Kunt u goedkope vluchten en hotels krijgen met een VPN?

Een claim die vaak wordt gedaan door VPN-providers is dat het mogelijk is om goedkopere hotel- en vluchtboekingen te krijgen door VPN te gebruiken om uw geolocatie te vervalsen en reserveringen te maken vanuit het land van de services die u wilt gebruiken.

De reden hiervoor is dat bedrijven van buitenlandse bezoekers verwachten dat ze meer bereid zijn geld uit te geven dan 'locals', en daarom de prijzen verhogen voor zoekopdrachten vanaf buitenlandse IP-adressen.

Hier bij zijn we altijd enigszins wantrouwig geweest van dergelijke claims, zoals incidentele onderzoeken in het verleden, hebben we nooit enig bewijs dat geolocatie-IP het minste verschil maakt voor de prijs van services.

We hebben echter besloten dat het tijd is om deze claim nader te onderzoeken.

Methodologie

We hebben een brede selectie vergelijkingswebsites voor reishotels bezocht en elke keer twee identieke zoektermen ingevoerd - eenmaal zonder een VPN-verbinding (we zijn gevestigd in het VK) en eenmaal verbonden met een Amerikaanse VPN-server. Alle zoekopdrachten betroffen reizen of hotelboekingen in de Verenigde Staten.

Om er zeker van te zijn dat de websites onze eerdere zoekopdrachten niet hebben overgenomen en hun resultaten dienovereenkomstig hebben gewijzigd, hebben we de privé- / incognitomodus gebruikt (om cookies volledig uit te schakelen) bij het bezoeken ervan, en ook volledig gescheiden browsers voor onze Britse en Amerikaanse zoekopdrachten..

Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat websites geen verborgen middelen gebruiken om ons of IP-adres te ontdekken wanneer we VP gebruiken, door te controleren op DNS-lekken en gevoeligheid voor de WebRTC-exploitatie door ipleak.net te bezoeken..

resultaten

We brachten ongeveer drie uur door met zoeken naar tientallen vlucht- en hotelvergelijkingssites, waaronder Expedia, Skyscanner.com, Hotel.com, en nog veel meer, en in bijna alle gevallen vonden de prijzen identiek, ongeacht of VPN werd gebruikt of niet (af en toe variëren de prijzen met een dollar of twee, maar we vinden dit niet belangrijk).

We schenen de meest opvallende successen te behalen op Kayak, de website voor het vergelijken van reisdiensten. Bij het vergelijken van prijzen vonden we geen verschil in de vermelde economy-tarieven, maar toen we naar Business Class-tarieven keken, veranderde het beeld drastisch, afhankelijk van waar we leken te zijn gevestigd.

Vluchten bedrijf UK Kayak

Business Class-prijzen vermeld op de Britse website

Vluchten bedrijf US Kayak

Business Class-prijzen vermeld op de Amerikaanse website - een verschil van meer dan $ 250!

Opgemerkt moet worden dat om de een of andere reden de weergegeven vluchten niet identiek zijn, maar nog belangrijker, dat het eenvoudig veranderen van de .co.uk-versie van de website (waarnaar we automatisch werden doorverwezen zonder VPN ingeschakeld) naar de US .com versie (iets wat de meeste reissites toestaan) had hetzelfde effect als het gebruik van VPN.

Kajak schakelen websites

Het is misschien een beetje verborgen, maar zoals bij zowat elke andere soortgelijke website, laat Kayak je kiezen welke versie je wilt gebruiken

We besloten om hotelprijzen te bekijken voor onze fictieve reis terwijl we bezig waren ...

Hotels LA Kayak UK

Resultaten op de Britse website

Hotels LA Kayak US

Resultaten op de Amerikaanse website

Nogmaals, het gebruik van kayak.com in plaats van kayak.co.uk leverde goedkopere resultaten op, maar een VPN is niet vereist voor toegang tot kayak.com. We hebben ook een aantal interessante resultaten op Fly.com...

Vluchten allemaal fly.com UK

In de Britse versie van Fly.com waren de prijzen hetzelfde als op de Amerikaanse site, maar ...

Vluchten allemaal fly.com UK

... een goedkopere speciale aanbieding was beschikbaar op de Britse site!

Dit is eigenlijk het omgekeerde van het verwachte resultaat, maar we moeten er rekening mee houden dat in een directe like-for-like vergelijking (bijvoorbeeld de Best Western Plus Carriage Inn) de prijzen identiek waren. Nogmaals, eenvoudig van website wisselen leverde dezelfde resultaten op als het gebruik van een VPN.

Conclusie

Het lijkt erop dat rondkijken op verschillende versies van een website koopjes kan opleveren, omdat soms verschillende informatie wordt weergegeven, afhankelijk van de gebruikte website (hoewel, zoals het Fly.com-voorbeeld bewijst, de beste deals niet altijd worden weergegeven in de versie die u misschien verwachten!)

Waar we geen bewijs voor hebben gevonden, is opzettelijke prijsverhoging op basis van het IP-adres waarvan een zoekopdracht is uitgevoerd.

We hebben ook geconstateerd dat terwijl elke website die we bezochten (met landspecifieke versies beschikbaar) ons automatisch naar de versie leidde die werd aangegeven door ons ogenschijnlijke IP-adres, ze allemaal de optie boden om de gebruikte landspecifieke versie handmatig te wijzigen, zonder dat daarvoor een VPN of ander middel van uitvluchten.

VPN is fantastisch voor heel veel dingen - het biedt privacy tijdens het surfen op internet, beschermt je tegen hackers bij het gebruik van WiFi-hotspots, stelt je in staat een overzeese versie van Netflix te bekijken, en meer, maar we moeten concluderen wat we al lang vermoedden - die beweert dat VPN u geld kan besparen op vluchten en dat hotels ongegrond zijn.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me