Britse tv-zenders plannen online streamingdienst om te concurreren met Netflix

Enkele van de bekendste omroepen in het VK zijn in discussie over de mogelijkheid om een ​​Britse online streamingdienst te creëren. Van de BBC, ITV en Channel 4 - evenals de Amerikaanse omroep NBC Universal - wordt gezegd dat ze het idee verkennen van het creëren van een op abonnement gebaseerde service die zou kunnen concurreren met online streamingreuzen zoals Netflix en Amazon.

In het VK abonneren 4,3 miljoen huizen zich op Amazon Prime Video. Netflix heeft een nog groter gebruikersbestand, met in totaal 8,2 miljoen abonnees. Dit zijn enorme aantallen en traditionele Britse omroepen beginnen zich zorgen te maken dat ze achter zouden kunnen raken.

Kinderen kijken naar Netflix

De BBC heeft toegegeven dat jongeren tussen de 16 en 24 elke week meer tijd besteden aan het bekijken van Netflix dan aan het consumeren van BBC-inhoud - zowel via hun tv als iPlayer samen. Dit zal een bittere pil zijn voor tante Beeb om te slikken, omdat het altijd de Britse tv- en radiomarkten in het nauw heeft gedreven.

Het grootste probleem voor de oudere Britse omroepen is dat de nieuwe kinderen in de buurt hebben geprofiteerd van een snelgroeiend abonnementsmodel door fors te investeren in gloednieuwe programmering. Die creatieve explosie raakt hen hard omdat het precies biedt wat consumenten willen.

En het is niet alleen tv. De BBC heeft bevestigd dat jongeren ook afstand doen van hun radiostations ten gunste van streamingdiensten zoals Spotify en iTunes.

Een bron met informatie over de lopende gesprekken vertelde de Guardian dat Britse omroepen van plan zijn een dienst op te zetten waarmee ze relevant kunnen blijven.

“Alle opties zijn open, het zijn vroege gesprekken en er is nog geen richting vast. Maar ze weten dat een video-on-demand platformspel een echte verdediging voor de Britse creatieve industrie zou zijn. "

Iets moet gedaan worden

Tony Hall, de directeur-generaal van de BBC, merkte onlangs op dat tenzij het zijn sokken omhoog trekt "het wereldwijde medialandschap de komende jaren zal worden gedomineerd door vier, misschien vijf, bedrijven aan de westkust van Amerika."

Dit lijkt een redelijke prognose. Consumenten willen tenslotte niet meer met een lepel gevoed worden - in plaats daarvan geven ze er de voorkeur aan inhoud te consumeren zoals en wanneer ze dat willen.

Dit is niet de eerste keer dat de BBC, ITV en Channel 4 de mogelijkheid van een joint venture hebben onderzocht.

Project Kangaroo

In 2007 waren de drie grootste omroepen van het VK van plan om een ​​online service te lanceren genaamd Kangaroo. Die onderneming, die werd omschreven als "baanbrekend", zou inkomsten hebben gegenereerd door consumenten in staat te stellen te betalen om tv te kijken zonder een inhaalperiode van 7 dagen.

Helaas werd het toekomstgerichte concept uiteindelijk ten val gebracht door de Britse mededingingscommissie. Op dat moment zei Peter Freeman, de voorzitter van de Mededingingscommissie:

"Na een gedetailleerde en zorgvuldige afweging hebben we besloten dat deze joint venture een te grote bedreiging voor de concurrentie zou vormen in deze zich ontwikkelende markt en moet worden gestopt."

Een bron dicht bij de BBC vertelde de Guardian dat de nieuwe streamingdienst "een beetje afstoffen van Kangaroo lijkt, wat een goed idee was dat nooit geblokkeerd had moeten worden."

Wat te verwachten?

Sinds Kangaroo oorspronkelijk werd voorgesteld, is er veel veranderd. ITV Hub en All 4 hebben hard gewerkt om een ​​plaats voor zichzelf te veroveren in de digitale markt, en ze genieten allebei redelijk succes.

Volgens bronnen wil de BBC iPlayer graag behouden als een mastermerk in het nieuwe project - maar dit lijkt onwaarschijnlijk voor de andere omroepen aangenaam te zijn.

ProPrivacy-analyse

Traditioneel is video-inhoud per geval in licentie gegeven aan specifieke regio's. Dit heeft geleid tot het wijdverbreide gebruik van geografische beperkingen. VPN-technologie, waarmee mensen kunnen doen alsof ze zich in een ander land bevinden, maakt geobeperkingen snel overbodig. Met een VPN kunnen Netflix-abonnees bijvoorbeeld toegang krijgen tot Netflix-inhoud die eerder in hun regio is geblokkeerd. Dit wordt steeds populairder.

Door Netflix Originals te produceren en inhoud aan te schaffen voor zijn service, kan Netflix inhoud in alle markten tegelijk aanbieden. Nu zien we hetzelfde van mensen als Amazon en Hulu.

Deze nieuwe vorm van wereldwijde contentdistributie bedreigt direct het financieringsmodel van de BBC. In het VK is elk huishouden dat live televisie-uitzendingen kijkt of opneemt, verplicht om een ​​televisielicentie te hebben.

Het is onwaarschijnlijk dat de BBC ooit haar gouden ei zou opgeven (verplichte licentiekosten), maar met een nieuwe generatie consumenten die graag live-tv afzien, zou de Beeb de basis kunnen leggen voor een op televisie gebaseerde tv-service die niet alleen beschikbaar is in het VK, maar wereldwijd.

De meningen zijn van de schrijver.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me