Gebruikt iemand uw computer zonder uw toestemming?

Privacy is belangrijk en omdat we ons leven steeds meer in de digitale ruimte leven, is het logisch dat we ons zorgen maken of onze digitale privacy wordt geschonden. Technologieën zoals VPN-services kunnen zeer effectief zijn in het verbergen van wat we online doen, maar ze helpen niet als iemand directe toegang tot uw computer heeft en deze zonder uw toestemming gebruikt.

Dit klinkt misschien nogal paranoïde, maar een recent onderzoek door ProPrivacy.com wees uit dat 63% van de respondenten toegaf dat ze naar de telefoon van hun partner keken toen ze de kamer uit waren, terwijl bijna 47 procent de browsegeschiedenis van hun partner had gecontroleerd. Dit zijn geen geruststellende cijfers.

Er zijn twee manieren waarop iemand toegang tot uw computer kan krijgen zonder uw toestemming. Een familielid of werkschool logt fysiek in op uw computer of telefoon wanneer u niet in de buurt bent, of iemand heeft op afstand toegang tot uw computer.

Verklikkerborden

  • Controleer uw browsegeschiedenis. Als er websites staan ​​die u hebt bezocht, heeft u misschien een indringer.
  • Controleer recente bestanden in uw bestandsbeheer (zoals en Windows File Explore of macOS Finder). Nogmaals, als er iets is geopend dat u niet hebt geopend, is het tijd om u zorgen te maken.
  • Een meer technisch onderlegde indringer kan proberen zijn sporen te verbergen door uw browse- of bestandsgeschiedenis te verwijderen, zodat u de bovenstaande stappen niet kunt nemen. Dus als u een van deze mysterieus verwijderde vindt, dan kan dit duiden op een ongenode gast.
  • Het is misschien een beetje voor de hand liggend, maar als je muisaanwijzer begint te bewegen zonder dat je hem bestuurt, is het tijd voor paniek.

Het is ook mogelijk om te zien wie zich heeft aangemeld bij uw computer en op welk tijdstip met behulp van de ingebouwde logfunctie van uw platform. Als u de enige gebruiker van uw computer bent, let dan op aanmeldingen op momenten dat u weet dat u uw computer niet gebruikte.

Aanmeldingen controleren in Windows

Houd er rekening mee dat volledige aanmeldingscontrole alleen beschikbaar is met Windows Professional. Windows Home-gebruikers kunnen alleen succesvolle aanmeldingen zien, maar dit zou voldoende moeten zijn om u te waarschuwen dat iemand uw pc zonder toestemming gebruikt.

De onderstaande instructies zijn voor Windows 10, maar zijn vergelijkbaar voor eerdere versies van Windows.

1. Klik met de rechtermuisknop op Start -> Evenementviewer.

toegang evenement kijker

2. Zoek naar gebeurtenissen met gebeurtenis-ID: 4625, Taakcategorie: aanmelding.

Hier worden alle gebeurtenissen op uw pc weergegeven

3. U kunt dubbelklikken op een gebeurtenis voor meer informatie.

met de details van de geregistreerde gebeurtenissen

U kunt ook controleren of iemand anders op afstand is ingelogd op uw computer. Klik met de rechtermuisknop op Start -> Opdrachtprompt -> type zoekopdracht gebruiker en druk op enter.

gebeurtenislogboeken controleren via opdrachtprompt

Ik ben nogal opgelucht om te zien dat de enige persoon die is ingelogd mij, mijzelf en ik ben.

Aanmeldingen controleren in macOS en Linux

Terminal openen. In macOS kan dit worden gedaan met Launchpad of naar Toepassingen -> Gereedschap -> Terminal. In Ubuntu door naar Toepassingen te gaan -> Terminal.

Type laatste en druk op enter.

gebeurtenislogboeken controleren op mac osx

U kunt nu alle recente aanmeldingen bekijken, samen met een tijdstempel. Terwijl u daar bent, wilt u misschien controleren of er geen andere gebruikers op afstand zijn ingelogd via SHH of telnet. Type wie in terminal en druk op enter.

gebeurtenislogboeken weergeven mac os x

Nogmaals, ik ben blij te zien dat ik geen bedrijf heb.

Wat te doen als iemand uw computer gebruikt zonder uw toestemming

Wijzig uw aanmeldingswachtwoord

Het eerste wat u moet doen als u vermoedt dat een digitale indringer uw aanmeldingswachtwoord wijzigt in iets dat sterk is en dat niemand kan raden. Overweeg een veilige wachtwoordzin te gebruiken (een zin die bestaat uit gemakkelijk te onthouden maar willekeurige woorden plus spaties), omdat dit bijna altijd veiliger is dan het gebruik van een wachtwoord van één woord.

Gebruik tweefactorauthenticatie voor aanmelding

Eén-factor-authenticatie beveiligt uw aanmelding met behulp van iets dat weet, d.w.z. uw aanmeldingsgegevens. Two-factor authentication (2FA) biedt extra beveiliging door te eisen dat u uw identiteit ook valideert met behulp van iets dat alleen u fysiek hebt.

Zonder dit extra ding (zoals een YubiKey) is het niet mogelijk om in te loggen op uw computer, zelfs niet als een indringer uw wachtwoord kent (of kan raden).

Meld u altijd af of schakel schermvergrendeling in wanneer u uw computer onbeheerd achterlaat

Als u dit doet, voorkomt u dat behalve de meest technisch onderlegde indringer fysiek toegang krijgt tot uw computer als u er niet bent.

Versleutel uw harde schijven

Als u zich zorgen maakt over een technisch geavanceerde indringer die fysiek toegang heeft tot uw computer wanneer u niet thuis bent, moet u codering op volledige schijf inschakelen om uw gegevens te beveiligen.

Gebruikers van Windows 10 Pro kunnen Bitlocker volledige schijfversleuteling inschakelen via het Configuratiescherm -> BitLocker Drive Encryption, terwijl alle Windows-gebruikers hun schijven kunnen beveiligen met open source VeraCrypt.

hoe je je harde schijf versleutelt met turn bitlocker

Mac-gebruikers kunnen FileVault inschakelen door naar Systeemvoorkeuren te gaan -> Veiligheid & Privacy -> Tabblad FileVault.

schakel filevault in voor codering

Linux-gebruikers hebben het ingebouwde dm-crypt-coderingsprogramma voor de volledige schijf, hoewel veel mensen dit liever combineren met de meer flexibele Linux Unified Key Setup (LUKS) sleutelbeheertool. Een goede gids hiervoor is hier beschikbaar.

Gebruik een goed antivirusprogramma

En houd de definities actueel. De meeste virussen die tegenwoordig criminele hackers verspreiden, zijn keyloggers die al je wachtwoord opheffen terwijl je ze typt, of ransomware die je van je computer vergrendelt, tenzij je losgeld betaalt.

Maar er bestaan ​​andere soorten virussen, waaronder die waardoor een tegenstander volledige controle over uw forens kan krijgen. De enige echte verdediging hiertegen is om een ​​goede viruscontrole te gebruiken en een goede internethygiëne te handhaven (zoals het niet openen van e-mailbijlagen van onbekende bronnen, het bezoeken van piratenwebsites en dergelijke).

Gebruik uw webcam om indringers te vangen!

Het klinkt misschien een beetje extreem, maar in een kantooromgeving is het misschien niet voldoende om eenvoudig te voorkomen dat iemand toegang krijgt tot uw computer wanneer u de kamer uit bent. Als je een vijand op de werkplek hebt, kan je hele carrière vertrouwen op het identificeren van wie ze zijn!

Lockscreen Pro voor Windows is een open source-app die een momentopname kan maken met de webcam van uw pc telkens wanneer iemand zich aanmeldt of probeert zich niet aan te melden. De Mac App Store beschikt over een aantal vergrendelscherm-apps met vergelijkbare functionaliteit, hoewel moet worden gezegd dat geen van deze vreselijk goed wordt beoordeeld.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me