La Liga beboet voor spionage-app voor smartphone

Het is gebleken dat de Spaanse voetbalcompetitie La Liga de smartphonemicrofoons van mensen heeft ingeschakeld om naar fans te luisteren tijdens het kijken naar wedstrijden. La Liga heeft een boete van 250.000 euro gekregen voor het illegaal exploiteren van app-machtigingen om apparaatmicrofoons in te schakelen en de locaties van voetbalfans te lokaliseren tijdens wedstrijden met behulp van GPS- en mobiele torensignalen.


Spaanse voetbalfans

De app van La Liga, waarvan wordt gedacht dat deze wordt gebruikt door ongeveer vier miljoen Spaanse voetbalfans, gebruikte smartphonemicrofoons om de locatie van bars te ontdekken die wedstrijden zonder licentie illegaal uitzenden.

Voorstanders van privacy zijn van mening dat de privacyrechten van consumenten zijn geschonden tijdens het toezicht. Er is ook bezorgdheid geuit dat La Liga mogelijk toegang heeft gekregen tot privégesprekken en gegevens over Spaanse app-gebruikers in deze periode.

De Spaanse competitie ontkent dit en beweert dat de technologie specifiek is ontworpen om alleen te luisteren naar omgevingsgeluiden die overeenkomen met de tv-uitzending,

"Het signaal dat binnenkomt [vanuit de app] wordt omgezet in een binaire code die wordt vergeleken met de code van het transmissiesignaal door een automatisch systeem dat de bewerking in minder dan een seconde uitvoert".

Volgens de officiële verklaring van La Liga is de technologie geautomatiseerd en werkt op dezelfde manier als de app Shazam. De voetbalcompetitie beweert dat geen enkele menselijke medewerker ooit naar geluiden van de app luistert en dat er nooit opnames worden gemaakt of opgeslagen tijdens het vinden van locaties die illegaal wedstrijden uitzenden zonder te betalen.

“Zelfs als we dat wilden, zelfs als we daartoe door een rechter werden bevolen, konden we geen gesprekken opnemen. Het is gewoon niet hoe de technologie werkt."

Desondanks heeft het Spaanse bureau voor gegevensbescherming (AEPD) de voorkeur gegeven aan de privacy van consumenten. AEPD oordeelde dat de app illegaal had gehandeld omdat het zijn bewakingsmogelijkheden niet expliciet aan consumenten vermeldde. AEPD zegt dat de app consumenten moet informeren en toestemming moet vragen, zowel op het moment dat de app wordt gedownload als wanneer bewaking wordt geactiveerd.

Volgens AEPD is het voor consumenten te moeilijk om precies te onthouden welke machtigingen voor het verzamelen van gegevens worden verleend op het moment dat ze een app downloaden. Om deze reden heeft het bureau voor gegevensbescherming voorgesteld dat de app een pictogram op het scherm zou moeten weergeven dat aantoont dat passief luisteren is begonnen. Dit zou consumenten de mogelijkheid bieden om de app uit te schakelen of te verwijderen als er naar hen wordt geluisterd.

La Liga staat erop dat het niets verkeerd heeft gedaan en heeft verklaard dat het van plan is in beroep te gaan tegen de beslissing van het agentschap, die naar zijn mening oneerlijk is. La Liga is van mening dat het toestaan ​​van consumenten om locaties te beschermen die wedstrijden illegaal uitzenden, in strijd is met haar auteursrechten. In een officiële verklaring verklaarde de Spaanse voetbalcompetitie:

"We zijn het diep oneens met hoe de AEPD's deze technologie hebben geïnterpreteerd en zijn oprecht van mening dat het niet de nodige inspanningen heeft geleverd om te begrijpen hoe het werkt."

La Liga gelooft dat het weergeven van een pictogram zou kunnen als de microfoon is ingeschakeld "ervoor zorgen dat de gebruiker bang is dat we naar iets luisterden terwijl deze technologie geen menselijk gesprek kan vastleggen."

Ondanks deze claims blijft het feit dat de app heeft geluisterd op de telefoons van mensen en hun locatie heeft gevolgd met GPS - wat betekent dat privégegevens over gebruikers zijn verzameld. Volgens AEPD is ook het GDPR-recht van consumenten geschonden. Het beweert dat secties 5.1 en 7.3 van de AVG van de EU worden overtreden omdat consumenten nooit de mogelijkheid krijgen om toestemming voor het verzamelen van gegevens in te trekken.

Onthullingen dat de Spaanse voetbalbond machtigingen op zijn app heeft gebruikt om bedrijfsbewaking uit te voeren, is een grimmige herinnering aan hoe gemakkelijk het is voor bedrijven om het publiek te bespioneren. Elke keer dat een app toestemming vraagt ​​voor toegang tot een apparaatmicrofoon, is het mogelijk dat de microfoon wordt ingeschakeld om dit soort passief luisteren uit te voeren.

Op andere momenten hebben consumenten gemeld dat ze advertenties te zien kregen nadat ze een product in de buurt van hun telefoon hadden besproken. Beweringen zijn ook eerder aan het licht gekomen dat Facebook dit soort surveillance uitvoert; een bewering dat de social media-reus meer dan eens heeft weerlegd.

Voor consumenten is de enige optie om altijd alert te zijn op het moment van downloaden en installeren van mobiele software. Als een app om invasieve machtigingen vraagt ​​die hij niet nodig lijkt te hebben, moeten consumenten zorgvuldig overwegen of ze de app vertrouwen en deze willen installeren.

AEPD heeft de Spaanse voetbalcompetitie een maand de tijd gegeven om de privacyproblemen in de app te verhelpen.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me