Britse internetproviders moeten stoppen met vals adverteren voor breedbandsnelheden

UK Internet Service Providers (ISP's) is verteld dat ze moeten stoppen met adverteren voor internetverbindingssnelheden met de terminologie "tot". In wat wordt aangekondigd als een overwinning voor Britse consumenten, heeft de UK Advertising Standards Authority (ASA) besloten dat ISP's zullen in plaats daarvan hun 'gemiddelde' snelheden moeten adverteren.


De nieuwe richtlijnen zullen van start gaan op 23 mei 2018. Op dat moment zullen Britse consumenten niet langer vals internetplannen verkopen die beweren “tot” 50 Mbps te zijn - terwijl ze gemiddeld ongeveer 35 Mbps zijn (bijvoorbeeld). De richtlijnen zorgen ervoor dat consumenten weten wat ze krijgen voordat ze hun breedbandabonnement kopen.

Hoe het zal werken

Vanaf mei moeten breedbandaanbieders adverteren voor de verbindingssnelheden die kunnen worden bereikt door ten minste 50% van hun landelijke consumenten tijdens piekuren. Dit zal helpen een veelvoorkomend probleem voor Britse internetgebruikers op te lossen: namelijk dat internetsnelheden niet alleen sterk variëren tussen verschillende locaties, maar ook op verschillende tijdstippen van de dag.

De nieuwe methode voor het citeren van internetsnelheid zal waarschijnlijk een dramatisch effect hebben op de informatie die consumenten krijgen voorafgaand aan de aankoop van internetabonnementen. Shahriar Coupal, directeur van de commissies voor reclamepraktijken, maakte de volgende opmerking over de beslissing van de ASA:

“Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de breedbandsnelheid die een klant thuis gaat krijgen - van technologie tot geografie tot hoe een huishouden breedband gebruikt.

"Hoewel we weten dat deze factoren betekenen dat sommige mensen aanzienlijk lagere snelheden zullen krijgen dan anderen, zullen onze nieuwe normen consumenten wat betreft breedbandadvertenties een beter inzicht geven in de breedbandsnelheden die worden aangeboden door verschillende providers wanneer ze besluiten van aanbieder te veranderen."

Niet waar

Lange tijd eraan

Tot nu toe is het ISP's toegestaan ​​om te adverteren voor 'tot' snelheden die slechts 10% van de consumenten daadwerkelijk kan bereiken. Dit betekent dat voor 90% van de Britse consumenten de snelheid van hun internetverbinding altijd iets lijkt te zijn om over te klagen.

Guy Mitchell van het Britse bedrijf Solicitors Own Software ondersteunt op afstand computers voor de kost. Mitchell weet maar al te goed dat mensen in het VK vaak lijden onder lagere internetsnelheden dan geadverteerd:

“Dagelijks contact onderhouden met klanten en hun computers op afstand overnemen, geeft me een uniek inzicht in het probleem. Er is geen twijfel over mogelijk, consumenten in het VK hebben zeer uiteenlopende internetsnelheden en veel mensen denken dat ze verkeerd zijn verkocht door hun internetprovider. Het probleem is dat het niet uitmaakt met wie je gaat, ze beweren allemaal valselijk sneller te zijn dan ze in werkelijkheid zijn ".

Helaas voor Britse consumenten, ondanks het feit dat ISP's momenteel totale cowboys zijn over de manier waarop ze breedband adverteren, zullen de nieuwe richtlijnen zes maanden niet van kracht worden. Jamie Davies schrijft voor Telecoms.com en wijst er treffend op dat:

“Je moet je afvragen waarom de adverteerders een venster van zes maanden nodig hebben om aan de regels te wennen. Als de overheid de snelheidslimiet op de snelweg morgen zou wijzigen, zouden we ons vanaf morgen nog aan de regels moeten houden. '

Misschien nog zorgwekkender is echter het feit dat deze richtlijnen precies dat blijven: een gids. Er zijn geen echte voorschriften gemaakt die ISP's expliciet dwingen om de term ‘tot.’ Niet meer te gebruiken. Daarom moeten we afwachten of deze richtlijnen in de praktijk daadwerkelijk invloed hebben op ISP's..

Het goede nieuws is dat de vorige keer dat de ASA richtlijnen gaf (voor ISP's om lijnverhuur in hun breedbandprijzen op te nemen), de Britse ISP's gehoor gaven aan het advies.

Ofcom Review

Misschien enigszins verwarrend, heeft Ofcom, de Britse media- en telecomregulator, onlangs ook een evaluatie van breedbandsnelheden uitgevoerd. Een raadpleging die het in oktober publiceerde, genaamd "Praktijkcodes voor breedbandsnelheden," zegt het volgende:

"Ofcom heeft al praktijkcodes voor breedbandsnelheden voor particuliere en zakelijke klanten, die ondertekenaars verplichten om consumenten schattingen te geven van de snelheden die ze waarschijnlijk op het verkooppunt zullen ontvangen. Bovendien geven ze klanten het recht om hun contracten zonder boete te beëindigen als hun snelheid onder een minimumniveau komt.

We stellen voor de huidige codes te versterken om de snelheidsschattingen op het verkooppunt, na verkoop en in klantcontracten te verbeteren en om het recht van klanten om te vertrekken te verbeteren. Deze wijzigingen zouden er ook voor zorgen dat de codes van toepassing zijn op alle technologieën die worden gebruikt om breedband te leveren."

Anders dan de ASA-richtlijnen, suggereert Ofcom echter dat snelheden als een bereik moeten worden geadverteerd, met een duidelijk aangegeven minimum snelheidsverwachting. Als niet aan deze minimumsnelheidsverwachting wordt voldaan, hebben consumenten het recht om hun contract wettelijk te beëindigen.

Het is nog niet duidelijk hoe de twee verschillende methodieken in elkaar passen. Het feit dat ISP's twee verschillende dingen te horen krijgen, lijkt hen echter zeker een beetje onnodige speelruimte te geven.

Vezelverbindingen

Vezelverbindingen

Naast de nieuwe richtlijnen is de ASA bezig met onderzoek naar hoe de term "vezel" wordt gebruikt in advertenties. Tot nu toe heeft het nog geen concrete beslissingen genomen over hoe ISP's de term mogelijk misbruiken. De voorlopige bevindingen zijn echter interessant.

Volgens het onderzoek van de ASA geloven consumenten vaak dat glasvezel een 'generiek modewoord is om snelheden in advertenties te beschrijven.' Bovendien lijken consumenten geen echt begrip te hebben van wat glasvezel is - of waarom het een 'onderscheidend vermogen' kan zijn factor ”bij de aankoop van een breedbanddienst.

Helaas concludeert hetzelfde onderzoek dat consumenten er niets om lijken te geven of breedband volledig of gedeeltelijk is, zelfs nadat ze zijn geïnformeerd over het verschil.

Je zou hopen dat de ASA zal bepalen dat ISP's duidelijker moeten zijn over de soorten vezels die beschikbaar zijn, in plaats van ze allemaal alleen te labelen "vezel". Het lijkt er echter bijna op dat de ASA heeft besloten dat, omdat consumenten niet geïnteresseerd lijken te zijn in de informatie, ze het niet verdienen het te weten. Dit lijkt belachelijk. De ASA moet er zeker voor zorgen dat overdrijving en valse advertenties niet voorkomen - ongeacht hoe slecht opgeleid het Britse publiek is.

De meningen zijn van de schrijver.

Titel afbeelding tegoed: Kerdkanno / Shutterstock.com

Afbeelding credits: Markus Mainka / Shutterstock.com, asharkyu / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me