Experts zeggen dat Big Brother achter Carrot Rewards schuilgaat

Na het horen van de nieuwe Carrot Rewards-app van Canada, is het moeilijk om geen parallellen te trekken met de profetische eerste roman van Cory Doctorow, Down and Out in the Magic Kingdom. In het boek presenteert Doctorow een futuristische alternatieve realiteit waarin technologie alle problemen van de mensheid heeft opgelost. De dood is uitgeroeid en burgers leven een overvloedig leven.

In zijn off-key utopie is geld vervangen door een vorm van sociaal kapitaal waarmee mensen gemakkelijk kunnen worden beoordeeld en geclassificeerd. Populariteitspunten zijn direct beschikbaar via een internet dat toegankelijk is voor de karakters van de roman.

Canadese burgers kunnen nu Carrot Rewards krijgen, een door de overheid gesponsorde app die hen beloont met punten voor het maken van gezonde keuzes. Onder privacy-experts wordt de app onder vuur genomen om dezelfde redenen dat de Chinese sesampunten werden bekritiseerd. Namelijk, dat Carrot Rewards gewoon een nieuwe stap is op weg naar een gamified society waar gedragswetenschap zorgvuldig wordt gebruikt om de massa te manipuleren.

De app ontstond twee jaar geleden, toen de federale overheid voor het eerst Carrot Rewards financierde met $ 5 miljoen. Sindsdien hebben de lokale overheden van Ontario, British Columbia en Newfoundland en Labrador allemaal verdere financiering verstrekt voor de social engineering-app. Ontario, de meest recente regering die financiering verstrekt, heeft maar liefst $ 1,5 miljoen overhandigd.

Andreas Souvaliotis, oprichter en CEO van het in Toronto gevestigde bedrijf Carrot Insights beloont sociale verandering en brengt de app op de markt. Hij zegt dat:

"Canada is het eerste land ter wereld dat een nationale app maakt, een nationaal mobiel platform om zijn burgers te belonen voor een gezonder leven."

Volgens Souvaliotis zal de Carrot Rewards-app ertoe bijdragen dat Canada het sterkste land ter wereld wordt. Een gedurfde bewering inderdaad.

Beloon mij!

Dus wat voor beloningen kunnen mensen verwachten, en wat moeten ze doen om deze door de overheid gesanctioneerde traktaties te krijgen? Op dit moment krijgen de apps-gebruikers de keuze om air miles, Petro-Points, More Rewards of Cineplex Scene-punten te ontvangen.

Beloning Wortelen

Gebruikers ontvangen beloningen zodra ze de app inschakelen. Ze krijgen een reeks levensstijlvragen voorgelegd, waaronder: "Telt zwenken in je stoel mee als oefening?"

Zeggen dat de quiz gemakkelijk is, is een understatement. Tegen het einde van de nogal betuttelende vragen hebben gebruikers 100 punten aan beloningen verzameld. Goed gedaan!

Overweldigende ondersteuning

Wat financiert de Canadese overheid een fitness-app? Er zijn immers al genoeg fitness-apps zoals Fitbit en Lifelog beschikbaar. Een aanwijzing voor het antwoord op die vraag is te vinden in de obesitasstatistieken van de natie, die aantonen dat “op nationaal niveau de geschatte jaarlijkse economische last die wordt toegeschreven aan overgewicht nu 25 procent hoger is dan die van tabaksrook, $ 23,3 miljard vergeleken met $ 18,7 miljard."

Oppervlakkig gezien lijkt de app dan ook te komen van de wens om die statistieken te wijzigen. Niemand kan ontkennen dat het idee vooruitstrevend is. Doctorow, bijvoorbeeld (zelf een Canadees), zag dit soort beloningssysteem al in 2003 terugkomen. Misschien niet verrassend, ontvangt de app veel steun van zowel de publieke als de private sector.

Carrot Rewards-partners

De Canadese stichting voor hart en beroerte, Diabetes Canada, BC Healthy Living Alliance en Sun Life (een Canadese levensverzekeringsmaatschappij) liggen allemaal achter het project. Met de steun van lokale overheden en de volksgezondheid helpt dit zeker om de app legitimiteit te verlenen.

Kon Carrot Rewards werken?

Het lijdt geen twijfel dat tegenwoordig mensen zijn opgeleid om op dit soort beloningssysteem te reageren. Platforms zoals Facebook en Twitter vertrouwen al op sociale sympathisiesystemen om mensen narcistisch te belonen voor hun dagelijkse activiteiten. Voeg daarbij het feit dat mensen graag iets gratis krijgen, en je hebt ongetwijfeld een winnende combinatie.

Uiteindelijk zal het idee om dichter bij een vakantie te komen door luchtmijlen te besparen als gevolg van gezond eten, joggen en je tanden poetsen elke ochtend zeker veel mensen aanspreken. Maar is de app Gezonde levensstijl onschadelijk? Of heeft het een meer sinistere kant?

Het nieuwe probleem met wortelbeloningen

Carrot Rewards is ook niet de eerste keer dat we ons zorgen maken over tekenen in het Westen. In augustus 2015 gaf een bijgewerkt Facebook-patent aan dat de app zou kunnen worden gebruikt om geldschieters te helpen discrimineren ten opzichte van kredietnemers op basis van hun sociale netwerkverbindingen. Dit gaat enorm over het overwegen van hoeveel Facebook weet over mensen. Het geeft zeker alarmbellen over Carrot Rewards, vooral als je bedenkt dat een levensverzekeringsmaatschappij (Sun Life) de app openlijk ondersteunt.

Dus waar komt de informatie verzameld door de Carrot Rewards-app terecht? Dit is een belangrijke vraag. Helaas laat het privacybeleid gebruikers achter in een grijs gebied. Ann Cavoukian, uitvoerend directeur van het Privacy and Big Data Institute aan de Ryerson University (en voormalig commissaris voor informatie en privacy voor de Canadese provincie Ontario), vertelde ProPrivacy.com,

"Carrot Rewards belooft dat "geen van de verzamelde persoonlijke informatie wordt gedeeld en geaggregeerde gegevens niet zullen worden verkocht." En toch stellen ze vervolgens: "Carrot Rewards koopt punten van de plannen, die het vervolgens aan overheden verkoopt." Dit klinkt als een voor de hand liggende tegenstelling.

"Ik zou mensen waarschuwen tegen het verstrekken van hun persoonlijk identificeerbare informatie aan Carrot Rewards zonder een ironische verzekering dat GEEN informatie zal worden gedeeld met de overheid of een andere derde partij. Ze moeten overwegen om Privacy by Design Certification aan te vragen om gebruikers privacygarantie te bieden met betrekking tot hun praktijken."

Waarschuwing

Doe voorzichtig!

Kris Klein, directeur van de International Association of Privacy Professionals (IAPP), sluit zich aan bij dit standpunt. Klein gaf commentaar op het privacybeleid van Carrot Rewards,

“[Het is] interessant om een ​​erkenning te zien dat mensen zich misschien zorgen maken over het delen met de overheid. Voor mij roept het de vraag op wat voor soort partner de verschillende overheidsinstanties zijn? Welke rol spelen zij? Het is niet duidelijk uit een snelle blik op hun website. "

Net als Cavoukian waarschuwt Klein Carrot Rewards-gebruikers dat ze zich bewust moeten zijn van de privacykwesties die gepaard gaan met het gebruik van een dergelijke app:

“Als algemene regel denk ik dat je de redelijkheidstoets op deze schema's moet toepassen om te zien of ze slagen. Zeker, er is een gladde helling. Sommige programma's kunnen in orde zijn. Sommigen gaan mogelijk over de grens van wat redelijk wordt geacht.

"Omdat we zo vroeg met deze technologieën zijn begonnen, is het moeilijk om te voorspellen wat mensen, rechters of toezichthouders in de toekomst redelijk zullen achten. We hebben bijvoorbeeld al gezien dat de Privacy Commissioner tegen de verzekeringsbranche opkwam en om DNA-monsters vroeg. Het Parlement is zelfs betrokken geraakt en heeft hier enige tijd geleden een wet over aangenomen. Het is dus duidelijk dat er enkele soorten programma's zijn die we onredelijk achten.

"Dit alles om te zeggen, het Carrot Rewards-programma lijkt behoorlijk onschuldig. Ik hoop alleen dat mensen beseffen dat ze hun privacy opgeven om het spel te spelen. ”

De meningen zijn van de schrijver.

Titelbeeldtegoed is afkomstig van de Carrot Rewards-website.

Afbeelding credits: Marta Design / Shutterstock.com, Aleksandar Levai / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me