7 meest veilige browsers – Veilig en privé browsen

Als u uw online privacy serieus neemt, is de eerste stap het downloaden van een privébrowser.

Browsers zoals Chrome, Edge en Safari verzamelen allemaal gebruikersgegevens. Dit bevat; Browsegeschiedenis, inloggegevens, cookies (geplaatst door websites die u bezoekt) en automatisch aanvulinformatie (op inlogformulieren). Dit wordt gebruikt om gebruikersprofielen aan te maken zodat ze verderop in de rij voor u kunnen adverteren.

De safari-, edge- en chrome-alternatieven in dit artikel voeren geen zinvolle tracking (of helemaal geen) uit voor hun ontwikkelaars, en velen van hen bieden ingebouwde bescherming tegen tracking door websites.

Wat zijn de beste browsers voor privacy?

 1. Firefox

 2. Tor Browser

 3. Waterfox

 4. dapper

 5. Flauwe maan

 6. ICEcat

 7. Zee aap

Beste privébrowsers: diepgaande analyse

1. Firefox

 • pricing

  Van $ 0.00
  / maand

Firefox-browser

Firefox is een snelle en privé open-source browser en is volledig gecontroleerd, wat bewijst dat ze precies doen wat ze zeggen dat ze doen. Het is ontwikkeld door Mozilla Foundation, een organisatie zonder winstoogmerk.

Firefox is aantoonbaar minstens zo veilig als Chrome. De nieuwe (ish) “Quantum” rendering engine is vanaf de grond opgebouwd om snelheden te verbeteren en bevat Tracking Protection ingebouwd in de interface.

Firefox biedt nu ook ingebouwde bescherming tegen vingerafdrukken op canvas, de meest voorkomende vorm van vingerafdrukken van browsers.

Firefox loopt voor op de reguliere concurrentie, omdat het uw webbrowser niet volgt om advertenties op u te richten.

2. Tor Browser

 • pricing

  Van $ 0
  / maand

voor browser

Tor Browser is ontworpen om veilige toegang te bieden tot het anonimiteitsnetwerk van Tor. Tor Browser is gebaseerd op Firefox, maar met extra beveiligingsfuncties.

Belangrijkste kenmerken zijn:

 • Maakt gebruik van HTTPS Everywhere en NoScript (alle scripts standaard uitgeschakeld) plug-ins
 • Blokkeert andere browser-plug-ins zoals Flash, RealPlayer en QuickTime
 • Gebruikt Disconnect.me als standaardzoekmachine
 • Gebruikt altijd de privénavigatiemodus (trackingbeveiliging, geen browsegeschiedenis, wachtwoorden, zoekgeschiedenis, cookies of opgeslagen webinhoud)

3. Waterfox

 • pricing

  Van $ 0.00
  / maand

Waterfox-browser

Waterfox is een open-source browser op basis van Firefox. In veel opzichten is het vrij eenvoudig vanille Firefox 56, en er zijn geen plannen om verder te gaan. Dit betekent dat het zowel oudere Firefox-add-ons als de nieuwe add-ons ondersteunt. Het bevat trackingbeveiliging en wordt gesynchroniseerd met uw normale Firefox-account. Er zijn enkele stabiliteitsproblemen gemeld met Waterfox, maar deze treffen slechts een kleine minderheid van gebruikers.

Waterfox is in wezen een eenmansproject en het lijkt goed te doen om ervoor te zorgen dat Waterfox de nieuwste Firefox-beveiligingspatches bevat. Het probleem is dat deze patches voor een andere versie van Firefox zijn (momenteel 66.0.3). Dit kan ertoe leiden dat Firefox 56 (en eerdere) -specifieke kwetsbaarheden niet worden gepatcht.

Waterfox is beschikbaar voor Windows, macOS, Linux en Android.

4. Dapper

 • pricing

  Van $ 0.00
  / maand

Dappere browser

In tegenstelling tot alle andere browsers in deze samenvatting, is Brave gebaseerd op Chromium in plaats van Firefox. Chromium is de open-sourcecode achter Chrome, met alle gesloten eigen bits verwijderd (althans in theorie).

Het wordt geleverd met een ingebouwde ad-blocker, trackingbeveiliging, script blocker en HTTPS-Everywhere-functionaliteit. Brave biedt ook anti-vingerafdruk met één klik en WebRTC-lekbescherming. En iedereen die Chrome gewend is, voelt zich meteen thuis.

Ondanks dit alles is Brave een controversiële keuze…

 • Brave helpt zichzelf te financieren via een programma ter vervanging van advertenties. Dit vervangt "slechte advertenties” die trackingpixels bevatten met “goede advertenties” van zijn netwerkpartners. Deelname aan dit programma is opt-in, maar tegenstanders vinden dat dit bijdraagt ​​aan het probleem dat particuliere browsers geacht worden op te lossen.
 • De CEO van Brave Software is ex-Mozilla CEO en JavaScript-uitvinder Brendan Eich. Eich werd in 2014 gedwongen afstand te doen van Mozilla nadat hij $ 1.000 had gedoneerd ter ondersteuning van California's Proposition 8, dat probeerde het homohuwelijk voor LGBTQ-Californiërs te voorkomen. Dit is natuurlijk niet relevant voor de kwaliteit van de software, maar u kunt overwegen of u iemand met deze opvattingen financieel wilt laten profiteren van zijn product.

Brave is beschikbaar voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS.

5. Bleke maan

 • pricing

  Van $ 0.00
  / maand

Pale Moon-browser

Pale Moon is een lichtgewicht en zeer aanpasbare open source-vork van Firefox. In tegenstelling tot Waterfox is de code volledig gescheiden van Firefox. Het is compatibel met vele klassieke Firefox-add-ons, maar niet allemaal.

Het is niet compatibel met Firefox’s nieuwe WebExtensions add-ons, maar het heeft een groeiende bibliotheek van add-ons die speciaal zijn herbouwd voor Pale Moon.

Veel van Pale Moon is bijgewerkt met code van recentere versies van Firefox, maar de gebruikersinterface blijft de zeer aanpasbare XUL-gebaseerde front-end laatst gezien in Firefox 28. Dit omvat ondersteuning voor een breed scala van aangepaste thema's en skins.

Pale Moon biedt geen enkele "speciale privacyfuncties” als zodanig, maar het bevat geen dubieuze, privacy-inbreukmakende software, opgenomen in andere reguliere browsers.

Hoewel het een “nauwgezette naleving van officiële webstandaarden en specificaties” Pale Moon werkt nog steeds aan volledige ondersteuning voor HTML5 en CSS3, dus het kan moeite hebben om sommige webpagina's weer te geven.

Sommige gebruikers zeggen dat het achterloopt met beveiligingsupdates, maar dit is zeer oneerlijk. Het kan tot een week duren voordat Mozilla de Pale Moon-ontwikkelaars toegang geeft tot de nieuwste patches, maar deze worden altijd zo snel mogelijk geïmplementeerd en zijn altijd up-to-date.

Pale Moon is beschikbaar voor zowel Windows als Linux.

6. IceCat

 • pricing

  Van $ 0.00
  / maand

IceCat-browser

GNU IceCat is gewoon Firefox met de merknaam verwijderd om te voldoen aan het GNU-project’s gratis software richtlijnen.

Het blokkeert beeldbestanden van derden met een lengte van nul, ook bekend als webbugs. Het zal ook niet-vrije JavaScript detecteren en blokkeren, en heeft de optie om een ​​verschillende user agent-string in te stellen voor verschillende domeinen in about: config. Dit is goed voor het verslaan van vingerafdrukken van de browser.

IceWeasel lijkt sterk op IceCat, behalve Debian (Linux) en zonder IceCat’s extra privacyfuncties. Nu Firefox is teruggekeerd naar Debian, wordt IceWeasel niet langer onderhouden. IceWeasel is gebaseerd op een oudere (pre-Quantum) versie van Firefox, maar Icecat is gebaseerd op de nieuwste Firefox ESR. Dit betekent dat het up-to-date Firefox-add-ons kan gebruiken en een Quantum-snelheidsboost heeft.

IceCat is beschikbaar voor GNU / Linux, Windows (niet-officiële build), Android en macOS (zelf gecompileerd).

7. SeaMonkey

 • pricing

  Van $ 0.00
  / maand

SeaMonkey-browser

SeaMonkey gebruikt, net als Pale Moon, Firefox-code en de Gecko-rendering-engine. Het verschilt echter van alle andere services in onze privébrowserlijst.

Het bevat een browser, een e-mail- en nieuwsgroepclient en een WYSIWYG HTML-editor. Sommigen beweren dat dit het erg opgeblazen maakt, maar de meeste moderne hardware kan de bloat gemakkelijk aan.

SeaMonkey is geweldig voor degenen die een ouderwetse internetervaring willen, maar wat betreft updates en beveiligingspatches blijft het achter bij Firefox.

Bezorgdheid met reguliere webbrowsers

Commerciële browsers zoals Chrome, Edge en Safari vormen allemaal privacyproblemen.

Google is een bedrijf dat volledig heeft samengewerkt met de NSA in zijn PRISM-massabewakingsprogramma.

Google heeft een gedetailleerd overzicht van hoe Chrome uw privacy beïnvloedt, maar in wezen is Chrome alleen spyware voor Google. Hoewel Chrome wel door de gebruiker beheerde privacy-instellingen biedt, zijn deze verborgen in de browser en moeten gebruikers zich handmatig afmelden voor functies die hun privacy binnendringen..

Zelfs met alle door de gebruiker beheerde privacy-instellingen vergrendeld, is er alle reden om Google niet te vertrouwen om u toch niet te bespioneren.

Dit is hetzelfde voor alle andere commerciële browsers. Microsoft verzamelt ook gebruikersgegevens en er is gemeld dat ze ook met de NSA hebben gewerkt, dus de Edge- en Internet Explorer-browsers kunnen niet worden vertrouwd.

Apple is in de eerste plaats een hardwarefabrikant, dus vertrouwt niet op advertentieweergave als bedrijfsmodel. Het heeft ook een robuust wereldwijd privacybeleid. Het heeft wel deelgenomen aan het PRISM-programma van de NSA en Safari is een gesloten bron.

Opera is nu eigendom van een Chinees consortium en vermeldt duidelijk in haar privacybeleid dat het een behoorlijke hoeveelheid gegevens verzamelt die "als persoonlijk kunnen worden beschouwd".

Cruciaal is dat al deze populaire browsers een gesloten bron zijn. Dit betekent dat er geen manier is om te controleren of ze geen enge code bevatten of anderszins niets doen wat ze niet zouden moeten doen.

Is de privénavigatiemodus veilig?

Alle moderne browsers hebben een privé- of incognitomodus. Het is belangrijk om te begrijpen wat deze functie doet, omdat de naam in veel opzichten behoorlijk misleidend is. Dit kan ertoe leiden dat mensen op internet surfen terwijl ze ten onrechte denken dat hun privacy wordt beschermd op manieren die dat niet zijn.

Dus wat doet de privénavigatiemodus?

De privénavigatiemodus is vooral bedoeld om te voorkomen dat mensen die directe fysieke toegang hebben tot uw computer (zoals familieleden) kunnen zien wat u online hebt gedaan. Bij gebruik van privémodus:

 • Websites die u bezoekt, worden niet opgeslagen in uw browsergeschiedenis
 • Zoekopdrachten worden niet lokaal opgeslagen
 • Formuliergegevens worden niet lokaal opgeslagen
 • Cookies worden verwijderd wanneer de sessie eindigt
 • Uw browsesessies zijn geïsoleerd van uw reguliere sessies

Door cookies tussen sessies te verwijderen, voorkomt het gebruik van de privé-browsermethode een aantal eenvoudige tracking door websites, maar de voordelen hiervan worden gemakkelijk overschat.

Wat biedt de modus niet??

Kort gezegd maakt de privémodus u niet privé op internet:

 • Websites kunnen uw unieke internetadres (IP) zien
 • Websites kunnen u niet volgen met behulp van cookies, maar kunnen u wel volgen met behulp van browser fingerprintingcanvas fingerprinting en verschillende andere methoden
 • Uw internetprovider (ISP) kan elke website die u bezoekt op internet bekijken
 • Gedownloade bestanden en bladwijzers die in de privémodus zijn gemaakt, worden normaal opgeslagen
 • Keyloggers en malware die op uw systeem zijn geïnstalleerd, kunnen alles wat u online doet volgen

De afhaalmaaltijden

Als u verjaardagsgeschenken van uw partner op een familiecomputer wilt verbergen of uw kijkgewoontes voor volwassenen op een gedeelde laptop wilt verbergen, is de privémodus geweldig. Het wordt tenslotte om een ​​reden vaak de pornomodus genoemd!

Wat het niet doet, is een zinvolle privacy bieden (laat staan ​​anonimiteit) van uw ISP of iemand die op internet kijkt. Hiervoor moet u een VPN gebruiken om uw IP-adres te verbergen, en verschillende browser-add-ons om web-tracking te voorkomen (al dan niet gebundeld met de hierboven besproken privacy-browsers).

Alle browsers in deze lijst zijn open source en bieden veel meer privacy dan Chrome, Edge / Internet Explorer of Safari.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me