Hoe Social Media Websites in Sri Lanka te deblokkeren

Sociale mediasites en berichtenservices zijn sinds medio vorige week zwart geworden in Sri Lanka. Afgelopen woensdag begon de overheid ISP's te dwingen populaire websites zoals Facebook, WhatsApp, Instagram en Viber te verduisteren. De black-outs werden bevolen als onderdeel van een hardhandig optreden tegen wat de regering heeft omschreven als "ongebreidelde haatdragende taal" binnen de natie.

Een noodtoestand is uitgeroepen nadat geweld uitbrak in de stad Kandy in de centrale regio van het eiland. De brutale confrontaties vinden plaats tussen de lokale Sinhalese boeddhistische en moslimbevolking.

Volgens de regering werden valse meldingen van etnisch gemotiveerde aanvallen via sociale media verspreid om de situatie te verergeren. Er zijn zelfs rapporten verschenen over informatie voor het verspreiden van bommen via sociale media.

Voor burgers van Sri Lanka of bezoekers van het land die sociale mediasites gebruiken om te communiceren met vrienden en familie, hebben de black-outs geleid tot een onvermogen om te communiceren met geliefden. Gelukkig kan iedereen die in de natie woont of die met familie en vrienden wil communiceren, weer toegang krijgen tot gecensureerde websitediensten door een top VPN te gebruiken.

Raciale kloof

Volgens rapporten vielen “boze menigten bestaande uit de meerderheid van de Sinhalese etnische groep” moslimgemeenschappen aan - inclusief moskeeën. Moslims werd geadviseerd om "blijf thuis en sluit hun winkels in de stad Digana." Rellen braken uit en lege winkels werden platgebrand door boze boeddhisten. Ten minste één persoon - een 27-jarige imam genaamd Abdul Basith - werd gedood bij een woningbrand. Zijn vader Fayaz Samsudeen zei dat hij vast zat op de tweede verdieping:

“Toen het vuur begon, schreeuwde hij om hulp en vroeg mensen ons te helpen het huis uit te komen. Er is geen manier om van boven naar buiten te gaan, maar we dachten dat hij zou zijn ontsnapt. In de ochtend toen we terugkwamen om ons huis te zien, vonden we zijn lichaam. '

Sri Lanka is sinds het einde van de burgeroorlog in 2009 enigszins onstabiel gebleven. Die burgeroorlog woedde 26 jaar lang tussen regeringstroepen en Tamil-separatisten. Helaas zijn de spanningen nog steeds hoog en neemt de vervolging van de islamitische minderheid in Sri Lanka toe.

Gebrand gebouw

Situatie die rustiger wordt

Sinds het geweld afgelopen woensdag uitbrak, wordt aangenomen dat de situatie in de centrale regio van het eiland aanzienlijk is gekalmeerd. Bovendien wordt aangenomen dat reizigers die zich over het eiland begeven om iconische boeddhistische tempels en monumenten te bezoeken, grotendeels onaangetast zijn gebleven.

Ondanks de verbetering worden toeristen gewaarschuwd om uiterst voorzichtig te zijn en direct naar hun hotels te gaan, vooral wanneer ze de bebouwde kom in zowel Kandy als de hoofdstad Colombo bezoeken. Hoewel de onrust is verdwenen, zijn er angsten dat deze opnieuw zou kunnen ontbranden. Volgens een woordvoerder van de regering, Dayasiri Jayasekera, blijft de noodtoestand ten minste tien dagen van kracht.

Sri Lanka

Lopende black-outs?

Mensen in het land verwachtten aanvankelijk dat sociale mediasites op zaterdag worden geblokkeerd. Het lijkt er echter op dat sommige plaatsen nog steeds last hebben van internet black-outs, black-media black-outs en ernstige bandbreedtebeperking waardoor burgers geen toegang meer hebben tot online diensten. Naast die black-outs op internet heeft de overheid een avondklok ingesteld om mensen in de bebouwde kom van de straat te houden.

Voor bezoekers van het land die sociale media-websites moeten gebruiken om dierbaren thuis veilig te stellen, is een Virtual Private Network (VPN) de perfecte oplossing. Met een VPN kan iedereen in Sri Lanka zich voordoen als in een ander land. Het resultaat is dat iedereen bandbreedtebeperking en website-blackouts kan omzeilen om toegang te krijgen tot sociale mediasites in Sri Lanka.

Vooralsnog is niet bekend wanneer volledige toegang tot sociale mediasites en berichtenservices zoals Viber zal worden hervat. Iedereen in het land wordt echter geadviseerd om VPN-service te gebruiken voor het geval er zich verder uitbraken van geweld voordoen. Vooral omdat dit de tweede keer in twee weken is dat zich grote incidenten hebben voorgedaan.

Slechts een week voor deze laatste uitbarstingen viel een vergelijkbare menigte moslims aan die in een oostelijke regio van Sri Lanka woonden. Dat geweld brak uit nadat een Sinhalese vrachtwagenchauffeur gewond was geraakt door een groep moslimmannen in een "incident met woede op de weg". De vrachtwagenchauffeur stierf dagen later aan zijn verwondingen - waardoor raciale spanningen ontstonden.

Sri Lanka Vpn

Wees voorbereid op verdere black-outs

Gezien de politieke situatie wordt een VPN ten zeerste aanbevolen. Een maandelijks abonnement kost slechts $ 11,99, wat een triviale investering is om ervoor te zorgen dat u dierbaren kunt blijven informeren over uw veiligheid terwijl u door het land reist.

Het goede nieuws is dat het grootste deel van de natie onaangetast lijkt te zijn en reizigers erin slagen om relatief gemakkelijk rond te komen gezien de kritieke situatie.

De meningen zijn van de schrijver.

Titel afbeelding tegoed: Wasan Ritthawon / Shutterstock.com

Afbeelding credits: Kanda Saelee / Shutterstock.com, Nila Newsom / Shutterstock.com, Denys Prykhodov / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me