Synchronisatiereview

Syncthing


Syncthing is een veilig gedecentraliseerd peer-to-peer (P2P) bestandssynchronisatieprogramma dat bestanden tussen apparaten op een lokaal netwerk of via internet kan synchroniseren. In veel opzichten is het vergelijkbaar met BitTorrent Sync, behalve dat het volledig gratis en open source (FOSS) is.

Startpagina synchroniseren

ProPrivacy.com partituur
8 van de 10

Samenvatting

Met Syncthing kunt u veilig back-upgegevens maken zonder dat u een externe cloudprovider hoeft te vertrouwen. Er wordt een back-up gemaakt van gegevens op een computer of server die u rechtstreeks beheert en deze worden op geen enkel moment opgeslagen door een derde partij.

Dit wordt in technische kringen een "BYO (Cloud) -model" genoemd, waarbij u de hardware levert in plaats van een externe commerciële leverancier. De gebruikte codering is ook volledig end-to-end, omdat u deze codeert op uw apparaat en alleen u kunt de codering decoderen. Niemand anders heeft de coderingssleutels.

Prijzen en functies

Synchroniseren is gratis (in elke betekenis van het woord). Donaties voor de ontwikkeling ervan worden echter geaccepteerd via kaart (verwerkt door Stripe) of Bitcoins.

Het programma is beschikbaar voor Windows, OSX, Linux en Android, plus een aantal minder populaire platforms. Een iOS-versie ondergaat bètatests op het moment van schrijven, maar er is geen officiële releasedatum gepubliceerd.

Alle releases zijn digitaal ondertekend en de Android-app kan worden gedownload van F-Droid voor degenen die liever de Google Play Store niet gebruiken.

Een opvallend kenmerk van cloudservices is ondersteuning voor bestandsversie. Als deze optie wordt gebruikt, archiveert Syncthing oudere versies van bestanden wanneer deze worden opgeslagen of verwijderd. Ze zijn op een later tijdstip toegankelijk. Dit wordt per map geconfigureerd en u bepaalt hoeveel eerdere versies van een bestand worden gearchiveerd.

Privacy en beveiliging

Zoals reeds opgemerkt, is Syncthing zeer privé, omdat gegevens rechtstreeks worden opgeslagen op een locatie naar keuze. Er hoeven geen derde partijen bij betrokken te zijn. Omdat de codering end-to-end is, kunnen gebruikte relayservers uw gegevens niet lezen.

Op technisch vlak worden uw gegevens beschermd door het Block Exchange Protocol v1. Dit maakt gebruik van op TLS 1.2-certificaat gebaseerde authenticatie in combinatie met een "sterke coderingssuite" en Perfect Forward Secrecy (PFS).

voorbeelden van sterke coderingssuites

De cryptografische sleuteluitwisseling (DHE) van Diffie-Hellman heeft onlangs enorme controverse veroorzaakt over het hergebruik van een beperkt aantal priemgetallen, waardoor het kwetsbaar is om te worden gekraakt door een krachtige tegenstander zoals de NSA. Het maakt het echter wel mogelijk om Perfect Forward Secrecy te gebruiken tijdens TLS-authenticatie, en indien gecombineerd met RSA voor sleuteluitwisseling (zoals in alle bovenstaande voorbeelden) zal het beschermen tegen MitM-aanvallen en moet het zeer veilig zijn.

Met andere woorden, alle gegeven voorbeelden zijn inderdaad sterke coderingssuites. Meer informatie over het Block Exchange Protocol v1 dat door Syncthing wordt gebruikt, is beschikbaar op de website. Een discussie over veel van de daarin gebruikte termen kan hier worden gevonden (hoewel het artikel VPN-codering bespreekt, is veel van wat er wordt gezegd hier even goed van toepassing).

De website en ondersteuning

Ondanks dat het FOSS-software is die door vrijwilligers is ontwikkeld, biedt de Sycthing-website een schat aan diepgaande documentatie en beschikt het over een levendig discussieforum.

Het proces

Aanmelden is niet vereist. Download eenvoudig de relevante programmabestanden naar elk apparaat dat u wilt synchroniseren. Voor deze beoordeling synchroniseer ik bestanden tussen mijn Windows 10-pc en mijn Android-telefoon (en ja, ik weet dat ik Linux moet gebruiken om een ​​echte beveiliging op mijn pc te bereiken, maar de meeste lezers zullen Windows gebruiken).

Na het downloaden moeten de Windows-bestanden worden uitgepakt, maar hoeven ze niet verder te worden geïnstalleerd (behalve het maken van een standaardmap om te synchroniseren).

Synchroniseren van pc-start

Wanneer uitgevoerd, opent Syncthing een webinterface. Bij de eerste keer opstarten wordt er ook een standaardsynchronisatiemap gemaakt

Synchroniseren van pc-apparaat toevoegen

Het eerste wat je moet doen is een nieuw apparaat toevoegen ...

Android synchroniseren

Ik heb de app gedownload naar mijn Android-telefoon en de apparaat-ID via e-mail op mijn bureaublad gedeeld. Een apparaat-ID is een unieke, cryptografisch veilige identificatie die wordt gegenereerd als onderdeel van de sleutelgeneratie bij de eerste keer dat u Syncthing start. Apparaat-ID's hoeven niet geheim te worden gehouden, omdat ze in wezen deel uitmaken van de openbare sleutel

Synchroniseren Android Apparaat toevoegen

Beide apparaten moeten worden geconfigureerd om met elkaar te kunnen praten. Ik heb de apparaat-ID van mijn pc met mijn telefoon gedeeld door een QR-code te scannen met de camera van mijn telefoon. Na vrijwel elke fase van het installatieproces is het noodzakelijk om Syncthing op beide apparaten opnieuw te starten, maar dit duurt slechts enkele seconden

Syncthing PC nieuwe map aanmaken

Maak een map op één apparaat (of deel eenvoudig met apparaten als de map al bestaat, zoals de standaardsynchronisatie doet) ...

Synchroniseren Android maken spiegelmap

... en u ontvangt een melding aan de andere kant. Op mijn telefoon was dit een standaard Android-melding. U kunt kiezen waar de gepaarde synchronisatie op het andere apparaat wordt geplaatst. Zorg ervoor dat u op het pictogram Opslaan (rechtsboven) klikt en niet op Map maken als u klaar bent!

Bestanden die op het ene apparaat aan de map zijn toegevoegd, worden nu gesynchroniseerd met de overeenkomende map op het andere apparaat. Bestanden die uit de ene map zijn verwijderd, worden ook uit de andere map verwijderd, tenzij de modus "Folder Master" is geselecteerd. In dit geval worden wijzigingen in de map op andere apparaten genegeerd. Dit is handig voor het bewaren van 'master-kopieën' van bestanden.

Ik zal opmerken dat hoewel het op papier eenvoudig lijkt, ik het koppelen van mappen in de praktijk erg verwarrend vond. Het was zelfs zo verwarrend dat ik niet kon bepalen of de verwarring het gevolg was van bugs in het programma, of gewoon dat ik zwak was (en steeds meer in de war).

Ik heb bijvoorbeeld een tweede synchronisatiemap op mijn pc gemaakt. Op mijn telefoon wees het verzoek hiervoor naar de standaardmap. Ik heb dit opgelost door de map-ID van het verzoek handmatig te wijzigen in die van mijn nieuwe pc-map, maar ontving vervolgens een verzoek om de nieuwe map terug te delen naar de pc (dezelfde die ik in eerste instantie met de Android deelde vanaf de pc )! gah!

Synchroniseren met synchroniseren

Als alles eenmaal is ingesteld, werkt het allemaal heel goed.

Geavanceerde mapinstellingen synchroniseren

Standaard worden mappen elke 60 seconden gescand, dus het kan even duren voordat het synchroniseren begint. Dit kan handmatig worden gewijzigd. U kunt ook de volgorde bepalen waarin bestanden worden gesynchroniseerd (alfabetisch, willekeurig, nieuwste eerst, etc.) en versieparameters instellen.

Sycthing geavanceerde mapinstellingen

Snelheid testen

Om een ​​idee te geven hoe lang het duurt om gegevens over te dragen met behulp van Syncthing, heb ik enkele testbestanden van verschillende groottes gesynchroniseerd. Mijn methode was eenvoudig om te bepalen hoe lang het duurde om de bestanden over te zetten van mijn pc naar mijn telefoon met behulp van een stopwatch. Deze cijfers zijn daarom enigszins ruw, maar zouden een nuttige indicatie moeten geven van hoe efficiënt het overdrachtsprotocol is.

De tests werden uitgevoerd met een breedbandinternetverbinding van 50 Mbs / 3Mbs en mijn 2,5-GHz IEEE 802.11n-thuisnetwerk. Ik heb afgerond op de dichtstbijzijnde seconde. Een VPN was actief op zowel mijn pc als telefoon. Ik heb de downloadsnelheid omgezet naar Mbps met behulp van de Google megabyte megabit-converter.

20 MB = 5 seconden (32 Mbps)

100 MB = 15 seconden (53,3 Mbps)

512 MB = 72 seconden (56,9 Mbps)

1 Gb = 180 seconden (44,5 Mbps)

Met andere woorden, overdrachten van grotere bestanden gebeurden vrijwel met de maximale snelheid van mijn internet. Kleur me onder de indruk!

Conclusie

ik vond leuk

  • Gratis en open source software
  • Werkt perfect na installatie
  • Het is niet nodig om derden te vertrouwen
  • Sterke end-to-end encryptie
  • Razendsnelle transfers
  • Bestandsversie

Ik hield niet van

  • Ik vond de opstelling erg verwarrend. Dit kan al dan niet het gevolg zijn van bugs in het proces (na verschillende, uiteindelijk succesvolle installatiepogingen, denk ik dat het is).

Eenmaal ingesteld, is Syncthing een fantastische manier om veilig een back-up te maken van bestanden tussen al uw computers en mobiele apparaten. Het is ook een geweldige manier om eenvoudig bestanden draadloos over te zetten. Dit gebeurt op een eenvoudige en intuïtieve manier (zet uw bestanden gewoon in de synchronisatiemap en ze verschijnen op magische wijze in de overeenkomende map op het andere apparaat).

Synchronisatie biedt in feite de meeste voordelen van het gebruik van een cloudback-upservice zoals Dropbox, behalve dat derden geen toegang hebben tot uw bestanden. Hieraan gerelateerd is dat Syncthing moet worden geprezen voor het gebruik van zeer krachtige end-to-end-codering.

Setup was echter een probleem. Nadat ik het proces verschillende keren heb doorlopen, vind ik het nog steeds verwarrend. Ik ben er steeds meer van overtuigd dat dit het gevolg is van bugs in de manier waarop mappen op verschillende apparaten worden geverifieerd. Dat gezegd hebbende, als de installatie eenmaal is voltooid, lijkt het hele bestandsoverdrachtproces zeer stabiel en is het indrukwekkend snel.

Als u op zoek bent naar een open source cloud-achtige back-upoplossing, dan is Syncthing vrijwel uw enige optie. Gelukkig (als je eenmaal problemen hebt met de installatie), werkt het heel goed.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me