ProtonVPN beoordeling

ProtonVPN

 • pricing

  Van $ 8.00
  / maand

 • Beschikbaar op:


  • ramen

  • MacOS

  • Android

  • Linux

  • iOS

In deze ProtonVPN-review leggen we uit waarom Proton wordt beschouwd als de beste gratis VPN van 2020 en kijken we naar de uitstekende premium-service.

ProPrivacy.com partituur
9.1 van de 10

Samenvatting

ProtonVPN is een in Zwitserland gevestigde no-logs VPN-service van Proton Technologies AG, het bedrijf achter de innovatieve en zeer gerespecteerde e-mailservice ProtonMail. Proton wordt geleid door Harvard-promovendus en CERN-onderzoeker Andy Yen, dus het is geen verrassing dat ProtonVPN een zeer zorgvuldig doordacht product is.

Snelle statistieken

 • landen
  16
 • Jurisdictie
  Zwitserland
 • Gelijktijdige verbindingen
  5
 • ProPrivacy.com SpeedTest (gemiddeld)
  0 Mbps

Het in Zwitserland gevestigde Proton Technologies AG heeft nu ook een Virtual Private Network (VPN) -service geïntroduceerd. Gezien de terecht goede reputatie van ProtonMail, is het niet verwonderlijk dat de verwachtingen voor ProtonVPN zeer hoog zijn. Lees verder om erachter te komen of ProtonVPN aan deze verwachtingen voldoet!

Prijs

ProtonVPN biedt vier verschillende abonnementen, die elk een korting van 20 procent bieden als u een jaarabonnement koopt (behalve het gratis VPN-abonnement natuurlijk).

12 maanden

$ 8.00
per maand

Gratis abonnement

ProtonVPN heeft onze Beste Gratis VPN 2020 Award met goede reden gewonnen. In tegenstelling tot de meeste andere "gratis" VPN's, biedt het een grotendeels onbeperkte service die zo goed is dat veel gebruikers misschien geen behoefte voelen om te upgraden naar een premium abonnement.

De primaire beperking is toegang tot slechts zeven VPN-servers in Japan, Nederland en de Verenigde Staten.

Er zijn geen bandbreedte of snelheidsbeperkingen, hoewel de onvermijdelijke verhoogde belasting van de gratis server betekent dat de snelheden niet zo goed zijn als bij het gebruik van de premium servers van ProtonVPN (althans in theorie - in de praktijk vonden we gratis servers bijna net zo snel als de premium degenen!).

Gratis gebruikers kunnen deze VPN niet gebruiken voor torrenting. Er is slechts één gelijktijdige verbinding toegestaan, maar er is niets om te voorkomen dat u zich aanmeldt voor meerdere gratis accounts.

In het verleden was het nodig om gratis accounts te verifiëren met een sms-bericht dat naar uw telefoon werd verzonden, dus we zijn blij te kunnen vaststellen dat het nu mogelijk is om accounts te verifiëren met alleen een e-mailadres. En een wegwerp-e-mailadres werkt hiervoor prima.

Basisplan

De belangrijkste beperkingen voor de meeste gebruikers met dit plan zijn slechts twee gelijktijdige verbindingen en geen toegang tot de speciale streaming-servers van ProtoVPN. U krijgt anders toegang tot alle snelle standaard server-netwerken van ProtonVPN, inclusief servers waar P2P torrenting is toegestaan.

Plus-plan

Dit is het hoofdplan met 5 gelijktijdige verbindingen en toegang tot alle functies van ProtonVPN.

Visionair plan

Dit is het Plus-abonnement met een abonnement op het ProtonMail Visionary Plan en vijf extra gelijktijdige verbindingen. Het moet gezegd worden dat het Visionary Plan voor de meeste gebruikers economisch gezien geen zinvol is als je kijkt naar de reguliere prijzen voor ProtonMail, dus zal waarschijnlijk alleen maar een beroep doen op bedrijven en degenen die Proton willen ondersteunen naast de plicht.

Als u zich aanmeldt voor het gratis abonnement, krijgt u automatisch een gratis proefperiode van 7 dagen voor het Plus-abonnement. Dit is fantastisch omdat het moeilijk is om een ​​gratis VPN-proefversie te krijgen zonder creditcardgegevens in te voeren.

ProtonVPN accepteert betaling via kaart of PayPal. Het is ook mogelijk om via Bitcoin te betalen zodra u een account hebt. Niet zo goed geadverteerd is de mogelijkheid om contant of via directe bankoverschrijving te betalen als u contact opneemt met de ondersteuning.

Ondersteunde betalingsplatforms


Visa / MasterCard


Amex


cryptogeld

Kenmerken

Totaal aantal servers 140
landen 16
Router ondersteuning
Port forwarding
Poort selectie
Ondersteunde routers DD-WRT, AsusWRT, AsusWRT-Merlin, OpenWRT, Tomaat, pfSense, Sabai
Blote metalen of virtuele servers Blank metaal
Gelijktijdige verbindingen 5
torrenting

ProtonVPN biedt verschillende abonnementen met duurdere abonnementen die toegang bieden tot een groter aantal functies, zoals hieronder weergegeven:

Dit is een recensie van ProtonVPN's 'Plus" plan. Dit biedt volledige toegang tot alle hoofdfuncties van ProtonVPN:

 • Geen logboeken (zie het gedeelte Privacy en beveiliging hieronder voor volledige details)
 • 10 gelijktijdige verbindingen
 • P2P torrenting toegestaan ​​op geselecteerde servers (inclusief Amerikaanse servers)
 • Volledige toegang tot alle 395+ servers in 33 landen
 • Volledige toegang tot Secure Core- en uienservers
 • Tor via VPN
 • Transparantierapport en kanarie
 • Blokkeert Amerikaanse Netflix (alleen betaalde abonnementen)

Alle servers die door ProtonVPN worden gebruikt, zijn bare metal single-tenancy fysieke servers.

Secure Core

Dit is een "dubbele VPN" -functie gericht op het beschermen van gebruikers tegen tijdcorrelatie-aanvallen, wat in feite alleen maar betekent het bewaken van verbindingen bij binnenkomst en het verlaten van een server om ze te correleren met interessant gedrag op internet.

Dergelijke aanvallen zijn sowieso niet gemakkelijk uit te voeren, maar het routeren van verbindingen via twee servers in verschillende rechtsgebieden maakt een toch al zware klus nog moeilijker.

ProtonVPN Secure Core

Het is nog steeds mogelijk om verkeersanalyses uit te voeren op de oorspronkelijke Secure Core-server, maar ProtonVPN heeft dit beperkt door deze alleen te vinden in landen met zeer sterke privacywetten en door ze te beschermen met een zeer hoge standaard van fysieke beveiliging.

Bovendien zijn "Secure Core-servers verbonden met internet via ons eigen netwerk met IP-adressen die eigendom zijn van en worden beheerd door ons eigen Local Internet Registry (LIR)."

Secure Core is ongetwijfeld overbodig voor de overgrote meerderheid van VPN-gebruikers, maar biedt wel zinvolle extra privacy voor diegenen die bezorgd zijn over gerichte bewaking door actoren op staatsniveau.

Het kenmerk van een particuliere VPN-service is privacy by design, en Secure Core laat zien dat er veel aandacht is besteed aan het ontwerpen van ProtonVPN.

Tor via VPN

Met ProtonVPN kunt u transparant verbinding maken met Tor-servers (ui) via de VPN. In deze configuratie maakt u eerst verbinding met een VPN-server en vervolgens met het Tor-netwerk voordat u toegang krijgt tot internet.

Dit maakt verbinding met het Tor-netwerk zeer eenvoudig en betekent dat u geen Tor Browser hoeft te installeren. Het voorkomt dat uw ISP weet dat u Tor gebruikt, verbergt uw echte IP-adres voor het Tor-toegangsknooppunt en geeft u toegang tot Tor Hidden-services (.onion dark-websites).

Er moet echter worden opgemerkt dat een soortgelijk effect kan worden bereikt door Tor Browser te gebruiken wanneer verbonden met een VPN-service. Inderdaad, deze configuratie is veiliger dan de Tor over VPN-installatie aangeboden door ProtonVPN.

Snelheid en prestaties

ProtonVPN
NordVPN
ExpressVPN

IPv4-lek gedetecteerd?
Gegevenslimieten
Bandbreedte limieten
IPv6-lek gedetecteerd?
ProPrivacy.com SpeedTest (gemiddeld) N / A 70,28 82.77
WebRTC-lek gedetecteerd?
ProPrivacy.com SpeedTest (max / burst) N / A 227,03 284,91

Op het moment dat we deze review schrijven, hebben we slechts een paar dagen aan snelheidstestresultaten beschikbaar, dus we zullen dit gedeelte moeten bijwerken zodra we meer gegevens hebben verzameld.

Wat we hebben, toont gemiddelde snelheden van 15,2 Mbit / s en maximale snelheden van 73,9 Mbit / s. Die volkomen acceptabel zijn, maar lang niet zo goed als de snelste services die er zijn. Dat gezegd hebbende, zoals onze meer informele tests hieronder laten zien, zijn de prestaties in de echte wereld sterk.

Een gemiddelde DNS-opzoektijd van 0,94 seconden is enigszins aan de trage kant, terwijl een verbindingstijd van 4,1 seconden ongeveer gemiddeld is.

Het is lang niet zo wetenschappelijk als onze volledige snelheidstests, maar we wilden ook een ruw idee krijgen over hoe het gebruik van de gratis service en Secure Core de internetprestaties beïnvloedt. Tests werden uitgevoerd vanuit het VK.

Beoordeling van ProtonVPN-snelheden

Zoals we kunnen zien, is het verschil tussen het gebruik van een gratis en een niet-vrije server in Nederland te verwaarlozen. Aangezien onze gegevens via IJsland naar België werden gerouteerd, zijn we ook erg onder de indruk van hoe snel Secure Core is.

We hebben geen enkele IP-lek gedetecteerd in Windows en macOS, inclusief WebRTC- en IPv6-lekken. We kunnen IPv6 momenteel niet testen op mobiele apparaten, maar hebben geen IPv4 WebRTC-lekken gedetecteerd in iOS- of Android VPN-apps.

Makkelijk te gebruiken

Aangepaste VPN-apps zijn beschikbaar voor Windows, macOS, Android en iOS. Een Linux-script op de opdrachtregel is ook beschikbaar voor het automatisch configureren en besturen van OpenVPN (dat afzonderlijk moet worden geïnstalleerd, samen met verschillende andere pakketten). Een handmatige IKEv2-installatiehandleiding is ook beschikbaar voor Linux.

De ProtonVPN Windows-client

De Windows VPN-client ziet er slim uit en biedt veel nuttige informatie. De coole serverkaart is vooral bedoeld voor de show, maar eenmaal verbonden toont de app nuttige sessieverkeerstatistieken. De Windows-app maakt gebruik van het OpenVPN-protocol (UDP of TCP).

ProtonVPN-app voor Windows

Als u een land selecteert, wordt u automatisch verbonden met een server in dat land - u kunt opgeven op basis van snelheid of willekeurig. Als alternatief kunt u afzonderlijke servers selecteren. Deze zijn allemaal duidelijk aangegeven of ze beschikbaar zijn voor gratis gebruikers, kunnen worden gebruikt of P2P, of Tor via VPN ondersteunen. Ze tonen ook serverbelasting om u te helpen bij het kiezen van een snelle server.

ProtonVPN voor Windows-instellingen

De kill-schakelaar is gebaseerd op een firewall, maar maakt geen gebruik van de Windows-systeemfirewall. Dit betekent dat als de OpenVPN-daemon crasht, uw echte IP wordt blootgesteld. De kill-schakelaar werkt verder goed. DNS-lekbescherming is standaard ingeschakeld en, zoals we hebben gezien, werkt het goed.

Uniek voor de Windows-app is split tunneling. Hiermee kunt u beslissen welke apps de VPN wel of niet gebruiken en kunt u specifieke IP's uitsluiten of opnemen. Het is vermeldenswaard dat gemorste tunneling niet werkt met sites of services die worden omgezet in meerdere domeinen, waaronder Netflix, Amazon, BBC iPlayer en vele andere populaire streamingdiensten. Maar dit is jammer, maar is een inherente beperking van de technologie. Met deze VPN kunt u ook YouTube-video's deblokkeren die beperkt zijn binnen uw regio,

Andere platforms

De macOS-, iOS- en Android-apps gebruiken het IKEv2 VPN-protocol. Hun MacOS VPN-app heeft nu een kill-schakelaar. De mobiele apps niet, maar hebben wel "Always-on VPN", waarmee een verbroken VPN-verbinding snel en automatisch wordt hersteld.

Een lek is echter nog steeds mogelijk terwijl dit gebeurt, hoewel Android 7.0+ gebruikers ook handmatig verbindingen zonder VPN in hun systeeminstellingen kunnen inschakelen om een ​​goede kill-schakelaar te maken.

Klantenservice

Afgezien van een ondersteuningspagina in FAQ-stijl, die niet uitgebreid is, maar wel nuttig lijkt, is ondersteuning alleen beschikbaar via e-mail en kan het een dag of twee duren om te reageren (ongeveer een dag in onze ervaring) We waren niettemin onder de indruk van de kwaliteit van de antwoorden toen ze aankwamen.

Privacy en beveiliging

ProtonVPN
NordVPN
ExpressVPN

Obfuscation (stealth)
Zelf gehoste / proxy DNS Ja Ja Ja
IPv4-lekbescherming
IPv6-lekbescherming
WebRTC-lekbescherming
Dodemansknop

Logbeleid

ProtonVPN registreert een tijdstempel van de laatste succesvolle inlogpoging. Dit wordt voor onbepaalde tijd opgeslagen, maar wordt elke keer overschreven wanneer u zich aanmeldt. Standaard worden IP's niet vastgelegd. Deze logboekinstellingen voldoen aan onze criteria voor VPN-logboeken en vormen een minimale bedreiging voor de privacy van gebruikers.

Jurisdictie

Zwitserland wordt algemeen beschouwd als een goede plek om een ​​privacybedrijf te baseren dankzij de strikte privacywetten, het feit dat het niet onderworpen is aan EU-wetgeving en geen lid is van de door de VS geleide spionage door Five Eyes (of zelfs Fourteen Eyes) bondgenootschap.

Aan de andere kant heeft Zwitserland een aantal alarmerende nieuwe bewakingswetten aangenomen. Hiervoor moeten internetproviders (ISP's) en telecomoperators gedurende 12 maanden gedetailleerde logboeken van metagegevensverbindingen opslaan. Wat niet duidelijk is (omdat de bewoordingen van de wetten zelf niet duidelijk zijn) is of deze logvereisten van toepassing zijn op e-mail- en VPN-services.

Proton zegt dat het van zowel de Zwitserse overheid als haar eigen advocaten garanties heeft gekregen dat de nieuwe wetten niet van toepassing zijn op VPN- of e-maildiensten in het land, maar op beide punten heeft het geen harde bewijzen hiervan kunnen geven.

Protocollen en codering

De Windows-client en het Linux-script gebruiken OpenVPN, terwijl de macOS-, Android- en iOS VPN-apps IKEv2 gebruiken. Van OpenVPN is bekend dat het zeer veilig is als het goed is geconfigureerd, terwijl IKEv2 theoretisch zeer veilig is en meestal sneller is dan OpenVPN. ProtonVPN gebruikt de volgende OpenVPN-instellingen:

Datakanaal: een AES-256-CBC-codering met HMAC SHA-512-hash-authenticatie.

Besturingskanaal: ProtonVPN ondersteunt een aantal coderingssuites, waarvan de zwakste een AES-256-codering is met RSA-2048 handshake-codering en HMAC SHA-1 hash-authenticatie. Perfect forward geheimhouding wordt geboden door een Diffie Hellman-sleuteluitwisseling (sleutellengte onbekend).

Zelfs bij de zwakste instellingen is deze opstelling veilig. IKEv2 maakt gebruik van een AES-256-codering met RSA-2048-handshake-codering, die wederom veilig is.

Andere dingen

Zoals eerder vermeld, gebruikt ProtonVPN alleen bare metal-servers en geen van de door ons geteste software leed aan IP-lekken. Het is ook mogelijk om de service in Bitcoin en zelfs contant te betalen.

Obfuscation-technologie voor het ontwijken van VPN-blokken is beperkt tot het gebruik van OpenVPN TCP (vermoedelijk poort 443) om VPN-verkeer te verbergen als regulier HTTPS-verkeer. Dit kan behoorlijk effectief zijn, maar wordt verslagen met behulp van zelfs vrij basale Deep Packet Inspection-technieken.

De website gebruikt een aantal trackers, waaronder Google Analytics (GA). Proton heeft ons echter verteld dat GA niet wordt gebruikt op gevoelige pagina's.

ProtonVPN publiceert een transparantierapport en beheert een kanarie-waarborg. Een transparantierapport is leuk, maar vereist nog steeds vertrouwen in Proton om alle incidenten te melden. Volgens het soortgelijke transparantieverslag van ProtonMail heeft Proton een aantal verzoeken om gegevens ingewilligd zonder een geldig gerechtelijk bevel. In beide gevallen lijken de omstandigheden een dergelijke beslissing te rechtvaardigen. Het lijkt erop dat ProtonMail hoe dan ook heel weinig informatie heeft kunnen verstrekken.

We zijn enigszins twijfelachtig over de echte waarde van warrantkanaries, maar veel mensen vinden ze geruststellend.

Laatste gedachten

Het is heel moeilijk om een ​​echte fout met ProtonVPN te vinden. Het is een snelle en veilige VPN-service met veel servers, enkele innovatieve ideeën en geweldige software. Het toont ook een sterke toewijding aan privacy, zoals past bij de angstaanjagende reputatie die ProtonMail in dit opzicht heeft opgebouwd.

Onze enige echte kritiek is dat we de juiste kill-switches in macOS en iOS willen zien, hoewel dit probleem tot op zekere hoogte wordt beperkt door de functie "Always-on VPN" in beide apps.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me