Netneutraliteit – Hoe te voorkomen dat u wordt geblokkeerd of onderdrukt

De Federal Communications Commission (FCC) van de Verenigde Staten heeft het advies van experts en de wensen van de meeste Amerikanen getart. In een beweging die alleen dient om de wurggreep te versterken die grote internetproviders (ISP's) al uitoefenen over toegang tot internet, hebben FCC-voorzitter en voormalig Verizon-medewerker Ajit Pai de doodslag toegebracht aan netneutraliteit in de VS.

Het bevel tot herstel van internetvrijheid geeft FCC bevoegdheden over om netneutraliteit af te dwingen aan de Federal Trade Commission (FTC). De FTC heeft tot dusverre bewezen een ineffectieve waakhond te zijn, met weinig tanden in de weg als het gaat om achter ISP's aan die de voorgestelde "light-touch, market-based" regels negeren.

ISP's zoals varkens in de modder

Sterker nog, zelfs het zeggen van 'regels' is een punt, omdat er voor ISP's geen harde lijnen lijken te zijn. Volgens een concept FCC-FTC Memorandum of Understanding (MOU) zullen ISP's zeer specifieke beloften moeten doen om zich niet in te laten met bepaalde soorten concurrentiebeperkend of anti-consumentengedrag.

Als ze deze beloften niet nakomen, kan de FTC actie ondernemen tegen hen op grond van het bedriegen van consumenten. Zoals Nilay Patel van The Verge en voormalig FCC-adviseur Gigi Sohn hebben opgemerkt, is het echter onwaarschijnlijk dat dit daadwerkelijk zal gebeuren.

Bedrijven veranderen hun servicevoorwaarden voortdurend zonder dat de FCC erbij betrokken raakt. Zelfs als het tussenbeide kwam, kan de FTC pas op een reactieve manier reageren als er al schade is aangericht. Zoals FCC-commissaris Mignon Clyburn vertelde aan Ars Technica,

“De vandaag aangekondigde overeenkomst tussen de FCC en de FTC is een verwarrende, flauwe, reactionaire bijzaak: een poging om de zwakke punten in het ontwerpvoorstel van de voorzitter te verhelpen en de netneutraliteitsregels van 2015 van de FCC in te trekken. Twee jaar geleden tekende de FCC een veel bredere pro-consumentenovereenkomst met de FTC die deze kwestie al behandelt. Er is geen reden om dit opnieuw te doen, behalve als een PR-stunt met rook en spiegels, die afleidt van de geplande vernietiging door de FCC van de netneutraliteitsbescherming later deze week. "

Veelzeggend is dat ISP's niet verplicht zijn te beloven dat ze internetverkeer niet zullen blokkeren of vertragen, of websites en online services extra kosten in rekening zullen brengen voor “fast lane” internettoegang (met de implicatie dat diensten die niet betalen voor een fast lane in langzame rij worden geplaatst).

Wat kunnen we doen?

De door de republikeinen gesteunde FCC heeft een verbazingwekkende mate van eigenbelang en naakte hebzucht laten zien, ten koste van de belangen van elke gewone Amerikaan (en met alarmerende gevolgen voor consumenten over de hele wereld).

Een natuurlijke reactie is misschien om naar buiten te gaan en je zorgen te verdrinken, maar huilen in je bier belet niet dat je ISP je in de steek laat!

Gebruik een Virtual Private Network (VPN)

Een Virtual Private Network is een tool voor privacy en beveiliging die voorkomt dat uw internetprovider ziet wat u online doet. Uw ISP kan uw gegevens niet zien omdat deze gecodeerd zijn. Het kan ook niet weten welke websites (enz.) U bezoekt, omdat alle internetactiviteit wordt gerouteerd via de VPN-server. Uw internetprovider kan alleen zien dat u bent verbonden met de VPN-server, niet welke websites of services u daarna bezoekt.

En wat een internetprovider niet kan zien, kan deze niet blokkeren of discrimineren (zie echter 'Gevaren' hieronder). Het gebruik van een VPN is een zeer effectieve manier om bewegingen van uw ISP tegen te gaan om een ​​einde te maken aan netneutraliteit.

Zie VPN's voor beginners voor een gedetailleerde uitleg over hoe VPN's werken en wat ze voor u kunnen doen. Zie ook Vijf beste VPN-services voor onze selectie van de beste VPN's die er zijn. Deze dienen allemaal Amerikaanse klanten goed en zijn effectief in het waarborgen van uw eigen persoonlijke netneutraliteit - FCC en FTC zijn verdoemd!

Het gebruik van een VPN voorkomt ook dat uw ISP uw persoonlijke browsegeschiedenis bespioneert en verkoopt.

gevaren

VPN's kunnen worden geblokkeerd

Een VPN voorkomt dat een ISP uw internetverkeer blokkeert of beperkt - totdat uw ISP al het VPN-verkeer zelf blokkeert of beperkt. Hoewel een dergelijke stap van de ISP misschien een no-brainer lijkt, is het in feite onwaarschijnlijk dat dit gebeurt.

Een groot aantal bedrijven vertrouwt op VPN-technologie om de communicatie tussen kantoren te beveiligen en externe werknemers toegang te geven tot bedrijfs-LAN-bronnen. Als ISP's al het VPN-verkeer gaan blokkeren of beperken, ontstaat chaos en wordt de bedrijfsbelangen geschaad.

Dus het gaat niet gebeuren. Zelfs in het zeer onwaarschijnlijke geval dat dit doet, zijn er talloze manieren ontwikkeld om VPN-blokken te omzeilen.

whitelisting

Een groter gevaar is dat ISP's, in plaats van VPN's op de zwarte lijst te zetten, geselecteerde services op de witte lijst zullen zetten. Klanten zullen het doelwit worden van speciale internetpakketten op kabelbasis die alleen toegang bieden tot geselecteerde services en websites (of die alleen snelle rijstrooktoegang bieden tot dergelijke).

Elke service die geen deel uitmaakt van het pakket, zou worden geblokkeerd of beperkt (vertraagd). Dit omvat VPN's, het Tor-netwerk en proxy's.

Op dit moment is deze dreiging puur theoretisch, wat net zo goed is, omdat er heel weinig aan kan worden gedaan.

Helaas lijken ISP's deze route in de toekomst graag te volgen. Het beste wat u als consument kunt doen om te voorkomen, is weigeren te betalen voor elk pakket dat u geen onbeperkte en volledige toegang tot internet biedt.

Conclusie

Als consument heb je macht, dus gebruik het. Gebruik in de tussentijd een VPN.

Afbeelding tegoed: door schistra / Shutterstock.com
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me