Facebook-landbouw – worden we gemolken?

Het voortdurende schandaal over hoe Cambridge Analytica in staat was toegang te krijgen tot en misbruik te maken van de profielen van 50 miljoen Facebook-gebruikers voor huursoldaten, heeft duidelijk gemaakt hoeveel van onze privacy we toevertrouwen aan het sociale media-netwerk.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg heeft uiteindelijk de dekking verbroken om een ​​verklaring af te geven over de situatie. Hoewel hij wel toegeeft dat Facebook de verantwoordelijkheid deelt voor wat er is gebeurd, is de kern van zijn functie bedoeld om ons te verzekeren dat onze privacy veilig is in de handen van Facebook.

"In dit geval hebben we de belangrijkste stappen een paar jaar geleden in 2014 al gezet om te voorkomen dat slechte actoren op deze manier toegang krijgen tot de informatie van mensen."

Vervolgens schetst hij de geplande stappen om de toegang van ontwikkelaars tot de persoonlijke gegevens van gebruikers verder te beperken en om de controle die gebruikers hebben over hun gegevens te verbeteren.

Dit is begrijpelijk, maar gaat voorbij aan het feit dat Facebook bestaat om uw persoonlijke gegevens te verzamelen en er geld mee te verdienen. Zo veel mogelijk te weten komen over u om zeer gepersonaliseerde advertenties (en, blijkbaar, politieke propaganda) te targeten, is het hele bedrijfsmodel van Facebook - ons melken van onze gegevens om vervolgens te verkopen aan de hoogste bieder en verder.

Als Facebook zijn kudde niet melkt, heeft het geen businessmodel als gratis service. Zoals het gezegde luidt: "Als u niet voor een product betaalt, bent u het product." Om dit punt te bewijzen, heb ik enkele onderhandse tactieken samengesteld die Facebook onlangs heeft gebruikt om uw gegevens te verslinden zonder uw medeweten of toestemming.

Facebook's gezichtsherkenningssoftware

In 2013 introduceerde Facebook gezichtsherkenning. Het verklaarde doel hiervan was om Facebook in staat te stellen vrienden te suggereren om foto's te taggen. Eerst werden foto's alleen gescand om goede vrienden te identificeren, maar alle foto's die naar Facebook zijn geüpload, worden nu gescand. Deze scans kunnen personen identificeren met een nauwkeurigheid van 98%, zelfs wanneer hun gezichten verborgen zijn.

Na een class-action-rechtszaak die nu het groene licht heeft gekregen, begon Facebook gebruikers te waarschuwen voor een nieuwe reeks tools die zijn ontworpen om te beheren hoe afbeeldingen die zijn verkregen via gezichtsherkenning worden gebruikt.

Maar hier is het ding. Met deze tools kunt u alleen bepalen wat andere gebruikers met afbeeldingen van u doen. U kunt Facebook niet vragen om geen foto's op afbeeldingen van u te scannen, en u kunt niet bepalen wat het doet met de gegevens die het verzamelt door u te herkennen in foto's die het heeft gescand.

Dit omvat waar, wanneer en met wie u was toen de foto werd genomen - wat uiterst intieme informatie is. Je kunt misschien voorkomen dat foto's van jezelf op Facebook-nieuwsfeeds verschijnen, maar je kunt niet voorkomen dat Facebook zelf data gaat minen.

Zoals bij veel van de pogingen van Facebook om gebruikers gerust te stellen dat het achter hun rug staat met betrekking tot privacy, zijn deze tools grotendeels rook en spiegels; ontworpen om de enorm intrusieve aard van Facebook zelf te verbergen.

Het is vermeldenswaard dat dankzij veel strengere privacyregels (zoals de komende AVG), gezichtsherkenningstechnologie niet wordt 'aangeboden' aan gebruikers in de EU of Canada.

Onavo VPN

In 2013 nam Facebook Onavo over, een Israëlisch bedrijf voor webanalyse dat ook een VPN-product op de markt bracht.

Een Virtual Private Network (VPN) is een technologie die is ontworpen om de privacy en veiligheid van zijn gebruikers te verbeteren. Het doet dit door een veilige verbinding tot stand te brengen tussen uw apparaat en een server die wordt beheerd door een VPN-provider. Dit voorkomt dat uw internetprovider, overheid of wifi-hackers uw gegevens kunnen zien of verstoren.

De VPN-provider kan uw gegevens echter zien, daarom is het belangrijk om een ​​betrouwbare VPN-provider te kiezen. Helaas betekent dit in het geval van Onavo vertrouwen op Facebook.

De Onavo Protect VPN-app wordt gebruikt door meer dan 33 miljoen iOS- en Android-gebruikers. De meesten zijn zich er waarschijnlijk niet van bewust dat het verklaarde doel is om "Facebook-producten en -services te verbeteren, inzicht te krijgen in de producten en servicemensen die mensen waarderen en betere ervaringen op te bouwen."

Dit is bijna het tegenovergestelde van het bieden van de privacy die de meeste mensen redelijkerwijs verwachten bij het gebruik van een VPN

In augustus 2017 meldde de Wall Street Journal dat Facebook gegevens had verzameld die via de Onavo-app waren verzameld om de prestaties van concurrenten zoals Snapchat te volgen, die van invloed waren op zijn beslissing om WhatsApp te kopen.

Aangezien Facebook vrijwel alles kan zien wat u online doet bij het gebruik van Onavo, zou dit privacy alarmbellen moeten doen rinkelen.

Facebook duwt nu Onovo VPN in zijn iOS-app onder 'Beschermen'" sectie van het navigatiemenu ...

Onavo VPN

Hoewel hij na een paar dagen uit de Google Play Store werd verwijderd, na verontwaardiging van gebruikers, bracht Onavo ook de Bolt App Lock-app uit. Dit was bedoeld om de veiligheid van gebruikers te verbeteren door apps te vergrendelen met een pincode, patroon of vingerafdruk.

Nogmaals, deze app werd gebruikt om gegevens van zijn gebruikers te verzamelen voor gebruik door Facebook.

“We verzamelen informatie over uw mobiele apparaat en de apps die zijn geïnstalleerd op. Dit omvat informatie over wanneer die apps worden gebruikt en apparaat- en netwerkinformatie. We gebruiken en analyseren deze info om ons te helpen Bolt App Lock, een Onavo-app, te bedienen en de service te verbeteren. Omdat we deel uitmaken van Facebook, dagen we deze informatie ook aan om Facebook-producten en -services te verbeteren, inzicht te krijgen in de producten en services die mensen waarderen en betere ervaringen op te bouwen. "

Of anders gezegd: de app die u zojuist hebt gedownload om uw beveiliging te verbeteren, is in feite Facebook-spyware.

Facebook's tweefactorauthenticatie

Eén factor-authenticatie vereist een enkele stap om uw identiteit te verifiëren, zoals het kennen van uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Two factor authentication (2FA) biedt een extra beveiligingslaag tegen hackers doordat u ook iets nodig hebt - vaak een telefoon - dat wordt gebruikt om uw identiteit te verifiëren. Het gebruik van 2FA verbetert daarom uw beveiliging aanzienlijk.

Helaas heeft Facebook 2FA als een onderhandse manier aangegrepen om de telefoonnummers van gebruikers te verkrijgen, zodat het hen kan spammen met sms-meldingen. Om nog erger te maken, elke poging om op deze berichten te antwoorden (zoals met het algemeen erkende "STOP" -bericht) resulteert in het antwoord dat op uw Facebook-prikbord wordt gepost.

Opgemerkt moet worden dat het onduidelijk is of dergelijke meldingen opzettelijk zijn of een "bug" zijn, maar gebruikers zoals Mathew Green twijfelden er niet aan wat hen overkwam.

Veel mensen suggereren dat de Facebook SMS-spam een ​​bug is. Bullshit. Iemand bij FB heeft een bewuste beslissing genomen om "gebruikers opnieuw te betrekken" door al die mobiele telefoonnummers te spammen die 2FA-gebruikers hadden ingevoerd. Helemaal geen bug.

- Matthew Green (@matthew_d_green) 14 februari 2018

Facebook-landbouw: conclusie

Facebook is stiekem en het antwoord op het Cambridge Analytica-schandaal is pure schadebeperking. Hoewel het positieve verbeteringen heeft aangebracht (en van plan is om er meer te maken), verandert niets aan het feit dat Facebook bestaat om uw privacy binnen te vallen en te profiteren van de gegevens die het verzamelt terwijl het dat doet. Wij zijn de kudde voor Facebook om te melken en door te verkopen als een product aan wie het nodig acht.

Geen enkele hoeveelheid gedoe met de privacy-instellingen die Facebook u verleent, zal dit veranderen. In de afgelopen dagen moedigden nieuwswinkels overal lezers aan om eenvoudig hun Facebook-accounts te verwijderen.

Dit is zeker geen slecht idee, maar zelfs het verwijderen van je Facebook-account is niet voldoende om te voorkomen dat je wordt gevolgd en geprofileerd door de sociale media-gigant. Bijna elke webpagina op internet heeft Facebook "Vind ik leuk" -knoppen die worden gebruikt om zelfs niet-Facebook-gebruikers te volgen.

Het is ook bijna zeker dat Facebook niet alle gegevens verwijdert die het over u heeft verzameld wanneer u uw account verwijdert.

Dat gezegd hebbende, het verwijderen van je Facebook-account is een goed begin in de strijd tegen dit bedrijfsmonster dat je persoonlijke privacy, objectieve waarheid en liberale democratie opoffert op de afwisseling van (grotendeels onbelaste) winst. We hebben hier instructies voor.

De realiteit is dat Facebook ongetwijfeld een van 's werelds grootste datatelers is, en door naar de pompen te gaan met onze persoonlijke informatie, financieren we herhaaldelijk de geldkoe.

Afbeeldingsbron

https://itunes.apple.com/us/app/onavo-protect-vpn-security/id577491499?mt=8

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me