Η ουδετερότητα δικτύου είναι επίσημα νεκρή. ΞΗΛΩΜΑ

Τον Δεκέμβριο του 2017, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) κατήργησε τους κανόνες για την ουδετερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αλλαγές τέθηκαν σε ισχύ χωρίς καμία πρόκληση από το Σώμα τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Μετά από μια ψηφοφορία στη Γερουσία στις 16 Μαΐου για την ανατροπή της απόφασης της FCC, πολλοί ελπίζουν ότι το Σώμα θα ακολουθήσει το παράδειγμα και θα παρέμβει για να σώσει αυτόν τον πιο θεμελιώδη και θεμελιώδη μισθωτή του Διαδικτύου. Τέτοιες ελπίδες πάντως ήταν πάντα μια ευσεβής φαντασίωση.

Μόνο τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές που εντάχθηκαν στο Δημοκρατικό Κόμμα ήταν αρκετοί για να μετακινήσουν την ψηφοφορία στη Γερουσία υπέρ της ουδετερότητας του δικτύου. Στο Σώμα, ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί απολαμβάνουν ένα πλεονέκτημα 235-193.

Ως αποτέλεσμα, ο ομιλητής Paul Ryan αρνήθηκε να προγραμματίσει την ψηφοφορία επί του θέματος καθόλου. Θεωρητικά, μια ψηφοφορία θα μπορούσε να αναγκαστεί εάν η πλειοψηφία των αντιπροσώπων της Βουλής είχε υπογράψει μια αναφορά απαλλαγής. Αλλά, βέβαια, στο Σώμα που κυριάρχησε στις δημοκρατίες δεν υπήρχε τέτοια πλειοψηφία. Και ακόμα κι αν είχε υπογραφεί μια αναφορά απαλλαγής, η απώλεια της πραγματικής ψήφου ήταν ένα προκαταρκτικό συμπέρασμα.

Rip Net Neutrality

Και τώρα τι?

Παρά την επίσημη κατάργησή της, ο αγώνας για την ουδετερότητα του δικτύου δεν έχει ακόμη τελειώσει. Πράγματι, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τη συνέχιση της ελπίδας.

Η κατάργηση της ουδετερότητας του δικτύου είναι πολύ δημοφιλής

Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη αιτία για ελπίδα είναι ότι η κατάργηση της FCC είναι πολύ μακριά από τις επιθυμίες των περισσότερων Αμερικανών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 60% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (συμπεριλαμβανομένου του 63% των Ρεπουμπλικανών) υποστηρίζουν την ουδετερότητα του δικτύου. Μια προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι το 83% των ερωτηθέντων αντιτάχθηκε στην κατάργηση της ουδετερότητας του δικτύου, συμπεριλαμβανομένου του 75% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Οι ενδιάμεσες εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους είναι πιθανόν να αμφισβητηθούν έντονα και οι αγωνιζόμενοι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι είναι βέβαιο ότι θα γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να πάρουν πρόσθετες ψήφους υποστηρίζοντας ισχυρούς κανόνες ουδετερότητας δικτύου.

Παρά τη γνωστή αντιπάθεια του για την ουδετερότητα του δικτύου, ο Πρόεδρος Trump είναι επίσης ένας απρόβλεπτος λαϊκιστής ο οποίος δεν είναι πάνω από να κάνει μια στροφή για να κρατήσει τους υποστηρικτές του ευτυχισμένους.

Τα κράτη επαναστατούν

Τα μεμονωμένα κράτη μπορούν και αντισταθμίζουν την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης FCC με την εφαρμογή νομοθεσίας σε επίπεδο κράτους για τη θέσπιση ισχυρής προστασίας του δικτύου ουδετερότητας.

Η Ουάσιγκτον και το Όρεγκον έχουν ήδη περάσει νόμους που κατοχυρώνουν την ουδετερότητα του δικτύου και η γερουσιαστή της Καλιφόρνιας έχει εγκρίνει νομοσχέδιο που θα επιβάλει πολύ ισχυρές διατάξεις ουδετερότητας δικτύου. Το νομοσχέδιο αναμένεται ευρέως να περάσει από τη Συνέλευση της Καλιφόρνιας προτού προχωρήσει για την επικύρωση του κυβερνήτη Jerry Brown.

Επιπλέον, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, έχει δείξει ισχυρή υποστήριξη για την ουδετερότητα του δικτύου και το κράτος σκέπτεται να παρακολουθήσει το προβάδισμα της Καλιφόρνιας.

Αξίζει να τονιστεί ότι αυτά δεν είναι απλά κράτη. Οι ψηφοφόροι στην Ουάσιγκτον, την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη αποτελούν το 17% του συνολικού εκλογικού σώματος των ΗΠΑ. Και όπου οδηγούν, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλοι. Όπως συμβαίνει, μια επιβλητική 21 πολιτείες επί του παρόντος μηνύουν την FCC πάνω από την ουδέτερη απόφαση ουδετερότητάς της.

Νομικές μάχες

Υποστηρίζοντας ότι a "κουρελού" διαφορετικών κρατικών νόμων θα επιβαρύνει τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, η FCC προέβλεψε ως μέρος της εντολής κατάργησής της ότι τα μεμονωμένα κράτη δεν μπορούν να εγκρίνουν νομοθεσία αναστροφή της κατάργησης. Ότι ορισμένοι το έπραξαν ούτως ή άλλως και πιθανότατα περισσότερο, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μια σειρά νομικών προκλήσεων. Δεν απέχει πολύ από το εάν η FCC έχει τη νομική εξουσία να προβεί σε τέτοιες διατάξεις.

Επιπλέον, η ίδια η FCC έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο τουλάχιστον δώδεκα αγωγών εναντίον της και αναμένονται περισσότερες προκλήσεις.

ουδετερότητα δικτύου

Διαδηλωτές που υποστηρίζουν συλλαλητήριο για ουδέτερη ουδετερότητα στους δρόμους της Φιλαδέλφειας, Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018.

Έτσι τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί?

Η ουδετερότητα του δικτύου είναι η ιδέα ότι όλες οι υπηρεσίες διαδικτύου αντιμετωπίζονται εξίσου από τους παρόχους Διαδικτύου (ISP) και τις κυβερνήσεις. Αυτό σημαίνει "να μην γίνονται διακρίσεις ή να χρεώνονται διαφοροποιημένα από τον χρήστη, το περιεχόμενο, τον ιστότοπο, την πλατφόρμα, την εφαρμογή, τον τύπο του προσαρτημένου εξοπλισμού και τους τρόπους επικοινωνίας".

Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της καινοτομίας και της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο. Χωρίς δικτυακή ουδετερότητα, το Διαδίκτυο απλά δεν θα ήταν η επιτυχία που είναι. Χωρίς ουδετερότητα δικτύου:

 • Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου μπορούν να κάνουν διακρίσεις έναντι των ανταγωνιστικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, παρέχοντας υπηρεσίες παροχής περιεχομένου όπως Netflix, Facebook και Google, παρέχοντας παράλληλα στους πελάτες απεριόριστη πρόσβαση με προτεραιότητα στις δικές τους υπηρεσίες.
 • Η καινοτομία καταπνίγεται. Η Netflix, το Facebook και το Google ενδέχεται να έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τους ISPs για την παροχή αυξημένου εύρους ζώνης για τις υπηρεσίες τους. Οι εταιρείες εκκίνησης, ωστόσο, δεν θα είναι σε θέση να το κάνουν αυτό. Αυτό θα αφήσει τα μικρά, καινοτόμα εταιρικά νεκρά στο νερό, ενισχύοντας ταυτόχρονα το μονοπωλιακό στραγγαλισμό που έχουν οι μεγάλες, καθιερωμένες εταιρείες στο διαδίκτυο.
 • Δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να περιορίζουν ή ακόμη και να λογοκρίνουν πλήρως το περιεχόμενο για πολιτικούς, κοινωνικούς ή θρησκευτικούς λόγους.
 • Το Διαδίκτυο θα κατακερματιστεί σε δύο ή περισσότερα "επίπεδα". Οι λιγότερο ευνοημένοι πελάτες θα απευθύνονται σε ειδικά πακέτα διαδικτύου με "καλωδιακό" τρόπο που παρέχουν μόνο πρόσβαση σε επιλεγμένες υπηρεσίες. Η απεριόριστη πρόσβαση στο διαδίκτυο θα είναι διαθέσιμη μόνο σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για αυτό. Αυτό θα εμβαθύνει το ψηφιακό χάσμα και θα οδηγήσει σε αυξημένη οικονομική και κοινωνική ανισότητα.

Με άλλα λόγια, θα επιτρέπονται μεγάλα χρήματα για να οδηγήσουν σε αμέλεια για τα συμφέροντα του κοινού λαού.

Δεν είναι αξιόπιστες οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ

Υποστηρικτές της FCC (κυρίως εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων για τους Comcast, Verizon και AT&T) υποστηρίζουν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν απλώς τρομοκράτες και ότι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου μπορούν να εμπιστευθούν την αυτορρύθμιση και την προστασία των συμφερόντων των πελατών τους.

Εάν δεν αναφέρεται τίποτα άλλο, ο ανταγωνισμός της ελεύθερης αγοράς θα εξασφαλίσει καλή συμπεριφορά. Μετά από όλα, εάν οι πελάτες δεν τους αρέσει αυτό που κάνουν οι ISP τους, μπορούν απλά να αλλάξουν τον ISP.

Αυτό μπορεί να ισχύει και σε αστικές περιοχές όπου οι πελάτες του Διαδικτύου έχουν πράγματι μια σειρά επιλογών, αλλά αγνοούν το γεγονός ότι σε μεγάλο μέρος της υπαίθρου της Αμερικής οι μεγάλοι ISP κατέχουν ένα εικονικό μονοπώλιο στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Χωρίς ισχυρούς κανόνες ουδετερότητας δικτύου, οι μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν και οι πελάτες δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να το απορροφούν.

Πριν από την δικτυακή νομοθεσία για την ουδετερότητα του Ομπάμα:

 • Το 2005 η ISP της Βόρειας Καρολίνας, Madison River Communications, εμπόδισε την υπηρεσία VoIP Vonage επειδή δεν θέλησε να μπορούν οι πελάτες να κάνουν δωρεάν κλήση μέσω του Διαδικτύου.
 • Το 2007 AT&Το T λογοκρίνει το Pearl Jam μετά τον επικριτή τραγουδιστή Eddie Vedder που επέκρινε τον Πρόεδρο Μπους.
 • Μεταξύ 2007 και 2009 AT&T εμπόδισε την Apple να θέσει την εφαρμογή Skype VoIP στο App Store.
 • Το 2009 AT&T και η Apple εμπόδισαν επίσης τους πελάτες να κατεβάσουν την εφαρμογή Google Voice.
 • Το 2010, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών DSL Windstream Communications ξεκίνησε να ανακατευθύνει τα αποτελέσματα αναζήτησης που πληκτρολογούνται στη γραμμή αναζήτησης Google στη δική της μηχανή αναζήτησης.
 • Το 2011, ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας MetroPCS προσέφερε στους πελάτες του ένα σχέδιο δεδομένων 4G που θα εμπόδιζε κάθε υπηρεσία συνεχούς ροής εκτός από το YouTube. Έχει επίσης αποκλείσει όλες τις εφαρμογές VoIP σε όλα τα σχέδια.
 • Μεταξύ 2011 και 2013 AT&Η T, η T-Mobile και η Verizon μπλοκάρουν το Πορτοφόλι Google. Εντούτοις, οι πελάτες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή πορτοφολιού στην οποία και οι τρεις φορείς παροχής υπηρεσιών διέθεταν μετοχές.
 • Το 2012 AT&T μπλοκάρει την εφαρμογή FaceTime της Apple υπέρ του δικού της ανταγωνιστικού προϊόντος.
 • Επίσης, το 2012, η ​​Verizon ζήτησε από την Google να αποκλείσει εφαρμογές πρόσδεσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να παρακάμψουν το τέλος πρόσδεσής της αξίας 20 δολαρίων.
 • Το 2014 AT&Το πρόγραμμα Sponsored Data του T επέτρεψε στους δημιουργούς περιεχομένου να αγοράσουν το δρόμο τους από τα ανώτατα όρια δεδομένων που έχουν τεθεί στην AT&T πελάτες.
 • Την ίδια χρονιά, η Netflix πραγματοποίησε μια συμφωνία με την Comcast για να δώσει προτεραιότητα στη ροή της υπηρεσίας σε σχέση με άλλους.
 • Και η πρωτοβουλία T-Mobile για την ελευθερία μουσικής αφαιρέσει τα όρια δεδομένων από επιλεγμένες υπηρεσίες ροής μουσικής.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ που άσκησαν έντονες πιέσεις για το τέλος της δικτυακής ουδετερότητας είναι οι ίδιοι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ οι οποίοι, το 2017, άσκησαν επιτυχία στην FCC για το δικαίωμα πώλησης ή ανταλλαγής λεπτομερούς ιστορικού περιήγησης ιστού και γεωγραφικών δεδομένων πελατών με διαφημιστές και συνεργαζόμενες εταιρείες.

ProPrivacy | Ανάλυση

Η μάχη για την ουδετερότητα του δικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι νεκρή, αλλά ο πόλεμος αυτός δεν έχει τελειώσει. Αν θέλετε να βοηθήσετε, τότε ο αγώνας για το μέλλον (FFTF) συνεχίζει την αποστολή του να ασκήσει πίεση στο Σώμα για να αντιστρέψει την απόφαση της FCC. Όλα όσα χρειάζεστε για να βοηθήσετε σε αυτόν τον αγώνα είναι διαθέσιμα εδώ.

Image Credit: Ευγενική προσφορά του FutureGravestone.com.

Πιστωτική εικόνα: Από τον Michael Candelori / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me