Het Smart TV Data Privacy-dilemma

Een nieuwe studie gepubliceerd door Consumer Reports (CR) onthult het invasieve karakter van veel populaire Smart TV's op de markt. Het gedetailleerde onderzoek - dat ook licht werpt op de kwetsbaarheid van veel populaire smart-tv's voor hacking - werd uitgevoerd in samenwerking met technici van Disconnect en medewerkers van Ranking Digital Rights. Het rapport toont aan dat consumenten worden gestoomd om onacceptabele niveaus van snuffelen thuis te accepteren.

In de VS kwam 69 procent van de tv's die in 2017 verscheepten met internetverbinding. Helaas brengt die connectiviteit een aantal uiterst zorgwekkende gevolgen met zich mee voor de privacy. Smart TV's bieden consumenten de mogelijkheid om content te streamen met behulp van populaire apps zoals Netflix en Hulu. Hiermee kunnen consumenten ook snel naar inhoud zoeken met behulp van spraakopdrachten.

Helaas gebruiken fabrikanten die toegevoegde functionaliteit voor spoorweggebruikers om zeer invasieve machtigingen te accepteren. Volgens het marktonderzoeksbureau, IHS Markit, zijn 82 miljoen slimme tv's al op weg naar Amerikaanse huizen. Het nieuw uitgebrachte rapport benadrukt dat het waarschijnlijk is dat bijna alle 82 miljoen van die huizen op zijn minst enkele invasieve toestemmingen hebben geaccepteerd.

FTC-voorschriften

In 2017 kreeg de Smart TV-fabrikant Vizio een boete voor het verzamelen van gegevens zonder eerst toestemming van de consument te krijgen. Vizio werd betrapt op het scannen van pixels en andere methoden om erachter te komen welke tv-shows, films en reclamespots kijkers hadden bekeken. Volgens de Federal Trade Commission (FTC) had Vizio 'dagelijks tot wel 100 miljard datapunten van miljoenen tv's vastgelegd'. Vizio had die gegevens vervolgens voor een nette winst aan derde adverteerders verkocht.

Vizio moest genoegen nemen met de Federal Trade Commission voor $ 1,5 miljoen en de staat New Jersey voor $ 2,2 miljoen. Sindsdien heeft de Federal Trade Commission duidelijk gemaakt dat alle smart-tv's toestemming van gebruikers moeten krijgen voordat ze op zoek gaan naar gegevens om aan derden te verkopen. Je zou hopen dat deze wijziging van de regelgeving de privacy van Amerikaanse consumenten enorm heeft verbeterd, maar de realiteit is heel anders.

Het dilemma

Stel je het scenario voor, je hebt zojuist je Smart TV gekocht en staat op het punt hem aan te zetten en het installatieproces uit te voeren. Als je op de hoogte bent van digitale privacy, denk je bij jezelf:

"Echt niet! Niet ik! Ik ga extra voorzichtig zijn en geen draconische bewaking accepteren van (vul hier de naam van de fabrikant in). Mijn tv - mijn regels ”

Dit is een volkomen eerlijke veronderstelling om te maken. De wet in de VS bepaalt immers onomkeerbaar dat consumenten toestemming moeten geven voordat gegevens kunnen worden verzameld. Helaas blijken dergelijke gedachten in de praktijk een fantasie te zijn. De CR-studie toont aan dat mensen simpelweg niet de vrije wil krijgen om af te zien van bedrijfssurveillance als ze een internetverbinding willen.

Cr Smart Tv

De Consumer Reports Study

Om zijn onderzoek uit te voeren, heeft CR vijf smart-tv's gekocht van reguliere retailers. De Samsung UN49MU8000 en de LG 49UJ7700 werken elk op aangepaste besturingssystemen. De andere drie (TCL 55P605, Sony XBR-49X800E, Vizio P55-E1 SmartCast TV) maken gebruik van software van derden (respectievelijk Roku, Android TV en Chromecast).

CR vond dat consumenten, om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van de internetconnectiviteit van deze tv's, ten minste enkele invasieve machtigingen moesten accepteren. Het nalaten hiervan resulteerde in een volledig verlies van de functies waarvoor de consument de tv had gekocht voor:

“We ontdekten dat het niet altijd eenvoudig is om te begrijpen waar je mee instemt tijdens het installatieproces. En als u machtigingen weigert, kunt u een verrassende hoeveelheid functionaliteit verliezen. Eén tv vereist zelfs dat u tijdens de installatie een breed privacybeleid accepteert voordat u de meest elementaire, internetvrije functies kunt gebruiken, zoals tv kijken met een antenne. "

Uit het onderzoek bleek dat, zelfs als gebruikers alleen automatische inhoudherkenning (ACR) weigerden om te stoppen met het verzamelen van gegevens over hun kijkgewoonten door de tv, er nog steeds een basisprivacybeleid werd ingeroepen dat vroeg "om het recht om informatie te verzamelen over uw locatie, welke streaming-apps u klik op en meer.

Het ergste van het lot: de Sony Smart TV had een "alles of niets privacybeleid" die consumenten moesten accepteren, zelfs om de meest elementaire functies te gebruiken (zoals het gebruik van de tv zonder internetverbinding en met een ouderwetse antenne).

Smart Tv-dilemma

Disfunctionele voorschriften

Het lijkt redelijk om aan te nemen dat het onwaarschijnlijk is dat consumenten hebben betaald voor op internet aangesloten tv's om zich tijdens de toestemmingsfase van het installatieproces af te melden voor die connectiviteit. Het CR-rapport toont aan dat fabrikanten doelbewust bedrijfstoezicht op consumenten afdwingen.

De voorschriften werken niet en de FTC moet dit probleem dringend opnieuw bekijken. Het bewijsmateriaal bewijst dat het niet voldoende is om te bepalen dat aan consumenten toestemming wordt gevraagd, dat de FTC ook moet ingrijpen en ervoor moet zorgen dat consumenten de tv's die ze kopen kunnen gebruiken - zelfs als ze helemaal niet willen snuffelen.

Bovendien is dit probleem wereldwijd. Smart TV's waren goed voor het merendeel van de tv's die in 2017 op de markt beschikbaar waren. In 2018 zal die trend zich kristalliseren - er worden bijna geen internetvrije modellen meer verkocht. Dat betekent dat bedrijven onvermijdelijk voet aan de grond krijgen in steeds meer huizen over de hele wereld.

Wat kunnen consumenten doen??

Als je al een smart-tv hebt en je niet had gerealiseerd dat de toestemmingen waarmee je akkoord ging je privacy binnendringen, kun je opnieuw beginnen door de fabrieksinstellingen te herstellen. Hiermee kunt u het installatieproces opnieuw doorlopen, u afmelden voor ACR en gaan voor het beste privacybeleid dat beschikbaar is. Helaas is het waarschijnlijk dat je enkele invasieve instellingen moet accepteren.

Als u uw tv voor het eerst instelt, moet u ervoor zorgen dat u zich afmeldt voor ACR, wat de meest invasieve instelling is. Je enige andere optie is om de tv los te koppelen van wifi, maar dan verlies je de internetverbinding. Als u de tv niet met internet verbindt, betekent dit dat u alle invasieve functies kunt accepteren, want zonder internetverbinding kan de fabrikant u niet rondneuzen.

Een manier om te voorkomen dat fabrikanten van Smart TV uw IP-adres aan andere bedrijven geven, is door een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken. Een VPN is een online service waarmee mensen hun IP-adres (locatie) kunnen verbergen. Hoewel de tv-fabrikant weet wie je bent, is het toch verstandig om je IP-adres te verbergen. Dit betekent dat wanneer de tv-fabrikant datasets over u aan adverteerders verkoopt, deze niet aan uw echte IP-adres worden gekoppeld. Natuurlijk kun je met een VPN voor Smart TV massa's extra inhoud deblokkeren, wat ook een pluspunt is!

Tot slot is het vermeldenswaard dat het misschien beter is om te kiezen voor slimme functies met minder privacyinbreukmakende apparaten zoals een Chromecast of een Amazon Fire TV-stick. Beide apparaten zijn minder invasief dan een smart-tv omdat ze alleen de specifieke dingen kunnen bekijken die u bekijkt wanneer u ze gebruikt (in plaats van alles).

De meningen zijn van de schrijver.

Titel afbeelding tegoed: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Afbeelding credits: Scanrail1 / shutterstock.com, Asier Romero / shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me