Κυβερνητικό Στόχος: Βιετνάμ

Το Βιετνάμ είναι μια χώρα που έχει απολαύσει μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία από τα μέσα της δεκαετίας του '80. Σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers, η χώρα μπορεί να είναι η ταχύτερη ανάπτυξη των παγκόσμιων οικονομιών. Παρά τη σχετική οικονομική σταθερότητα, οι πολίτες υπόκεινται σε ένα εξαιρετικά σκληρό κοινωνικό και πολιτικό τοπίο.


Σύμφωνα με την έκθεση Freedom House "Freedom in the World 2018", το Βιετνάμ βαθμολογεί μόνο τα 20 στα 100. Επιπλέον, το Βιετνάμ χαρακτηρίζεται "όχι ελεύθερο" σε κάθε σημαντική κατηγορία - ελευθερία του τύπου, πολιτικά δικαιώματα, ελευθερία του διαδικτύου και πολιτικές ελευθερίες.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το Βιετνάμ είναι ένα μονοκομματικό κράτος που κυριαρχείται για γενιές από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ (CPV). Στο Βιετνάμ, το CPV σήμερα κατέχει 473 από 500 έδρες στην εθνική συνέλευση. Οι υπόλοιπες 29 έδρες κατέχονται από ανεξάρτητους φορείς που ελέγχονται από το CPV. Στις τελευταίες εκλογές (2016), περισσότεροι από 100 ανεξάρτητοι υποψήφιοι αποκλείστηκαν από την εκτέλεση του CPV.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι παράνομες στο Βιετνάμ και το βετεράνο του Πατλανίου (VFF) προσεγγίζει προσεκτικά όλους τους υποψηφίους για την Εθνική Συνέλευση εξ ονόματος του CPV. Το αποτέλεσμα είναι ένα εντελώς διορθωμένο εκλογικό σύστημα, το οποίο κυριαρχείται και ελέγχεται από το CPV και από την ίδρυσή του το 1988.

Βιετνάμ ψηφιακή ιδιωτικότητα

Διαδίκτυο και επιτήρηση

Προκειμένου να διατηρήσει την ασφυξία του πάνω στο πολιτικό σύστημα, το CPV δαπανά μεγάλο μέρος των προσπαθειών του για τον έλεγχο της ροής πληροφοριών στη χώρα. Οι διαφωνούμενες απόψεις ακυρώνονται, ο ακτιβισμός μπερδεύεται και τα άτομα που διαταράσσουν το status quo συχνά φυλακίζονται.

Το 2017, το Human Rights Watch υπολόγισε ότι 100 άνθρωποι φυλακίστηκαν για διαμαρτυρία, επικρίνοντας την κυβέρνηση ή υποστηρίζοντας μη αγωνιζόμενους θρησκευτικούς οργανισμούς ή οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών.

Προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το αυταρχικό οικοσύστημα, το Βιετνάμ εισήγαγε ορισμένες πολιτικές για τον περιορισμό της online ελευθερίας.

Διάταγμα για τη διαχείριση, παροχή, χρήση υπηρεσιών Διαδικτύου και Διαδικτυακού Περιεχομένου στο Διαδίκτυο

Το 2012, η ​​κυβέρνηση εξέδωσε κανονισμούς που εισήγαγαν νέες εξουσίες για τη λογοκρισία και την ποινικοποίηση της ομιλίας στο διαδίκτυο. Το διάταγμα για τη διαχείριση, παροχή, χρήση υπηρεσιών Διαδικτύου και Internet Content Online είναι ένα έγγραφο 60 άρθρων που επιβάλλει απαγορεύσεις στην "Αντιτιθέμενη στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ".

Το διάταγμα επιτρέπει τη διήθηση προσβλητικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και απαιτεί ταυτοποίηση πραγματικών ονομάτων για ιστότοπους και προφίλ σε απευθείας σύνδεση, συμπεριλαμβανομένων των ιστολογίων. Δημιούργησε μια νομική απαίτηση για παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και μεσάζοντες, όπως ιστολόγια ιστολογίου, για να βοηθήσουν την κυβέρνηση στη λογοκρισία προσβλητικού περιεχομένου. Ο νόμος επίσης "ενθαρρύνονται" οι ξένες εταιρείες να δημιουργήσουν ένα γραφείο στο Βιετνάμ για να τους βοηθήσουν να συμμορφωθούν με τη λογοκρισία της κυβέρνησης.

Διάταγμα 72 - Νόμος για τη λογοκρισία του Διαδικτύου

Τον Σεπτέμβριο του 2013 θεσπίστηκε περισσότερη νομοθεσία. Το διάταγμα 72 εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση, εντείνοντας την ηλεκτρονική λογοκρισία, απαγορεύοντας στους βιετναμέζους χρήστες του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των bloggers και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, να συζητήσουν τις τρέχουσες υποθέσεις.

Το διάταγμα ανέφερε ότι οι προσωπικοί λογαριασμοί και οι ιστότοποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάδοση ειδήσεων, μεταξύ άλλων με την "παραπομπή, συγκέντρωση ή συνοπτική παρουσίαση πληροφοριών από οργανώσεις Τύπου ή κυβερνητικούς ιστότοπους".

Ο νόμος δηλώνει ρητά ότι το Twitter και το Facebook πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από τους πολίτες για να «παρέχουν και να ανταλλάσσουν προσωπικές πληροφορίες".

Βία εναντίον bloggers

Το 2014, η βία κατά των bloggers αναφέρθηκε στο Βιετνάμ. Η Tran Thi Nga επιτέθηκε για τις προσπάθειές της να τεκμηριώσει τις καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Βιετνάμ. Τώρα πιστεύεται ότι οι πέντε άνδρες που την επιτέθηκαν μπορεί να ήταν μυστική αστυνομία. Έχει επιτεθεί μπροστά στα δύο παιδιά της.

Bloggers φυλακισμένοι

Το 2016, προέκυψε μια περίπτωση υψηλού προφίλ σχετικά με τη φυλάκιση ενός blogger και του βοηθού του. Το ζευγάρι είχε εμπλακεί στη λειτουργία ενός ιστολογίου που έφθασε σε εκατομμύρια Βιετναμέζους αναγνώστες.

Το blog γράφτηκε από τον Nguyen Huu Vinh, πρώην αστυνομικό και τον γιο του πρεσβευτή του Βιετνάμ στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Έμεινε φυλακισμένος για 5 χρόνια επειδή "κακοποίησε τις δημοκρατικές ελευθερίες για να βλάψει τα συμφέροντα του κράτους". Ο βοηθός του, Nguyen Thi Minh Thuy, έλαβε επίσης ποινή τριών ετών.

Ο blogger, γνωστός δημοφιλώς από το ψευδώνυμο Anh Ba Sam, δημιούργησε έναν αριθμό ιστοτόπων που επέκρινε την κυβέρνηση του Βιετνάμ και υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια της δίκης, συνάδελφοι μπλόγκερ συνελήφθησαν για να τους σταματήσουν να ενεργούν ως μάρτυρες, και τα μέλη της οικογένειας είχαν αποκλειστεί από τη συμμετοχή τους στη δίκη.

Facebook blackout

Το 2016, μια χημική διαρροή είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τόνοι ψαριών κατά μήκος της κεντρικής ακτής του Βιετνάμ. Αυτό είχε καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία και οι διαδηλωτές πήραν τους δρόμους απαιτώντας μεγαλύτερη διαφάνεια από την κυβέρνηση. Στο ύψος της διαμαρτυρίας, η κυβέρνηση εμπόδισε την πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων όπως το Facebook.

Δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες

Το 2017 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την πρόσβαση στις πληροφορίες, αποκλείοντας την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με την πολιτική, την άμυνα, την εθνική ασφάλεια, τις εξωτερικές σχέσεις, την οικονομία, την τεχνολογία ή άλλους τομείς που ρυθμίζονται από το νόμο. Η νέα νομοθεσία επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακρατεί κάθε πληροφορία που πιστεύει ότι θα μπορούσε να βλάψει την εθνική ασφάλεια ή την "ευημερία του έθνους".

Διαμαρτυρίες του Βιετνάμ

Πρόσφατα γεγονότα

Τον Ιούνιο του 2018, ξέσπασαν βίαιες διαμαρτυρίες στη νότια κεντρική επαρχία Binh Thuan. Διαδηλώσεις εμφανίστηκαν επίσης στο οικονομικό κέντρο του έθνους της πόλης του Χο Τσι Μιν. Οι διαμαρτυρίες συνέβησαν για δύο λόγους:

Πρώτον, ως αντίδραση σε νέους νόμους που επιτρέπουν στην Κίνα να επωφεληθεί από 99ετές μισθώσεις στο Βιετνάμ. Το συναίσθημα κατά της Κίνας είναι κοινό στη χώρα και έχει αυξηθεί εξαιτίας συγκρούσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Σύμφωνα με έρευνα της Pew Center, μόνο το 10% των πολιτών εγκρίνει τον γείτονά του προς τα βόρεια.

Επιπλέον, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από το Ανόι προς το Χο Τσι Μιν, για να αποδείξουν την επιβολή νόμου περί ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ο οποίος πέρασε αυτό το μήνα. Αυτή η νομοθεσία έχει επικριθεί σοβαρά από ακτιβιστές που λένε ότι πρόκειται για καταστροφή για την ελευθερία της έκφρασης.

Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, τα οχήματα πυρπολήθηκαν, τα κυβερνητικά κτίρια παραβιάστηκαν και 45 αστυνομικοί υπέστησαν τραυματισμό - σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας. Εκατοντάδες αστυνομικές δυνάμεις είχαν σταλεί για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις - επιβάλλοντας μια ισχυρή καταστολή. 300 άτομα συνελήφθησαν συμπεριλαμβανομένου ενός αμερικανικού πολίτη που ονομάζεται Will Nguyen.

Νέα νομοθεσία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Σύντομα μετά την ψήφιση της νέας νομοθεσίας του κυβερνοχώρου από την Εθνοσυνέλευση, ο Διευθυντής Παγκόσμιων Επιχειρήσεων της Αμνηστίας, Clare Algar, δήλωσε:

"Με τις σαρωτικές εξουσίες που παρέχει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί την ηλεκτρονική δραστηριότητα, αυτή η ψήφος σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος στο Βιετνάμ για να μιλήσουν ελεύθερα οι άνθρωποι".

Η Διεθνής Αμνηστία έστειλε επίσης επιστολές στους CEOs της Apple, του Facebook, της Google και της Microsoft καθώς και στον πρόεδρο της Samsung που τους προέτρεψε να χρησιμοποιήσουν τη "σημαντική δύναμη" τους για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του Βιετνάμ.

Ο νέος νόμος επηρεάζει άμεσα αυτές τις επιχειρήσεις, αναγκάζοντάς τους να λογοκρίνουν αντικυβερνητική προπαγάνδα, πληροφορίες και απόψεις που υποκινούν βία ή απειλούν την εθνική ασφάλεια, καθώς και οποιοδήποτε "δυσφημιστικό και συκοφαντικό περιεχόμενο".

Εξουσιοδοτημένος έλεγχος

Ο νέος νόμος τίθεται σε πλήρη ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019. Απαγορεύει στους χρήστες του διαδικτύου να "οργανώνουν" ... "να ενθαρρύνουν ή να εκπαιδεύουν άλλους ανθρώπους για αντι-κρατικούς σκοπούς", τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και τη δημιουργία "δυσκολίες για τις αρχές και επιζήμια κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα ".

Για τους ανθρώπους που ζουν στο Βιετνάμ, το αποτέλεσμα θα είναι μια αυξημένη ανικανότητα να εκφράσουν αντιφατικές απόψεις. Ο Algar ενθαρρύνει τις εταιρείες τεχνολογίας να προωθήσουν και δήλωσε ότι:

"Αυτός ο νόμος μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν οι τεχνολογικές εταιρείες συνεργάζονται με τις κυβερνητικές απαιτήσεις για παράδοση ιδιωτικών δεδομένων. Οι εταιρείες αυτές δεν πρέπει να συμμετέχουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους παροτρύνουμε να χρησιμοποιήσουν τη σημαντική δύναμη που έχουν στη διάθεσή τους για να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση του Βιετνάμ σχετικά με αυτή την regressive νομοθεσία.

Facebook Βιετνάμ

Επιχειρήσεις κατά της επιτήρησης

Από τον Ιανουάριο του 2019, μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις θα χρειαστεί να αρχίσουν να διατηρούν όλα τα δεδομένα που αφορούν βιετναμέζους χρήστες σε τοπικούς βιετναμέζους διακομιστές. Το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς τους διακομιστές. Θα χρειαστεί επίσης να ανοίξουν ένα τοπικό υποκατάστημα στο Βιετνάμ για να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη χώρα.

Η κυβέρνηση θα επιβάλει την πολιτική θέτοντας όλες τις δραστηριότητες του Βιετνάμ σε απευθείας σύνδεση υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν επικρίνει τη νομοθεσία, λέγοντας ότι θα βλάψει τη μελλοντική οικονομική πρόοδο του Βιετνάμ. Οι κριτικοί ισχυρίζονται επίσης ότι ο νόμος παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες που έγιναν όταν το Βιετνάμ προσχώρησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Επιπλέον, πιστεύεται ότι αντιβαίνει στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά την υπογραφή της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών του Βιετνάμ-ΕΕ (EVFTA), και η Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση Διασυνοριακής Συνεργασίας (CPTPP).

Ο Jeff Paine, από την Ασία Internet Coalition, μια βιομηχανική ένωση των οποίων τα μέλη περιλαμβάνουν τα Google, Apple, Twitter, Facebook, LinkedIn και LINE σχολίασε:

"Αυτές οι διατάξεις θα οδηγήσουν σε σοβαρούς περιορισμούς στην ψηφιακή οικονομία του Βιετνάμ, θα περιορίσουν το κλίμα ξένων επενδύσεων και θα βλάψουν τις ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν μέσα και έξω από το Βιετνάμ."

Πώς να Βιετνάμ

Πώς να προστατεύσετε το ψηφιακό απόρρητο

Το Βιετνάμ θεωρείται "εχθρός του διαδικτύου" από τους Reporters without Borders. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί υπάρχουν σε μια προσεκτικά κατασκευασμένη φούσκα λογοκρισίας. με σκοπό να εμποδίσουν τους ανθρώπους να γίνουν διαφωτισμένοι σχετικά με το ολοκληρωτικό μονοκομματικό σύστημα.

Πολλοί ιστότοποι όπως το Blogger, το WordPress.com, το Twitter, το Linkedin, το YouTube και το Google (εκτός από τη βιετναμέζικη έκδοση) αποκλείονται από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου. Επιπλέον, αγγελιοφόροι όπως το Yahoo! Οι Messenger είναι γνωστό ότι υποβάλλονται στον άνθρωπο στις επιθέσεις Μέσης (MitM) - με μηνύματα που προσβάλλονται συχνά αποκλείονται από το να φτάσουν στον αποδέκτη τους.

Με τέτοια υψηλά επίπεδα λογοκρισίας και επιτήρησης που υπάρχουν στο έθνος - και οι νέοι νόμοι που ψηφίζονται για να ενισχύσουν τους αυταρχικούς ελέγχους - είναι δίκαιο να πούμε ότι το Βιετνάμ μάλλον εξομοιώνει τις αυστηρές πολιτικές της Κίνας.

Χρήση VPN στο Βιετνάμ

Για τους πολίτες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε ξένες ειδήσεις για το έθνος και σε σημαντικούς ιστότοπους όπως το Ίδρυμα Electronic Frontier, η Διεθνής Αμνηστία, οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα και το OpenNet Initiative, είναι η καλύτερη λύση ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN).

Ένα VPN είναι μια ηλεκτρονική υπηρεσία που επιτρέπει στους ανθρώπους να κρύβουν την πραγματική τους διεύθυνση IP για να έχουν πρόσβαση σε ξένο περιεχόμενο. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να αποφεύγουν την τοπική λογοκρισία. Επιπλέον, ένα αξιόπιστο VPN θα παρέχει στρατιωτική κρυπτογράφηση, σταματώντας τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και την κυβέρνηση από το να είναι σε θέση να παρακολουθεί τι κάνουν οι βιετναμέζοι χρήστες του Διαδικτύου.

Πρόκειται για ένα δίκοπο σπαθί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την απόκτηση πρόσβασης στο περιεχόμενο όσο και για την αποφυγή επιτήρησης στο Βιετνάμ. Όσοι ενδιαφέρονται για ένα VPN για το Βιετνάμ συνιστάται να εξετάζουν σοβαρά VPN με χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως η τεχνολογία κρυπτογράφησης OpenVPN και η τεχνολογία παρατήρησης.

Επίσης, συνιστάται στους χρήστες να παραμένουν μακριά από οποιαδήποτε τοπικά δίκτυα VPN και να μην χρησιμοποιούν ποτέ τοπικούς βιετναμέζους διακομιστές VPN - καθώς όλες αυτές θα μπορούσαν να διακυβεύονται από το CPV.

Tor Βιετνάμ

Tor πρόγραμμα περιστροφής κρεμμυδιού

Όποιος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που συνεπάγονται την παραγωγή παράνομου περιεχομένου - και όχι μόνο η κατανάλωση αποκλεισμένων ιστότοπων - μπορεί να θέλει να χρησιμοποιεί πρόγραμμα περιήγησης Tor Onion αντί για VPN. Αυτό συμβαίνει επειδή ο Tor θα παρέχει ανωνυμία, καθώς και προστασία της ιδιωτικής ζωής κατά την εγγραφή οποιουδήποτε απαγορευμένου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Το Tor χρησιμοποιείται συχνά από δημοσιογράφους, δικηγόρους, ακτιβιστές και πολιτικούς αντιφρονούντες, οι οποίοι χρειάζονται πρόσθετη προστασία από τις αρχές.

Πιστωτική εικόνα τίτλου: Millenius / Shutterstock.com

Εικόνες: AEKKAVICH / Shutterstock.com, Michel Piccaya / Shutterstock.com, rvlsoft / Shutterstock.com, Μασκάλα Tace / Shutterstock.com, iDEAR Replay / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me