uBlock Origin Beoordeling

uBlock Origin

ProPrivacy.com partituur
9 van de 10

Samenvatting

uBlock Origin (uBO) is een hoog aangeschreven gratis en open source platformonafhankelijke adblocker die ook een aantal behoorlijk effectieve anti-tracking-mogelijkheden heeft.

Snelle statistieken

 • land
  n / a

pricing

uBlock Origin is 100% gratis en open-source software, wat betekent dat elke ontwikkelaar kan doen wat hij wil met de code zonder een vergoeding te betalen. Interessant is dat het project actief donaties weigert.

uBlock Origin is een browser-add-on voor Firefox, Chrome (inclusief Chromium en Opera) en Edge.

uBlock Origin is een vork van uBlock, maar beide hebben dezelfde originele oprichter. Ontwikkelaar Raymond Hill 'zelfgevorkte' uBlock Origin na het overzetten van het oorspronkelijke uBlock-project naar een andere ontwikkelaar in 2015, waarna de twee projecten volledig gescheiden waren.

We kunnen niet genoeg benadrukken dat uBlock Origin niet moet worden verward met uBlock, waarvan de laatste nu eigendom is van Adblock Plus en deelneemt aan "Acceptabele advertenties" schema.

uBlock Origin deelt dezelfde codebasis als uMatrix, die een vergelijkbare taak uitvoert, maar die is gericht op meer geavanceerde gebruikers. Het maakt gebruik van community-gebaseerde blocklists om ongewenst verkeer uit te filteren, en gebruikers zijn vrij om nieuwe blocklists toe te voegen wanneer ze willen.

Kenmerken

uBlock Origin is tot de nok toe gevuld met meer functies dan we realistisch kunnen dekken in deze review. Hoogtepunten zijn onder meer:

 • 100% gratis en open-source (ontvang zelfs geen donaties!)
 • Maakt gebruik van door de community ontwikkelde blocklists en kan aangepaste lijsten maken
 • Cross-platform
 • lichtgewicht
 • Geen 'acceptabele advertenties'
 • Dynamische filtering
 • Element zapper
 • Elementinspecteur
 • Elementfiltering met één klik
 • Sitespecifieke pop-upblokkering
 • WebRTC-blokkering (uBO-Extra is vereist om WebRTC-verbindingen in Chromium te blokkeren).
 • Link prefetching blokkering

blocklists

In de loop der jaren is de lijst met functies van uBlock Origin gegroeid. Maar in de kern is het geen complex programma. Het blokkeert eenvoudig domeinen waarvan bekend is dat ze behoren tot advertentie- en malwarebronnen op basis van door de community ontwikkelde blocklists.

blokkeerlijst

Standaard worden de volgende filterlijsten gebruikt:

 • EasyList

 • Peter Lowe's advertentieserverlijst

 • EasyPrivacy

 • Malwaredomeinen

De volgende lijsten zijn ook beschikbaar via de optieconsole:

 • Fanboy's verbeterde volglijst

 • Dan Pollock's hosts-bestand

 • Advertentie- en volgservers van hpHosts

 • MVPS HOSTS

 • Spam404

 • En vele anderen

Het is ook mogelijk om aangepaste lijsten uit hosts-bestanden te importeren en domeinen op de witte lijst te zetten zoals u het beste ziet.

Cross-platform

uBlock Origin is een browser-add-on voor Firefox, Chrome (inclusief Chromium en Opera) en Edge.

Het was beschikbaar voor Safari, maar is helaas verbijsterd in Safari 13 Catalina door de dumpingondersteuning van Apple voor oudere extensies in safariextz-stijl. Het werkt echter nog steeds in Safari 12.

uBlock Origin werkt in de Android-versies van Firefox en Chrome, hoewel de beperkende richtlijnen van Apple voorkomen dat de iOS / iPadOS-versies van deze browsers browser add-ons ondersteunen (inclusief uBO).

Google heeft uBlock Origin onlangs verworpen uit de Chrome Web Store, maar na een boze reactie van zowel fans als ontwikkelaars, die Google ervan beschuldigden misbruik te maken van zijn dominante marktpositie om concurrerende ontwikkelaars buiten te sluiten, gaf Google zich over en herstelde u UBlock Origin in de Chrome Web Store.

lichtgewicht

uBlock Origin is een efficiënte adblocker met een kleine geheugenvoetafdruk en lage CPU-overhead. Een interessante vergelijking met AdBlock Plus is hier beschikbaar.

Hoe meer filters je gebruikt, hoe groter het geheugenverbruik van uBlock Origin, hoewel de ontwikkelaars beweren dat dit nog steeds laag is in vergelijking met de meeste populaire adblockers die er zijn. We hebben dit zelf niet getest, maar het is zeker dat de voetafdruk waarschijnlijk te verwaarlozen is op elke moderne machine.

Dynamische filtering

Alleen beschikbaar voor geavanceerde gebruikers (inschakelen op het tabblad Instellingen van het Dashboard). Met dynamische filtering kunt u meteen sleutelen aan welke scripts en domeinen u een webpagina laat laden.

verzoeken geblokkeerd

Het is vooral handig voor het repareren van pagina's die uBlock Origin anders heeft gebroken. Iedereen die bekend is met uMatrix (waarop uBlock Origin is gebouwd) moet zich hier thuis voelen.

Element Zapper

Als er een element op een pagina staat dat u niet bevalt, kunt u het gewoon met een klik op een knop zappen!

Elementinspecteur

U kunt ook op een element klikken om de eigenschappen ervan te inspecteren. Dit omvat netwerkfilters, cosmetische filters en DOM-opslag.

Showiing-advertenties worden geblokkeerd

Elementblokkers

Als alternatief kunt u met de uBO-console pop-ups, grote media-elementen, externe lettertypen en JavaScripts met één klik blokkeren.

ublock toont elementen geblokkeerd op een webpagina

Als u wilt, kunt u deze elementen standaard blokkeren en ze vervolgens per site toestaan.

WebRTC blokkeren

Van bijzonder belang voor VPN-gebruikers is de WebRTC-blokkeerfunctie. WebRTC kan uw echte IP-adres vrijgeven voor websites die u bezoekt, zelfs als u een VPN gebruikt. In Firefox kunt u het handmatig uitschakelen, maar deze instelling maakt het leven gemakkelijk. Het is niet mogelijk om WebRTC in Chrome handmatig uit te schakelen, waardoor deze functie bijzonder welkom is voor Chrome-gebruikers.

Ga gewoon naar het uBO-dashboard -> Tabblad Instellingen -> Privacy. Houd er echter rekening mee dat deze extensie WebRTC-lekken bij het gebruik van Chrome niet voorkomt "VPN 'extensie.

Link prefetching blokkering

De meeste moderne browsers proberen het browsen te versnellen door links op een pagina vooraf te laden terwijl u bezig bent die pagina te lezen. Tenzij u een VPN gebruikt om uw IP-adres te verbergen voor deze vooraf opgehaalde pagina's, vormt dit echter een privacyrisico. Gelukkig is het een probleem dat uBlock Origin kan oplossen.

Privacy en beveiliging

uBO is gratis en open-source software, dus jurisdictie is niet echt een probleem. Blokkering wordt lokaal uitgevoerd, dus er worden geen gegevens geüpload of verwerkt door een derde partij. U kunt automatische back-up en synchronisatie van uw instellingen inschakelen met behulp van de synchronisatiefuncties van uw browser, maar dit moet handmatig worden ingeschakeld.

Hoewel het voornamelijk een eenvoudige adblocker is, verbeteren de functies voor het blokkeren van scripts van uBlock Origin uw beveiliging door te voorkomen dat schadelijke en onveilige scripts worden uitgevoerd. En de standaardblokkeerders bevatten naast advertentiedomeinen veel trackingdomeinen, waardoor uw privacy tijdens het surfen wordt verbeterd.

Ondersteuning

Zoals verwacht is er geen een-op-een ondersteuning beschikbaar, aangezien de software een open-sourceproject is dat wordt uitgevoerd door een enkele ontwikkelaar. De uBO Github-pagina bevat echter uitgebreide documentatie over alle functies van uBlock Origins. De presentatie hiervan is misschien een beetje compact voor minder technische lezers, maar de informatie is er allemaal en in behoorlijk wat detail.

Makkelijk te gebruiken

uBlock Origin wordt geïnstalleerd als een reguliere browserextensie via de websites Chrome Web Store, Opera-add-ons of FireFox-add-ons. De beschikbare Edge-app is afkomstig uit de Microsoft Store. Zoals eerder vermeld, is uBO niet beschikbaar voor Safari 13+, maar als je een oudere versie van Safari gebruikt, kun je het hier downloaden.

Zoals we hebben gezien, is uBlock Origin een zeer geavanceerd en aanpasbaar stuk software waarmee u een enorme hoeveelheid controle hebt over wat webpagina's wel en niet kunnen laden. Gelukkig is dergelijk geavanceerd knutselen volledig optioneel!

De meerderheid van de gebruikers hoeft alleen maar de add-on te installeren en deze vervolgens te vergeten. Misschien gewoon af en toe opkijken om op te merken (en versteld te staan) hoeveel onnodige webpaginaverzoeken het blokkeert...

extensiepictogram dat aangeeft hoeveel aanvragen voor webpagina's zijn geblokkeerd

Dat zijn ontzettend veel verzoeken die worden geblokkeerd bij het gebruik van Google Documenten!

In onze ervaring breekt uBlock Origin niet veel pagina's bij het gebruik van de standaardinstellingen, maar het gebeurt wel af en toe.

Als de pagina die u regelmatig bezoekt, breekt, is het misschien de moeite waard om met de elementkiezers te spelen om het probleem op te lossen terwijl uBO wordt uitgevoerd. Maar de luie en gemakkelijke oplossing is om uBO voor die website gewoon uit te schakelen door eenvoudig op de grote blauwe knop Uit te klikken.

Blauwe knop uit

Het gebruik van uBlock Origin is dus in principe zo eenvoudig als u wilt!

Laatste gedachten

uBlock Plus is een uitstekende adblocker. Het is gemakkelijk voor de leek om te gebruiken, maar heeft een enorme hoeveelheid diepte voor diegenen die meer controle willen over hun surfervaring op het web. Het is ook gratis en open-source, dus we zien geen reden om er meer commercieel georiënteerde producten voor te kiezen (we kijken naar u, Adblock Plus).

Hoewel het het bijhouden van websites helpt blokkeren, is een algemeen aanbevolen advies om uBlock Origin naast de Privacy Badger van de EFF te gebruiken. De twee add-ons gebruiken zeer verschillende technieken om tracking te voorkomen en vullen elkaar daarom goed aan.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me