Käyttääkö joku tietokonettasi ilman suostumustasi?

Tietosuoja on tärkeä, ja kun elämme elämäämme yhä enemmän digitaalisessa tilassa, on luonnollista huolehtia siitä, loukkaantuuko digitaalinen tietosuojamme. VPN-palveluiden kaltaiset tekniikat voivat olla erittäin tehokkaita piilottamalla verkossa tekemämme toiminnot, mutta ne eivät auta, jos joku saa suoran pääsyn tietokoneeseesi ja käyttää sitä ilman lupaasi.

Tämä saattaa kuulostaa melko vainoharhaiselta, mutta ProPrivacy.com: n äskettäisessä tutkimuksessa todettiin, että järkyttävä 63 prosenttia vastaajista myönsi katselevansa kumppaninsa puhelinta ollessaan huoneessa, kun taas lähes 47 prosenttia oli tarkistanut kumppaninsa selaushistorian. Nämä eivät ole rauhoittavia lukuja.

On olemassa kaksi tapaa, jolla joku voi käyttää tietokonettasi ilman lupaasi. Joko perheenjäsen tai työopisto kirjautuu fyysisesti sisään tietokoneeseesi tai puhelimeesi, kun et ole lähellä tai joku käyttää tietokonettasi etäyhteyden kautta.

Merkkivalot

  • Tarkista selaushistoriasi. Jos se näyttää käyneitä verkkosivustoja, sinulla saattaa olla tunkeilija.
  • Tarkista viimeisimmät tiedostot tiedostohallinnassa (kuten Windows File Explore tai macOS Finder). Jälleen, jos jotain on avattu, jota et ole avannut, on aika huolehtia.
  • Teknisempi tunkeilija voi yrittää peittää kappaleensa poistamalla selaus- tai tiedostohistorian, jotta et voi suorittaa yllä olevia vaiheita. Joten jos löydät jommankumman salaperäisesti poistetusta, se saattaa tarkoittaa kutsumatonta vierasta.
  • Se voi olla hiukan itsestäänselvyys, mutta jos hiiren kohdistin alkaa liikkua ilman, että hallitset sitä, on aika paniikkia.

On myös mahdollista nähdä, kuka on kirjautunut tietokoneeseesi ja milloin tahansa, käyttämällä käyttöympäristön sisäänrakennettua lokitoimintoa. Jos olet tietokoneesi ainoa käyttäjä, etsi kirjautumisia toisinaan, kun tiedät, että et käyttänyt tietokonettasi.

Kuinka tarkistaa kirjautumiset Windowsissa

Huomaa, että täydellinen kirjautumistarkastus on käytettävissä vain Windows Professional -sovelluksella. Windows Home -käyttäjät näkevät vain onnistuneet kirjautumiset, mutta tämän pitäisi riittää ilmoittamaan, että joku käyttää tietokonettasi ilman lupaa.

Alla olevat ohjeet koskevat Windows 10 -käyttöjärjestelmää, mutta ovat samanlaisia ​​Windowsin aiemmissa versioissa.

1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä -> Tapahtuman katselija.

päästä tapahtuman katsojaan

2. Etsi tapahtumia, joiden tapahtuman tunnus on 4625, Tehtäväluokka: Sisäänkirjautuminen.

Tämä näyttää kaikki tietokoneesi tapahtumat

3. Voit kaksoisnapsauttaa tapahtumaa saadaksesi lisätietoja.

näyttää kirjautuneiden tapahtumien yksityiskohdat

Voit myös tarkistaa, onko joku muu kirjautunut etäkäyttöön tietokoneeseesi. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä -> Komentokehote -> tyyppi kyselyn käyttäjä ja paina Enter.

tarkistetaan tapahtumalokit komentokehotteella

Olen melko helpottunut nähdessään, että ainoa kirjautunut sisään olen minä, minä ja minä.

Kuinka tarkistaa kirjautumiset macOS- ja Linux-käyttöjärjestelmissä

Avaa terminaali. MacOS: ssa tämä voidaan tehdä käyttämällä Launchpadia tai siirtymällä sovelluksiin -> apuohjelmia -> Terminaali. Ubuntuun valitsemalla Näytä sovellukset -> terminaali.

Tyyppi kestää ja paina Enter.

tarkistetaan tapahtumalokit Mac OSX: ssä

Nyt voit nähdä kaikki viimeisimmät kirjautumiset yhdessä aikaleiman. Siellä ollessasi sinun kannattaa tarkistaa, että mikään muu käyttäjä ei ole kirjautunut sisään etäyhteyden kautta SHH: n tai telnetin kautta. Tyyppi Kuka terminaaliin ja paina Enter.

näytetään tapahtumalokit mac os x

Jälleen kerran olen ilo nähdä, että minulla ei ole yritystä.

Mitä tehdä, jos joku käyttää tietokonettasi ilman lupaasi

Vaihda kirjautumissalasanasi

Ensimmäinen asia, joka sinun pitäisi tehdä, jos epäilet digitaalista tunkeilijaa, on vaihtaa kirjautumissalasanasi vahvaksi ja kukaan ei voi arvata. Harkitse turvallisen tunnuslauseen käyttämistä (lause, joka koostuu helposti muistettavista, mutta satunnaisista sanoista ja välilyönteistä), koska tämä on melkein aina turvallisempaa kuin yhden sanan salasanan käyttö..

Käytä kaksikerroista todennusta kirjautumiseen

Yksikerroinen todennus turvaa kirjautumisen käyttämällä jotain tietävää eli kirjautumistietoja. Kaksitekijäinen todennus (2FA) tarjoaa lisäsuojausta edellyttämällä, että myös henkilöllisyytesi vahvistetaan käyttämällä jotain, mikä vain fyysisesti on.

Ilman tätä ylimääräistä asiaa (kuten YubiKey) ei ole mahdollista kirjautua tietokoneellesi, vaikka tunkeilija tietäisi (tai osaa arvata) salasanasi.

Kirjaudu ulos tai aktivoi näytön lukitus aina, kun jätät tietokoneen vartioimatta

Tämän tekeminen estää kaikkia tekniikan taitavia tunkeilijoita parasta pääsemästä tietokoneellesi, kun et ole siellä.

Salaa kiintolevysi

Jos olet huolissasi teknisesti edistyneestä tunkeilijasta, joka käyttää fyysisesti tietokoneesi ollessasi poissa, sinun pitäisi sallia koko levyn salaus tietojen suojaamiseksi..

Windows 10 Pro -käyttäjät voivat ottaa Bitlocker-koko levyn salauksen käyttöön siirtymällä Ohjauspaneeli -> BitLocker-aseman salaus, kun taas kaikki Windows-käyttäjät voivat suojata asemansa avoimen lähdekoodin VeraCrypt-sovelluksella.

kuinka salata kiintolevy kääntämällä bitlockeria

Mac-käyttäjät voivat ottaa FileVaultin käyttöön valitsemalla Järjestelmäasetukset -> turvallisuus & yksityisyys -> FileVault-välilehti.

Ota tiedostovarta käyttöön salausta varten

Linux-käyttäjillä on sisäänrakennettu dm-crypt-koko levyn salausohjelma, vaikka monet ihmiset mieluummin yhdistävät sen joustavampaan Linux Unified Key Setup (LUKS) -näppäinten hallintatyökaluun. Hyvä opas tähän on täällä.

Käytä hyvää virustorjuntaohjelmaa

Ja pitäkää sen määritelmät ajan tasalla. Useimmat virusten levittämät rikolliset hakkerit ovat nykyään joko avainkäsittelyohjelmat, jotka keräävät kaikki salasanasi kirjoittaessasi niitä, tai ransomware, joka lukitsee sinut tietokoneeltasi, ellet maksa lunastusrahoja.

Mutta olemassa on muun tyyppisiä viruksia, myös sellaisia, jotka antavat vastustajalle täyden hallinnan työmatkallasi. Ainoa todellinen puolustus näitä vastaan ​​on käyttää hyvää virustarkistajaa ja ylläpitää hyvää Internet-hygieniaa (kuten olla avamatta sähköpostin liitetiedostoja tuntemattomista lähteistä, käymättä merirosvojen verkkosivustoilla ja vastaavat).

Käytä verkkokameraasi tunkeilijoiden kimppuun!

Se voi kuulostaa hiukan äärimmäiseltä, mutta toimistoympäristössä se ei välttämättä riitä estämään ketään pääsemästä tietokoneeseesi, kun olet poissa huoneesta. Jos sinulla on vihollinen työpaikalla, niin koko urasi voi luottaa siihen, että tunnistetaan he ovat!

Lockscreen Pro for Windows on avoimen lähdekoodin sovellus, joka voi tehdä tilannekuvan tietokoneesi verkkokameralla joka kerta, kun joku joko kirjautuu sisään tai yrittää kirjautua sisään epäonnistuneesti. Mac App Store sisältää useita lukitusnäyttösovelluksia, joilla on samankaltaiset toiminnot, vaikkakin on sanottava, ettei yhtäkään niistä ole kovinkaan tarkastettu.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me