Amerikaanse militaire bases en personeel in gevaar vanwege Fitbit-apparaten

Het is oud nieuws dat inlichtingendiensten zoals de NSA en de CIA graag de technologie van burgers tegen hen gebruiken. In feite heeft de NSA onlangs de missieverklaring op haar website gewijzigd om 'eerlijkheid', 'vertrouwen' en 'openheid' uit de kernwaarden te verwijderen. Dat lijkt behoorlijk hilarisch, gezien het feit dat James Clapper in 2013 tegen het congres over Prism loog. Eerlijkheid, zo lijkt het, stond nooit bijzonder hoog op de agenda van de NSA.

Vorig jaar kwam er nieuws via Vault 7 van Wikileaks, waaruit bleek dat de CIA regelmatig mobiele apparaten en smart-tv's van mensen gebruikt om ze te bekijken. In haar boek American Spies schetst Jennifer Granick een glashelder beeld van de soorten achterpoortjes die Amerikaanse autoriteiten gebruiken om Amerikanen onder toezicht te plaatsen.

Voortdurend snuffelen gebeurt en zal blijven gebeuren. Inderdaad, slechts twee weken geleden keurde het Congres de herautorisatie van artikel 702 van de FISA goed. Die wetgeving bevat wijzigingen die Amerikaanse inlichtingendiensten in staat stellen Amerikaanse burgers te bespioneren tijdens het bespioneren van buitenlanders. Nog meer mazen. De NSA was tenminste eerlijk genoeg om eerlijkheid uit haar missieverklaring te verwijderen.

Bittere smaak

Nu is er nieuws naar voren gekomen waaruit blijkt dat de Amerikaanse regering een voorproefje heeft gekregen van haar eigen medicijn. Een bittere smaak is achtergelaten in de mond van de VS door de handen van een populair elektronisch apparaat - net als degene die het gewoonlijk gepast zou zijn om burgers te snuffelen.

Het apparaat in kwestie wordt een Fitbit genoemd. Het is een onschuldig ogende gadget voor fitnessbewaking die mensen om hun polsen dragen. Naast het opnemen van de hartslag van de drager, het aantal stappen en het aantal verbrande calorieën, gebruikt het apparaat GPS om de joggingroutes van zijn gebruikers bij te houden.

Fitbit's ontwikkelaar Strava - die zichzelf beschouwt "het sociale netwerk voor sporters" - publiceert regelmatig een kaart met ongeveer 27 miljoen joggingroutes. Afgelopen november werd die wereldwijde database van "hotspots" geoefend, wat onthulde dat de rillingen van de US Central Command naar beneden zijn gegaan.

Fitbit 1

Een trainingsroute rond een vermoedelijke CIA-basis in Mogadishu is onthuld.

Militaire bases gespot

De reeks gebeurtenissen begon toen Amerikaanse militairen Fitbits kregen als onderdeel van een programma om hen te helpen hun eigen fitnessactiviteiten te volgen. In die tijd leek het een redelijk plan. Dat was tot afgelopen zaterdag, toen Nathan Ruser, een Australische student en analist voor het Institute for United Conflict Analysts, opeens tweette dat de Fitbit-"heatmap" Amerikaanse militaire bases had gemaakt "duidelijk identificeerbaar en in kaart te brengen."

Enigszins verontrustend zijn sommige van de duidelijk gemarkeerde bases verondersteld zeer geheime militaire verbindingen in de VS en over de hele wereld.

Met ei over zijn hele gezicht is het Pentagon naar voren gekomen om het onbedoelde toezicht toe te geven. In een verklaring van maandag merkte woordvoerder, Col. Rob Manning, op dat het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn beleid ten aanzien van smartphones en draagbare apparaten zou herzien:

"We nemen deze zaken serieus en evalueren de situatie om te bepalen of aanvullende training of begeleiding vereist is en of er aanvullend beleid moet worden ontwikkeld om de veiligheid van DoD-personeel in binnen- en buitenland te waarborgen. "

Manning voegde eraan toe dat minister van Defensie James Mattis had "was heel duidelijk over het niet benadrukken van onze mogelijkheden om de vijand te helpen of de vijand enig voordeel te geven, dus dat zou onze aanpak ook zijn."

Te laat?

Dus, hoeveel schade is er aangericht? Wat bekend is, is dat in 2013 ongeveer 2200 soldaten Fitbit Flex-polsbandjes zijn uitgegeven. In 2015 werd dat programma uitgebreid en kregen 20.000 meer soldaten en militairen een Fitbit als onderdeel van een programma genaamd "Performance Triad."

Volgens de Australische student lijken de Fitbits een zeer ernstig intelligentielek te hebben veroorzaakt. Dit zei Ruser op zijn Twitter-account:

"Als soldaten de app gebruiken zoals normale mensen, door het aan te zetten wanneer ze gaan trainen, kan het bijzonder gevaarlijk zijn. Deze specifieke track lijkt een normale joggingroute te registreren. Ik zou geen informatie over het patroon van het leven kunnen krijgen van zo ver weg."

Gaande door de militaire bases die Ruser heeft ontdekt, lijkt het erop dat militairen die een Fitbit hebben gekregen, niet op de hoogte waren van de noodzaak om GPS-logging op de servers van Stava uit te schakelen. Scott Lafoy, een open-source beeldanalist, zegt dat het te vroeg is om te zeggen hoe schadelijk de gegevens kunnen zijn. Hij geeft echter toe dat het verontrustend is:

"Op het gebied van strategische zaken kennen we alle basissen, we kennen veel van de posities, dit zijn slechts enkele aardige aanvullende gegevens. Op de site is het mogelijk om de hardlooproutes van individuen te identificeren. Het volgen van de timing van bewegingen op basissen kan waardevolle informatie opleveren over patrouilleroutes of waar specifiek personeel wordt ingezet. ”

Wat waarschijnlijk lijkt, is dat buitenlandse militaire en inlichtingendiensten zich zullen haasten - niet alleen om te zien of ze geheime Amerikaanse bases kunnen lokaliseren - maar ook om uit te zoeken of hun bases ook zijn aangetast. In de onderstaande afbeelding is de Strava-kaart duidelijk "warmt op" een RAF-basis op Mount Pleasant in de Falklands: bewijzen dat niet alleen het Amerikaanse leger is getroffen.

Fitbit Raf

Misschien wel het meest verontrustend, is het vooruitzicht dat militanten in het Midden-Oosten en Afrika de kaarten zouden kunnen gebruiken om de bewegingen van Amerikaanse soldaten te volgen. In theorie zou die intelligentie kunnen leiden tot een invasie door die militanten. Lafoy heeft gereageerd:

"Als de gegevens niet echt anoniem zijn, kun je beginnen met het uitzoeken van tijdschema's en een aantal zeer tactische informatie leuk vinden, en dan kom je in een aantal behoorlijk serieuze problemen."

Het goede nieuws is dat Strava een verklaring heeft afgegeven waarin staat dat het blij is om samen te werken met het Amerikaanse leger om delen van de kaart te verbergen die volgens hem schadelijk kunnen zijn. Hoe lang dit duurt, en hoeveel schadelijke informatie ondertussen zou kunnen lekken, is moeilijk te zeggen.

De meningen zijn van de schrijver.

Titel afbeelding tegoed: A. Aleksandravicius / Shutterstock.com

Afbeelding credits: Screenshots genomen van Stava's heatmap

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me