Is Google-clips ‘Lifelogging’ een stap te ver?

Het nieuwste accessoire van Google, Clips, is een automatisch draagbare camera die de gezichten van uw dierbaren leert kennen. Het belooft de manier waarop je familieherinneringen vastlegt te transformeren, maar is het beter dan een smartphone? Of is het gewoon eng?

Wat is Google Clips?

De poging van Google om de lifelogging-trend nieuw leven in te blazen, wordt alleen op de markt gebracht voor de 'sharenting'-generatie - de 44% van de ouders die foto's van hun gezin op sociale media delen.

De draagbare camera leert het gezicht van de mensen en dieren waarmee u het vaakst samenwerkt. Het gebruikt deze informatie om te beslissen wanneer zeven seconden clips moeten worden gemaakt van wat of met wie u ook interactie hebt.

Met de Google Clips-app kunt u vervolgens alle clips bekijken en beheren die de hele dag zijn gemaakt. Je kunt degenen die je leuk vindt delen met je sociale netwerk.

Google heeft benadrukt dat, net als bij een conventionele camera, alle afbeeldingen gecodeerd op uw apparaat blijven totdat u ervoor kiest ze te verwijderen. Nieuws van de release heeft echter bekende angsten over privacy en veiligheid met zich meegebracht.

Lifelogging

Lifelogging is het volgen en opslaan van uw eigen persoonlijke gegevens, en het is niets nieuws. Velen van ons gebruiken nu gezondheids-tracking-apps die vooraf op onze telefoons worden geladen. Deze monitoren gegevens over waar we trainen, voor hoe lang, en zelfs onze hartslag, algemene fitheid en stressniveaus.

Het meest succesvolle voorbeeld is de draagbare GoPro-videocamera. Dit werd populair bij sportfanaten. Het heeft YouTube overspoeld met point-of-view clips van adrenalinejunkies die over berghellingen rennen en uit vliegtuigen springen.

Lifelogging-afbeeldingen zijn er al sinds het Microsoft MyLifeBits-project van 2001. Ondanks de beschikbare hardware en apps heeft de praktijk zich echter niet bewezen.

Hoe denkt Google Clips dit te veranderen?

Op het eerste gezicht lijkt Google Clips niets radicaal te doen anders dan eerdere pogingen om ons leven te laten registreren, zoals de inmiddels ter ziele gegane Autograaf. Nadat de operaties in oktober 2016 waren beëindigd, gebruikte de ‘intelligente’ camera van Autographer soortgelijke software als Google om te kiezen wanneer de beste foto's werden gemaakt.

Een groot verschil is dat Clips video's van zeven seconden zullen maken. U kunt hieruit stilstaande beelden kiezen wanneer u bekijkt wat het apparaat heeft opgenomen.

De grootste uitdaging waar Google voor staat, is niet van andere draagbare apparaten, maar hoe je Clips onderscheidt van smartphones. Google doet hiertoe een beroep op het onvoorspelbare karakter van het gezinsleven. Als je je telefoon uit je zak haalt, heb je misschien de eerste woorden van je kind of je papegaai die je schoonmoeder vloekt gemist.

Met clips blijft je telefoon in je zak en blijf je in het moment. Is het verwijderen van dit kleine ongemak echter voldoende om mensen te overtuigen elk moment van het leven van hun kind vast te leggen?

Waarom maken mensen zich zorgen over Google-clips?

Google wil de veiligheid en beveiligingsfuncties benadrukken die het heeft opgenomen in het ontwerp van het Clips-apparaat. Alle afbeeldingen blijven gecodeerd totdat u besluit ze te uploaden vanuit de app. U kunt geen afbeeldingen rechtstreeks vanaf het apparaat uploaden. De camera beschikt ook over een LED-lampje dat gaat branden tijdens het opnemen. Dit betekent dat u de opname kunt stoppen van alles wat u niet wilt delen of bewaren.

Recente media-aandacht voor lifelogging heeft echter niets gedaan om de bezorgdheid van het publiek over de technologie te kalmeren.

Netflix 'recente aanpassing van Dave Eggers' techno-thriller 2003, de Circle, richt zich op de rampzalige gevolgen van een griezelig vergelijkbare draagbare camera. Elon Musk heeft bezorgdheid toegevoegd met een recente opmerking dat de technologie 'niet eens * onschuldig lijkt'.

Dit lijkt zelfs niet onschuldig

- Elon Musk (@elonmusk) 7 oktober 2017

Wat zijn de gevaren van Google Clips?

Google Clips maakt verbinding met uw apparaat via wifi. Dit biedt een kwetsbaarheid voor hackers. Ze moeten echter behoorlijk vastbesloten zijn om de codering van Google te doorstaan.

Een groter probleem komt wanneer u de afbeeldingen uploadt naar bijvoorbeeld sociale media. Wanneer een foto online wordt geüpload, bevat deze EXIF-metagegevens. Dat zijn gegevens over de foto zelf. Dit omvat de datum en tijd waarop het werd genomen, het type apparaat dat werd gebruikt en zelfs uw IP-adres.

Gelukkig zijn er een paar manieren om de metagegevens van je foto's te verwijderen voordat je ze uploadt:

  • Aan ramen, klik met de rechtermuisknop op de gewenste foto ('s) en selecteer Eigendommen. Selecteer hier de Details en klik op Verwijder eigenschappen en persoonlijke informatie.
  • Aan iOS, het is een beetje moeilijker. U hebt een app van derden nodig om de gegevens te verwijderen. De eerste stap is om de afbeelding in de voorbeeldmodus te openen. Selecteer hier de Gereedschap vervolgkeuzemenu en selecteer Inspecteur tonen. Onder de EXIF tabblad kunt u alle informatie zien die in de foto is gecodeerd. Als hier geen gegevens zijn, geweldig. Als dat het geval is, hebt u software nodig zoals Photos EXIF ​​Editor (beschikbaar voor $ 0,99 in de App Store).

Zelfs als de EXIF-gegevens zijn verwijderd, hebben hackers nog steeds toegang tot uw IP-adres via een geüploade afbeelding. De beste manier om dit te omzeilen is om een ​​Virtual Private Network (VPN) te gebruiken om uw echte IP-adres te maskeren.

U kunt een VPN op mobiel gebruiken, omdat de meeste services iOS VPN-apps en Android VPN APK's bieden, maar andere mobiele besturingssystemen worden niet zo goed ondersteund. Als het gaat om ondersteuning voor computers, bieden de meeste services Windows VPN-clients en Mac VPN-services, maar aangepaste Linux VPN-clients zijn veel moeilijker te vinden.

Afbeelding credits: Ruslan Guzov / shutterstock.com, Kathy Hutchins / shutterstock.com, George Rudy / shutterstock.com, boonchoke / shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me