De zin van Leaker Manning pendelde terwijl onschuldige Snowden stoofschotels

De vertrekkende president Barack Obama heeft in een elfde uur durende beweging de 35-jarige gevangenisstraf van Chelsea Manning (voorheen Bradley Manning) omgezet. De actie heeft verontwaardigd veel, vooral een meerderheid van de Republikeinen, die de veroordeling als gerechtvaardigd beschouwden voor verraderlijke, schadelijke misdaden. Ze zijn bang dat het een gevaarlijk precedent heeft geschapen dat anderen kan aanmoedigen om ongestraft geheime informatie te lekken, zonder zich zorgen te hoeven maken over ernstige gevolgen.

Het staat open voor discussie of dit een zinvolle overwinning is voor voorstanders van de vrijheid van meningsuiting. Of is het een geval van te weinig, te laat - niets meer dan een woedend afscheid van een president die aanvoelt dat zijn nalatenschap sterk zal worden verminderd door de inkomende Trump-regering? Ondertussen blijven degenen die voor een gratie voor Edward Snowden opkomen leeggelopen, omdat dit zijn kansen kan verminderen.

Hun oorzaak niet helpen is dat terwijl Manning spijt heeft betuigd, Snowden niet verontschuldigend blijft. Ook heeft Manning bijna zeven jaar achter de tralies gediend, terwijl Snowden in ballingschap tot nu toe aan vervolging is ontsnapt. En in feite is zojuist nog drie jaar asiel verleend.

Een andere manier om hiernaar te kijken is dat clementie voor iemand als Snowden, die zoveel positieve invloed heeft gehad op de privacywetgeving en het nationale privacybeleid, achterover moet gaan zitten. Dit komt mogelijk omdat het Witte Huis punten wilde scoren met het politiek correcte en LGBT-publiek. Snowden gaat dus naar de "achter in de wachtrij" (om een ​​citaat te lenen van Obama, die het uitte om de Britten te waarschuwen tijdens de Brexit-rij.)

Voorstanders van de commutatie van Manning (ze kreeg geen gratie, wat veel van haar rechten zou herstellen) wijzen op haar vele zelfmoordpogingen in de gevangenis en haar berouw, als sterke redenen om het motief van de president uit te leggen. Zoals verwacht, waren haar advocaten dolblij met het besluit.

"We zijn allemaal beter af te weten dat Chelsea Manning een vrije vrouw uit de gevangenis zal lopen," zei Chase Strangio, een advocaat van de American Civil Liberties Union die Manning vertegenwoordigt. Sommigen hebben zelfs de vraag gesteld of ze ooit in aanmerking zou zijn gekomen voor clementie als ze Bradley was gebleven - een man.

Anderen zien de actie van de president als een poging om bijna een decennium van repressief privacybeleid van het Witte Huis om te keren met de simpele slag van een pen. Het Witte Huis staat de laatste jaren vaak op gespannen voet met privacy / vrije meningsuitingen. Dergelijke commutaties zijn vooral goudkleurig, omdat de acties permanent zijn en niet ongedaan kunnen worden gemaakt door de aankomende president Donald Trump.

Hoewel experts kunnen zeggen of de onthullingen van Snowden veiligheid en levens in gevaar brengen, is er geen dergelijk vermoeden met betrekking tot Manning. Ze pleegde misdaden. De zaak was een slam-dunk. Ze lekte geheime overheids- en militaire documenten naar WikiLeaks, samen met echte videobeelden op het slagveld. Dit was duidelijk in strijd met de Spionagewet. En, in tegenstelling tot Snowden, was ze veroordeeld voor haar misdaden.

Ernstige kritiek op de vertrekkende president, zei huisspreker Paul Ryan, "Het verraad van Chelsea Manning bracht het Amerikaanse leven in gevaar en onthulde enkele van de meest gevoelige geheimen van ons land." Die woorden kunnen een pauze inhouden om soortgelijke retoriek te laten wervelen na Snowdens exposé. Behalve in het geval van Snowden was het alleen maar veronderstelling, en hij had ook veel mensen in zijn hoek.

De daden van Manning waren niet betwistbaar en werden beoordeeld in die criminele context. Het koor van stemmen ter ondersteuning van haar groeide alleen maar ernstiger na haar zelfmoordpogingen, waarvan ons is verteld dat ze de aandacht vestigden op haar toestand als een opgesloten transgender individu.

Nu deze onherroepelijke beslissing is genomen, richt de aandacht zich op een andere acteur in het drama van de legerlui - WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Assange had getweet dat hij akkoord zou gaan met uitlevering als de straf van Manning werd omgezet. Vanaf dit schrijven is zijn uitleveringsstatus ongewijzigd en onduidelijk.

Hoewel het mogelijk is dat Manning clementie heeft gekregen alleen om te proberen de grotere vis, Assange, te vangen, is dat geen waarschijnlijke reden. Meer geloofwaardig is dat het gewoon een nieuwe poging van Obama is om op het laatste moment te doen wat hij niet kon doen terwijl hij acht jaar in functie was. Acht jaar waarin privacy, persvrijheden en vrijheid van meningsuiting werden gekenmerkt, herhaalde herhaaldelijk.

Opmerking van de redactie: zoals altijd zijn de opvattingen van Stan volledig van hemzelf en moeten deze niet worden gezien als een weergave van die van andere medewerkers van ProPrivacy.com.

 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me