EU-onderzoek onthult dat piraterij de verkoop niet negatief beïnvloedt

Als het gaat om piraterij die van invloed is op de verkoop, hebben de mediareuzen altijd het tegenovergestelde gedaan. Zelfs tv-programma-producent Alan Bewkes, CEO van Time Warner (moederbedrijf van HBO), gaf toe dat Game of Thrones de "meest illegale show ter wereld" was "beter dan het winnen van een Emmy."

Nu levert een studie in opdracht van de EU opnieuw statistisch bewijs op dat piraterij de winst van de entertainmentindustrie niet negatief beïnvloedt. Het meest verdoemende van allemaal: het onderzoek werd jarenlang verborgen gehouden vanwege de bevindingen, die in schril contrast staan ​​met die van moguls uit de entertainmentindustrie.

De studie heet 'Schatting van verplaatsingspercentages van auteursrechtelijk beschermde inhoud in de EU'. Het is eindelijk beschikbaar voor iedereen om online te onderzoeken. Het bewijst dat de krachtige retoriek van de entertainmentindustrie dat het lijdt en veel zal blijven lijden tenzij er iets aan internet wordt gedaan (en de gevreesde piraterij die ermee gepaard gaat) een hoop onzin is.

De EU-studie wilde twee belangrijke vragen beantwoorden:

  1. Hoe beïnvloeden online auteursrechtinbreuken de verkoop van auteursrechtelijk beschermde inhoud?
  2. Hoeveel zijn online inbreukmakende auteursrechten bereid om te betalen voor auteursrechtelijk beschermde inhoud?

Om er zeker van te zijn dat het goed afgerond en eerlijk was, had het onderzoek betrekking op alle vier de belangrijkste categorieën van creatieve inhoud die het meest worden beïnvloed door internet: muziek, audiovisueel, boeken en games.

Eu-vlaggen

Grote dwarsdoorsnede

De studie interviewde 5.000 EU-burgers uit elk van verschillende landen, waaronder Duitsland, het VK, Spanje, Frankrijk, Polen en Zweden. Het doel was te garanderen dat de resultaten zo nauw representatief zouden zijn voor de "EU als geheel" als mogelijk.

De onderzoekers ontdekten dat 51% van de volwassenen in de EU had "illegaal gedownload of gestreamd elke vorm van creatieve inhoud." Die cijfers stijgen tot 72% in het geval van minderjarigen. Uit het onderzoek is ook gebleken dat piraterijpercentages in Spanje en Polen hoger waren dan elders in de EU.

Verplaatsing van verkopen

Heeft de studie bewijs gevonden van 'verplaatsing van verkopen door online auteursrechtschendingen?" In de meeste gevallen was het antwoord nee. De studie laat zien dat er voor "topfilms" mogelijk een verlies van ongeveer 5% van het huidige verkoopvolume is geweest. Toegegeven, dit is geen verwaarloosbaar verlies.

In het geval van gaming concludeerde de studie echter dat piraterij daadwerkelijk een positief effect had op de verkoop:

“Voor games is het geschatte effect van illegale online transacties op de verkoop positief - wat inhoudt dat illegale consumptie leidt tot meer legale consumptie. Dit positieve effect van illegale downloads en streams op de verkoop van games kan worden verklaard doordat de industrie erin slaagt illegale gebruikers om te zetten in betalende gebruikers. Tactieken die door de industrie worden gebruikt, zijn bijvoorbeeld het aanbieden van gameplay met extra bonussen of extra niveaus als consumenten betalen. "

Kosten probleem

Rijden factoren?

Volgens de studie was de prijsstructuur de belangrijkste reden voor de bereidheid van mensen om illegale inhoud te consumeren. De onderzoekers ontdekten dat consumenten in het geval van muziek, games en boeken over het algemeen de kosten acceptabel vonden - waardoor ze meer bereid waren legitieme versies van de producten te kopen.

Uit een studie van BPI in 2014 bleek bijvoorbeeld dat Britse burgers maar liefst 14,8 miljoen muzieknummers streamden. Dat is bijna het dubbele van de 7,5 m tracks die in 2013 werden gestreamd.

Tv-programma's en films waren het daarentegen ook minder goed. In deze categorie beweerde 80% van de respondenten dat ze de prijzen te hoog vonden. Dit houdt in dat de 'bereidheid om te betalen' voor deze vormen van entertainment wordt verdrongen door de kosten van het entertainment zelf (in tegenstelling tot het worden veroorzaakt door de wens om die vormen van entertainment voor niets te consumeren).

Dit is een belangrijk onderscheid dat de film- en tv-industrie volledig moeten begrijpen. De meeste mensen zijn geen dieven. Wanneer consumenten een legitieme vorm van opname krijgen voor audiovisueel materiaal - dat redelijk geprijsd is - valt er veel winst te behalen. De opkomst van Netflix is ​​hier een perfect voorbeeld van.

Netflix-catalogus

Beperkte catalogi

Helaas vinden veel consumenten nog steeds dat streamingdiensten zoals Netflix zeer beperkt zijn. Dit geldt met name voor Netflix-abonnees die buiten belangrijke markten zoals de VS wonen. In de VS hebben consumenten op het moment van schrijven toegang tot 4.339 films en 1.326 tv-programma's. Vergelijk dat met het VK (bijvoorbeeld), waar consumenten alleen 2.425 films en 542 tv-programma's te zien krijgen en je begint een idee te krijgen van het probleem.

Helaas zijn catalogusverschillen niet het enige dat mensen afkeert van betaalde online streamingdiensten. Er zijn ook meldingen van krimpen in plaats van groeiende catalogi. Voor consumenten is keuze essentieel, omdat sommige titels eenvoudigweg niet interessant voor hen zijn. Gebrek aan keuze kan catalogi beperkend doen lijken. Dit kan ertoe leiden dat mensen die diensten zoals Netflix proberen af ​​te staan ​​als er niet voldoende nieuwe inhoud is om aan hun behoeften te voldoen.

Bekijk ons ​​uitgebreide onderzoek hier voor een volledig overzicht van Netflix-catalogi van over de hele wereld.

Vraagteken 3

Welke service?

Het competitieve karakter van de audiovisuele markt en de beschikbaarheid van verschillende inhoud op verschillende diensten - zoals Amazon Prime, Hulu en HBO on demand - tasten ernstig af wat beschikbaar is op een bepaald platform. Dit verwart en frustreert consumenten die het zich niet kunnen veroorloven om voor meerdere diensten te betalen om van alle inhoud te genieten die bij hen past.

Dit zijn problemen die de entertainmentindustrie moet aanpakken als ze consumenten uit piraterij wil halen. Helaas lijkt die industrie meer gericht op het beïnvloeden van zoekmachines en lobbyen bij overheden (om meer te doen aan piraterij) dan op het vinden van manieren om audiovisueel materiaal op een meer succesvolle manier naar mensen te brengen.

Dit is bedroevend gezien het feit dat de kassa-records worden vernietigd. Aan het eind van de dag kunnen de makers van Game of Thrones zich niet vergissen. Als het meest illegale programma op aarde voor hen werkt, werkt het ongetwijfeld ook voor andere films en tv-programma's. Het wordt tijd dat de entertainmentindustrie zijn sokken uittrekt in plaats van zijn invloed te gebruiken om studies als deze onder het tapijt te vegen.

De meningen zijn van de schrijver.

Titel afbeelding tegoed: AlexLMX / Shutterstock.com

Afbeelding credits: Belish / Shutterstock.com, fizkes / Shutterstock.com, Kaspars Grinvalds / Shutterstock, Nikolaeva / Shutterstock.com,

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me