Wordt Singapore een toezichtstaat?

Overheidsplannen om camera's te installeren die zijn gekoppeld aan een centrale database voor gezichtsherkenning op meer dan 100.000 lantaarnpalen in Singapore hebben volgend jaar privacy-activisten gealarmeerd.

VPN voor Singapore

De verhuizing komt als onderdeel van het "Lamppost-as-a-Platform" (LaaP) -project, dat zelf onderdeel is van een breder initiatief gericht op het verbeteren van het leven van burgers door middel van technologie. Nagesynchroniseerd "Smart Nation", dit project wordt gecontroleerd door de overheidsinstelling GovTech, die eerder dit jaar aan Reuters bevestigde dat:

"Als onderdeel van de LaaP-test testen we verschillende soorten sensoren op de lantaarnpalen, waaronder camera's die de gezichtsherkenning van de achterkant ondersteunen. Deze mogelijkheden kunnen worden gebruikt voor het uitvoeren van crowd-analyses en ter ondersteuning van vervolgonderzoek in geval van een terreurincident."

Andere sensoren die op de lantaarnpalen worden gehost, zijn bedoeld om de luchtkwaliteit en het waterniveau te controleren en gegevens te verzamelen die kunnen helpen bij stadsplanning, zoals voetgangers en elektrische scootmobielen.

GovTech heeft bedrijven uitgenodigd om biedingen uit te brengen op de nieuwe technologie, met de hoop op een volledige uitrol volgend jaar.

Net als bij steden als Londen en New York is videobewaking al uitgebreid Singapore, tot op het punt alomtegenwoordig. Maar het gebruik van software voor gezichtsherkenning is zorgwekkend, hoewel het misschien geen verrassing is op een plaats die vaak wordt omschreven als een "politiestaat".

Maar is Singapore een politiestaat?

Het antwoord hierop hangt enigszins af van hoe u "politiestaat" definieert. Singapore is zwaar bewaakt, heeft strikte wetten die bepalen wat wel en niet in het openbaar is toegestaan ​​en beperkt strikt de vrijheid van meningsuiting (vooral als het gaat om de regerende People's Action Party, die aan de macht is sinds Singapore in 1959 onafhankelijk werd).

Anderzijds zijn de criminaliteitscijfers extreem laag en is het terrorisme vrijwel onbekend (ondanks de dreiging dat terrorisme wordt gebruikt als rechtvaardiging voor het LaaP-initiatief voor gezichtsherkenning). De politie bemoeit zich niet met degenen die zich aan de wet houden en zijn zelf gebonden aan strikte wetten en gedragsregels.

Censuur en politieke onderdrukking

Op technisch niveau hanteert de Media Development Authority (MDA) van Singapore een ‘light touch’ beleid, en toen het OpenNet Initiative 100 websites testte waarvan men dacht dat ze geblokkeerd waren, ontdekte het dat slechts zeven, alle gerelateerd aan pornografie, in feite werden gefilterd.

Dat de websites, waaronder sex.com, playboy.com en penthouse.com allemaal erg opvallend waren, suggereert sterk dat de blokken werden geplaatst om een ​​punt te maken, in plaats van als een serieuze poging tot censuur.

Met behulp van een reeks wetten, waaronder de Kranten- en drukperswet, de Defamation Act, de Internal Security Act (ISA), de Sedition Act en artikelen in het wetboek van strafrecht, de overheid (met de hulp van een rechterlijke macht die " geeft systematisch uitspraken terug in het voordeel van de overheid ”) richt zich snel op politieke dissidenten en critici van PAP-leden.

Het rechtvaardigt dergelijke agressieve censuur door te verwijzen naar de krachtige etnische en religieuze mix van Singapore, die in het verleden heeft geleid tot verstoringen en rellen (maar geen incidenten die kunnen worden aangemerkt als "terrorist").

Naast deze maatregelen moeten alle ISP's en internetaanbieders (ICP's) die door de regulerende Media Development Authority (MDA) worden bepaald politieke partijen te zijn of 'betrokken zijn bij de verspreiding, promotie of discussie van politieke of religieuze kwesties met betrekking tot Singapore' met de MDA.

Registratie omvat het overhandigen van een $ 50.000 'prestatieverbinding' en akkoord gaan om materiaal dat door de MDA als aanstootgevend of politiek gevoelig wordt beschouwd, binnen 24 uur te verwijderen. Zorgwekkend is ook dat "materiaal [dat] pleit voor homoseksualiteit of lesbisch gedrag", wat kan leiden tot verder slachtofferschap en censuur van de LBGT-gemeenschap.

Het resultaat van het gebruik van niet-technologische maatregelen om politieke, religieuze of etnische verschillen of inhoud te beteugelen, heeft geleid tot een wijdverbreide vorm van zelfcensuur. De meeste mensen, geleid door ietwat vaag gedefinieerde maar officieel erkende “out of bounds markers” (OB-markers) die aangeven welke onderwerpen toegelaten zijn voor openbare discussie, kozen ervoor om de reikwijdte van hun inbreng op gevoelige kwesties te beperken.

Een verschuiving van focus?

Degenen die de hardhandige aanwezigheid van de politie in Singapore verdedigen, wijzen er vaak op dat de overheid zich niet houdt aan de burgers die zich aan de wet houden. Singapore is zelfs een van de veiligste steden ter wereld om rond te lopen!

Het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie bij het grote publiek betekent echter dat de overheid vanaf volgend jaar uitgebreid toezicht zal houden op gewone burgers die zich aan de wet houden.

Dit is iets dat het nog nooit eerder heeft gedaan. Het heeft uitgebreid samengewerkt met de VS en Australië in hun wereldwijde Five Eyes-bewakingsprogramma's door hen toegang te geven tot de internationale fibrotische internetkabels die door de stadstaat lopen. Maar dit is niet hetzelfde als deken bespioneren van zijn eigen burgers.

geheimen van de zee

De meeste inwoners van Singapore lijken zich geen zorgen te maken over wat kan worden gezien als een sinistere focusverschuiving, in plaats daarvan zien ze de overheid als een stevige maar goedaardige leidende hand. Maar of ze in een goed geordende utopie leven of in een uiteindelijk vergulde kooi onder toezicht van een kwaadwillende grote broerregering valt nog te bezien.

Afbeelding tegoed: door Prasit Rodphan / Shutterstock

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me