπε στο Guardian ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου προτίθενται να δημιουργήσουν μια υπηρεσία που τους επιτρέπει να παραμένουν συναφείς.

"Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές, είναι πρόωρες συζητήσεις και καμιά κατεύθυνση δεν είναι σταθερή ακόμα. Αλλά γνωρίζουν ότι ένα παιχνίδι πλατφόρμας βίντεο κατά παραγγελία θα είναι μια αληθινή υπεράσπιση για τις βρετανικές δημιουργικές βιομηχανίες. "

Κάτι πρέπει να γίνει

Ο Τόνι Χολ, γενικός διευθυντής του BBC, σχολίασε πρόσφατα ότι αν δεν τραβήξει τις κάλτσες του "το παγκόσμιο τοπίο των μέσων ενημέρωσης θα κυριαρχείται από τέσσερα, ίσως πέντε, επιχειρήσεις στη δυτική ακτή της Αμερικής τα επόμενα χρόνια".

Αυτό φαίνεται σαν μια λογική πρόγνωση. Εξάλλου, οι καταναλωτές δεν θέλουν να προγραμματιστούν με κουτάλι, αλλά προτιμούν να καταναλώνουν περιεχόμενο όπως και όταν θέλουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το BBC, το ITV και το Channel 4 έχουν διερευνήσει τη δυνατότητα κοινής επιχείρησης.

Έργο Καγκουρό

Πίσω το 2007, οι τρεις μεγαλύτεροι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδίαζαν να ξεκινήσουν μια ηλεκτρονική υπηρεσία που ονομάζεται Kangaroo. Αυτό το εγχείρημα, το οποίο περιγράφηκε ως "πρωτοποριακό", θα είχε δημιουργήσει έσοδα επιτρέποντας στους καταναλωτές να πληρώσουν για να παρακολουθήσουν την κάλυψη της τηλεόρασης έξω από ένα αρχικό παράθυρο 7 ημερών.

Δυστυχώς, η ιδέα της μελλοντικής σκέψης τελικά ανατράπηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκείνη την εποχή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Peter Freeman δήλωσε:

"Μετά από λεπτομερή και προσεκτική εξέταση, αποφασίσαμε ότι αυτή η κοινοπραξία θα αποτελούσε υπερβολική απειλή για τον ανταγωνισμό σε αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά και πρέπει να σταματήσει."

Μια πηγή κοντά στο BBC είπε στον Guardian ότι η νέα υπηρεσία συνεχούς ροής φαίνεται να είναι "ένα κομμάτι από το ξεσκόνισμα του Kangaroo, το οποίο ήταν μια καλή ιδέα που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει μπλοκαριστεί".

Τι να περιμένεις?

Δεδομένου ότι αρχικά προτάθηκε το καγκουρό, άλλαξαν πολλά. Το ITV Hub και τα All 4 εργάστηκαν σκληρά για να βγάλουν έναν χώρο για τον εαυτό τους στην ψηφιακή αγορά και οι δύο απολαμβάνουν μια λογική επιτυχία.

Σύμφωνα με πηγές, το BBC επιθυμεί να διατηρήσει το iPlayer ως κύριο εμπορικό σήμα στο νέο έργο - αλλά αυτό φαίνεται απίθανο να είναι ευχάριστο για τους άλλους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Ανάλυση ProPrivacy

Παραδοσιακά, το περιεχόμενο βίντεο έχει λάβει άδεια σε συγκεκριμένες περιοχές κατά περίπτωση. Αυτό έχει οδηγήσει στην ευρεία χρήση των γεω-περιορισμών. Η τεχνολογία VPN, που επιτρέπει στους ανθρώπους να προσποιούνται ότι βρίσκονται σε διαφορετική χώρα, καθιστά περιττές τις γεωπεριπτώσεις. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας έναν VPN Netflix, οι συνδρομητές μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο Netflix που έχει προηγουμένως αποκλειστεί στην περιοχή τους. Αυτό γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.

Με την παραγωγή πρωτοτύπων Netflix και την πλήρη αγορά περιεχομένου για την υπηρεσία της, η Netflix είναι σε θέση να προσφέρει περιεχόμενο σε όλες τις αγορές ταυτόχρονα. Τώρα βλέπουμε το ίδιο από όσους αρέσουν στον Αμαζόνιο και τον Χούλου.

Αυτή η νέα μορφή παγκόσμιας διανομής περιεχομένου απειλεί άμεσα το μοντέλο χρηματοδότησης του BBC. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε νοικοκυριό που παρακολουθεί ή καταγράφει ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές καθώς μεταδίδονται απαιτείται να κατέχει τηλεοπτική άδεια.

Είναι μάλλον απίθανο το BBC να παραιτηθεί ποτέ από το χρυσό αυγό (υποχρεωτικά τέλη άδειας), αλλά με μια νέα γενιά καταναλωτών ευτυχισμένη να εγκαταλείψει τη ζωντανή τηλεόραση, ο Beeb θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μια συνδρομητική τηλεοπτική υπηρεσία που είναι διαθέσιμη όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Οι απόψεις είναι οι δικές του συγγραφείς.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me