Kunnen we het Match Group-kartel met onze dateringsgegevens vertrouwen?

ProPrivacy-onderzoek laat zien hoe weinig mensen weten over de Match Group

 • Bijna de helft van de abonnees van de Match Group is niet op de hoogte van de andere datingplatforms die eigendom zijn van IAC
 • 61% van de abonnees op Match.com, Tinder, OKCupid, Plenty of Fish en Hinge maakt zich zorgen over de hoeveelheid gegevens die ze delen met de platforms
 • 65% weet niet wie de eigenaar is van hun datingservice

Om ervoor te zorgen dat online datingdiensten effectief zijn bij het vinden van compatibele partners, hebben ze één ding nodig: uw gegevens. Hoe meer persoonlijke gegevens u op de platforms invoert, hoe groter de kans dat u een match vindt.

Dit lijkt een kleine prijs om te betalen in de nooit eindigende zoektocht naar liefde, maar veel gebruikers realiseren zich niet hoeveel gegevens ze weggeven of hoe deze bedrijven die gegevens gebruiken zodra ze zijn overgedragen.

We staan ​​toe dat deze sites en apps elk facet van ons persoonlijke leven onderzoeken. En zodra we een match hebben gevonden, vertrouwen we deze diensten onze diepste geheimen toe terwijl we communiceren met andere gebruikers op het platform.

Maar hoeveel weten we echt over deze online datingservices? En kunnen we hen vertrouwen met de meest intieme uithoeken van onze ziel? Het onderzoek van ProPrivacy suggereert dat we niet genoeg weten.

Een monopolie op liefde

Match.com is een begrip geworden in de VS en over de hele wereld. De site ging live in 1995 en domineerde de online datingnis al meer dan een decennium. Hoewel de meeste Amerikanen hebben gehoord van de productieve datingsite, zijn ze misschien verrast om te horen dat Match.com slechts een van de vele populaire datingsites is die eigendom zijn van het moederbedrijf, InterActiveCorp (IAC).

De enorm populaire Tinder is het meest succesvolle merk in de portfolio van de Match Group, maar andere diensten zijn OKCupid, Chemistry.com, Twoo en BlackPeopleMeet.com. Als u niet op de hoogte was van de links tussen deze bedrijven, bent u niet de enige. ProPrivacy heeft onlangs 1.000 Amerikaanse burgers ondervraagd en geconstateerd dat 46% van de respondenten zich niet bewust was van enig verband tussen de datingservices.

Alle dating-apps en -services in Match Group (IAC) -portfolio

 • Match.com
 • BlackPeopleMeet.com
 • Chemistry.com
 • Verrukkelijk
 • Scharnier
 • FriendScout24
 • Wat dacht je ervan als wij
 • Meetic Group
 • OkCupid
 • Onze tijd
 • People Media
 • Genoeg vis
 • Tondel
 • Twee

Dit gebrek aan bewustzijn is van ontwerp. IAC heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de merken in haar portfolio gescheiden blijven. Maar als u het van dichterbij bekijkt, zult u ontdekken dat uw gegevens vrijelijk tussen alle merken in de IAC-portfolio stromen.

IAC zegt dat dit beleid voor het delen van gegevens verschillende doelen dient, waaronder "het verbeteren van uw kansen op het opbouwen van significante verbindingen met anderen" of om te profiteren van "platformonafhankelijke functionaliteiten", maar zijn er verborgen gevaren binnen het beleid van de Match Group?

 • Genoeg vis
 • OkCupid
 • Bij elkaar passen
 • Scharnier
 • Tondel

De risico's voor uw gegevens

Gegevens zijn de brandstof van de relatie-economie geworden en de Match Group consolideert de hele datingindustrie. De IAC-portefeuille heeft een marktaandeel van 25% aan online dating, meer dan het dubbele van de volgende concurrent, eHarmony. In het laatste gerapporteerde kwartaal had de Match Group bijna 9 miljoen betalende abonnees, hoewel het totale gebruikersbestand veel hoger is. Er zijn meer dan 50 miljoen gebruikers alleen op Tinder.

Waarom is een oligopolie van online liefde slecht voor de privacy? Het zou niet zo zijn als de Match Group niet expliciet zou vermelden dat persoonlijke gegevens worden gedeeld tussen al haar merken.

Een monopolie op dating-apps vertegenwoordigt vanuit privacy-oogpunt een enkel faalpunt. Wat gebeurt er met uw gegevens wanneer een van de systemen van het bedrijf wordt gehackt? Zelfs als u die specifieke service nooit hebt gebruikt, kunt u ontdekken dat uw diepste geheimen zijn aangetast.

Tinder stelt zelfs in haar privacybeleid: "... we beloven niet, en u mag niet verwachten, dat uw persoonlijke gegevens altijd veilig blijven."

Toen we gebruikers van datingapps vroegen wat zij vonden van de hoeveelheid informatie die ze uitwisselden, gaf 62% toe dat ze zich er zorgen over maakten en 70% vond dat datingapps hen aanmoedigden om te delen met de belofte van het voldoen aan de perfecte match.

En vergis u niet - als u regelmatig een van de datingservices in de Match Group-sfeer gebruikt, weet IAC waarschijnlijk meer over u dat u over uzelf weet.

Ze weten hoe vaak je inlogt, je precieze locatie gedurende de dag (en nacht), ze verzamelen je foto's en video's op meerdere platforms, ze kennen je ras, je geslacht, je leeftijd; evenals de details van elke persoon waarin je ooit interesse hebt getoond. Ze kennen de woorden die je het meest gebruikt; wat windt je op, wat windt je op, hoeveel mensen ontmoet je, hoeveel je spookt, hoeveel tijd je besteedt voordat je iemand veegt en hoeveel tijd ze doorbrengen voordat je je veegt.

Dat is echt slechts het topje van de ijsberg, en al die gegevens kunnen vrijelijk tussen alle dating-services van Match Groups stromen. Alleen omdat u bereid bent uw gegevens op Tinder te delen, betekent dit dat u bereid bent deze te delen met BlackPeopleMeet of OKCupid?

De enige manier om de links tussen de bedrijven te ontdekken, is door in het privacybeleid te duiken of de bedrijfssite van de holding te bezoeken. Het is dan ook geen verrassing dat uit onze enquête bleek dat bijna de helft (49%) van de Tinder-gebruikers geen idee had dat het moederbedrijf meerdere online datingplatforms bezat..

Een open brief aan IAC

Online dating heeft de maatschappelijke conventies van het vinden van liefde hervormd. Bijna 50 miljoen Amerikanen hebben online dating services gebruikt of ongeveer 92% van de individuele bevolking in de Verenigde Staten. Volgens gegevens van Stanford University ontmoette bijna 40% van de heteroseksuele paren online. Dit cijfer ligt dichter bij 60% van paren van hetzelfde geslacht.

Deze diensten zijn een belangrijk hulpmiddel geworden in onze zoektocht naar liefde in de moderne wereld, door lastige blind dates te vervangen door een geheel organische manier om je soulmate te ontmoeten. Maar in een wereld waar mensen zich bewust worden van de werkelijke waarde van hun persoonlijke gegevens, moeten bedrijven zoals IAC een veel transparanter beleid voeren als we ze willen blijven gebruiken.

IAC beweert dat haar praktijken voor het delen van gegevens duidelijk zijn vastgelegd in haar privacybeleid ... en dit is waar. Maar we geloven dat gebruikers het recht hebben om precies te weten wanneer gegevens binnen de groep worden gedeeld en dat ze precies moeten kunnen bepalen wat die gegevens zijn.

Dat is waarom we een open brief aan IAC hebben geschreven en we dringen er bij gebruikers van de service op aan hetzelfde te doen.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me