Η Σιγκαπούρη γίνεται κράτος επιτήρησης;

Κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκαταστήσει κάμερες που συνδέονται με την κεντρική βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου σε πάνω από 100.000 φωτιστικά στη Σιγκαπούρη το επόμενο έτος έχουν ανησυχήσει ακτιβιστές της ιδιωτικής ζωής.

VPN για τη Σιγκαπούρη

Η κίνηση έρχεται ως μέρος του σχεδίου Lamppost-as-a-Platform (LaaP), το οποίο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών μέσω της τεχνολογίας. Ονομάστηκε "Έξυπνο Έθνος", το έργο εποπτεύεται από την κυβερνητική υπηρεσία GovTech, η οποία επιβεβαίωσε στο Reuters νωρίτερα αυτό το έτος ότι:

"Ως μέρος της δοκιμής LaaP, δοκιμάζουμε διάφορα είδη αισθητήρων στις λάμπες, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφικών μηχανών που μπορούν να υποστηρίξουν δυνατότητες αναγνώρισης προσώπου. Αυτές οι δυνατότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση αναλύσεων πλήθους και την υποστήριξη της έρευνας παρακολούθησης σε περίπτωση τρομοκρατικού συμβάντος."

Άλλοι αισθητήρες που φιλοξενούνται στους λαμπτήρες έχουν ως στόχο την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και της στάθμης των υδάτων και τη συλλογή δεδομένων που μπορούν να βοηθήσουν στον πολεοδομικό σχεδιασμό, όπως αριθμούς πεζών και ηλεκτρικών σκούτερ.

Η GovTech κάλεσε εταιρείες να τοποθετήσουν προσφορές στη νέα τεχνολογία, με την ελπίδα πλήρους ανάπτυξης του επόμενου έτους.

Όπως συμβαίνει με πόλεις όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, η επιτήρηση βίντεο είναι ήδη εκτεταμένη Σιγκαπούρη, σε σημείο που είναι πανταχού παρούσα. Αλλά η χρήση του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου αφορά, αν και ίσως δεν αποτελεί έκπληξη σε έναν τόπο που συχνά περιγράφεται ως "αστυνομικό κράτος".

Αλλά η Σιγκαπούρη είναι αστυνομικό κράτος?

Η απάντηση σε αυτό εξαρτάται κάπως από τον τρόπο με τον οποίο ορίζετε το "αστυνομικό κράτος". Η Σιγκαπούρη ασκείται έντονη αστυνόμευση, έχει αυστηρούς νόμους που διέπουν το τι είναι και δεν επιτρέπεται δημόσια και περιορίζει αυστηρά την ελευθερία του λόγου (ειδικά όταν πρόκειται για το κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Δράσης, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία από τότε που η Σιγκαπούρη πέτυχε την ανεξαρτησία του το 1959).

Από την άλλη πλευρά, τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλά και η τρομοκρατία είναι άγνωστη (παρά την απειλή ότι η τρομοκρατία χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την πρωτοβουλία αναγνώρισης προσώπου LaaP). Η αστυνομία δεν παρεμβαίνει σε όσους υπακούουν στον νόμο και δεσμεύεται από αυστηρούς νόμους και κανόνες συμπεριφοράς.

Λογοκρισία και πολιτική καταπίεση

Σε τεχνικό επίπεδο, η Αρχή Ανάπτυξης Μέσων της Σιγκαπούρης (MDA) εφαρμόζει μια πολιτική "ελαφρού άγγιγμα" και όταν η πρωτοβουλία OpenNet εξέτασε 100 ιστότοπους που πιστεύεται ότι έχουν μπλοκαριστεί, διαπίστωσε ότι μόνο επτά, όλα σχετικά με την πορνογραφία,.

Ότι οι ιστότοποι που συμπεριέλαβαν το sex.com, το playboy.com και το penthouse.com ήταν όλοι πολύ εντυπωσιακοί, δείχνει ότι οι μπλοκ δημιουργήθηκαν για να κάνουν κάτι περισσότερο από μια σοβαρή απόπειρα λογοκρισίας.

Ωστόσο, με τη χρήση μιας σειράς νόμων, συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί εφημερίδων και τυπογραφικών πινακίδων, του νόμου περί δυσφήμησης, του νόμου για την εσωτερική ασφάλεια (ISA), του Νόμου περί καταστολής και των άρθρων του ποινικού κώδικα, της κυβέρνησης (με τη βοήθεια δικαστικής αρχής που " επιστρέφει συστηματικά τις ετυμηγορίες υπέρ της κυβέρνησης ») είναι γρήγορος ο στόχος των πολιτικών αντιφρονούντων και κριτικών των μελών της PAP.

Δικαιολογεί μια τέτοια επιθετική λογοκρισία αναφέροντας το ισχυρό εθνοτικό και θρησκευτικό μίγμα της Σιγκαπούρης, το οποίο στο παρελθόν οδήγησε σε διαταραχές και ταραχές (αλλά δεν υπάρχουν περιστατικά που να μπορούν να χαρακτηριστούν ως «τρομοκρατικά»).

Εκτός από τα μέτρα αυτά, όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου και περιεχομένου του Διαδικτύου (ΔΠΔ) που η ρυθμιστική Αρχή Ανάπτυξης των Μέσων (MDA) καθορίζει ως πολιτικά κόμματα ή «εμπλέκονται στη διάδοση, προώθηση ή συζήτηση πολιτικών ή θρησκευτικών θεμάτων που σχετίζονται με τη Σιγκαπούρη» με το MDA.

Η εγγραφή συνεπάγεται την παράδοση ενός "δεσμού επιδόσεων" αξίας 50.000 δολαρίων και συμφωνούμε να αφαιρέσουμε κάθε υλικό που θεωρείται προσβλητικό ή πολιτικά ευαίσθητο από τον MDA εντός 24 ωρών. Ανησυχητικά, αυτό περιλαμβάνει επίσης "υλικό [που] υποστηρίζει την ομοφυλοφιλία ή τη λεσβία", που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω θυματοποίηση και λογοκρισία της κοινότητας LBGT.

Το αποτέλεσμα της χρήσης μη τεχνολογικών μέτρων για την καταπολέμηση της πολιτικής, θρησκευτικής ή εθνοτικής διαφωνίας ή περιεχομένου έχει οδηγήσει σε μια ευρέως διαδεδομένη μορφή αυτολογοκρισίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι, καθοδηγούμενοι από κάπως ασαφώς καθορισμένους αλλά επίσημα αναγνωρισμένους "εκτός ορίων" δείκτες (OB markers) που υποδηλώνουν ποια θέματα επιτρέπονται για δημόσια συζήτηση, επέλεξαν να περιορίσουν το εύρος της συμβολής τους σε ευαίσθητα ζητήματα.

Μια μετατόπιση της εστίασης?

Εκείνοι που υπερασπίζονται τη βαρύτατη αστυνομική παρουσία στη Σιγκαπούρη συχνά υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διώκει ούτε επιδιώκει νομοταγείς πολίτες. Στην πραγματικότητα, η Σιγκαπούρη είναι μία από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο για να περπατήσει μέσα!

Η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στο ευρύ κοινό, ωστόσο, σημαίνει ότι από το επόμενο έτος, η κυβέρνηση θα εκτελέσει εκτεταμένη επιτήρηση στους απλούς πολίτες που τηρούν το νόμο και πρόκειται για την καθημερινή τους δραστηριότητα.

Αυτό δεν έχει κάνει ποτέ πριν. Έχει συνεργαστεί εκτενώς με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία στα παγκόσμια προγράμματα παρακολούθησης Five Eyes, παρέχοντάς τους πρόσβαση στα διεθνή ινώδη καλώδια διαδικτύου που διέρχονται από την πόλη-κράτος. Αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με την ξεκάθαρη κατασκοπεία στους πολίτες της.

μυστικά της θάλασσας

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Σιγκαπούρης φαίνονται αδιάφοροι σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια απειλητική αλλαγή στο επίκεντρο, αντί να δει την κυβέρνηση ως ένα σταθερό αλλά καλοφτιαγμένο καθοδηγητικό χέρι. Αλλά αν ζουν σε μια καλά διατεταγμένη ουτοπία ή σε ένα τελικά επιχρυσωμένο κλουβί που εποπτεύεται από μια κακόβουλη κυβέρνηση μεγάλου αδελφού, μένει να δούμε.

Πιστωτική εικόνα: Από τον Prasit Rodphan / Shutterstock

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me