Πότε θα καταργηθεί η αμερικανική καθαρή ουδετερότητα;

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ajit Pai και η FCC ψήφισαν τρεις με δύο υπέρ της κατάργησης της νομοθεσίας που προστατεύει την καθαρή ουδετερότητα στις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα της κατάργησης αυτών των κανόνων σημαίνει ότι το μέλλον του Διαδικτύου βρίσκεται τώρα στα χέρια εταιρικών οντοτήτων με κεκτημένο συμφέρον. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της FCC δεν έλαβε σοκ. Γιατί; Επειδή ο επικεφαλής της FCC, Ajit Pai, ήταν δικηγόρος της Verizon - ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) στις ΗΠΑ.

Τι σημαίνουν λοιπόν οι αλλαγές; Χωρίς τους ισχύοντες κανόνες καθαρότητας ουδετερότητας, καθίσταται νόμιμο για τους ISPs να αρχίσουν να καθορίζουν συγκεκριμένους ιστότοπους ή υπηρεσίες. Αυτοί οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου μπορούν να συνεχίσουν να χρεώνουν τους χρήστες για την υπηρεσία διαδικτύου τους, επιτρέποντας επίσης να επιβραδύνουν σκοπίμως συγκεκριμένες υπηρεσίες υψηλού εύρους ζώνης.

Η ροή βίντεο σε Netflix ή Youtube, για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνει οδυνηρά αργή αν οι χρήστες του Διαδικτύου δεν πληρώσουν ένα για ένα πρόσθετο streaming add-on σχέδιο. Παρομοίως, οι υπηρεσίες online τυχερών παιχνιδιών θα μπορούσαν να γίνουν αργές αν δεν καταβληθεί ειδική αμοιβή για να καταστούν λειτουργικές. Στην πραγματικότητα, οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ θα μπορούσαν θεωρητικά να γκρεμίσουν οποιαδήποτε ιστοσελίδα θέλουν να δημιουργήσουν εταιρική λογοκρισία που μαζεύει μαζικά τι μπορούν να δουν οι Αμερικανοί πολίτες.

Οι πολιτικές απόψεις θα μπορούσαν να ευνοηθούν κατά τη διάρκεια των εκλογών, για παράδειγμα. Στην πραγματικότητα, αυτό θα δημιουργούσε το είδος της πολιτικής κατάστασης που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στη Ρωσία ή την Τουρκία - επιτρέποντας στους πολιτικούς να επιλέγονται χειροκίνητα με εταιρική χρηματοδότηση, αλλά και να χρωματίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών με προπαγάνδα και λογοκρισία.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν το οικόπεδο σε κάποιο είδος απειλητικής δυστοπικής ταινίας. Ωστόσο, η ανησυχητική πραγματικότητα είναι ότι η Δύση μιμείται ήδη ανησυχητικές αρνητικές ιδιότητες των πολιτικών καθεστώτων που πριν από δέκα χρόνια θα είχαν επικρίνει έντονα. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής υποβαθμίζεται, η λογοκρισία γίνεται παραγωγική και η προπαγάνδα ή «ψεύτικες ειδήσεις» έχει γίνει ο κανόνας.

Λοιπόν, πόσο γρήγορα είναι πιθανόν αυτές οι αρνητικές συνέπειες να χτυπήσουν; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι δύσκολη, διότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και ακούγοντας τη ρητορική που περιβάλλει την κατάργηση της ουδετερότητας του δικτύου, έχουμε κάποιες ενδείξεις. Αυτές οι ενδείξεις φαίνεται να προκαλούν ανησυχίες που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες των ΗΠΑ.

Καθαρή ένδειξη ουδετερότητας

Η μάχη πίσω

Από την έκβαση της ψηφοφορίας της περασμένης εβδομάδας, ορισμένοι γερουσιαστές ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να παλέψουν. Ο Χαβάης Δημοκρατικός, ο γερουσιαστής Brian Schatz και ο Ed Markey (Dem Senator από τη Μασαχουσέτη) δεν πιστεύουν ότι ο αγώνας έχει τελειώσει ακόμα. Σχεδιάζουν να επικαλεστούν ψήφισμα του νόμου περί αναθεώρησης του νόμου του Κογκρέσου (CRA) με σκοπό την αντιστροφή της απόφασης της FCC σχετικά με την ουδετερότητα δικτύου.

Μια επιτυχημένη ανάλυση της CRA θα αποκαθιστούσε όχι μόνο την ουδετερότητα του δικτύου, αλλά θα εμπόδιζε επίσης την FCC να μπορεί να την αμφισβητήσει ξανά. Δυστυχώς, η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι, λόγω της σημερινής δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, μια επιτυχημένη πρόκληση του CRA είναι εξαιρετικά απίθανη.

Οι δημοκράτες είναι πολύ καλά ενήμεροι για αυτό το γεγονός και γι 'αυτό συζητούν ήδη χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε αποτυχία να ανατρέψει την απόφαση της FCC ως πλατφόρμα για μελλοντικές πολιτικές εκστρατείες. Η γνώμη των γερουσιαστών είναι ότι ο αμερικανός εκλογέας θα αγωνιστεί ενάντια σε αυτή τη δημοκρατική απόφαση κατά τη διάρκεια των μελλοντικών εκλογών, ψηφίζοντας υπέρ των ηγετών των Δημοκρατικών που ευνοούν την επαναφορά της δικτυακής ουδετερότητας. Ίσως ακόμη και ένας πρόεδρος του ουδέτερου προέδρου.

Με την πρώτη ματιά, αυτό φαίνεται σαν λογική σκέψη. Από την άλλη πλευρά, βλέποντας την εορταστική συναυλία του Ajit Pai σχετικά με την απόφαση της FCC σας κάνει να αναρωτιέστε. Εάν το Διαδίκτυο πρόκειται σύντομα να επιδεινωθεί για τους Αμερικανούς καταναλωτές: δεν είναι η Pai να μοιάζει με conman και να ξεγελάσει απαίσια γρήγορα; Στην πραγματικότητα, εάν οι ιστορίες τρόμου σχετικά με το αργό διαδίκτυο και το μαζικά αυξανόμενο κόστος είναι αληθινές: μπορεί ο Pai να μην πρέπει να κρυφτεί για φόβο ότι μπορεί να λυθεί?

Στην πραγματικότητα, οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται μάλλον αυτοπεποίθηση και θα έπρεπε να είμαστε κακοί να μην πιστεύουμε ότι δεν έχουν σχέδιο να σταματήσουν οι Δημοκρατικοί να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πλατφόρμα για να κλέψουν τους ψηφοφόρους σε μελλοντικές εκλογές. Θα ήταν εύκολο να υποθέσουμε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα σφυρηλατηθούν στις μέσες εκλογές του επόμενου έτους. Αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι το σχέδιο; Έτσι, τι δίνει?

Σχέδιο πονηρού

Αργά το κάνει

Αυτό που φαίνεται πολύ πιο πιθανό είναι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της κατάργησης της ουδετερότητας του δικτύου θα είναι, αρχικά, περιθωριακές ή ίσως και ανύπαρκτες. Στην πραγματικότητα, αν οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κάνει ευνοϊκές διαπραγματεύσεις με τους γίγαντες ISP των ΗΠΑ, μπορεί να δούμε αρχικά οφέλη για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Προωθώντας την έλλειψη δικτυακής ουδετερότητας ως μια νίκη για τους καταναλωτές, όλοι οι αρνητικοί τύποι θα αφομοιώνονταν γρήγορα ως "ψεύτικα νέα" και "φοβισμένος φόβος".

Αυτό θα έδινε στους Ρεπουμπλικάνους μια πλατφόρμα για την καταπολέμηση των Δημοκρατικών, ισχυριζόμενος ότι δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. "Ο Ομπάμα ήταν λάθος" θα έλεγαν - και το αμερικανικό εκλογικό σώμα θα το έτρωγε. Δυστυχώς, αυτό μοιάζει με έναν πολύ πραγματικό κίνδυνο.

Η αναμονή για μερικά χρόνια, προκειμένου να ξεπεράσουν τις αρνητικές συνέπειες της κατάργησης της ουδετερότητας του δικτύου - και στη συνέχεια να τροφοδοτήσουμε τις αρνητικές συνέπειες σιγά σιγά - θα μπορούσε να αναζωογονήσει και να ενισχύσει τη δημοκρατική θέση στα μάτια Αμερικανών ψηφοφόρων.

Με αυτόν τον τρόπο, η εξαπάτηση θα μπορούσε να είναι επιτυχής και οι πραγματικές αρνητικές συνέπειες της κατάργησης της ουδετερότητας του δικτύου - εταιρικής λογοκρισίας και μιας μεροληπτικής και δαπανηρής εμπειρίας στο Διαδίκτυο - δεν θα γινόταν αντιληπτή μέχρι να είναι πολύ αργά.

Isp λογοκρισία

Η σκληρή πραγματικότητα

Ένα πράγμα είναι βέβαιο ότι οι ISP των ΗΠΑ το έχουν ήθελε εδώ και πολύ καιρό. Πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο πρόεδρος της FCC Michael Powell απέλυσε ζωτικές διασφαλίσεις εναντίον των τηλεπικοινωνιών που καθιερώνουν μονοπώλια. Εκείνη την εποχή, ο Πάουελ προετοίμασε τις ΗΠΑ για την απομάκρυνση των δικτυακών διασφαλίσεων ευρείας ζώνης μεταφοράς ευρείας ζώνης όπως η ουδετερότητα. Προκάλεσε ανταγωνισμό στην αμερικανική αγορά ευρυζωνικών επικοινωνιών για να καταλάβει και ανάγκασε τις άπληστες εταιρείες τηλεπικοινωνιών να επιστρέψουν στο κέλυφος τους.

Έκτοτε οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου συμπεριφέρθηκαν κυρίως (παρά την εμφάνιση των πραγματικών τους χρωμάτων και της λογοκρισίας της κυκλοφορίας από καιρό σε καιρό). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γνώριζαν ότι θα υπήρχε μια μαζική πολιτική αντίδραση εναντίον τους, εάν δεν το έκαναν. Μετά από μια μακρά και περιμετρική αναμονή, ωστόσο, οι γίγαντες των τηλεπικοινωνιών έχουν τώρα τον άνθρωπο (Ajit Pai) στο τιμόνι της FCC. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο ασθενής χρειάζονται οι τηλεπικοινωνιακοί μεγιστάνες για να φτάσουν σε αυτό το σημείο - αμφιβάλλω ότι θα κινηθούν πολύ γρήγορα και θα δώσουν στους Δημοκρατικούς έναν εύκολο τρόπο να αποφύγουν τα σχέδιά τους.

Δίκαιη ουδετερότητα της δίκης

Αγωγές

Από την ανακοίνωση της FCC, έχουμε δει πολλές αγωγές που απειλούνται από τον οργανισμό. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Eric Schneiderman (D) έχει υποσχεθεί να διεξάγει αγωγή μαζί με άλλους γενικούς εισαγγελέους του κράτους για να αντιστρέψει την απόφαση της FCC:

"Η σημερινή επαναφορά θα δώσει στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου νέους τρόπους να ελέγχουν αυτό που βλέπουμε, τι κάνουμε και τι λέμε στο διαδίκτυο. Αυτή είναι μια απειλή για την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών που έκανε το Διαδίκτυο πολύτιμο στοιχείο στη δημοκρατική μας διαδικασία."

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουάσιγκτον, Μπομπ Φέργκιουσον, αποκάλυψε επίσης ότι σκόπευε να ασκήσει αγωγή εναντίον της FCC. Ο Edward Markey, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής για τη Μασαχουσέτη, πιστεύει ότι έχουν μεγάλες πιθανότητες να νικήσουν την FCC στο δικαστήριο: "Οι νομικοί μας εμπειρογνώμονες αισθάνονται πολύ σίγουροι γι 'αυτό," σχολίασε την περασμένη Πέμπτη. Ο Markey συνοδεύεται από τη Ρεπουμπλικανίδα γερουσιαστή Anna Eshoo υποστηρίζει κάθε διαμάχη σχετικά με την ουδετερότητα του δικτύου που αναδύεται και είναι υποχρεωμένοι να ενωθούν με άλλους.

Μέχρι στιγμής, οι γενικοί εισαγγελείς από την Ουάσινγκτον, το Ιλλινόις, το Κεντάκι, την Πενσυλβανία, το Ντέλαγουερ, το Όρεγκον, το Βερμόντ, την περιφέρεια της Κολούμπια και τη Μασαχουσέτη ανακοίνωσαν σχέδια για αμφισβήτηση της απόφασης της FCC. Κάποιος μπορεί μόνο να ελπίζει ότι αυτές οι αγωγές είναι επιτυχείς, διότι, διαφορετικά, τα πράγματα μπορεί να πάρουν σκανδιναβικές.

Αλλαγή

Ψηφίστε για αλλαγή?

Τον επόμενο χρόνο οι Αμερικανοί πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για την ανατροπή της σημερινής δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία. Δυστυχώς, ωστόσο, θα είναι πολύ αργά για να χρησιμοποιήσει τον νόμο περί αναθεώρησης του Κογκρέσου για να ανατρέψει την απόφαση της FCC. Η CRA πρέπει να επικαλεσθεί εντός 60 ημερών από τη διαβίβαση του κανόνα στο Κογκρέσο: κάτι που θα συμβεί πολύ πριν από τα μέσα του Νοεμβρίου. Στην πραγματικότητα, ο πιο πιθανός τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να ανατραπεί η απόφαση της FCC είναι η τροποποίηση του νόμου περί τηλεπικοινωνιών του 1996.

Η επαναταξινόμηση της ευρυζωνικότητας βάσει του τίτλου II της εν λόγω πράξης θα καθορίσει ολόκληρο το πρόβλημα της ουδετερότητας του δικτύου. Ωστόσο, αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί κάτω από μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Θα χρειαζόταν πιθανώς ένας δημοκράτης πρόεδρος για να συμβεί αυτό. Με τις επόμενες προεδρικές εκλογές όχι μόνο μέχρι το τέλος του 2020, αυτό αφήνει πολύ χρόνο στους Ρεπουμπλικάνους να τραβήξουν με επιτυχία το μαλλί πάνω από τα μάτια των αμερικανών ψηφοφόρων.

Γράφοντας στον Guardian, η Emily Bell ισχυρίζεται ότι:

"Η Trump FCC και οι βαρόνοι των τηλεπικοινωνιών πιστεύουν ότι μόλις αλλάξει ο κανόνας, απλά θα το ξεχάσουμε. Αλλά κάνουν λάθος. Εάν εξαλείψουν την ουδετερότητα του δικτύου, θα καταλήξουν να είναι η πτώση των βαρόνων τηλεπικοινωνιών. Οι Αμερικανοί σύντομα θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο μόνος πιθανός τρόπος αντιμετώπισης των ζημιών που προκάλεσε η Pai είναι να σπάσει τελικά τη δύναμη των γιγάντων ».

Βεβαίως, αυτό είναι το καλύτερο σενάριο. Ωστόσο, θα ήθελα να συστήσω ότι σελιδοδείκτη αυτό το άρθρο μόνο σε περίπτωση. Γιατί, αν μέσα σε ένα χρόνο βρίσκεσαι να σκέφτεσαι "ίσως η κατάργηση της ουδετερότητας του δικτύου δεν ήταν τόσο άσχημη" - Σας συνιστώ να επιστρέψετε και να έχετε μια άλλη ανάγνωση αυτού του άρθρου - για να θυμηθείτε ότι έχετε ξεγελάσει.

Οι απόψεις είναι οι δικές του συγγραφείς.

Πιστωτική εικόνα τίτλου: schistra / Shutterstock.com

Πιστωτικές κάρτες: aquarius83men / Shutterstock.com, Lightspring / Shutterstock.com, Maxx-Studio / Shutterstock.com, nito / Shutterstock.com, Markus Mainka / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me