Η Βραζιλία απασχολεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για την αντιμετώπιση κακών σημείων εγκλήματος

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε σχέδια για την εγκατάσταση κάμερας αναγνώρισης προσώπου από την Κίνα για λόγους πρόληψης του εγκλήματος.

Αν περάσει, ο λογαριασμός θα επιτρέψει την εγκατάσταση κάμερας σε πολλούς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών τρένων και μετρό, αεροδρομίων, πεζόδρομων και κυρίως στις γειτονιές που πάσχουν από υψηλά επίπεδα διακίνησης ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ελπίζει να περάσει το νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο και να αρχίσει να εγκαθιστά τις φωτογραφικές μηχανές στο Ρίο ντε Τζανέιρο σύντομα μετά. Λέγεται ότι οι κάμερες θα βοηθήσουν την αστυνομία με την πρόληψη του εγκλήματος - επιτρέποντάς τους να εντοπίσουν γρήγορα τους υπόπτους και τα πρόσωπα που ενδιαφέρουν. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του τρέχοντος πολιτικού περιβάλλοντος της Βραζιλίας, οι κάμερες μπορούν να θεωρηθούν ως ανησυχητική εξέλιξη.

Κάμερα παρακολούθησης

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Η εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη σε ολόκληρη την Κίνα, όπου το κυβερνών Κόμμα έχει περίπου 170 εκατομμύρια κάμερες που έχουν ήδη εγκατασταθεί - με σύνθετα 400 εκατομμύρια περισσότερα αναμένεται να προστεθούν σύντομα. Η κινεζική αστυνομία τα χρησιμοποιεί ήδη για να συνδέσει πρόσωπα με πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε κυβερνητικές βάσεις δεδομένων.

Για τους Κινέζους πολίτες, οι οποίοι τώρα υπόκεινται επίσης σε σύστημα κοινωνικών πιστώσεων, η εισβολή στην ιδιωτική ζωή είναι πλήρης. Η τεχνολογία επιτρέπει στις αρχές επιβολής του νόμου και στις κυβερνητικές αρχές να παρακολουθούν διαρκώς τους ανθρώπους καθώς κινούνται γύρω από τους δημόσιους χώρους, ελέγχοντας το φύλο τους, την ηλικία τους, το αυτοκίνητο που οδηγούν και άλλα στοιχεία όπως η απασχόληση και τα φορολογικά αρχεία.

Οι ειδικοί της ιδιωτικής ζωής πιστεύουν ότι η νέα άκρα δεξιά κυβέρνηση της Βραζιλίας πρόκειται να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την εισαγωγή της ίδιας διεισδυτικής τεχνολογίας στους δρόμους της Βραζιλίας. Αυτό που ακόμη και οι αρχές της Βραζιλίας μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν είναι ότι οι περίπλοκες κινεζικές κάμερες ενδέχεται επίσης να αποστέλλουν δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση.

Βραζιλιάνικη αναγνώριση προσώπου

Ένας εφιάλτης επιτήρησης

Στις ΗΠΑ, δύο από τους κορυφαίους κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών ασφαλείας της Κίνας (Hikvision και Dahua) έχουν ήδη απαγορευτεί από τη διοίκηση του Trump. Αυτό ακολούθησε αποκαλύψεις ότι οι κάμερες είχαν τοποθετηθεί backdoors σε αυτές που επέτρεπαν στους κυβερνητικούς χάκερ να στείλουν εικόνες πίσω στην κινεζική κυβέρνηση.

Στην Αυστραλία, οι ίδιες κάμερες αποκλείστηκαν πρόσφατα από μια ευαίσθητη αυστραλιανή στρατιωτική βάση, την μπροστινή είσοδο κυβερνητικών γραφείων, των ομοσπονδιακών τμημάτων, ενός κτιρίου γραφείων πληροφοριών της Αυστραλίας και της βασιλικής αυστραλιανής αεροπορικής δύναμης του Εδιμβούργου. Με στοιχεία που κυκλοφορούν ότι οι κινέζοι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών συνεργάζονται με την κυβέρνηση για την εκτέλεση μυστικής επιτήρησης - τα κουδούνια συναγερμού τώρα κουδουνίζουν στη Νέα Ζηλανδία.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι κάμερες είναι αρκετά εξελιγμένες ώστε να εκτελούν πολιτική κατασκοπεία. Το 2017, παρακολούθησαν έναν δημοσιογράφο του BBC κάτω σε ένα μετρό του Πεκίνου, μόλις 7 λεπτά μετά την είσοδο των αρχών στην φωτογραφία του στη βάση δεδομένων του συστήματος. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι εύκολο να δούμε πώς κάμερες με δυνατότητες αναγνώρισης προσώπου θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Επιπλέον, τα δεδομένα αναγνώρισης προσώπου είναι εξαιρετικά πολύτιμα - όχι μόνο επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη αλγορίθμων AI - αλλά και επειδή μπορούν να συνδυαστούν με δεδομένα από δευτερεύουσες πηγές για να παρέχουν στους χάκερς ή στην κινεζική κυβέρνηση, οι πολίτες.

Αναπόφευκτες συνέπειες

Σύμφωνα με τον Renato Opice Blum, συντονιστή του προγράμματος Digital Law στο Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης (INSPER) στο Σάο Πάολο, οι κάμερες είναι αναπόφευκτες, αλλά ελπίζει ότι η νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής θα τεθεί σε ισχύ το 2020 υπό την προηγούμενη κυβέρνηση) θα βοηθήσει στην προστασία των Βραζιλιάνων πολιτών: "Θεωρώ ότι η πορεία αυτή είναι μη αναστρέψιμη. Για το λόγο αυτό, θα είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η κοινωνία και να επικαιροποιείται η νομοθεσία ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση της χρήσης αυτών των εργαλείων. "

Η Βραζιλία με την πρόσφατα εκλεγμένη ακροδεξιά διοίκησή της πιθανόν να έχει αρκετή ανησυχία για το σπίτι της χωρίς να παραμείνει η Κίνα στο παρασκήνιο. Η άκρα δεξιά έχει μια ιστορία παρακολούθησης και μια ικανότητα για την αλλαγή των νόμων που ταιριάζουν στις δικές τους ανάγκες. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που το βλέπετε, οι κάμερες με δυνατότητες αναγνώρισης προσώπου είναι πιθανό να προκαλέσουν μαζική εισβολή της ιδιωτικής ζωής για τους Βραζιλιάνους σε μια εποχή που το πολιτικό τοπίο της Βραζιλίας φαίνεται ήδη ζοφερή

η αυξανόμενη επιτήρηση της κυβέρνησης σας κάνει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη δική σας ιδιωτικότητα, μπορείτε να παραμείνετε ιδιωτικοί στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας ένα. Ανατρέξτε στη σελίδα VPN για τις καλύτερες μη καταχωρίσεις για περισσότερες πληροφορίες.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me