International Sports Piraterij Crackdown vertoont tekenen van succes

Het streamen van sportwedstrijden online, of het bekijken ervan op tv-abonnementpakketten, kan duur zijn. Dus sportfans die niet veel geld hebben, wenden zich soms tot piraterij voor hun oplossing. Onlangs is piraten online echter veel moeilijker geworden. De reden? Overheden en wetshandhavingsinstanties werken harder aan het bestrijden van piraterij namens de entertainmentindustrie.


In Spanje hebben de autoriteiten onlangs zeven mensen gearresteerd voor het runnen van verschillende sportgerelateerde piraterijwebsites. Volgens de politie heeft een landelijk onderzoek geleid tot gecoördineerde invallen en arrestaties. De politie hoopt tot nu toe een sportpiraterij te sluiten die naar verluidt ongeveer 1,4 miljoen euro heeft opgeleverd.

De arrestaties gebeurden eind vorige week, tijdens invallen in Madrid, Alicante, Albacete, Gandía en Valencia. De zeven gearresteerde mannen hadden websites beheerd die enorm goedkopere toegang bieden tot streaming voetbalwedstrijden.

Volgens de politie coördineerden de mannen een geavanceerde piraterijring die voetbalwedstrijden bood via streaming, directe download, abonnementstreaming en peer-to-peer distributie. Het is dit ongewoon gevarieerde aanbod van platformen waarmee de website-ontwikkelaars massaal financieel rendement konden halen uit hun illegale activiteiten.

Tijdens hun onderzoek hebben de Spaanse autoriteiten vastgesteld dat de servers voor de voetbalpiraterij zich niet alleen in Spanje, maar ook in Frankrijk, Canada en de VS bevonden. Dat onderzoek is aan de gang sinds het midden van 2016, toen de Spaanse belangrijkste voetbalcompetitie - La Liga - officieel klaagde over piraterij.

Op dat moment klaagden vertegenwoordigers die voor La Liga werkten, dat ze ongeveer 13 websites hadden ontdekt die illegale toegang bieden tot Spaanse voetbalwedstrijden en andere internationale competities.

Anti-piraterij wetgeving succes

Enorme operatie

De Spaanse autoriteiten hebben verklaard dat de operatie uiterst professioneel en met succes werd beheerd.

Volgens bronnen dicht bij het onderzoek profiteerden website-ontwikkelaars vooral van advertenties die verschenen op pagina's die piraterijvoetbal bevatten. De politie heeft ook onthuld dat de exploitanten van de site hadden geprobeerd de operatie moeilijker te sluiten te maken door verspreide servers en intermediaire bedrijven te gebruiken, evenals "anonimiseringsservices voor serverlocaties".

De autoriteiten hebben talloze bankrekeningen bevroren waarvan wordt aangenomen dat ze aan de operatie zijn gekoppeld. Bovendien beweren wetshandhavers dat invallen op acht huizen enorm veel bewijs hebben gegenereerd. De politie zegt dat het onderzoek nog steeds aan de gang is en kan leiden tot het afsluiten van de website en arrestaties.

Voor mensen die graag gratis voetbal kijken, zullen de website-shutdowns waarschijnlijk een plotseling gat in hun amusementsschema veroorzaken. Helaas voor liefhebbers van illegale sport, zijn de sluitingen van websites ook niet beperkt tot alleen Spanje.

Gecensureerde voetbalstream

Internationaal optreden

In het VK heeft de regering dit jaar wetgeving aangenomen die internetproviders (ISP's) dwingt om illegale streams van Premier League-wedstrijden te sluiten zodra ze deze ontdekken. Dit betekent dat zelfs last-minute streams van wedstrijden worden afgesloten zodra ze in realtime worden ontdekt.

Dit maakt het voor Britse voetbalfans veel moeilijker om te voorkomen dat ze grote sommen geld moeten betalen om voetbal te kijken. Volgens Sky's hoofd van de rechtszaak werkt het. Matthew Hibbert kondigde op een industriecongres deze week aan dat het onmogelijk was geworden om vrij voetbal in het VK te streamen dankzij die nieuwe site-blocking wetten.

Hibbert sprak op de conferentie Cable and Satellite Broadcasting Association of Asia (CASBAA) 2017 en vertelde het publiek dat illegale streaming van voetbalwedstrijden in het VK zo goed als was uitgeroeid.

Overdreven claims

Als men Hibbert op zijn woord zou geloven, zou men veronderstellen dat het Premiership erin slaagt de nieuwe wetten te gebruiken om piraterijvoetbal in het VK volledig te verduisteren. De realiteit is echter dat mensen nog steeds settopboxen gebruiken, zoals Kodi-boxen, om vrij voetbal te streamen. Bovendien blijven er veel websites beschikbaar - bijvoorbeeld streaming-sites in China - die gratis Premiership-wedstrijden laten zien.

Volgens bronnen die de beschikbaarheid van illegale voetbalstreams in het VK hebben gemonitord, is zelfs de helft van de twaalf populaire sites die streams aanbieden nog steeds actief op wedstrijddagen. Onderbrekingen in het voetbal zijn meestal alleen intermitterend.

Ondanks deze bevindingen heeft 2017 een veel meer gecoördineerde inspanning van overheidsinstanties - binnen verschillende regio's - gezien om sportpiraterij aan te pakken. Het nieuws dat uit de CASBAA-conferentie komt, is dat burgers kunnen verwachten dat soortgelijke piraterij-executies effectiever worden naarmate de tijd verstrijkt. In het VK heeft een gecoördineerde inspanning geleid tot een succesvolle aanpak van illegale voetbaluitzendingen in pubs. Bovendien zijn veel leveranciers van illegale streaming-apparaten (ISD) met succes vervolgd voor het verkopen van apparaten.

Mensen die goedkoop online naar voetbal of andere sporten willen kijken, zullen merken dat officiële voetbalpakketten tegen verschillende prijzen over de hele wereld kunnen worden gekocht. BeIN Sports biedt bijvoorbeeld enorme hoeveelheden sport (inclusief voetbal) aan de markt in het Midden-Oosten tegen zeer betaalbare prijzen.

ProPrivacy.com accepteert geen inbreuk op het auteursrecht. Hoewel we weten dat VPN's kunnen worden gebruikt om uw locatie naar een ander land te vervalsen en zo geografische beperkingen te boven te komen, is hun primaire doel om u online beveiliging en privacy te bieden. Allereerst bevelen we daarom aan om een ​​VPN te gebruiken.

De meningen zijn van de schrijver.

Titel afbeelding tegoed: Brian A Jackson / Shutterstock.com

Afbeelding credits: Bloomicon / Shutterstock.com, één foto / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me