Beoordeling ongedaan maken

Disroot

ProPrivacy.com partituur
6 van de 10

Samenvatting

Disroot
is een gedecentraliseerde cloudgebaseerde service waarmee u uw bestanden kunt opslaan en met elkaar kunt communiceren. Opgericht door een privacy-georiënteerde organisatie van vrijwilligers, als we specifiek naar Disroot kijken als een e-mailprovider, valt het op dankzij de nadruk op beveiliging met een volledig gratis open-source benadering. Natuurlijk komt dit niet zonder tegenstanders.

Waar is Disroot Based?

Disroot is opgericht in 2015 in Amsterdam, toen Nederland bekend stond om zijn liberale benadering van veiligheid en privacy. Helaas is dit de afgelopen jaren veranderd met de introductie van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) begin 2017, die een reeks toezichtsbevoegdheden heeft overgedragen aan een steeds autoritairere overheid. Dit vertaalt zich naar "de wet op de inlichtingen- en beveiligingsdiensten" en stelt ambtenaren in staat om online communicatie via smartphones en andere apparaten te monitoren, waarbij burgers en bezoekers tot in hun DNA worden geprofileerd..

Dis 'root' website

Nederland maakt ook deel uit van de Nine Eyes intelligence-groep, de eerste uitbreiding van de Five Eyes Alliance, naast het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Denemarken, Frankrijk en Noorwegen. Hoewel dit betekent dat informatie kan worden gedeeld met andere instanties, is het land nog steeds aanzienlijk meer bevrijd dan zijn buren, waardoor het de status 'Vrij' van de vrijheid in de wereld verdient enquête.

Hoeveel kost Disroot?

Disroot is volledig gratis om tot 1 GB in de mailbox te gebruiken. Het is mogelijk om een ​​verzoek in te vullen voor extra opslag tot 10 GB voor 0,15 euro per GB per maand. Dit is alleen om de kosten van hardware, elektriciteit en onderhoud te dekken, die anders wordt gefinancierd via het "pay as you wish" -schema van het bedrijf via donaties.

Er zijn verschillende methoden beschikbaar om bij te dragen aan het project, waaronder:

 • Creditcards via PayPal
 • PayPal zelf
 • Flattr
 • Librapay
 • Patreon
 • Selecteer Cryptocurencies rechtstreeks via de website

Patreon van Disroot lijkt de meeste voordelen te bieden met zijn $ 15 maandelijkse laag die abonnees een extra 50 GB aan cloudopslagruimte, e-mailaliassen en een chique T-shirt met Disroot-merk op aanvraag oplevert.

Disroot.org t-shit

Het onstabiele karakter van deze financieringsmethode roept de vraag op of Disroot zal blijven bestaan. In het gedeelte Veelgestelde vragen stelt het bedrijf dat het "van plan is het nog heel lang vol te houden", omdat de beheerders en beheerders dagelijks afhankelijk zijn van de services, maar dit vereist nog steeds dat u eenvoudig de organisatie vertrouwt.

Geld wordt direct opnieuw in de service geïnvesteerd, afhankelijk van de hoeveelheid ondersteuning die het op een bepaald moment krijgt. Disroot blijft transparant en stelt haar jaarverslagen beschikbaar voor de community om te downloaden en toont een grafiek per maand van de voortgang van het lopende jaar.

Kenmerken van Disroot: overzicht

 • Eén gratis alias (meer beschikbaar voor supporters)
 • 1 GB e-mailopslagaccount (kan worden opgewaardeerd naar 10 GB voor 0,15 EUR per maand voor elke extra GB)
 • E-mailbijlagen tot 50 MB groot
 • Upload meerdere bestanden
 • Compatibiliteit tussen apparaten dankzij IMAP / POP3
 • E2E email encryptie met OpenPGP
 • Spam- en virusfilter (met de mogelijkheid om op de witte lijst te zetten)
 • Aanpasbare filters - voor het automatisch sorteren van e-mails zodra ze binnenkomen
 • Onbeperkte filteradressen om uw inbox netjes te houden
 • Identiteiten (handtekeningen)
 • forwarding
 • Snel zoeken
 • HTML-e-mails
 • Suite met applicaties, waaronder Cloud, Agenda, Galerij en Notities
 • Verzoek om levering en leesbevestigingen
 • threads
 • Voeg automatisch ontvangers toe aan uw adresboek

De Disroot RainLoop-client

RainLoop is een open-source e-mailclient met een strakke interface, waarop Disroot is gebaseerd. De organisatie houdt duidelijk het spreekwoord "als het niet kapot is, maak het niet op", want de implementatie van Disroot is identiek aan het standaardaanbod.

Rainloop-client verwijderen

Je kunt dingen eenvoudig zelf aanpassen, je eigen branding toevoegen door naar het admin-paneel te gaan en je eigen achtergrond te uploaden. Dit is een minimalistische, maar leuke touch die te zien is op de webclient. Uw e-mailadres wordt rechtsboven prominent weergegeven, terwijl uw resterende opslagruimte linksonder in procentuele vorm te vinden is. Als u hier overheen zweeft, weet u precies hoeveel u nog hebt in MB, zodat u uw beperkte ruimte optimaal kunt benutten.

De meeste functies die je zou verwachten, zijn aanwezig, zoals een overzichtelijke weergave met schroefdraad, de mogelijkheid om submappen te maken en dingen te markeren als in bulk gelezen. Ik vond vooral de mogelijkheid om levering en leesbevestigingen aan te vragen, wat handig kan zijn voor werkplekken. Helaas is er geen manier om vooraf een automatisch antwoord te plaatsen voor wanneer u weg bent, zoals op vakantie.

Er is geen Disroot-applicatie voor desktop, maar de ondersteuning van POP3 en IMAP betekent dat het werkt met elke client op OS X, iOS, Android, Windows en Linux. Er is ook een RainLoop-plug-in beschikbaar voor Nextcloud op desktop en een Android-repository met Disroot van F-Droid, maar beide methoden zijn een beetje fiddlier voor degenen die niet goed thuis zijn in technologie.

Biedt Disroot Privacy?

Transparantie is de kern van Disroot, met een langdurig privacybeleid dat beweert "uw persoonlijke gegevens, e-mails, bestanden, enz. Niet te lezen / bekijken of verwerken". Standaard hebben drie beheerders toegang tot uw informatie, maar hebben deze alleen toegang bij het oplossen van problemen of wanneer wordt aangenomen dat de Servicevoorwaarden zijn verbroken. In beide gevallen zal Disroot vooraf toestemming vragen of u naderhand informeren over de acties die tegen het account zijn ondernomen.

Natuurlijk elimineert de organisatie de meeste details die nodig zijn om een ​​account te openen, het accepteren van geanonimiseerde gebruikersnamen en een verscheidenheid aan betaalmethoden waarmee u zo weinig of zo veel informatie kunt geven als u maar wilt. U moet een bestaand e-mailadres opgeven bij het instellen van een account, maar dit wordt uitsluitend gebruikt voor verificatiedoeleinden en wordt niet opgeslagen op de servers van Disroot. Logboeken worden alleen voor diagnostische doeleinden bewaard en niet langer dan 24 uur opgeslagen, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven.

Disroot voldoet volledig aan de AVG (General Data Protection Regulation) en geeft u controle over uw persoonlijke gegevens. De organisatie waarschuwt u dat u mogelijk wordt blootgesteld aan web-trackers zoals Facebook, Twitter en Google vanwege het insluitingssysteem, maar dit is afhankelijk van hoe u de aangeboden services gebruikt en wat u door anderen wordt gemaild.

Hoe veilig is Disroot?

Disroot lijkt schijnbaar mat op de beveiligingsafdeling, voor een bedrijf dat helemaal om privacy gaat. De primaire cloudservice is gebaseerd op Nextcloud, waarvoor momenteel end-to-end encryptie is uitgeschakeld vanwege een langdurig probleem met de desktop-applicatie. De door RainLoop aangedreven e-mailservice vergeet de Advanced Encryption Standard (AES), maar beschermt de toegang tot zijn servers door informatie in SSL / TLS te omhullen, op voorwaarde dat de ontvanger dit soort codering ook ondersteunt. Het biedt ook ingebouwde ondersteuning voor GPG-codering, hoewel dit in het verleden problemen had.

Met Disroot kunt u uw account vergrendelen via twee verschillende soorten tweefactorauthenticatie (2FA): op tijd gebaseerde methoden voor eenmalig wachtwoord (TOTP) zoals Google Authenticator of Universal 2nd Factor (U2F) -apparaten zoals USB-sleutels. We raden altijd hardware-gebaseerde 2FA aan, omdat dit de veiligste is, maar we erkennen dat TOTP toegankelijker is op meerdere platforms.

De organisatie heeft voorzorgsmaatregelen genomen tegen de worst-case scenario's door schijfcodering in Disroot te implementeren. Dit helpt om datalekken te voorkomen wanneer servers worden gestolen, in beslag worden genomen door autoriteiten of op enigerlei wijze fysiek worden geknoeid.

Hoe gemakkelijk is Disroot om in te stellen?

Vervelend maakt Disroot het niet eenvoudig om zich aan te melden voor haar services. De hoofdzoekfunctie van Google wijst u in de richting van de Cloud-aanmelding, die op zijn beurt geen registratieblad bevat of linkt. In plaats daarvan wordt er van je verwacht dat je naar het gedeelte 'Wachtwoord vergeten?' Gaat, klik je op 'Annuleren' omdat je duidelijk nog geen wachtwoord hebt en alleen dan krijg je de optie 'Nieuwe gebruikersregistratie' als optie.

Omdat Disroot het herstel van wachtwoorden toestaat, wordt het niet geabonneerd op een volledig zero-knowledge beleid. Er is echter een voorzichtige aanpak nodig bij het aanmelden, met robuuste vereisten en een indicator die aangeeft hoe sterk uw wachtwoord is. Probeert gegevensverzameling tot een minimum te beperken, vraagt ​​Disroot alleen om:

 • Een gebruikersnaam (dit kan een anoniem pseudoniem zijn)
 • Een wachtwoord
 • Een e-mailadres voor verificatiedoeleinden

gebruikersnaam

Nadat u uw aanvraag voor een gratis Disroot-account heeft voltooid, moet u op de verstrekte link klikken of de code invoeren die naar uw verificatie-e-mailadres is verzonden. Dit veroorzaakte een handvol problemen, omdat de eerste e-mail langer duurde dan de automatische time-out van 15 minuten. Tenzij u actief op de webpagina klikt om het aftellen tijdens uw wachttijd te vernieuwen, verloopt de pagina en moet u het proces blijkbaar helemaal opnieuw herhalen.

Uw nieuwe @ disroot.org e-mailadres wordt automatisch aangemaakt met uw gebruikersnaam, als uw account wordt goedgekeurd.

De website en klantenondersteuning

Mijn problemen met de website komen voort uit een loskoppeling van cloud.disroot.org, waar de services worden gevonden en op informatie is gebaseerd disroot.org, waar het aanmeldingsformulier is. Een derde website genaamd user.disroot.org wordt gebruikt als het User Self Service Center, waar accountwijzigingen kunnen worden aangebracht. Navigeren tussen deze drie is onnodig moeilijk met dingen die in zeer specifieke paden zijn verborgen, maar kan eenvoudig worden opgelost met een eenvoudige hyperlink "aanmelden / aanmelden" en een optie op de startpagina.

Disroot.org-startpagina

De klantenservice van Disroot was daarentegen onberispelijk met een geweldige responstijd van 2 uur en duidelijke, directe antwoorden. De meeste problemen kunnen worden opgelost door de informatie in de secties Over ons, Services, Blog, Tutorials en FAQ van de website te bekijken, maar de agenten bieden een welkom vangnet voor het door de gemeenschap geleide platform.

Mijn laatste gedachten over disroot

Het privacybeleid van Disroot is opvallend en terecht in een wereld waar andere providers je scalperen voor advertentiegestuurde gegevens. Het kan niet hetzelfde gemak bereiken als sommige meer commerciële aanbiedingen, maar zonder advertenties, geen tracking en alleen het doel van echte vrijheid, privacy, federatie en decentralisatie in gedachten, zijn er maar heel weinig die er tegenaan kunnen gaan -toe met Disroot in zowel de vrije als de betaalde markt.

De gratis versie is al een volledig functionele service die agenda's, contacten, toegankelijke notities en, het beste van alles, cloudopslag biedt. Maar het heeft zeker waarde om voor de service te betalen, omdat Disroot elke maand het equivalent van een kopje koffie in rekening brengt.

Helaas maakt de Nederlandse activiteitenbasis het steeds moeilijker om de concurrentie aan te bevelen, vooral als je bereid bent te betalen. Posteo is bijvoorbeeld niet zo grondig in zijn privacybeleid, maar biedt een iets veiligere optie voor slechts 1 EUR per maand en is gevestigd in Duitsland, een land dat bekend staat om zijn strikte houding ten aanzien van privacy.

Over het algemeen is Disroot ongelooflijk indrukwekkend met een community-geleide service die de meesten graag zal bevallen om los te komen van de klauwen van Google, Microsoft en andere bedrijfstitanen. De passie achter het project is een verfrissende verandering van tempo die het platform alleen maar zal verrijken.

Pros

 • Gratis bij goedkope upgrades
 • Nadruk op privacy, gegevensreductie, zero tracking, groene energie, duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid
 • Kan vragen om uw eigen domein te linken als u een supporter bent
 • Volledig uitgerust: cloudopslag, agenda, contacten, notities, compatibiliteit tussen clients, ondersteuning via slepen en neerzetten
 • Schone en aanpasbare gebruikersinterface

Cons

 • Geen .com-adressen beschikbaar
 • Gelegen in een land met "Negen ogen"
 • Heeft geen automatische antwoordfunctie
 • RainLoop is geschreven in PHP, een taal aan de serverzijde voor open source
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me