12 juli is Battle for Net Neutrality Day!

Het internet zoals we het kennen is in groot gevaar. De Federal Communications Commission (FCC) van de Verenigde Staten is van plan de bevoegdheden op te geven die zij momenteel heeft om regels voor netneutraliteit op te leggen aan internetproviders (ISP's).


Dit zal de kracht van grote bedrijven consolideren, innovatie onderdrukken en de weg effenen voor een tweeledig internet waar alleen de rijken zich onbeperkte toegang tot deze spelveranderende technologie kunnen veroorloven. Het is een zet die in het belang van niemand is, behalve de grote ISP's van de Verenigde Staten, die hard hebben gelobbyd voor de veranderingen.

Op 12 juli voegen Amazon, Reddit, Mozilla, StartPage, ProPrivacy.com en vele andere internetbedrijven zich bij netneutraliteitsactivisten voor een "internet-brede actiedag om netneutraliteit te redden." De campagne wordt georganiseerd door de FFTF-groep (Fight for the Future) voor digitale rechten.

Wat is netneutraliteit?

Netneutraliteit is het idee dat al het internetverkeer gelijk wordt behandeld door ISP's en overheden. Het betekent "niet discrimineren of differentiëren per gebruiker, inhoud, site, platform, applicatie, type aangesloten apparatuur en communicatiemethoden."

Het is een hoeksteen van innovatie en vrije meningsuiting op internet. Zonder netneutraliteit zou internet gewoon niet het succes zijn geweest dat het is. Zonder netneutraliteit:

  • ISP's kunnen rivaliserende diensten discrimineren. Bijvoorbeeld door contentproviders zoals Netflix, Facebook en Google te smoren (of zelfs te blokkeren), terwijl klanten onbeperkte, geprioriteerde toegang tot hun eigen services krijgen.
  • Innovatie is verstikt. Netflix, Facebook en Google kunnen zich waarschijnlijk veroorloven om ISP's te betalen voor een grotere bandbreedte voor hun diensten. Startende bedrijven kunnen dit echter niet. Hierdoor zullen kleine, innovatieve bedrijven effectief in het water worden gelaten, terwijl de monopolistische wurggreep wordt versterkt die grote, gevestigde bedrijven op internet hebben.
  • Niets weerhoudt ISP's om inhoud op politieke, sociale of religieuze gronden te smoren of zelfs volledig te censureren.
  • Het internet zal worden gefragmenteerd in twee of meer 'lagen'. Minder welgestelde klanten zullen worden gericht op speciale 'kabelachtige' internetpakketten die alleen toegang bieden tot geselecteerde services. Onbeperkte toegang tot internet zal alleen beschikbaar worden gesteld aan diegenen die het zich kunnen veroorloven ervoor te betalen. Dit zal de digitale kloof verdiepen en leiden tot grotere economische en sociale ongelijkheid.

Met andere woorden, groot geld zal toegestaan ​​worden ruw te rijden over de belangen van het gewone volk.

Waarom is het in ernstig gevaar?

In 2014 werd een vergelijkbare poging gedaan om de netneutraliteit te ontmantelen, maar de FCC moest een u-bocht uitvoeren. Voormalig FCC-voorzitter Tom Wheeler, een lobbyist van de ex-telecomsector, toonde weinig belangstelling voor het redden van netneutraliteit nadat een rechterlijke uitspraak bestaande regels ongeldig maakte.

Na een massale basiscampagne door internetactivisten, stelde de FCC haar voorstellen open voor commentaar van het publiek. Nadat meer dan vier miljoen reacties werden ontvangen, waardoor de FCC-website twee keer crashte, gaf Wheeler toe.

De FCC bewoog om netneutraliteit te beschermen door het internet te classificeren als een Titel II-hulpprogramma. Dit bracht internetproviders onder controle van de FCC en stelde het in staat om duidelijke en redelijk strikte regels voor netneutraliteit in te voeren.

De FCC heeft nu echter een nieuwe Republikeinse voorzitter die werd benoemd door Donald Trump. Ajit Pai is een voormalige Verizon-lobbyist en zijn antipathie voor industriële regelgeving is bekend. Hij heeft in het verleden de bestaande netneutraliteitsregels van de FCC beschreven als een 'fout' en wil nu de beslissing van Wheeler 2014 omdraaien.

Wat stelt Pai voor??

Pai wil breedband opnieuw classificeren als een "Titel I Informatiedienst", wat betekent dat de regels rond blokkeren, smoren en betaalde prioriteitstelling in wezen zouden verdwijnen. Als dienst van Titel I zou internet onder het gezag van de Federal Trade Commission (FTC) vallen in plaats van de FCC.

De FTC zou echter zeer weinig tanden hebben in deze rol. De momenteel gepubliceerde kennisgeving voor voorgestelde regelgeving (.pdf) is opvallend onduidelijk over enkele belangrijke kwesties. Deskundige waarnemers verwachten dat ISP's in plaats van de huidige afdwingbare regels zullen worden gevraagd om vrijwillige, niet-bindende verplichtingen aan te gaan met het beginsel van netneutraliteit.

In theorie zou de FTC achter ISP's aan kunnen gaan die deze beloften niet nakomen, omdat ze klanten hebben misleid. Zoals Nilay Patel van The Verge en voormalig FCC-adviseur Gigi Sohn opmerken, is het echter onwaarschijnlijk dat dit daadwerkelijk zal gebeuren.

Bedrijven veranderen hun servicevoorwaarden voortdurend zonder dat de FTC erbij betrokken raakt. Zelfs als het zou ingrijpen, kon de FTC pas op een reactieve manier reageren als er al schade was aangericht.

Bovendien is het verre van duidelijk dat ISP's volgens Pai's voorstellen daadwerkelijk dergelijke beloften moeten doen! Zoals Consumer Privacy Expert en StartPage.com woordvoerder Liz McIntyre aan ons heeft waargenomen,

“ISP's zoals Verizon en AT&T heb ruwweg gereden over vrijwillige 'Do Not Track'-verzoeken. We zouden idioten zijn om hen te vertrouwen met vrijwillige netneutraliteit."

Openbare raadpleging

In ten minste een symbolische show van het luisteren naar consumenten, heeft de FCC het Amerikaanse publiek uitgenodigd om commentaar te geven op zijn voorstellen. Wat echter overduidelijk is geworden, is dat het weinig de bedoeling heeft om te letten op de resultaten van dit overleg. In feite is zijn houding ten opzichte van het hele proces tamelijk schandalig geweest. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Tot 20% van de reacties ontvangen door de FCC lijkt te zijn ingediend door spam bots met behulp van identiteiten verkregen via een online datalek. Toen sommigen van hen die werden geïmiteerd (of hun familieleden, in het geval dat opmerkingen ogenschijnlijk werden ingediend door mensen die dood waren) klaagden, koos de FCC ervoor om ze te negeren en de opmerkingen als geldig te behandelen.
  • Nadat cabaretier en tv-presentator John Oliver kijkers aanmoedigde om commentaar te geven ter ondersteuning van netneutraliteit, crashte de FCC-website. Dit resulteerde in een groot aantal pro-netneutraliteitsreacties die verloren gingen. De FCC gaf de schuld aan een cyberaanval met een gedistribueerde denial of service (DDoS) voor het vrij gemakkelijke incident, maar weigerde enig bewijs te leveren om deze bewering te ondersteunen.
  • Ondanks overweldigende steun voor netneutraliteit in de commentaren, koos Ajit Pai ervoor om één brief te verzenden die werd verzonden door 19 non-profit gemeentelijke breedbandaanbieders ter ondersteuning van de voorgestelde wijzigingen. De overgrote meerderheid van de kleine ISP's heeft er echter bij Pai op aangedrongen de bescherming van Titel II te handhaven.

Kortom, het lijkt erop dat Ajit Pai en de FCC vastbesloten zijn om door te gaan met hun plannen om netneutraliteit te ondermijnen, ongeacht massale publieke oppositie tegen het idee.

Het is tijd om terug te vechten!

Netneutraliteit bestaat alleen in de VS vanwege massamobilisatie door netneutraliteitsactivisten in 2014. Dit bewijst dat de FCC kan worden gedwongen om te luisteren als voldoende mensen voldoende bezorgdheid over de kwestie tonen.

Dit is de reden waarom ProPrivacy.com zich heeft aangesloten bij een lange lijst van andere internetbedrijven om een ​​officiële deelnemer te worden in de strijd om de internetdag van Fight for the Future op 12 juli 2017.

Het is de bedoeling om het publiek bewust te maken van dit cruciale probleem en alle Amerikaanse lezers aan te moedigen hun mening te registreren op de website van de FCC. Inderdaad, als u een Amerikaans staatsburger bent die dit nog niet heeft gedaan, doe dit dan nu! De FCC neemt tot 16 augustus commentaar op zijn voorstellen voor netneutraliteit.

We vinden het ook belangrijk dat internationale lezers op de hoogte zijn van wat er gaande is in de United Stares. Ongeveer 80% van al het internetverkeer passeert immers Amerikaanse ISP's. Daarnaast volgen ISP's en overheden over de hele wereld de ontwikkelingen in de VS met grote belangstelling.

Dit is een belangrijke strijd voor elke internetgebruiker, en de gevolgen zullen verstrekkend zijn. Daarom vragen we iedereen die in staat is om op elke manier bij te dragen. Een manier om dit te doen is om dit artikel of de officiële Battle for the Internet-webpagina op uw sociale media-accounts te delen om het bekend te maken. Immers, hoe meer lawaai we maken, hoe groter de kans dat de FCC achteruit gaat!

Afbeelding tegoed: door Maria Merkulova, Free Press / Free Press Action Fund / Flikr.
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me