Westerse regeringen financieren buitenlandse spionnen

Het in het VK gevestigde goede doel, Privacy International (PI), heeft vandaag een rapport uitgebracht dat licht werpt op de sluwe gewoonten van een aantal regeringen over de hele wereld. Volgens het onlangs gepubliceerde rapport heeft PI bewijs gevonden van een enorm internationaal complot waarbij regeringen buitenlandse instanties opleiden om burgers te bespioneren.

In de meeste westerse landen bestaat er wetgeving om burgers te beschermen tegen door hun eigen regering te worden gesnuffeld. Ondanks deze bescherming is door de staat gesponsord toezicht gebruikelijk. Elders is het probleem nog erger, met surveillance die wordt gebruikt om politieke dissidenten en oppositie op te ruimen en op te sluiten.

Thuis rondneuzen

In het VK staat de Investigatory Powers Act (IPA) al een ongezond niveau van toezicht toe. IPA geeft honderden overheidsinstanties toegang tot de browsegeschiedenis van mensen zonder dat een bevel nodig is. Evenzo staat de NSA in de VS toe dat de NSA Amerikaanse burgers kan bespioneren met de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA).

Hoewel deze invasieve praktijken voor het grootste deel bestaan, moeten er warrants worden verkregen voor elke individuele specifieke bewaking of hacking. De juiste oorzaak moet worden aangetoond en er moet toestemming van een rechter worden gezocht om meer invasieve en substantiële surveillance mogelijk te maken. Dit betekent vaak dat bureaus meer willen.

In 2013 onthulde Edward Snowden dat Amerikaanse en Britse regeringen lange tijd hun eigen regels hadden overtreden om dat extra toezicht uit te voeren.

Privacydeskundigen zijn het erover eens dat allianties zoals Five Eyes, 9 Eyes en 14 Eyes er zijn om regeringen in staat te stellen te profiteren van grensoverschrijdende uitwisseling van surveillancegegevens. Helaas zijn zelfs die overkoepelende bewakingsovereenkomsten en mazen niet voldoende om de wens van inlichtingendiensten om te snuffelen te doven.

Nu heeft een nieuw rapport van PI de diepte en breedte onthuld van het snuffelen van de internationale overheid. Het verklaart hoe westerse regeringen en bedrijfsbelangen direct corrupte autoritaire machtsstructuren ondersteunen - bekend om mensenrechtenschendingen te vergemakkelijken - in ruil voor hun samenwerking bij het uitvoeren van surveillance in het buitenland en thuis.

Leer Em om te vissen

Leer ze Phish

Het rapport heet 'Leer ze aan Phish: Staatssponsors van Surveillance'. Het laat zien dat regeringen landen - inclusief autoritaire regimes - actief hebben gefinancierd, getraind en uitgerust met surveillancemogelijkheden. Volgens het rapport zijn miljarden dollars waard van het geld van de belastingbetaler is overgeheveld om buitenlandse spionnen te trainen.

In de VS is het bedrag dat jaarlijks wordt uitgegeven aan 'beveiligingshulp' aan het buitenland de afgelopen 17 jaar verviervoudigd. In 2001 gaven de VS ongeveer $ 5 miljard per jaar uit om buitenlandse surveillancemogelijkheden te helpen versterken. Tegen 2015 was de militaire en niet-militaire veiligheidshulp opgeblazen tot naar schatting 35% van de totale uitgaven voor buitenlandse hulp van de VS..

Onder controle van Trump is het bedrag dat aan 'beveiligingshulp' is uitgegeven omhooggeschoten tot $ 20 miljard per jaar. Die financiële hulp wordt versterkt met logistieke hulp van de Amerikaanse ministeries van Defensie en Justitie, die permanente opleiding en ondersteuning bieden aan de buitenlandse agentschappen waarmee ze samenwerken.

Het rapport van PI werpt ook licht op de verontrustende verbindingen tussen overheidsinstanties en het militair-industriële complex; een relatie waarbij naar verluidt "grote wapenbedrijven" betrokken zijn "die zich hebben ingebed in dergelijke programma's, waaronder op surveillance-trainingsbases in de VS".

Uit de voorbeelden in het rapport blijkt dat deze bedrijven en overheidsinstanties samenwerken om intercept- en bewakingstechnologieën voor communicatie te bieden - evenals financiering en training - om die programma's in het buitenland uit te voeren. Betrokken bedrijven zijn onder meer DynCorp International, Leidos Inc, AAR, North American Surveillance Systems (NASS), Pacific Architects and Engineers (PAE), Engility en Obera LLC.

De lijst met doelen die financiering ontvangen van de internationale gemeenschap om dat soort bedrijven in staat te stellen lucratieve contracten uit te voeren is niets minder dan een nachtmerrie.

Nsa militair complex

Over het westen

In het Verenigd Koninkrijk wordt in het rapport vermeld dat het geld van de belastingbetaler is gebruikt om 'Cyber ​​Police Officers' te financieren" in Oekraïne, op het Afrikaanse continent en in Saoedi-Arabië. De eerste, een duidelijke indicatie dat het VK financiële en logistieke ondersteuning blijft bieden in een regio die al lang is veroordeeld voor mensenrechtenschendingen. Het rapport werpt ook licht op de Britse financiering van "community policing" -technieken in Sri Lanka. Training die plaatsvond ondanks bezorgdheid van de overheid over 'een fineer van community-based policing dat wordt gebruikt om minder smakelijk gedrag te behandelen".

Frankrijk en Duitsland zijn betrokken bij soortgelijke opleidings- en financieringsprogramma's. Van Duitsland is bekend dat het Egyptische veiligheidsagentschappen heeft gefinancierd; training die later werd toegegeven, kan zijn gebruikt 'niet alleen om terroristen te achtervolgen, maar ook om andere groepen mensen te vervolgen".

Franse financiering heeft politie- en militaire trainingscentra in 10 Afrikaanse landen geholpen. Civipol, een beveiligingsadvies- en trainingsbedrijf dat voor 40% in handen is van de Franse staat, staat erom bekend “training in onderzoekstechnieken, informatie-uitwisseling en -verzameling, cybercriminaliteit, GPS-gegevensanalyse en locatietracering / identificatie van mobiele telefoons” te bieden in heel Afrika.

Civipol

Naast de financiering van Civipol uit het EU-trustfonds voor Afrika, wordt de EU ervan beschuldigd miljarden te besteden om migratie naar Europa af te schrikken door grenscontrole- en bewakingsmogelijkheden in het buitenland te ontwikkelen. In Soedan bijvoorbeeld, meldt PI dat tientallen miljoenen euro's zijn uitgegeven aan het vergroten van de capaciteit voor grensbeheer.

"De EU is nu op zoek naar massale verhoging van haar uitgaven gericht op het wereldwijd opbouwen van grenscontrole- en bewakingsmogelijkheden in het kader van het komende meerjarig financieel kader, dat haar begroting voor 2021-2027 zal bepalen."

PI werpt ook licht op EU-projecten gericht op de ontwikkeling van bewakingsmogelijkheden in Tunesië, Burkina Faso, Somalië, Irak en elders. Edin Omanovic, staatshoofdonderzoek bij PI, heeft de chaotische financieringsprogramma's veroordeeld:

“De wereldwijde haast om ervoor te zorgen dat surveillance zo universeel en algemeen mogelijk is, is zowel verbazingwekkend als verontrustend. De breedte van de betrokken instellingen, landen, agentschappen en wapenbedrijven laat zien dat er geen echt langetermijnbeleid of strategisch denken is dat dit drijft. Het is een free-for-all, waarbij capaciteiten ontwikkeld door enkele van 's werelds krachtigste spionagebureaus worden gegooid naar iedereen die hun belangen wil dienen, inclusief dictators en moordenaars wiens enige doel is vasthouden aan de macht ”

Wereldwijde zorg

Een wereldwijde zorg

Het is ook niet alleen in het Westen dat geld wordt gebruikt om buitenlandse snoops te financieren. Volgens het rapport ondersteunt China de ontwikkeling van buitenlandse spionnen als onderdeel van zijn 'Belt and Road Initiative'. Belt and Road is een enorm infrastructuurprogramma dat is ontworpen om China economisch te verbinden met 70 landen in Azië, Europa en Afrika.

PI meldt dat Chinese bedrijven naar verluidt bewakingsmogelijkheden hebben geleverd aan Bolivia, Venezuela en Ecuador als onderdeel van die internationale uitbreidingsinspanningen. Gezien de beladen relatie die de VS momenteel met die landen heeft - het lijkt redelijk om aan te nemen dat investeringen worden aangedreven door een Chinees verlangen om Amerika te hacken.

Neerwaartse spiraal

Een neerwaartse spiraal

Wat zeker lijkt, is dat hoewel bewakingstechnologie sneller evolueert dan de wetten die hen reguleren, mensen over de hele wereld aanzienlijke bedreigingen voor hun mensenrechten zullen krijgen. In autoritaire landen staat surveillance bekend als een primair hulpmiddel voor het uitoefenen van politieke controle. In Oeganda, Turkije en Vietnam - om er maar een paar te noemen - wordt de democratie rechtstreeks belemmerd door censuur en toezicht. Uiteenlopende meningen worden gesmoord zodat autoritaire leiders hun wurggreep kunnen handhaven.

Hoewel het Westen een pro-democratie en humanitaire retoriek omarmt, onthult het rapport van PI dat veel van de ontvangers van westerse financiering een 'gedocumenteerde geschiedenis van mensenrechtenschendingen hebben". Het rapport is nog meer bewijs van de tweeledige aard van de westerse politiek.

Hoewel het verlangen van het Westen om geheime illegale surveillance uit te voeren blijft bestaan, zullen alle corrupte mondiale machtsstructuren die gemakkelijk kunnen worden gedwongen tot hulp en aanslag, waarschijnlijk worden toegestaan ​​om hun tirannie voort te zetten.

Misschien wel het meest beangstigend van alles, onthult het rapport van PI dat veiligheid en toezicht niet alleen prioriteit hebben boven mensenrechten, maar dat fondsen die bestemd zijn voor ontwikkeling worden besteed aan deze programma's. Programma's die worden begunstigd door bedrijven voor wie oorlog een noodzakelijk ingrediënt is om te overleven. Omanovic heeft gereageerd:

"Wat we niet nodig hebben, zijn krachtige en rijke landen die geld geven aan wapenbedrijven om grenscontrole- en bewakingsinfrastructuur te bouwen. Dit dient alleen de belangen van die machtige, rijke landen. Zoals uit ons rapport blijkt, zijn dergelijke programma's, in plaats van middelen te steken in ontwikkelingsoplossingen voor de lange termijn, het autoritarisme en misbruik in de hele wereld verder aangewakkerd - precies die dingen die in de eerste plaats voor onveiligheid zorgen."

Titel afbeelding tegoed: Privacy International

Afbeelding credits: Carsten Reisinger / Shutterstock.com, Toria / Shutterstock.com, milo827 / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me