Runbox Review

Runbox

Runbox är en e-postleverantör från Norge som först lanserades år 2000. Runbox-tjänsten ägs av Runbox Solutions AS, som är känd för att också tillhandahålla webbhotelltjänster. Runbox Solutions AS ägs för närvarande av anställda och annan nyckelpersoner.

ProPrivacy.com Göra
8 av 10

Sammanfattning

Runbox v.7 (för närvarande i beta), har ett öppet gränssnitt (appen som laddas ner och körs i din webbläsare). Appkodbasen är tillgänglig på GitHub. Men backend är ännu inte öppen källkod, och äldre versioner av Runbox är också fortfarande helt slutna källor.

Företagets bas i Norge anses generellt vara bra när det gäller integritet (nationen har inte obligatoriska lagringsuppgifter för data som gäller e-postleverantörer). Det är emellertid värt att notera att nationen är en del av det större Nine Eyes-avtalet, vilket innebär att statliga underrättelsebyråer troligen kommer att utföra en viss övervakning och kommunicera med sådana som NSA och GCHQ. 2011 köptes företaget helt ut av anställda och resten av styrelsen.

Hur mycket kostar Runbox?

Ett prenumeration på Runbox kan köpas i Micro, Mini, Medium eller Max. De fyra prenumerationsplanerna varierar i kostnad men är alla årliga prenumerationsplaner.

Micro-planen ger användare tillgång till 1 GB e-postlagring med extra 100 Mb fillagringsutrymme. Mikroanvändare får inte tillgång till några anpassade domännamn - dessa måste köpas som ett tillägg på. Dessutom tillåter inte mikrokontot användare att koppla några befintliga anpassade domäner som de har (tidigare registrerade domäner från andra tjänster) till sitt konto. En mikroplan kostar $ 19,95 per år.

Mini-planen ger abonnenterna 5 GB lagringsutrymme och 500 Mb fillagring. Mini-användare får använda fem anpassade domäner som de tidigare har registrerat hos en annan leverantör. Men om de vill registrera en ny anpassad domän måste de köpa den som ett tillägg på. Miniplanen kostar $ 34,95 per år.

Mediumplanen ger användare tillgång till 10 GB e-postlagring och 1 GB fillagring. Användare kan använda kontot med upp till tio tidigare registrerade anpassade domäner. Men om de vill registrera en ny anpassad domän måste de köpa den som ett tillägg på. Den medelstora planen kostar $ 49,95 per år.

Max-planen ger användare tillgång till 25 GB e-postlagring och 2 GB fillagring. Användare kan använda kontot med upp till 25 tidigare registrerade anpassade domäner. Som med de andra planerna kommer de att behöva betala för att registrera en ny anpassad domän. Max-planen kostar $ 79,95 per år.

Den som vill köpa extra e-postalias (i paket med fem), anpassade domäner eller extra lagringsutrymme kan göra det till olika priser på fastställande. Denna prissättningstruktur är ganska komplicerad jämfört med andra e-posttjänster. Det ger dock användarna mycket anpassningsbarhet - så länge de är villiga att betala.

Användare kan välja att betala för Runbox via kredit- eller betalkort, PayPal eller Bitcoin för extra integritet.

Runbox-funktioner

  • Baserat i Norge. Som allmänt anses vara en bra plats när det gäller integritet jämfört med många EU-platser, Storbritannien och USA
  • 100 alias ingår i varje konto (för en enda användares inkorg)
  • Spamdetektering
  • POP och IMAP och SMTPS stöds för att skicka och ta emot e-post över olika klienter.
  • Datalagring ingår
  • Synkronisera med Apple Mail, Mozilla Thunderbird och Microsoft Outlook.
  • Dra och släpp bilagor
  • Anpassad domänstöd
  • En + poäng för säkerhet med Qualys SSL Labs

Integritet

Användarvillkoren för Runbox kräver att användare registrerar sig med sitt riktiga namn. Således bör denna e-postleverantör betraktas som privat men inte anonym.

Trots detta kan användare teoretiskt använda en brännar-e-postadress för att prenumerera. Från det ögonblicket är det möjligt att göra supportförfrågningar från Runbox-kontot, vilket innebär att du inte nödvändigtvis behöver hålla fast vid den brännaradressen, antingen.

Vi kontrollerade Runbox sekretesspolicy för att se vilken typ av uppgifter företaget samlar in om sina användare. Den goda nyheten är att politiken är GDPR-kompatibel. Dessutom uppger Runbox inte att den samlar in IP-adresser för användare och hävdar att ingen av de uppgifter som samlas in när tjänsten används definieras som känslig.

Informationen som ges av abonnenter vid tidpunkten för anmälan till tjänsten bevaras under den period som det är nödvändigt att tillhandahålla tjänsten. Vem som helst som betalar för ett prenumeration bör dock vara medveten om att deras uppgifter också finns i fem år efter slutet av ett prenumeration för att följa norska bokföringslagar.

E-posttjänstinnehåll (data som är kopplade till webbmailen, kontakter och filer i tjänsten) lagras under varaktigheten av ett konto som hålls, och i upp till 3 månader efter att ett försökskonto stängts eller upp till 6 månader efter avslutandet av ett betalt abonnemang.

Sammantaget verkar integritetspolitiken stark, och det finns ingen anledning att vi kan se till att ifrågasätta deras engagemang för konsumentens integritet.

säkerhet

All kommunikation med Runbox-servrar hanteras med TLS / SSL-kryptering. Detta säkerställer att data alltid är säkra under transport mellan avsändaren och Runbox-servrar och mellan Runbox-servrar och mottagaren. Tjänsten får en poäng på A + med Qualys SSL Labs, vilket innebär att anslutningarna till dess servrar verkligen är säkra. (SHA256 med RSA 4096 bitar.)

Tyvärr finns det ingen inbyggd end-to-end-kryptering i Runbox webmail-gränssnitt. Av detta skäl måste du installera en tredjepartsutvidgning som Mailvelope för att kryptera e-postmeddelanden med PGP. Detta är lite svårare än hos vissa andra leverantörer men kommer att få jobbet gjort.

Användare har också möjlighet att kryptera e-postmeddelanden med S / MIME så länge de använder sitt Runbox-konto med en fristående e-postklient från tredje part, t.ex. Mozilla Thunderbird, Apple Mail eller Microsoft Outlook.

Den goda nyheten är att Runbox planerar att införa inbyggd PGP-kryptering till sin Runbox 7-klient (för närvarande i Beta). Så se detta utrymme.

Alla som använder webmail-gränssnittet snarare än en fristående klient måste vara medvetna om att eftersom kryptering sker i deras webbläsare (med hjälp av Mailvelope) - det finns vissa säkerhetsproblem att tänka på (som gäller alla JavaScript-e-postklienter och inte bara Mailfence ).

Javascript har sårbarheter som kan tillåta en man-i-mitt-attack att tvinga komprometterade krypteringsnycklar till både avsändarens och mottagarens webbläsare. Alla som vill undvika dessa JavaScript-sårbarheter måste använda en e-postleverantör med en dedicerad e-postklient.

En sak som är värd att tänka på är att Runbox för närvarande inte implementerar kryptering för e-postmeddelanden som är i vila på sina servrar, detta kan beröra alla användare som inte implementerar stark E2EE med S / MIME eller PGP.

Slutligen implementerar Runbox IP-strippning från alla skickade meddelanden. Detta innebär att din IP-adress aldrig är kopplad till ett utgående e-postmeddelande.

Enkel användning

Det är enkelt att registrera dig för en kostnadsfri testversion av Runbox, men kräver att du anger en alternativ e-postadress som du redan äger. Detta är lite frustrerande för de människor som värdesätter integritet och inte vill koppla sitt nya konto till ett tidigare. Även om företaget föredrar kunder att lämna över ett telefonnummer, är detta tack och lov valfritt - vilket är en besparande nåd.

Testversion av Runbox gratis

När du prenumererar får du ett valideringsmeddelande i den inkorg som du angav. Klicka på länken i det e-postmeddelandet för att komma igång. Länken tar dig, helt inloggad, till webbklienten där du är redo att börja dra nytta av den säkra e-posttjänsten.

Att konfigurera mappar är trevligt och enkelt tack vare det formulär som visas precis under korgen med inkorgar. Jag gick vidare och satte upp en mapp bara för att se hur det fungerar. Du kan se resultaten nedan.

skapa mappar i runbox-klienten

För att importera kontakter från Google eller någon annan e-postleverantör klickar du helt enkelt på Kontakter längst upp till vänster på webbmailklienten och klickar sedan på import. Funktionen låter dig importera kontakter via CSV, vilket innebär att du kan importera dem från Google Mail eller nästan alla andra e-postleverantörer. Vi hittade att funktionen fungerar utan problem.

importerar en fil till runbox

Med kontaktad import är du redo att börja skicka e-post. Om du klickar på komponerar öppnas ett separat fönster, och vi blev chockade över att det fanns inga alternativ för OpenPGP-kryptering. I själva verket kunde vi vid första anblicken se några alternativ för att kryptera e-post alls; detta förvirrade oss eftersom vi var under intrycket av att detta var en säker e-postleverantör.

Vi kontaktade supporten för att få en klar bekräftelse om denna punkt och informerades om att Runbox lagrar alla e-postmeddelanden på säkra servrar men inte tillhandahåller några PGP-funktioner eller lösenordskrypterade e-postalternativ.

Dessutom är funktionsmässig Runbox mycket tunn på marken: den tillhandahåller e-postlagring och fillagring (för att ladda upp dokument till motsvarande Google Drive) - men inga tillbehör som kalkylblad, webbchat - och alla andra godbitar du hittar med så många andra krypterade e-postleverantörer. Det är dock värt att notera att företaget verkar utöka sin funktionsuppsättning (det har redan lagt till en kalender till Runbox 7 beta, till exempel).

Sammantaget blev vi lite besvikna över vad som erbjuds med tanke på kostnaden för till och med ett mikrokonto (det finns andra e-postleverantörer som bara är 1 Euro i månaden - och ger fler funktioner bakade i).

För att vara rättvis är Runbox dock extremt lätt att använda. Och om du faktiskt inte vill skicka krypterade e-postmeddelanden - och bara letar efter säker e-postlagring (som inte skannas av Google för reklamändamål, och som lagras säkert för att skydda det från hacking) - kan denna e-postleverantör kanske vara ett alternativ för dig.

Kundsupport

När det gäller kundsupport är Runbox lite slog. Användare måste börja processen genom att skicka ett e-postmeddelande från sitt konto. Med det gjort kommer ett automatiskt svar att komma. För att faktiskt öppna en supportbiljett är det nödvändigt att svara på det ursprungliga auto-svaret för att hävda att du inte har kunnat hitta lösningen i hjälpavsnittet på webbplatsen. Med det gjort, kommer ytterligare ett automatiskt svar och följer att den faktiska hjälpen.

Sammantaget fungerar systemet - och vi fick svar inom en timme - vilket inte är fruktansvärt. Men för personer som är ute efter ett Max-konto misstänker jag att en livechattfunktion skulle välkomnas och med tanke på vad de debiterar; förmodligen borde vara en tillgänglig resurs.

Med det sagt är både hjälp- och bloggsektioner på webbplatsen användbara och kommer att ge användarna svar på många vanliga frågor. Vi tyckte att hjälpcentret var lättanvänt, och vi gillade särskilt sättet att den översta nav-fältet delas upp i flikar: Sök, bruksanvisning, vanliga frågor, dokumentation och support.

Detta låter dig snabbt finslipa det du letar efter - vare sig det är information om tjänsten eller specifika installationsguider för IMAP, POP eller inställning av alias, till exempel.

Runbox e-post slutsats

Runbox är en e-postleverantör som är extremt lätt att vänja sig med. Men om du vill ha något som kommer med PGP-kryptering direkt ur rutan - kan du vara bättre på att leta någon annanstans.

För de människor som föredrar att använda sitt e-postkonto med Outlook, Thunderbird, Apple Mail eller en annan tredjepartsklient; tillgängligheten för både PGP-kryptering och S / MIME innebär att du kommer att kunna använda den här e-postleverantören för att skicka säker E2EE på dina e-postmeddelanden.

En sak som är värd att tänka på är att webmail-klienten inte är öppen källkod. Detta kan stänga diehard privatliv och säkerhetsförespråkare från tjänsten. Men Runbox 7 som för närvarande finns i Beta kommer att ha PGP bakat och det påstås att det kommer att vara open source.

En lättanvänd leverantör med användbar webbläsarbaserad webbmail - så länge du inte bryr dig om att följa guider för att få PGP-kryptering igång med Mailvelope eller en separat fristående klient.

Med allt som sagt är Runbox dyrare än några av sina konkurrenter, och många av dessa leverantörer har mycket fler funktioner bakade i. Så beroende på dina behov kan du vara bättre på att leta efter något annat.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me