Rusland verbiedt Telegram Messenger

Een Russische rechtbank heeft de populaire berichten-app Telegram verboden, na te hebben beweerd dat deze op grote schaal wordt gebruikt door terroristen. De verhuizing volgt op eisen van de Federal Security Service (FSB) dat Telegram zijn coderingssleutels overhandigt aan de geheime opvolger van de KGB.

De oprichter en CEO van Telegram, Pavel Durov, is een Russische ballingschap die in 2014 het land ontvluchtte nadat zijn sociale netwerkbedrijf VKontakte (VK) publiekelijk weigerde de gegevens van Oekraïense demonstranten over te dragen aan de Russische veiligheidsagentschappen en weigerde oppositieactivist te blokkeren Alexei Navalny's pagina op VK.

Misschien niet verrassend, reageerde Durov op de eisen van de FSB uitdagend:

"Bij Telegram hebben we de luxe om niet om inkomstenstromen of advertentieverkoop te geven. Privacy is niet te koop en mensenrechten mogen niet in gevaar worden gebracht uit angst of hebzucht."

Wat is Telegram?

Telegram is een messenger-app die wereldwijd door ongeveer 200 miljoen mensen wordt gebruikt, met 9,5 miljoen gebruikers in Rusland. Veel van zijn populariteit berust op de populaire perceptie dat het zeer veilig en privé is, een perceptie die zelf is gebaseerd op de bekendheid van Telegram als een instrument dat veel wordt gebruikt door ISIL.

Zoals ik hieronder bespreek, is deze reputatie voor privacy en beveiliging grotendeels onverdiend. Telegram staat niet hoog in het vaandel bij cryptografen en privacy-experts.

Het verbod

Op vrijdag 19 april heeft een rechtbank in Moskou Roskomnadzor, de Russische waakhond voor communicatie en technologie, gemachtigd om de toegang tot het Telegram-netwerk te blokkeren. De advocaten van Telegram woonden de 18 minuten durende hoorzitting niet bij uit protest.

De uitspraak volgt op de ineenstorting van een rechtszaak vorige maand door Telegram tegen de eisen van de FSB voor zijn coderingssleutels. Telegram stond er herhaaldelijk op dat het niet in staat was aan deze eis te voldoen, omdat dergelijke sleutels niet bestaan. Er wordt beweerd dat voor elke gebruiker voor elke sessie over nieuwe sleutels wordt onderhandeld en dat er geen hoofdsleutel bestaat die hij zou kunnen overhandigen, zelfs als hij.

Telegram is niet zo veilig!

Hierin is Telegram niet helemaal eerlijk. Unieke nieuwe sleutels worden inderdaad gemaakt bij gebruik van de optie Geheime Chat van Telegram. Dit maakt gebruik van end-to-end (e2e) codering om privé en veilige gesprekken mogelijk te maken.

Het betekent dat alle berichten op het apparaat van de afzender worden gecodeerd wanneer hij / zij Geheime Chat inschakelt. De berichten kunnen alleen worden gedecodeerd en gelezen op het apparaat van de beoogde ontvanger.

Helaas is Secret Chat niet standaard ingeschakeld. Dit betekent dat de meeste reguliere gesprekken in feite toegankelijk zijn voor Telegram met mater-coderingssleutels!

Het gebruik van Telegram's eigen niet-standaard MTProto-coderingsprotocol is ook sterk bekritiseerd door cryptografieonderzoeker, en het gebruik van closed source binaire blobs in zijn verder open source code heeft kritiek getrokken.

Of, anders gezegd, als privacy en beveiliging uw belangrijkste redenen zijn om Telegram te gebruiken, gooi het dan weg en gebruik in plaats daarvan Signal!

Het verbod overwinnen

Durov heeft verklaard dat Telegram gebruikt "ingebouwde systemen 'die het verbod helpen overwinnen. Hiermee bedoelt hij vrijwel zeker dat het gebruikmaakt van de Amazon Web Services (AWS) en Google Compute Engine (GCE) cloudnetwerken.

Maar hij zei ook dat het gebruik van een VPN de enige manier is om volledige toegang tot Telegram te garanderen. En het lijkt erop dat Russen hem aan zijn woord houden. Sinds het verbod is het verkeer naar onze 5 beste Russische VPN's-pagina met bijna 800% gestegen!

Waarom het gebruik van een VPN het verbod overwint

Met een VPN kunt u het verbod overwinnen omdat het het feit verbergt dat u verbinding maakt met het Telegram-netwerk vanaf uw internet- en / of mobiele provider (en dus de Roskomnadzor).

Ze kunnen uw gegevens niet zien omdat het door de VPN versleuteld is en kunnen niet zien dat u verbinding maakt met het Telegram-netwerk omdat alle verbindingen worden gerouteerd via een VPN-server die verbergt wat u op internet tegenkomt.

Dat Rusland weinig kan doen om te voorkomen dat Telegram-gebruikers VPN's gebruiken om toegang tot de dienst te krijgen, is stilzwijgend erkend door vice-minister van Communicatie, Alexei Volin:

"Veel Telegram-gebruikers hebben al verschillende boodschappers geadopteerd, en degenen die bij dit product willen blijven, weten veel manieren om het verbod te omzeilen en de services te blijven gebruiken waaraan ze gewend zijn."

Voor meer informatie over hoe een VPN werkt en het Russische Telegramverbod kan omzeilen, bekijk VPN's voor beginners - Wat u moet weten.

Zelfs het Kremlin gebruikt VPN's om zijn eigen telegramverbod te verslaan!

In wat alleen kan worden omschreven als een Kafka-achtige wending van gebeurtenissen, lijkt het Kremlin zelf VPN's te gebruiken voor toegang tot Telegram! Dit komt omdat de Russische regering op Telegram vertrouwt om met de pers te communiceren en vergaderingen met de woordvoerder van president Poetin te regelen. Dat maakt het verbod allemaal nogal lastig!

Volgens Reuters vroeg het een persoon in de Russische regering "die vroeg om niet te worden geïdentificeerd vanwege de gevoeligheid van de kwestie" over hoe het zou werken zonder toegang tot Telegram. Het antwoord was een screenshot van zijn mobiele telefoon met een geopende VPN-app.

Conclusie

Het Russische verbod op Telegram is belangrijk omdat het een groeiend verlangen van de Russische regering toont om het internet te bewaken en te bespioneren of te censureren wat mensen online doen. Op de korte termijn is het echter niet veel meer dan een gebaar, omdat alleen het gebruik van een VPN Russen in staat stelt ongehinderd toegang te blijven houden tot Telegram.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me