Hotspot Shield beschuldigd van rondneuzen op gebruikers

Deze week is er een controverse opgedoken in de wereld van Virtual Private Networks (VPN's). Het omringt een in de VS gevestigde provider genaamd Hotspot Shield. Het VPN-bedrijf bestaat al sinds 2008. Sindsdien heeft het wereldwijd in totaal ongeveer 500 miljoen downloads genoten. Dat is een verbazingwekkend aantal downloads. De VPN heeft deze opgebouwd door de service gratis aan te bieden aan ongeveer 97% van zijn gebruikers.

Nu heeft een non-profit advocacy-groep, het Center for Democracy and Technology (CDT), een klacht van 14 pagina's ingediend bij de Federal Trade Commission (FTC), waarin staat wat het voelt om te zijn "oneerlijke en misleidende handelspraktijken." Dit nieuws kwam voor mij als een verrassing, omdat ik weet dat de ProPrivacy.com-recensie van Hotspot Shield de lezers (in het gedeelte Privacy en beveiliging) vertelt dat:

"De servicevoorwaarden van Hotspot Shield geven het bedrijf het recht om informatie over gebruikersactiviteiten te verzamelen en die informatie met derden te" delen "."

Ik heb rechtstreeks contact opgenomen met CDT om wat meer informatie te krijgen over wat Hotspot Shield volgens mij verkeerd deed. Joseph Jerome van CDT vertelde ProPrivacy.com het volgende:

“Ik zou zeggen dat de review van ProPrivacy precies aangeeft wat Hotspot Shield verkeerd doet. Zoals de beoordeling aangeeft, is er veel geheime tracking gaande met Hotspot Shield en veel verwarring over wat de VPN wel en niet doet, vooral als u betaalt voor de "reclamevrij" versie. Dat is misleidend en oneerlijk voor de consument. Punt.

"Het privacybeleid van Hotspot Shield is gewoon niet duidelijk. Het is ook begraven onder verklaringen in de app store dat de VPN geen logboeken heeft, de vertrouwelijkheid en anonimiteit beschermt en geen "persoonlijk" informatie. Wat moeten consumenten van deze situatie maken? Hotspot Shield kan dingen niet beide kanten op hebben - VPN's kunnen niet het ene zeggen en het andere doen als het gaat om het beschermen van de privacy. Dat is een fundamenteel principe van artikel 5 van het verbod van de FTC Act op oneerlijke en misleidende handelspraktijken. "

Persoonsgegevens

Het lijdt geen twijfel dat het privacybeleid van Hotspot Shield enigszins onhandig is naast de claims in de App Store. In de Android Play Store zegt de VPN,

"Vermom uw online identiteit en krijg toegang tot geblokkeerde apps en sites met Hotspot Shield, terwijl u uw mobiele activiteiten anoniem, privé en veilig houdt!"

Die verklaring lijkt zeker niet consistent te zijn met een service die toelaat in haar beleid om gegevens te verzamelen en deze met derden te delen. Dat is een praktijk die we hier op ProPrivacy.com altijd veroordelen - het is een van de vele redenen waarom we mensen waarschuwen voor gratis VPN-services.

Een informele kijk op het privacybeleid van Hotspot Shield, dat voor het laatst werd bijgewerkt in 2015, trekt meteen een wenkbrauw op:

“Behalve zoals uitgelegd in deze kennisgeving, verzamelt AnchorFree geen persoonlijke informatie over u wanneer u de service gebruikt. 'Persoonlijke informatie', ook wel persoonlijk identificeerbare informatie genoemd, is informatie die aan een specifieke persoon kan zijn gekoppeld.

"Voorbeelden van persoonlijke informatie zijn onder meer naam, e-mailadres, postadres, mobiel telefoonnummer en creditcard- of andere factuurgegevens. Houd er echter rekening mee dat AnchorFree voor de doeleinden van deze privacyverklaring uw IP-adres of unieke apparaat-ID niet opneemt in de definitie van persoonlijke informatie. "

Het idee dat IP-adressen niet als persoonlijke informatie moeten worden beschouwd, is belachelijk. Met een formulering als deze begint de klacht van de CDT bij de FTC zeker te dalen.

Cdt Grab

Veel problemen

Zoals onze beoordeling al aangeeft, heeft Hotspot Shield ook andere problemen. Uit een recent onderzoek van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) is gebleken dat de apps van Hotspot Shield trackingsoftware bevatten. Dit registreert zowel de activiteiten van zijn gebruikers als verkoopt die gegevens aan adverteerders. In feite ontdekten de onderzoekers vijf verschillende trackingbibliotheken die verborgen waren in de code van Hotspot Shield.

Bovendien bleek uit het CSIRO-onderzoek dat Hotspot Shield gebruikers omleidde naar gelieerde links toen ze specifieke webadressen zoals eBay, Alibaba, Best Buy, Target, Macy's en anderen invoerden. Wanneer een gebruiker van Hotspot Shield iets van die websites koopt, ontvangt Anchor Free dus een commissie.

Het is vermeldenswaard dat het moederbedrijf van Hotspot Shield, Anchor Free, een apart bedrijf heeft dat advertenties van Hotspot Shield-gebruikers bedient - zowel in de app als op de webpagina's die ze bezoeken.

Ankervrij

Niets uit het gewone

VPN's die hun diensten gratis aanbieden, moeten altijd met argwaan worden beschouwd. Het aanbieden van een snelle en betrouwbare VPN-service met sterke codering, veel servers en een waterdicht privacybeleid is niet gratis voor de eindgebruiker tenzij de VPN elders een inkomstenstroom creëert.

Toegegeven, sommige VPN's bieden vertrouwde gratis VPN-services die zijn ontworpen om gebruikers te verleiden zich te abonneren op de volledige premiumservice. Die gratis VPN's offeren de privacy van hun gebruikers niet op. Ze beperken de service echter wel met bandbreedtegrenzen of gebruikslimieten van ongeveer 500 Mb per maand.

Hotspot Shield valt daarentegen in een andere categorie gratis VPN's. Het biedt de service gratis door advertenties te gebruiken om een ​​inkomstenstroom te creëren. Het privacybeleid stelt duidelijk dat het gegevens zal verzamelen en delen met derden. De vraag is, wat zijn die gegevens? En doet de VPN iets fundamenteel verkeerd?

Vraagteken

Een ontkenning

We besloten contact op te nemen met Hotspot Shield om het bedrijf de kans te geven zijn mening te geven over de aantijgingen van de CDT. Het gaf me de volgende officiële verklaring:

“AnchorFree is een erkend leider in online privacy van consumenten en internetvrijheid. Onze Hotspot Shield-applicatie wordt vertrouwd door meer dan 500 miljoen gebruikers, die erop vertrouwen om toegang tot alle informatie van de wereld te beveiligen. Wij geloven sterk in online consumentenprivacy.

"Dit betekent dat de informatie die gebruikers van Hotspot Shield aan ons verstrekken nooit is gekoppeld aan hun online activiteiten wanneer ze Hotspot Shield gebruiken, we slaan geen IP-adressen van gebruikers op en beschermen de persoonlijk identificeerbare informatie van gebruikers van zowel derden als van onszelf.

"De recente beweringen van een non-profit advocatengroep, het Centrum voor democratie en technologie, zijn ongegrond. Hoewel we de CDT prijzen voor hun toewijding om de privacy van gebruikers te beschermen, waren we verrast door deze aantijgingen en waren we ontzet dat de CDT geen contact met ons had opgenomen om hun zorgen te bespreken. "

Zoals u ziet, beweert de VPN geen IP-adressen of persoonlijk identificeerbare informatie op te slaan. Dit lijkt in contrast te staan ​​met de bewering van het privacybeleid dat IP-adressen niet als 'persoonlijke informatie' worden beschouwd en dat het bedrijf gegevens opslaat en deelt met derden. Ik heb Tim Tsoriev van Anchor Free hierop gewezen, waarop hij reageerde,

“We bewaren de persoonlijk identificeerbare informatie van onze gebruikers niet en verkopen deze niet aan derden. We verzamelen geen IP's van onze gebruikers.

"U hebt gelijk dat ons bestaande privacybeleid een verkeerd bericht verzendt. We zijn bezig deze bij te werken om de realiteit weer te geven over hoe onze systemen werken, en de realiteit is dat veel van de onderstaande items niet nauwkeurig zijn. "

Een succesverhaal?

Als het gaat om de bescherming van de privacy van consumenten, is het van essentieel belang dat het privacybeleid van bedrijven goed wordt gecontroleerd. Slecht geformuleerd en verwarrend privacybeleid dat een element van twijfel achterlaat, kan uiterst frustrerend zijn voor consumenten. Bovendien kunnen ze consumenten doen geloven dat ze een serviceniveau krijgen dat ze in werkelijkheid niet zijn.

In het geval van VPN's - waar mensen vertrouwen op de service om hen privacy te bieden - is die noodzaak des te acuter. Daarom juichen we de CDT toe dat hij dit probleem bij de FTC heeft aan de orde gesteld.

Als we de opmerkingen van Hotspot Shield tegen de nominale waarde nemen, lijkt het erop dat de VPN gelooft dat het de gegevens van zijn gebruikers niet ten onrechte heeft verwerkt. Dit is heel goed mogelijk. Hier bij ProPrivacy.com begrijpen we dat het voor VPN's niet moeilijk is om bepaalde gegevens over hun gebruikers bij te houden zonder ook persoonlijk identificeerbare informatie op te slaan.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een VPN weet hoeveel gebruikers het heeft in een bepaald land, zonder dat het het IP-adres van elke individuele gebruiker bijhoudt.

Voor nu zullen we moeten wachten op het onderzoek van de FTC om er zeker van te zijn dat dit het geval is. De suggestie van Hotspot Shield om zijn privacybeleid bij te werken is echter zeker goed nieuws. Voor zover ik weet, is dat precies wat CDT hieruit wilde halen: duidelijkheid voor consumenten. Als zodanig lijkt deze klacht al tot een positief resultaat te hebben geleid.

Verwarde vrouw

Moet ik Hotspot Shield gebruiken?

Of je de VPN van Anchor Free moet gebruiken, is echt aan jou. Er is geen twijfel dat er betere VPN's zijn, met een beter privacybeleid.

Hotspot Shield heeft echter zijn voordelen als u wilt dat een VPN online inhoud deblokkeert in een land waar censuur is. Als u een VPN nodig hebt om de strikte websiteblokken van een verhuurder te omzeilen, of blokken opgelegd door een andere lokale netwerkbeheerder (zoals een werkplek), kan Hotspot Shield ook werken. Bovendien helpt het om uw gegevens te beveiligen terwijl u op openbare WiFi bent (zodat hackers uw wachtwoorden en bankgegevens niet kunnen stelen) en privé (van uw internetprovider en de overheid snuffelen). Hotspot Shield doet deze dingen met succes.

Uiteindelijk moet u zich afvragen welk niveau van privacy u wenst. Als een gratis VPN die je advertenties dient en geld aan je verdient niet echt een probleem is, dan kan Hotspot Shield een uitkomst zijn. Veel mensen op locaties zoals Turkije en Oekraïne gebruiken de VPN met succes om black-outs van de overheidswebsite te omzeilen.

Aan het einde van de dag, als een VPN gratis is, moet het met argwaan worden beschouwd. Als u de allerbeste privacy wilt die online beschikbaar is, moet u bijten en investeren in een top VPN-service.

Honingpot

Laatste gedachten

Onthoud ten slotte dat de kans bestaat dat Hotspot Shield in werkelijkheid meer fout doet dan het toegeeft. In het ergste geval kan het zelfs een honeypot zijn. Sinds de VS hebben besloten internetproviders gegevens aan derden te laten verkopen, zijn veel Amerikaanse burgers begonnen VPN's te gebruiken. Hotspot Shield heeft een bijzonder grote instroom gehad.

Dat is zorgwekkend, omdat de VPN in de VS is gevestigd. Als zodanig had het gemakkelijk een bevel tot bevel en gag kunnen krijgen en in het geheim gegevens kunnen verzamelen voor de Amerikaanse overheid. Alleen al om deze reden is dit verhaal de moeite waard om in de gaten te houden. Het is misschien de moeite waard om weg te blijven van Hotspot Shield totdat de FTC het vertrouwen in de service herstelt.

De meningen zijn van de schrijver.

Titel afbeelding tegoed: Hotspot Shield startpagina.

Afbeelding credits: CDT, Anchor Free, amasterphotographer / Shutterstock.com
Peshkova / Shutterstock.com
NatBasil / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me