Brazilië maakt gebruik van gezichtsherkenningstechnologie om misdaadhotpots aan te pakken

De Braziliaanse regering heeft plannen aangekondigd om door China gemaakte camera's voor gezichtsherkenning te installeren voor misdaadpreventie.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kunnen camera's worden geïnstalleerd in veel openbare ruimtes, waaronder trein- en metrostations, luchthavens, voetgangersgebieden en cruciaal in buurten met veel drugshandel en georganiseerde criminaliteit.

De Braziliaanse regering hoopt de wet in februari goed te keuren en snel daarna de camera's in Rio de Janeiro te installeren. Er wordt gezegd dat de camera's de politie zullen helpen bij het voorkomen van criminaliteit - door hen in staat te stellen snel verdachten en belangstellenden te lokaliseren. Gezien de huidige politieke omgeving van Brazilië kunnen de camera's echter als een verontrustende ontwikkeling worden beschouwd.

Beveiligingscamera

Privacybezorgdheden

De technologie in kwestie wordt al in heel China gebruikt, waar de regerende Communistische Partij al ongeveer 170 miljoen camera's heeft geïnstalleerd, waarvan naar verwachting nog eens 400 miljoen zullen worden toegevoegd. De Chinese politie gebruikt ze al om gezichten te associëren met informatie die is opgeslagen in overheidsdatabases.

Voor Chinese burgers, die nu ook worden onderworpen aan een systeem van sociale kredieten, is de inbreuk op de privacy uitgebreid. De technologie stelt wetshandhavingsinstanties en overheidsinstanties in staat om mensen voortdurend in de gaten te houden terwijl ze zich door openbare ruimtes verplaatsen, waarbij ze hun geslacht, leeftijd, in welke auto ze rijden en andere gegevens zoals werkgelegenheids- en belastinggegevens controleren.

Privacy-experts zijn van mening dat de nieuwe extreem-rechtse regering van Brazilië een wet zal aannemen waarmee dezelfde invasieve technologie in de straten van Brazilië kan worden gebracht. Wat zelfs de Braziliaanse autoriteiten zich niet realiseren, is dat de geavanceerde Chinese camera's mogelijk ook gegevens terugsturen naar de Chinese overheid.

Braziliaanse gezichtsherkenning

Een nachtmerrie voor surveillance

In de VS zijn twee van de belangrijkste fabrikanten van beveiligingscamera's in China (Hikvision en Dahua) al verbannen door de regering Trump. Dit volgde op onthullingen dat op de camera's achterdeurtjes waren geïnstalleerd waarmee overheidshackers beelden terug konden sturen naar de Chinese overheid.

In Australië zijn onlangs dezelfde camera's uit een gevoelige Australische militaire basis, de vooringang van overheidsgebouwen, federale afdelingen, een gebouw van de Australische inlichtingendienst en de Edinburgh Royal Australian Air Force-basis gerukt. Er circuleert bewijs dat Chinese camerafabrikanten samenwerken met de overheid om geheime surveillance uit te voeren - alarmbellen rinkelen nu ook in Nieuw-Zeeland.

Het is al bekend dat de camera's verfijnd genoeg zijn om politieke spionage uit te voeren. In 2017 hebben ze een BBC-journalist opgespoord in een metro in Beijing, slechts 7 minuten nadat de autoriteiten zijn foto in de database van het systeem hadden ingevoerd. Onder dergelijke omstandigheden is het gemakkelijk om te zien hoe camera's met gezichtsherkenningsmogelijkheden een ernstig risico kunnen vormen voor de nationale veiligheid.

Bovendien zijn gezichtsherkenningsgegevens uiterst waardevol - niet alleen omdat het kan worden gebruikt om AI-algoritmen verder te ontwikkelen - maar ook omdat het kan worden gecombineerd met gegevens uit secundaire bronnen om hackers, of de Chinese overheid, zeer invasieve datasets over Braziliaanse te bieden burgers.

Onvermijdelijke gevolgen

Volgens Renato Opice Blum, programmacoördinator digitaal recht bij het Onderzoeks- en Onderwijsinstituut (INSPER) in São Paulo, zijn de camera's onvermijdelijk, maar hij is hoopvol dat de privacywetgeving in 2020 van kracht wordt (Wet op de gegevensbescherming, die werd goedgekeurd) onder de vorige regering) zal helpen de Braziliaanse burgers te beschermen: “Ik zie dit pad als onomkeerbaar. Om deze reden zal het nodig zijn om de samenleving te volgen en de wetgeving bij te werken om misbruik bij het gebruik van deze tools te voorkomen. "

Brazilië heeft met zijn nieuw gekozen extreem-rechtse regering waarschijnlijk genoeg om zich thuis zorgen over te maken zonder dat China op de loer ligt. Extreemrechts heeft een geschiedenis van bewaking en een talent om wetten aan te passen aan hun eigen behoeften. Hoe je het ook bekijkt, camera's met gezichtsherkenning zullen waarschijnlijk een enorme inbreuk op de privacy van Brazilianen veroorzaken in een tijd waarin het politieke landschap van Brazilië er al somber uitziet

het toenemende overheidstoezicht maakt u voorzichtig over uw eigen privacy, u kunt online privé blijven door een. Bekijk onze beste VPN-pagina zonder logboeken voor meer informatie.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me