Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ορίζει ότι η οδηγία διατήρησης δεδομένων είναι άκυρη

Κατά την παραβίαση ειδήσεων με σημαντικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία VPN, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η πανευρωπαϊκή οδηγία διατήρησης δεδομένων είναι άκυρη, με το σκεπτικό ότι,


«Επιβάλλοντας τη διατήρηση των δεδομένων αυτών και επιτρέποντας στις αρμόδιες εθνικές αρχές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, η οδηγία παρεμβαίνει κατά τρόπο ιδιαίτερα σοβαρό με τα θεμελιώδη δικαιώματα του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα δεδομένα διατηρούνται και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται χωρίς να ενημερώνεται ο συνδρομητής ή ο εγγεγραμμένος χρήστης είναι πιθανό να δημιουργήσει στους ενδιαφερόμενους την αίσθηση ότι η ιδιωτική ζωή τους αποτελεί αντικείμενο συνεχούς επιτήρησης ».

Ναι! Δεν είναι συχνά ότι ακούμε καλά μηνύματα όταν πρόκειται για κυβερνητική επιτήρηση, αλλά αυτή η απόφαση είναι μεγάλη. Το DRD ήταν ένα απειλητικό και δρακόντειο νομοσχέδιο σε ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο προωθήθηκε από τα ισχυρά κυβερνητικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του 9/11 και των 7/7 στο Λονδίνο και εκτός των εξαιρετικά περιοριστικών χωρών που ελέγχονταν από στρατιωτικά καθεστώτα Κίνα και Ιράν), ήταν μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη εισβολή των κυβερνήσεων στην προσωπική ζωή των πολιτών.

Απαιτεί ότι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου και οι πάροχοι επικοινωνιών να διατηρούν δεδομένα για τουλάχιστον 12 μήνες, περιλαμβανομένων αρκετών πληροφοριών για:

  • εντοπίστε και προσδιορίστε την πηγή μιας επικοινωνίας
  • εντοπίστε και προσδιορίστε τον προορισμό μιας επικοινωνίας
  • προσδιορίστε την ημερομηνία, την ώρα και τη διάρκεια μιας επικοινωνίας
  • προσδιορίστε τον τύπο της επικοινωνίας
  • εντοπίστε τη συσκευή επικοινωνίας
  • εντοπίστε τη θέση του εξοπλισμού κινητής επικοινωνίας

Στην πράξη αυτό σήμαινε ότι τηρούνται όλα τα τηλεφωνήματα, τα μηνύματα SMS και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έγιναν και ελήφθησαν και όλοι οι ιστότοποι που επισκέφτηκαν και όλοι οι πολίτες της ΕΕ υπόκεινται σε αυτή τη μαζική εισβολή στην ιδιωτική ζωή ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι ύποπτοι έγκλημα.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα (για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας μεγάλος αριθμός οργανισμών έχει αποκτήσει πρόσβαση με ελάχιστη δικαστική επίβλεψη), αλλά γενικά πρέπει να είναι διαθέσιμη σε «αρμόδιες» εθνικές αρχές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, «για τη διερεύνηση, τον εντοπισμό και τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων, όπως ορίζεται από κάθε κράτος μέλος στο εθνικό του δίκαιο»,.

Ορισμένες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γερμανία και η Τσεχική Δημοκρατία, διατύπωσαν μια έντονη αντίδραση στην οδηγία και δεν έχουν φτάσει ποτέ, παρά τις έντονες πιέσεις της ΕΕ, στην εφαρμογή της.

Το αν οι πάροχοι VPN δεσμεύονταν από το DRD ήταν κάτι γκρίζου χώρου το οποίο δεν καλύπτεται πλήρως από την αρχική διατύπωση της νομοθεσίας, οπότε οι διάφορες κυβερνήσεις αποφάσισαν να αποφασίσουν εάν θα τις συμπεριλάβουν ρητά κατά τη μεταφορά της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία. Οι περισσότερες χώρες έκαναν, αν και ορισμένοι (ιδίως η Σουηδία, οι Κάτω Χώρες και η Ρουμανία) απέκλεισαν τους παρόχους VPN από την εφαρμογή της οδηγίας. Οι πάροχοι VPN σε όλη την Ευρώπη μπορεί τώρα να είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση για να προσφέρουν πραγματικά υπηρεσίες χωρίς λογαρίθμους.

Η σημερινή απόφαση ακολούθησε μια πρόκληση για την οδηγία του 2006 από την οργάνωση Digital Rights Ireland και, εάν επιτραπεί να παραμείνει, αντιπροσωπεύει μια απόφαση ορόσημο που θα προστατεύσει τους πολίτες της ΕΕ από την παρεμβατική κυβερνητική κατασκοπεία,

«Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η οδηγία δεν προβλέπει επαρκείς διασφαλίσεις για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας των δεδομένων από τον κίνδυνο κατάχρησης και κατά οποιασδήποτε παράνομης πρόσβασης και χρήσης των δεδομένων.

Τα δεδομένα αυτά, στο σύνολό τους, μπορούν να παράσχουν πολύ ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ιδιωτική ζωή των προσώπων των οποίων διατηρούνται τα δεδομένα, όπως συνήθειες καθημερινής ζωής, μόνιμοι ή προσωρινοί τόποι διαμονής, καθημερινές ή άλλες μετακινήσεις, δραστηριότητες που πραγματοποιούνται, τις σχέσεις και τα κοινωνικά περιβάλλοντα που συχνάζουν.

Το Δικαστήριο εκτιμά ότι η οδηγία, απαιτώντας τη διατήρηση των δεδομένων αυτών και επιτρέποντας στις αρμόδιες εθνικές αρχές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, παρεμβαίνει κατά τρόπο ιδιαίτερα σοβαρό με τα θεμελιώδη δικαιώματα του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Επιπλέον, το γεγονός ότι τα δεδομένα διατηρούνται και χρησιμοποιούνται στη συνέχεια χωρίς να ενημερώνεται ο συνδρομητής ή ο εγγεγραμμένος χρήστης είναι πιθανό να δημιουργήσει στους ενδιαφερόμενους την αίσθηση ότι η ιδιωτική ζωή τους αποτελεί αντικείμενο συνεχούς επιτήρησης.

Το Δικαστήριο είναι της γνώμης ότι, θεσπίζοντας την οδηγία περί διατήρησης δεδομένων, ο νομοθέτης της ΕΕ υπερέβη τα όρια που επιβάλλονται από την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας. »

Ο TJ McIntyre, πρόεδρος της Digital Rights Ireland, χαιρέτισε την απόφαση,

«Αυτή είναι η πρώτη αξιολόγηση της μαζικής επιτήρησης από ένα ανώτατο δικαστήριο από τις αποκαλύψεις του Snowden. Η απόφαση του ΔΕΚ διαπιστώνει ότι η μη στοχοθετημένη παρακολούθηση του συνόλου του πληθυσμού είναι απαράδεκτη σε μια δημοκρατική κοινωνία ».

Παρόλο που το EJC είναι το ανώτατο δικαστήριο στην ΕΕ, αμφιβάλλουμε πάρα πολύ ότι πρόκειται για την τελευταία φορά που θα ακούσουμε την οδηγία Διατήρησης Δεδομένων, έτσι θα ακολουθήσουμε γεγονότα με μεγάλο ενδιαφέρον.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me