Tenta Browser Review

Tenta Browser

Tenta is een nieuwe Android-browser met een diepe focus op privacy. Terwijl de meeste browsers geld verdienen met hun service door middel van adverteren en het verzamelen van gebruikersgegevens, doet Tenta dingen anders. Tenta biedt OpenVPN in de browser, zodat gebruikers volledig veilig zijn. Bovendien slaat Tenta nooit gebruikerssleutels op een van zijn servers op voor extra beveiliging. Denk aan een VPN en een browser in de incognitomodus, allemaal samengevoegd en u begint een idee te krijgen van de browse-ervaring die Tenta biedt.

ProPrivacy.com partituur
4 van de 10

Samenvatting

Om te zeggen dat ik enthousiast was om Tenta eens te proberen, is een understatement. Zodra ik erover hoorde, wilde ik het ongelooflijk graag proberen. Werkt de gratis ingebouwde VPN op de optimale niveaus die nodig zijn voor streaming in HD? Of zal het langzaam zijn en alleen geschikt voor WiFi-beveiliging en het deblokkeren van dingen zoals online bankieren? Gezien het gratis is, zou zelfs dat laatste niet zo erg zijn. Ik moet echter toegeven dat ik hoop dat het echt goed presteert. Zonder twijfel is de naadloze integratie van privacy-tools in een enkele browser iets dat geweldige bruikbaarheid biedt en Tenta een unieke aantrekkingskracht geeft.

pricing

Tenta lijkt de service gratis te willen aanbieden en is in theorie een uitstekend product. Dus het feit dat het beschikbaar is zonder abonnement is behoorlijk geweldig. Dus, wat is het addertje? De waarheid is dat er voor zover ik kan zien er geen is! De Tenta-browser geeft de software echt gratis uit en is alleen van plan om geld te verdienen met de service door mensen toe te staan ​​om te upgraden naar een pro VPN-pakket (uiteindelijk).

Die upgrade wordt een full-device VPN-service die beschermt alle apps in plaats van alleen gegevens in de browser. Het zijn die pro-plan abonnees die een bron van inkomsten zullen creëren voor de ontwikkelaars van Tenta. Als zodanig kan de browser worden beschouwd als een leider op het gebied van verlies die is ontworpen om mensen te verleiden de volledige VPN-service te kopen.

Open source

Toen ik deze recensie voor het eerst schreef, hield Tenta zijn kaarten dicht bij zijn borst. Nu heeft Tenta echter de privacy-onderdelen van haar software open source. Dit is geweldig omdat het mensen in staat zal stellen de waarheidsgetrouwheid van Tenta's claims over het platform te verifiëren. Dat verificatieproces van derden is nog niet gebeurd. Het open source maken van Tenta is echter absoluut een grote stap in de goede richting voor deze beginnende VPN-service.

Tenta-functies

PIN-toegang

Om uw ervaring te starten, vraagt ​​Tenta u om een ​​pincode op te geven. Dit betekent dat de browser vanaf het begin beveiligd is. Alle geschiedenis, bladwijzers, enzovoort die u misschien wilt behouden, zijn allemaal beveiligd met een wachtwoord. Wat ook goed is, is dat de pincode volgens het bedrijf nooit wordt opgeslagen op de servers van Tenta, voor extra beveiliging.

Gepatenteerde incognitotechnologie

Een ander verkoopargument is het feit dat Tenta Smart Incognito ™ gebruikt. Dit is ontworpen om gebruikers toegang te geven tot hun bladwijzers, geschiedenis en downloads en om vensters open te houden tussen sessies, altijd incognito.

Als zodanig krijgt u met Tenta de privacy van incognito maar de functionaliteit van een gewone browser. Oprichter Jesse Adams opmerkingen:

Wil Tenta succesvol zijn als browser, dan moet de kernfunctie van privé en veilig browsen gratis zijn. En het is niet alleen uw verkeer dat wordt gecodeerd met ingebouwde OpenVPN, maar denk aan alle andere browsegegevens die traditioneel niet verborgen zijn, zoals uw bladwijzers, gedownloade bestanden of zelfs het openhouden van tabbladen om later te bekijken.

De incognitomodus en VPN's houden uw hele persoonlijke browse-ervaring niet effectief privé. We coderen en blokkeren de toegang tot AL uw browsegegevens. Wij hanteren een nulkennisbenadering van uw gegevens. Uw sleutels worden namelijk nooit opgeslagen op servers voor extra beveiliging, wat betekent dat we eenvoudigweg niemand toegang tot uw account kunnen geven. En nogmaals, dit is wat de gratis versie biedt.

Tenta-oprichter Jesse Adams

Geen limieten of beperkingen

Wat echt opmerkelijk lijkt, is dat, in tegenstelling tot de meeste gratis VPN's, Tenta zegt dat het niet van plan is om bandbreedtebeperkingen of gebruikscaps op de ingebouwde VPN-service te plaatsen. Dit is lovenswaardig en kan zeker helpen om de ingenieus op de markt gebrachte VPN van Tenta in het zonnetje te zetten (in de zeer competitieve en drukke VPN-markt).

“Zones”

Een coole functie is de mogelijkheid van de browser om verbinding te maken met verschillende VPN-servers op verschillende tabbladen in de browser (zones genoemd). In de bèta zijn er slechts vier servers om uit te kiezen, gelegen in Seattle, Miami, Nederland en Singapore. Als en wanneer Tenta deze lijst met serverlocaties uitbreidt, kan dit echter een uitstekende functie zijn die de gebruikerswaarde echt verhoogt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je Australische tv kunt deblokkeren terwijl je geo-beperkt internetbankieren veilig doet op openbare wifi, en je krijgt het idee.

Ingebouwde DNS-opties

Als een bewijs van de wil van Tenta om een ​​high-end privacytool te zijn, hebben de ontwerpers zelfs verwisselbare DNS-instellingen in de browser geïntegreerd. Dit is een leuke toevoeging en is iets dat niet de norm is in de VPN-industrie.

We werken aan het toevoegen van ondersteuning voor volledig aangepaste DNS-serverselectie, zodat u het IP-adres van elke gewenste DNS-server kunt invoeren, als onze opties niet bij u passen.

Tenta-oprichter Jesse Adams

Om toegang te krijgen, klikt u op de vlag of de blauwe pin in een tabblad om het vervolgkeuzemenu te openen.

De Tenta-website

Tenta heeft een mooie website. Op de startpagina is er een videopresentatie over de browser zodat mensen over Tenta kunnen leren zonder te hoeven graven. Ondanks dat het goed ontworpen is, is de site niet zo technisch van aard.

Indrukwekkende claims zijn allemaal goed en wel, en functies zoals DNS-lekbescherming en OpenVPN klinken geweldig. Daarnaast bevat de blogsectie ook veel artikelen over privacy en beveiliging, wat een nuttige toevoeging is. Je kunt het echter niet helpen om het gevoel te hebben dat een mooie, duidelijke technische implementatiepagina de website perfect zou afronden en deze aantrekkelijk zou maken voor zowel technisch ingestelde mensen als casual browsers.

De Tenta Browser-ervaring

Tenta Browser is nog steeds in openbare bèta en is alleen beschikbaar op Android. Bovendien moet u zijn aangemeld bij de Google Play Store om toegang te krijgen tot de gratis app. De app wordt snel gedownload en met gemak geïnstalleerd. Het ziet er vanaf het begin geweldig uit. Het logo is buitengewoon gaaf: een digitale octopus met chip-track-tentakel die een stetson draagt ​​- wie zou dat kunnen beweren?

Het eerste wat een gebruiker moet doen, is een pincode instellen. Gebruikers worden gewaarschuwd dit niet te verliezen, anders worden ze vergrendeld uit hun Tenta-browser. Nadat een pincode is ingesteld, kunnen gebruikers beginnen met hun browse-ervaring. De browser is standaard ingesteld op het lokale netwerk en werkt als elke andere browser in de incognitomodus. Door op instellingen rechtsboven op het tabblad te klikken (dit verschijnt als een vlag wanneer verbonden, of als een blauwe pin op een lokaal netwerk), krijgen abonnees toegang tot een aantal instellingen, waaronder de VPN-servers.

Die instellingen zijn:

 • VPN-servers: (Miami, Seattle, Nederland en Singapore).
 • DNS: (Google DNS, OpenNIC, niveau 3, OpenDNS Custom).
 • Zoekmachine: (Google, Yahoo, Bing, DuckDuckGo en StartPage).
 • "Downloaden zonder te vragen" - kan worden in- of uitgeschakeld (standaard uitgeschakeld).
 • "Sluit nu alle tabbladen."
 • "Zone verwijderen."
 • "Melding" - beheer webmeldingen.

Tenta is een eigen VPN-systeem waarmee meerdere verbindingen op verschillende tabbladen kunnen worden geopend. Het doet dit door alles behalve de browser van de VPN-tunnel te firewallen. Om dit een succesvol product te laten zijn, moet het die dingen echter veilig doen.

Groepeer sites op VPN-locatie (zone)

Een leuke functie die in Tenta is ingebouwd, is de mogelijkheid om pagina's op locatie te groeperen. Tenta noemt deze groepen 'zones'. Een nieuwe instellen is net zo eenvoudig als een paar tikken op het aanraakscherm. Op zijn website beschrijft Tenta de functie als volgt:

Tenta's Zones zijn onze eigen methode voor het groeperen van uw tabbladen op serverlocatie. Zorg dat een zone met tabbladen veilig is verbonden met Amsterdam, terwijl een andere zone tegelijkertijd is verbonden met Miami. Of Seattle. U kunt zelfs aangepaste instellingen voor elke zone hebben, waardoor u ongeëvenaarde controle hebt over uw browse-activiteit. Allemaal met slechts een paar tikken.

De zonefunctie is zeker nieuw en stelt gebruikers in staat om tegelijkertijd verbinding te maken met verschillende websites op verschillende locaties. Ik heb het getest door een zone in Miami en Nederland in te stellen en in elke zone met ipleak.net te testen. Ik was blij dat ik een ander (transparant) IP-adres kreeg in elke "zone".

Andere mogelijkheden

Voor nu is een kill-schakelaar niet beschikbaar, wat een beetje jammer is. Een kill-schakelaar voorkomt dat webverkeer buiten de VPN-tunnel reist om te voorkomen dat gegevens naar de ISP van een gebruiker reizen, mocht de VPN-verbinding wegvallen. Dit is zonder twijfel een belangrijke technische functie die nodig is om de beveiliging van Tenta top te maken. Het goede nieuws is dat de Tenta-ontwikkelaars het in de pijplijn hebben. Houd er echter rekening mee dat tot die tijd, als de VPN-verbinding wegvalt, dit kan leiden tot niet-versleuteld verkeer van het echte IP-adres van een gebruiker naar zijn ISP.

Privacy en beveiliging

Vanwege het feit dat Tenta een gesloten bron is, wilde ik heel graag vragen naar de implementatie van OpenVPN op het platform. Natuurlijk hebben we voorlopig alleen het woord van Jesse Adams. Naar mijn mening leek Adams echter echt te weten waar hij het over had toen hij mijn vragen beantwoordde. De versleutelingsimplementatieniveaus die hij beschreef zijn zeker sterk, dus ik kan Tenta een duim omhoog geven. Dit zijn de specificaties:

 • OpenVPN voor veilige verbindingen en codering van alle inkomende en uitgaande verbindingen met het web (afhankelijk van de configuratie).
 • Transit-metagegevens (OpenVPN-besturingskanaal) - TLS 1.2 DH-sleuteluitwisseling, AES-256 met SHA-384-authenticatie. 2048bit RSA-sleutels.
 • Transit-gegevens (OpenVPN-datakanaal) - AES-256 met SHA-512-authenticatie.
 • Service-API's: TLS 1.2 Elliptic Curve DH-sleuteluitwisseling, AES-256 met SHA-384-authenticatie. 384bit EC-sleutels.
 • Als extra beveiligingsfunctie handhaven we authenticatie op ZONE-servers, zodat alleen Tenta-gebruikers toegang hebben.

Elliptic Curve DH-sleuteluitwisseling betekent dat Tenta een perfect voorwaartse geheimhouding implementeert. Gezien het feit dat gebruikers dit gratis krijgen (en dat Tenta nog steeds in bèta is), is dit behoorlijk verbluffend en brengt het zeker veel gevestigde VPN's te schande.

Gevestigd in de VS.

Hoewel Tenta geen enkele logboekregistratie bijhoudt, is gevestigd in de VS verre van ideaal. De VS is een land dat nauwlettend in de gaten wordt gehouden door zowel de NSA als de CIA. Het toezicht in het land is op epidemisch niveau en de technologiebedrijven van het land kunnen worden gedwongen om te voldoen aan onderzoeken met bevelen en bevelen. Hierdoor worden de VS qua locatie altijd als een rode vlag beschouwd. Dat gezegd hebbende, een nullogboekbeleid gaat een lange weg en betekent dat als de autoriteiten naar Tenta gaan voor informatie, ze niets te overhandigen hebben.

DNS-instellingen

Een ding dat ik zelf kon testen, zijn de aanpasbare DNS-instellingen. Beschikbare opties zijn: Google, Systeem 3, OpenNIC en OpenDNS (met Custom ook in ontwikkeling). Ik testte Tenta Secure DNS en OpenNIC met behulp van ipleak.net en bij beide gelegenheden detecteerde de website Californische Google Business DNS-adressen. Dit baarde me een beetje zorgen.

Uit wat meer testen bleek echter dat het een bètafout was. Kortom, bèta-gebruikers die DNS willen wijzigen, moeten mogelijk hun Android-apparaat opnieuw opstarten en vervolgens de DNS-instellingen wijzigen. Maak daarna eenvoudigweg verbinding met een server en u zou de juiste DNS-instellingen moeten hebben (hoewel ik u aanraad om te controleren of ze correct zijn gewijzigd door ipleak.net te gebruiken).

Zodra de DNS met succes is gewijzigd, onthoudt Tenta de instelling en ik vond dat deze stabiel was. Ik heb ook geen DNS-lekken gedetecteerd nadat deze correct was ingesteld.

Hoewel je apparaat opnieuw moet worden opgestart om ervoor te zorgen dat DNS-wijzigingen absoluut een bug is, is Tenta nog steeds in bèta, dus het kan worden vergeven.

OpenNIC is voorlopig de standaard DNS-serviceprovider wanneer deze is verbonden met een van onze VPN-locaties. We zullen overstappen op het gebruik van onze Tenta DNS, die enkele voordelen biedt, waaronder DNS-over-TLS en DNS-over-HTTPS binnenkort. We hebben echter geconstateerd dat onze ontwikkeling Tenta DNS-servers niet in staat waren om onze productiebelasting te verwerken, wat resulteerde in een mengelmoes van fallbacks. We hebben dit vooralsnog verenigd in OpenNIC en we zullen Tenta DNS uitrollen zodra we het hebben voltooid.

Deze opmerking kwam na de beoordeling. We erkennen ook dat we OpenDNS verkeerd hebben aangemerkt als OpenNIC in de zone-instellingen. Dit is opgelost in een release die vandaag / morgen uitkomt. Bedankt dat je hierop hebt gewezen.

Tenta-oprichter Jesse Adams

Toen ik OpenNIC selecteerde, kreeg ik slechts één DNS-adres:

Over het algemeen zijn de DNS-instellingen op Tenta een beetje zorgwekkend. Dit is absoluut iets om in de gaten te houden als u van plan bent Tenta te gebruiken.

Verbindingssnelheden

Misschien is het meest teleurstellende aan de Tenta-browser verbindingssnelheden. Ik testte de servers in Miami en Amsterdam met testmy.net. Toen ik het testte, waren de downloadresultaten erg slecht. Ik testte de Miami-server met behulp van een testserver in New York en de Amsterdam-server vanaf een Britse testserver. Zoals u kunt zien, was mijn basissnelheidstest lokaal rond de 50 Mbps en iets lager dan bij de New York-testserver. In beide gevallen waren de downloadsnelheden met Tenta gemiddeld ongeveer 5 Mbps (en waren ze zo laag als 3 Mbps). Zoals altijd testte ik elke server vijf keer voor de zekerheid.

Uploadsnelheden namen ook een beetje een duik. Dit is iets dat Tenta serieus zal moeten upgraden als ze willen concurreren op de drukke VPN-markt. De meeste VPN's hebben eigenlijk geen eigen infrastructuur van VPN-servers. Om deze reden huren ze hun servers van vertrouwde providers. De beste VPN's huren Tier 1-servers die zorgen voor een minimaal verlies (misschien 20%) van snelheid (en soms zelfs minder).

Met zulke trage verbindingssnelheden is er geen twijfel dat streaming een beetje een nachtmerrie zou zijn. Toch is Tenta in bèta en het is gratis, dus dit blijft nog steeds een goede VPN om je te beschermen op openbare WiFi. We kunnen echter alleen maar hopen dat Tenta erin slaagt de service te upgraden voordat deze buiten bèta is. Als u dit niet doet, kan dit een serieus pijnpunt zijn.

Tenta Browser: Conclusie

Ik vond leuk:

 • Gratis VPN zonder beperkingen
 • Kan verbinding maken met verschillende servers op verschillende tabbladen
 • Downloads, geschiedenis en bladwijzers worden gecodeerd door de browser (AES-256 bit-codering voor stationaire browsergegevens opgeslagen op het apparaat)
 • DNS-instellingen kunnen binnen de browser worden gewijzigd
 • Sterke OpenVPN-codering
 • Blader altijd in de incognitomodus (maar zonder de functionaliteit op te geven)

Ik was niet zo zeker van:

 • Slechts vier serverlocaties
 • DNS-instellingen zijn een beetje buggy in beta
 • Geen kill-schakelaar

Ik haatte:

 • Zeer trage verbindingssnelheden
 • Moest Android-apparaat in- en uitschakelen om DNS-instellingen te wijzigen en soms verbinding te maken met servers

Het is nog steeds vroege dagen voor Tenta, en het bedrijf heeft zijn software nog maar net open source gemaakt. Als de implementatie echter allemaal uitcheckt wanneer deze correct wordt gecontroleerd, dan is Tenta zeker een zeer interessante gratis browser met sterk geïntegreerde OpenVPN.

Helaas zijn vier servers (in slechts drie landen) niet echt genoeg om te concurreren op de VPN-markt van vandaag. Het heeft echter zeker voordelen om de VS en Nederland te deblokkeren. Helaas zijn snelheden veel te langzaam om te concurreren in de concurrerende VPN-markt. Verbindingssnelheden zijn voor de meeste mensen een prioriteit, dus dit is een gebied waar Tenta niet veel fans zal winnen.

Gratis, dit is echter een uitstekende browser die alleen maar beter wordt als hij de weinige knikken rechtzet waar hij aan lijdt. Al met al is Tenta boordevol functies en veilig, met zorgvuldig overwogen gebruiksvriendelijkheid. Absoluut een om je tentakels voor de toekomst op te houden!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me