20 Android-apps (die uw gegevens delen met Facebook) om dit jaar te binen

Een nieuwe studie van de Britse belangenvereniging Privacy International, gepubliceerd op December 29, heeft de Android-apps gemarkeerd die gevoelige persoonlijke gegevens delen met Facebook.

Het is bekend dat Facebook enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens deelt met adverteerders om inkomstenstromen te creëren. Wat veel mensen zich misschien niet realiseren, is dat Facebook heimelijk grote hoeveelheden persoonlijke gegevens verwerkt die zijn verkregen van apps en websites van derden.

Veel mensen zijn nu voorzichtig met hun online privacy en kiezen ervoor om hun Facebook-accounts te verwijderen of extra waakzaam te zijn over wat ze op het platform delen. Als u uiterst voorzichtig bent, is het zelfs mogelijk om Facebook veel minder gegevens te geven dan de meerderheid van de gebruikers bereidwillig overhandigt.

Android-apps die uw gegevens stelen

Gratis app betreft

In haar rapport legt Privacy International (PI) uit dat het in de nasleep van het Cambridge Analytica-schandaal van vitaal belang is voor consumenten om te begrijpen welke gegevens met Facebook worden gedeeld. Tot nu toe heeft dit ertoe geleid dat Amerikaanse gegevensbeschermingsautoriteiten hun aandacht hebben gericht op hoe websites gegevens delen met Facebook. Nu vindt PI het noodzakelijk om het bewustzijn van de consument te vergroten over hoe gegevens in handen van Facebook kunnen komen - zelfs wanneer consumenten zelf geen Facebook-account hebben.

Het nieuwe PI-rapport onthult dat maar liefst 42,55% van de gratis apps die het in de Google Play Store heeft getest, gegevens deelt met Facebook. In feite deelt 61% van de apps die het testte gegevens met de sociale media-gigant op het moment dat ze worden gedownload en geopend. Men denkt dat hetzelfde geldt voor veel andere gratis Android-apps. Volgens PI is Facebook daarmee 'de tweede meest voorkomende tracker van derden na het moederbedrijf Alphabet van Google'.

Specialistisch gereedschap

PI heeft tussen augustus en december 2018 tests uitgevoerd op 34 populaire apps op het Android-platform, elke app is gekozen omdat deze 10 tot 500 miljoen keer is geïnstalleerd. Tijdens het onderzoek gebruikte PI de gratis open source software tool mitmproxy om te controleren welke gegevens de apps met Facebook hadden gedeeld.

PI ontdekte dat veel van de geteste apps automatisch gegevens terugstuurden naar Facebook vanwege de Software Development Kit (SDK) van Facebook. Volgens veel app-ontwikkelaars stuurt Facebook's SDK mogelijk gegevens terug naar de social media-gigant tegen hun wensen. Dit is enorm problematisch omdat het lijkt dat de SDK van Facebook daadwerkelijk apps van derden dwingt om de EU-AVG-regels te overtreden:

"Facebook legt de exclusieve verantwoordelijkheid voor app-ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat zij het wettelijke recht hebben om gegevens van mensen te verzamelen, gebruiken en delen voordat ze Facebook gegevens verstrekken. De standaardimplementatie van de Facebook SDK is echter ontworpen om gebeurtenisgegevens automatisch naar Facebook te verzenden.

Sinds 25 mei 2018 - de dag dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de EU in werking is getreden - hebben ontwikkelaars bugrapporten op het ontwikkelaarsplatform van Facebook ingediend, met bezorgdheid dat de Facebook SDK automatisch gegevens deelt voordat apps gebruikers kunnen vragen om akkoord of toestemming."Facebook SDK

Hoe het werkt

Facebook SDK is gratis beschikbaar voor elke ontwikkelaar die een app voor Android wil produceren. SDK maakt het eenvoudiger voor ontwikkelaars om apps te maken, daarom is de tool populair. Met de SDK van Facebook kunnen app-ontwikkelaars ook code insluiten die automatisch gegevens deelt met Facebook. Dit is handig omdat het zowel Facebook als die externe ontwikkelaars in staat stelt een inkomstenstroom te maken van een anders gratis te gebruiken app. PI legt uit waarom gegevens worden gedeeld:

“In onze analyse delen apps die automatisch gegevens naar Facebook verzenden deze gegevens samen met een unieke identificatie, de Google-advertentie-ID (AAID). Het primaire doel van advertentie-ID's, zoals de Google-advertentie-ID (of het equivalent van Apple, de IDFA) is om adverteerders in staat te stellen gegevens over gebruikersgedrag van verschillende apps en webbrowsen te koppelen aan een uitgebreid profiel. "

Helaas onthult het rapport dat sommige van de gegevens die worden gedeeld met Facebook een "intiem beeld schetsen van de activiteiten, interesses, gedrag en routines van mensen, waarvan sommige speciale categoriegegevens kunnen onthullen."

Sommige populaire apps - King James Bible Free, Qibla Connect of Muslim Pro-gebedstijden-app - onthullen onmiddellijk de religieuze overtuigingen van mensen. Anderen zoals Period Tracker Clue of Instant Heart Rate Monitor kunnen gevoelige gezondheidsinformatie onthullen. Volgens PI hebben andere geteste apps aangetoond of een persoon waarschijnlijk een vrouw, een werkzoekende of een ouder is.

De immens populaire reis-app KAYAK vertelt Facebook over vakantieplannen van mensen. Dit omvat gegevens met betrekking tot hun stad en bestemming van vertrek, welke luchthavens ze van plan zijn te gebruiken, wanneer ze van plan zijn te reizen en met hoeveel mensen ze willen reizen. Het stuurt ook Facebook-informatie over de zitklassen waaraan ze de voorkeur geven, en geeft Facebook essentiële aanwijzingen over hun koopkracht.

Gegevensschat trove

Voor Facebook; een platform dat altijd op zoek is naar applicaties die trendgegevens gebruiken om zelf nieuwe apps en diensten te produceren - de gegevens zijn uiterst nuttig:

“Indien gecombineerd, gebeurtenisgegevens zoals "App geïnstalleerd ', "SDK geïnitialiseerd" en "App deactiveren" van verschillende apps bieden ook een gedetailleerd inzicht in het app-gebruiksgedrag van honderden miljoenen mensen. "

Bovendien ontdekte PI dat, ondanks het aanbieden van manieren aan mensen om zich af te melden hoe ze worden gevolgd met behulp van cookies, deze opties "geen waarneembare impact hebben op het delen van gegevens" zoals beschreven in het rapport. Dit draagt ​​bij aan eerder geuite zorgen over Facebook's Onavo VPN - waarvan wordt aangenomen dat het een invasieve datahoneypot is in plaats van een privacyvriendelijke service.

Apps om weg te blijven

Het eerste dat u moet onthouden, is dat wanneer apps gratis zijn, ze meestal proberen een inkomstenstroom te genereren met behulp van gegevens van mensen. Om deze reden is het belangrijk om altijd app-machtigingen te controleren wanneer u nieuwe apps installeert. Als die machtigingen te invasief lijken, wilt u misschien twee keer nadenken over het installeren ervan.

Wat meer is, het lijkt erop dat ten minste sommige van de apps die zijn ontwikkeld met behulp van de SDK van Facebook gebruikers niet specifiek toestemming geven om gegevens met Facebook te delen. Dit is in strijd met de nieuwe GDPR-wetgeving van de EU.

Iedereen die zich zorgen maakt dat hun gegevens met Facebook worden gedeeld, wordt geadviseerd om de onderstaande apps serieus te verwijderen:

 1. Calorieteller - MyFitnessPal

 2. Duolingo - Leer gratis talen

 3. Family locator - GPS-tracker

 4. Werk zoeken

 5. Onmiddellijke hartslag - HR-monitor en pulscontrole

 6. KAYAK-vluchten, hotels en auto's

 7. King James Bible (KJV) Gratis

 8. Muslim Pro - Gebedstijden, Azan, Koran & Qibla

 9. My Talking Tom / My Talking Hank enz

 10. Period Tracker Clue: Periode & Ovulatie Calculator

 11. Qibla Connect® Richting zoeken- Gebed, Azan, Koran

 12. Shazam

 13. Skyscanner - goedkope vluchten, hotels en autoverhuur (app verzendt Facebook-gegevens, zelfs wanneer Ad Personalization is uitgeschakeld)

 14. Spotify-muziek

 15. Superheldere LED-zaklamp

 16. Het weerkanaal: lokale voorspelling & Weerkaarten

 17. TripAdvisor Hotels Vluchten Restaurants Attracties

 18. VK (vkontakte)

 19. gekef

 20. صلاتك Salatuk (gebedstijd)

Als dit verhaal u ertoe heeft gebracht uw eigen online beveiliging te heroverwegen, kijk dan eens op onze beste VPN-dienstenpagina voor meer informatie over hoe u uw digitale privacy kunt verbeteren.

Afbeelding credits: Allmy / Shutterstock.com, Bloomicon / Shutterstock.com,

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me