Πώς να μένετε ασφαλείς ενώ ταξιδεύετε

Όταν πηγαίνετε σε διακοπές ή ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους, όλοι συνηθίζουν να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας. Προγραμματισμός δρομολογίων, τοποθέτηση μικρών λουκέτων στις βαλίτσες και χρήση ταξιδιωτικών επιταγών σε αντίθεση με τα χρήματα, για παράδειγμα. Ενώ αυτά είναι απολύτως εύλογες σκέψεις, αυτές τις μέρες οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν ένα εντελώς νέο σύνολο ψηφιακών κινδύνων, αν δεν θέλουν το ταξίδι τους μακριά από το σπίτι για να τελειώσει σε καταστροφή.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα δίκτυα WiFi. Βίαιοι κυβερνοεγκληματίες με κακή πρόθεση μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε κακώς εγκατεστημένα δίκτυα WiFi - ορισμένες φορές εξαιτίας τρωτών σημείων σε παλιούς δρομολογητές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το επίσημο αεροδρόμιο, το ξενοδοχείο, το εστιατόριο, το καφέ και άλλα δημόσια WiFi δίκτυα μπορεί να σας κάνει εξαιρετικά ευάλωτους.

Δωρεάν WiFi στο Αεροδρόμιο

Οι χάκερ μπορούν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητά σας, να σημειώσουν τους ιστότοπους που επισκέπτεστε και να παρακολουθήσουν ακόμη και τα πλήκτρα που πατάτε για να κλέψετε κωδικούς πρόσβασης (για τραπεζικούς λογαριασμούς, PayPal και άλλους ιστότοπους στους οποίους έχετε εγγραφεί).

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να δημιουργήσουν πλαστά ή διπλά δίκτυα που φαίνεται να είναι το επίσημο WiFi για την περιοχή στην οποία βρίσκεστε. Με οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους, οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κακόβουλο δίκτυό τους για να κατασκοπεύσουν τα πράγματα που κάνουν - καταργήστε τα ευαίσθητα δεδομένα και τους κωδικούς πρόσβασής σας.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν καταλήγετε σε θύμα!

Ταξιδιωτική ασφάλεια 101

Πώς να αποφύγετε να χάσετε τις διακοπές σας

Κάθε φορά που μπορείτε, είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη σύνδεση στο Internet στο smartphone σας από ένα μη αξιόπιστο δίκτυο. Στις περισσότερες θέσεις σε όλο τον κόσμο, μπορείτε να αγοράσετε μια αμοιβή καθώς πηγαίνετε sim. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα πληρωμής με το πάτημα που συμπληρώνετε στα τοπικά καταστήματα, αποφεύγετε εντελώς τον κίνδυνο να επιστρέψετε στην πατρίδα σας με ακριβά τέλη περιαγωγής. Το πιο σημαντικό είναι ότι αποβάλλετε τον κίνδυνο να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μη επαληθευμένα και μη αξιόπιστα δίκτυα WiFi.

Μια άλλη εκπληκτική επιλογή, την οποία δεν μπορούμε να προτείνουμε αρκετά εδώ στο ProPrivacy.com, είναι η χρήση ενός Εικονικού Ιδιωτικού Δικτύου (τα 5 καλύτερα δίκτυα VPN για ταξίδια).

Μια υπηρεσία VPN κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο έτσι ώστε όλα τα δεδομένα που μεταφέρονται από εσάς στους διακομιστές του παρόχου VPN να είναι ασύλληπτα. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ανεξάρτητα από το τι κάνετε όταν συνδέεστε σε ένα δημόσιο σημείο πρόσβασης WiFi, τα δεδομένα σας δεν μπορούν να υποκλαπούν.

Κρυπτογραφημένη σύνδεση VPN

Με ένα VPN μπορείτε να προχωρήσετε και να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε δίκτυο WiFi που σας αρέσει. Είτε πρόκειται για ξενοδοχείο με ευπαθή δρομολογητή, το WiFi στο αεροδρόμιο, ή ακόμα και ένα ψεύτικο hotspot που δημιουργείται από έναν κυβερνοεγκληματικό - μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε - ακόμη και για να κάνετε τα ψώνια σας με μια πιστωτική κάρτα.

Ανεξάρτητα από το τι επιλέγετε να κάνετε, ακόμα κι αν ένας κυβερνοεγκληματίας έχει υπονομεύσει τη σύνδεση WiFi που χρησιμοποιείτε, θα είστε ασφαλής - επειδή η κρυπτογράφηση του VPN (συνιστούμε OpenVPN) θα μετατρέψει τα δεδομένα σας σε ψηφιακά mumbo-jumbo.

Αν και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν δωρεάν δίκτυα VPN, πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά αναξιόπιστα. Όπως συμβαίνει με όλα τα καλά πράγματα, ένα αξιόπιστο VPN θα έπρεπε να πληρώνεται. Η μικρή επένδυση που θα πραγματοποιήσετε θα σας χαρίσει έναν ποιοτικό πελάτη VPN (η εφαρμογή που σας επιτρέπει να συνδεθείτε στο διεθνές δίκτυο εξυπηρετητών του VPN).

Το αποτέλεσμα της εγγραφής σας σε ένα VPN παγκόσμιας κλάσης θα είναι μια ασφαλής σύνδεση στο διαδίκτυο και ηρεμία ενώ ταξιδεύετε, κάτι που αξίζει τον κόπο κατά την άποψή μας εδώ στο ProPrivacy.com.

Ψηφιακές κλειδαριές και ψηφιακά πλήκτρα

Τώρα που η σύνδεσή σας έχει ληφθεί μέριμνα, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι οι διακοπές σας δεν τελειώνουν σε δάκρυα. Κάθε φορά που εσείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας δεν χρησιμοποιείτε τις συσκευές τους - φορητούς υπολογιστές, tablet ή smartphone - βεβαιωθείτε ότι έχετε κλειδώσει. Τα κινητά τηλέφωνα είναι πολύ εύκολο να χάσουν και μπορούν να κλαπούν σε φλας χωρίς να παρατηρούν κανείς.

Παρόλο που οι συσκευές σας έχουν ρυθμιστεί ώστε να κλειδώνουν γρήγορα μπορεί να μην είναι αυτό που προτιμάτε όταν είστε στο σπίτι, είναι μια πολύ σοφή κίνηση όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να κάνετε όλα τα μέλη του κόμματός σας να επιλέξουν γρήγορους χρόνους αυτόματης κλειδώματος στις συσκευές τους (ένα λεπτό ή δύο).

Στη συνέχεια, ρυθμίστε τις συσκευές σας με τις πιο εξελιγμένες λειτουργίες ασφαλείας, όπως σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων και μακρούς κωδικούς πρόσβασης. Θυμηθείτε ότι ένας κωδικός PIN οκτώ ψηφίων μπορεί να κρατήσει τα δεδομένα της συσκευής σας πολύ ασφαλέστερα από έναν PIN τεσσάρων αριθμών αν τελειώσει η απώλεια ή η κλοπή. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν παρενόχληση, αλλά δεν μπορώ να το συστήσω αρκετά σε περίπτωση που η συσκευή σας πέσει σε λάθος χέρια.

Μια πρόσθετη επιλογή είναι να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή εντοπισμού των συσκευών σας. Τα τηλέφωνα Android έχουν κανονικά ενσωματωμένη την εφαρμογή διαχείρισης εφαρμογών της Google. Οι χρήστες του iOS έχουν ένα παρόμοιο χαρακτηριστικό που ονομάζεται Find My iPhone. Αυτές οι εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για να σας επιτρέπουν να εντοπίζετε το τηλέφωνό σας εάν λείπει και αν σας ενοχλεί, θα μπορούσε να σας επιτρέψει να ανακτήσετε μια χαμένη ή κλεμμένη συσκευή.

Η απώλεια μιας συσκευής μπορεί να φαίνεται καρδιά-σπάσιμο, αλλά να θυμάστε ότι η ασφάλιση διακοπών θα καλύψει το κόστος των τυχόν ζημιών. Ωστόσο, εάν μια συσκευή κλαπεί, δεν θέλετε τα δεδομένα που περιέχονται σε αυτήν να είναι προσβάσιμα σε όποιον καταλήγει σε αυτό! Για το λόγο αυτό, σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε κρυπτογράφηση στις συσκευές σας. Η κρυπτογράφηση πλήρους δίσκου θα εγγυηθεί ότι τα δεδομένα σας είναι ασφαλή, ανεξάρτητα από το πού καταλήγει.

Τα iPhone φτάνουν με κρυπτογράφηση ενεργοποιημένη από προεπιλογή και στις συσκευές Android μπορεί να ενεργοποιηθεί στις Ρυθμίσεις (υπό την ασφάλεια). Τα Windows και τα Macs διατίθενται με κρυπτογράφηση πλήρους δίσκου (BitLocker και FileVault αντίστοιχα), αλλά συνιστούμε ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα, όπως το VeraCrypt, για μια πιο διαφανή μορφή ασφάλειας.

Μια ελαφρώς διαφορετική ιδέα που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε είναι να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας στο σύννεφο ενώ βρίσκεστε εν κινήσει. Ενδεχομένως, θα μπορούσατε να το κάνετε μέσα από όλες τις διακοπές σας χωρίς να χάσετε τη συσκευή σας, μόνο για να εξαφανιστεί στο ταξί πίσω στο σπίτι σας!

Υπολογιστής Backup Cloud

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η απώλεια της φυσικής συσκευής δεν θα πρέπει να είναι πολύ ανησυχητική λόγω της ασφάλισης διακοπών. Οι φωτογραφίες των οικογενειακών σας διακοπών, από την άλλη πλευρά, είναι ένα πλούσιο πηγάδι μνήμης που δεν μπορεί ποτέ να ξανακερθεί μόλις φύγει. Αυτός είναι ο λόγος που αξίζει τον κόπο να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των διακοπών σας στο σύννεφο κατά τη διάρκεια του ίδιου του ταξιδιού

Τέλος, θα σας αφήσω με μια σύσταση που θα μπορούσε να σας εμποδίσει να επιστρέψετε στην πατρίδα σας. Σήμερα, είναι φυσιολογικό να έχετε πολλούς φίλους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ μπορεί να είναι διασκεδαστικό να συνδεθείτε με εκατοντάδες ανθρώπους σε ιστότοπους όπως το Facebook, είναι επίσης αλήθεια ότι δεχόμαστε συχνά επαφές που δεν γνωρίζουμε πραγματικά καλά. Δυστυχώς, μερικές φορές οι γνωστοί μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.

Οι εφαρμογές όπως το Facebook και το Gmail ρυθμίζονται για να χρησιμοποιούν το GPS της συσκευής σας και μερικές φορές θα επιτρέπουν στους κοινωνικούς συνδέσμους να γνωρίζουν πού βρίσκεστε. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται απίθανο, είναι πιθανό κάποιος από τους γνωστούς στα κοινωνικά σας μέσα ενημέρωσης να παρατηρήσει ότι είστε εκτός της χώρας και αποφασίζετε να ληστεύσετε το σπίτι σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι καλό να απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες GPS και τις τοποθεσίες στη συσκευή σας, έτσι ώστε αυτές οι εφαρμογές να μην γνωρίζουν τον τόπο διαμονής σας.

Τέλος, θυμηθείτε να εξαπλώσετε αυτή τη γνώση σχετικά με την ασφάλεια των ταξιδιών σε όλο το κόμμα των ταξιδιωτών σας. Εκτός αν όλοι ακολουθούν αυτά τα πρωτόκολλα ασφάλειας ταξιδιού, δεν θα είστε σίγουροι ότι θα είστε ασφαλείς. Έτσι, πάρτε όλους μαζί για να μιλήσετε μέσα από τα σημεία που έχουν αναφερθεί. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να χαλαρώσετε στις διακοπές σας με την προϋπόθεση ότι όλα έχουν ληφθεί μέριμνα!

Από τον εαυτό μου και όλους εδώ στο ProPrivacy.com, σας ευχόμαστε ευχάριστες διακοπές!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me